Cosul cu targuieli

Redactia
Delicii frantuzestiConopida cu branza Roquefort (Bucegi). Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 conopida, 150 g branza Roquefort, 100 ml frisca nebatuta (smantana), 2 linguri ulei de masline, sare, piper alb macinat.. Mod de preparare: Puneti pe foc 1 litru de apa cu sare. Curatati conopida, spalati-o...

Delicii frantuzestiConopida cu branza Roquefort (Bucegi)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 conopida, 150 g branza Roquefort, 100 ml frisca nebatuta (smantana), 2 linguri ulei de masline, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: Puneti pe foc 1 litru de apa cu sare. Curatati conopida, spalati-o sub jetul de apa rece, separati buchetelele si fierbeti-o 20 de minute in apa sarata. Puneti conopida fiarta in robotul de bucatarie si mixati-o impreuna cu 3-4 polonice din apa in care a fiert, cu branza sfaramata, cu frisca sau smantana si cu piperul macinat, pana ce obtineti o crema neteda. Daca e nevoie, adaugati si putina sare (Roquefort-ul fiind sarat). Puneti crema in 4 cupe, turnati deasupra putin ulei de masline si serviti-o imediat (decorata, eventual, cu cateva bucatele de branza puse deoparte si cu cateva frunzulite de salvie proaspata).

Supa taraneasca cu varza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1/2 capatana de varza, 200 g praz, 200 g morcovi, 120 g napi, 80 g telina (radacina), 1 crenguta frunze de telina, 40 g macaroane scurte, 1 legatura patrunjel verde, 20 g unt, sare grunjoasa.
Mod de preparare: Crestati tulpinile de praz in patru, spalati-le cu apa calduta, scurgeti-le si taiati-le bucati. Curatati morcovii, spalati-i si taiati-i betisoare. Spalati si curatati napii si telina si taiati-le felii mai groase. Spalati varza, indepartati primele foi si desfaceti-o in sferturi. Incingeti untul intr-o oala si caliti toate legumele, pana ce incep sa se inmoaie. Turnati peste ele 1,5 l de apa, adaugati legatura de patrunjel, crenguta de telina si sarea si lasati supa sa fiarba incet, circa o ora. Cu putin inainte ca supa sa fie gata, fierbeti separat in apa cu sare macaroanele (12 minute) si scurgeti-le. Introduceti-le in supa, impreuna cu putin patrunjel verde tocat, in momentul cand o serviti.

Curry cu peste

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g peste taiat felii (fara oase si pielita - salau), 3 cepe, 1 rosie, 1 lamaie, 1 ardei iute (mic), 3 linguri ulei, 250 ml frisca nebatuta (smantana), 2 linguri praf de curry, 1/2 legatura coriandru, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Curatati ceapa si tocati-o marunt, iar rosia taiati-o bucatele. Incingeti uleiul intr-o tigaie si caliti ceapa circa 10 minute, la foc mic. Cand s-a inmuiat putin, adaugati feliile de peste, rosia si ardeiul iute taiat marunt. Presarati peste ele praful de curry si turnati un pahar cu apa si frisca nebatuta (sau smantana). Incorporati coriandrul taiat marunt (cu foarfeca), sarea si piperul, acoperiti tigaia cu un capac si lasati pestele sa fiarba 10 minute, la foc mic. Cand e aproape gata, adaugati zeama si coaja de lamaie rasa, amestecati usor si serviti-l cu o garnitura de orez fiert.

Pere cu costita si sos vinegreta

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pere, 8 felii foarte subtiri de costita afumata, 200 g cascaval ras, 250 ml vin alb dulceag, piper. Pentru garnitura: 250 g frunze tinere de laptuca, 3 linguri ulei de masline, 1 lingura otet aromat, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati perele, lasand intacte coditele, fierbeti-le 10 minute in vinul alb, amestecat cu 250 ml de apa si lasati-le sa se scurga. Cand s-au racit suficient, scobiti-le - incepand de la baza - indepartati partea lemnoasa si semintele si umpleti-le cu cascavalul ras. Incingeti cuptorul la 270¡C. Inveliti fiecare para cu cate 2 felii de costita, in asa fel incat una sa acopere si cavitatea de la baza perei, asezati-le intr-o tava si presarati peste ele piper cat de mult. Dati-le 10 minute la cuptor, pana ce costita se rumeneste, iar cascavalul din interior se topeste. Intre timp, preparati sosul vinegreta, batand bine uleiul cu otetul si potriviti-le de sare si piper. Imprastiati pe un platou frunzele de salata, asezati peste ele perele coapte, stropiti perele cu sosul vinegreta si serviti-le calde.

DulciuriTarte cu crema si pere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pachet aluat fraged (din comert), 4 pere, 200 g zahar pudra, 2 plicuri zahar vanilat, 4 frunze de menta. Pentru crema: 500 ml lapte, 1 baton de vanilie, 2 oua intregi + 1 galbenus, 75 g zahar, 60 g faina, 25 g unt, 4 linguri rachiu de pere.
Mod de preparare: Crema - Despicati in doua (pe lung) batonul de vanilie si radeti miezul deasupra cratitei in care ati turnat laptele. Puneti cratita pe foc si, cand laptele clocoteste, stingeti focul si acoperiti-o cu un capac. Puneti intr-un castron ouale intregi, galbenusul si zaharul si frecati-le bine, pana ce amestecul incepe sa se albeasca. Incorporati - amestecand incontinuu - faina cernuta si laptele cald, putin cate putin. Turnati compozitia inapoi in cratita si lasati-o sa fiarba, la foc foarte mic, pana ce se-ngroasa. Luati cratita de pe foc, incorporati untul si rachiul de pere, amestecati si lasati sa se raceasca. Perele - Intr-o alta cratita puneti pe foc 700 ml de apa impreuna cu 200 g zahar si lasati sa fiarba pana ce se ingroasa ca un sirop. Curatati perele de coaja, taiati-le in doua, indepartati partea lemnoasa si semintele, introduceti-le in sirop si lasati-le sa fiarba incet 15 minute. Scoateti-le cu lingura de spuma, scurgeti-le si taiati-le felii subtiri, fara a le despica pana la capat, in asa fel incat feliile sa ramana prinse ca intr-un evantai. Tarta - Incingeti cuptorul la 180¡C. Intindeti aluatul pe planseta si imbracati cu el 4 forme mici de tarta, tapetate cu hartie de copt. Turnati crema, asezati deasupra jumatatile de para, presarati zaharul vanilat si coaceti tartele 20 de minute, pana ce aluatul si fructele s-au rumenit frumos. Garnisiti-le cu frunze de menta si serviti-le caldute sau reci.