Frumusete

Redactia
Frumusete. Tinerete fara batraneteCele mai bune retete pentru a va pastra energia si forma fizica. - Oare cine se gandeste la 20 sau la 30 de ani cum va arata si cum se va simti la 50 de ani, la 60 sau la 80 de ani? Foarte putini, si asta este o greseala enorma! Pentru ca la orice varsta putem sa fac...

Frumusete

Tinerete fara batranete</b><b>Cele mai bune retete pentru a va pastra energia si forma fizica

- Oare cine se gandeste la 20 sau la 30 de ani cum va arata si cum se va simti la 50 de ani, la 60 sau la 80 de ani? Foarte putini, si asta este o greseala enorma! Pentru ca la orice varsta putem sa facem ceva pentru a ne prelungi tineretea -
Imbatranirea incepe la 30 de ani!
La 30 de ani, pielea noastra incepe deja sa-si piarda din elasticitate. Ea devine tot mai subtire, mai rigida, iar glandele sebacee produc treptat tot mai putina grasime. La aceasta varsta, masa musculara incepe si ea sa scada. Daca nu intreprindem nimic, intr-un deceniu dispar cam 3 kg de masa musculara, ea fiind inlocuita de tesuturi adipoase. Volumul plamanilor se reduce, de asemenea, de la 5 l (la 30 de ani) la doar 3 l (la 60 de ani). Odata cu varsta, sistemul nostru imunitar produce un numar tot mai mic de anticorpi, noi fiind tot mai predispusi la imbolnaviri.
Aceste procese naturale de imbatranire nu pot fi impiedicate complet, dar cu siguranta ele pot fi incetinite in mod eficient.

</b><b>Numarul optim de calorii: 1500

Daca reduceti consumul de calorii cu circa 25%, respectand insa o cantitate suficienta de vitamine si substante minerale, organismul dvs. va avea mai multa energie pentru a forma si regenera celule. Urmarea: nu veti imbatrani asa de repede. Americanul Roy Walford a studiat acest efect mai intai pe soareci. El a observat ca la o cantitate redusa de hrana, acestia aveau in mod evident reactii mai rapide si traiau de doua ori mai mult decat soarecii hraniti normal. Walford este de parere ca regimul cu 1500 de calorii este optim pentru organismul nostru.

</b><b>Aveti nevoie de antioxidanti

O bara de fier expusa vreme indelungata la ploaie si frig incepe repede "sa imbatraneasca", adica rugineste. Bananele cojite isi modifica rapid culoarea, de indata ce intra in contact cu oxigenul. Ce legatura exista oare intre metale sau fructe si imbatranirea noastra? Rugina de pe metal si culoarea modificata a fructelor curatate sunt provocate de niste particule agresive, numite "radicali liberi". Acestia se formeaza zilnic cu miile in organismul nostru, ducand la imbatranirea timpurie.
Un antidot eficient: agentii antioxidanti si in special vitaminele A, C si E, betacarotenul si microelementele magneziu, zinc si seleniu. Alimentele bogate in antioxidanti sunt: citricele si coacazele (vitamina C), caisele si morcovii (vitamina A, betacaroten), arahidele, migdalele si uleiurile comestibile presate la rece (vitamina E), pestele, carnea slaba si produsele cereale (seleniu si zinc).

Mancati tinerete cu lingura

Nici un element - singur - nu ne poate face mai tineri si mai sanatosi. Exista insa alimente care nu trebuie sa lipseasca din nici un meniu al unei "cure de tinerete".
1) Iaurtul si kefirul
"Bauturile batranilor din Caucaz" contin culturi vii de bacterii folositoare care, stabilite in intestin, ne apara de agentii patogeni si eventual chiar de cancer. Kefirul mai contine si lecitina, un stimulent pentru creier.
2) Broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza acra, rosiile
Contin niste substante care activeaza sistemul de dezintoxicare propriu organismului nostru, facand posibila eliminarea substantelor nocive care produc imbatranirea.
3) Ovazul
Taratele si fulgii de ovaz contin fibre solubile in apa, descompun grasimile la nivelul intestinului, oprind astfel trecerea lor in vasele sanguine. Este cea mai eficienta protectie impotriva arteriosclerozei.
4) Pestele
Pestele de mare, bogat in acizi grasi Omega 3, impiedica formarea cheagurilor de sange.
5) Usturoiul
Combate bacteriile la fel ca antibioticele, dar cu efecte secundare mult reduse. De aceea, in timpul razboiului, soldatilor raniti li se aplicau partial pansamente cu usturoi. Si pentru ca infectiile repetate accelereaza procesul de imbatranire, usturoiul - pe buna dreptate - poate fi denumit "un izvor al tineretii vesnice".
6) Ceaiul verde
Nu contine calorii, dar este bogat in substante active. Medicii din Japonia si China au constatat ca in provinciile cu consum mare de ceai verde, cazurile de cancer de piele erau mult mai rare. Substantele active, asemeni vitaminelor, franeaza procesul de imbatranire si atenueaza efectele nocive ale razelor solare.

Miscarea prelungeste viata

Orice fel de sport, dar cu precadere cel de rezistenta (alergare, ski-fond, inot, mers pe bicicleta), poate prelungi in mod considerabil viata. Un studiu american dovedeste ca miscarea practicata regulat reduce cu 1/3 riscul unei morti timpurii. Cu cat incepem mai devreme, cu atat va fi mai bine. Efectul optim este obtinut prin arderea saptamanala a 1500-2000 de calorii (de exemplu 4-5 ore de mers intins). Trebuie insa evitata suprasolicitarea, pulsul nu are voie sa depaseasca "180 minus varsta pe care o avem".

Clubul dietelor de slabit
Reteta: De trei ori "Nu!"</b><b>- Nu paine, nu dulciuri, nu mese dupa ora 18:00 -

Dragi cititoare ale revistei "Formula As",
Doresc sa va impartasesc si voua cum am reusit sa slabesc 14 kg in doar 3 luni, fara sa am grija dietelor lungi si obositoare. Dar iata "reteta":
- Nu mancati si nu beti nimic dupa ora 18:00.
- Renuntati total la paine si dulciuri.
- Beti zilnic (pana la ora 18:00) 2 l de ceai de sunatoare (54 de pliculete, daca il cumparati la cutii). El inlocuieste orice alt lichid baut peste zi.
In ceea ce ma priveste, n-am respectat intru-totul dieta, eu fiind mare amatoare de dulciuri. Dar cu toate ca mi-am ingaduit doua prajiturele pe zi, am scazut de la masura 44 la masura 36, fara efort, fara infometare, mancand normal. Succes!
Cristina Hanczaruk - str. Tulnici nr. 2, bl. 47, sc. 1, et. 1, ap. 4, sector 4, Bucuresti