</b><b>Cel mai puternic patent din lume pentru Imunomod!Godehard Nowak</b><b>- Director de Relatii Publice la Oficiul European de Patente -</b><b>"Romania este printre putinele tari europene care nu sunt membre ale Oficiului nostru"
Istoria europeana a brevetarii unei inventii dateaza din 1474. In acel an, orasul Venetia vota cea dintai lege a patentelor, punandu-i la adapost pe inventatori de contrafacerile care abundau pe piata si in acele timpuri. In 1624, Anglia este tara in care este promulgat un "Statut al Monopolurilor" - act prin care un patent este acordat pentru o perioada de timp limitata "celui dintai si adevarat inventator".
In secolul nostru, inventiile pur si simplu au explodat. Simtind acut nevoia organizarii uriasului flux de idei si informatii de pe piata stiintifica a continentului, cateva tari semneaza in 1973 "Conventia Patentelor Europene" (European Patent Convention, Epc). Este creata apoi Organizatia Europeana a Patentelor, cu bratul sau executiv, European Patent Office (Epo). Aici se afla depozitat un patrimoniu urias de gandire si inventivitate europeana, probabil unul dintre elementele cheie datorita carora Europa ramane leaganul dezvoltarii tehnologice si al civilizatiei moderne. Spre exemplu, Epo a publicat nu mai putin de un milion de brevete aplicate de la infiintarea, in 1977. In gigantica sa biblioteca, gazduita de o cladire din otel si sticla situata in zona rezidentiala Erhardt din Mnchen, sunt depozitate peste 42 de milioane de documente de patentare - ceea ce-i confera statutul de cea mai avansata institutie de profil din lume. Printre acestea, asa cum revista noastra a scris in urma cu doua saptamani, se afla Imunomodul, medicamentul miraculos, nascut dintr-o minte stralucita, intr-o tara trista si barfitoare.
Directorul de Relatii Publice al Epo, d-l Godehard Nowak, un gentleman distins si jovial, ma primeste cu amabilitate, fiind informat despre impactul major pe care "Formula As" il are in societatea romaneasca. Ideea de a oferi publicului roman date cat mai exacte, si de la prima mana, despre protejarea inventiilor, ii surade. Neintelegand de ce Romania, o tara in care inventatorii medaliati cu aur la expozitiile internationale au ajuns o banalitate, nu este inca membra a Epo, d-l Nowak puncteaza diplomatic cele mai interesante informatii. Cu un glas "alb", neutru, domnia sa imi arata ca, in 2001, inventatorii din Romania au depus numai 7 cereri de brevetare, in timp ce, din Cehia, o tarisoara cu cateva milioane de locuitori, au fost depuse 43 de cereri, iar din Ungaria, 51. Chiar si din Bulgaria au fost depuse mai multe cereri decat din Romania! Nu vorbim, desigur, de marile puteri ca Sua, Taiwan, Hong Kong, Germania, Franta, Canada etc., cu mii de cereri anual. De altfel, Oficiul primeste peste 160.000 de cereri de patentare pe an, Romania cumuland un nedrept 0,01% din "traficul" inteligentei mondiale.
"Epo elaboreaza patente europene intr-o procedura centralizata si unitara"
- Cate tari sunt membre ale European Patent Office si care sunt avantajele acestei apartenente?
- Epo a fost fondat ca rezultat al unei exemplare cooperari dintre statele Europei in domeniul proprietatii industriale. Mai bogata in inteligenta decat multe alte zone ale lumii, Europa a dorit sa se puna la adapost de furtul intelectual, intarind astfel cooperarea stiintifica mondiala. Nu suntem un organism al Uniunii Europene, dar ne aflam oarecum in avangarda proiectului european. In prezent, avem 24 de membri: toate tarile Uniunii Europene plus Bulgaria, Ungaria, Cehia, Liechtenstein, Monaco, Slovacia, Elvetia, Cipru si Turcia. Avantajul de a apartine acestei mari familii este evident: Epo elaboreaza patente europene intr-o procedura centralizata si unitara. Completand o singura cerere de brevetare intr-una din limbile engleza, germana sau franceza, un inventator poate obtine protectia patentului sau in toate tarile membre. Gratie unei filosofii a transparentei totale, cererile pot fi consultate pe Internet. In clipa in care patentul a fost acordat, acesta devine o responsabilitate legala pentru toate tarile desemnate de inventator in cererea sa si in fiecare dintre acestea obtine protectie ca patent national.
- Detractorii patentelor romanesti inregistrate la Epo vorbesc de modalitatea "prea lejera" in care se obtine un brevet. Intr-o societate macinata de coruptie, precum societatea romaneasca, o astfel de "apreciere" poate dauna enorm destinului unei mari inventii, asa cum este cazul Imunomodului. Este adevarat ca eliberati brevete cu mare usurinta?
- Nu. Sistemul european de patente ofera o procedura rationala, combinata cu un inalt nivel al legalitatii. Patentele europene sunt eliberate numai dupa o examinare profunda, urmata de o cercetare stiintifica completa in colectia noastra de documente. Transformand fiecare brevet intr-o sursa deschisa de informatii pe Internet, Epo face cunoscute marelui public toate secretele unei inventii, in mod gratuit. Peste 36 de milioane de documente pot fi accesate in oricare dintre cele trei limbi oficiale.
- Ce este o inventie, in interpretarea Epo?
- Acea descoperire capabila de o aplicare industriala noua si care constituie un pas inventiv cert. Cu alte cuvinte, inventia este o propunere de implementare practica a unei idei care rezolva o problema tehnica. Patentarea este o afacere foarte scumpa, ale carei riscuri si beneficii trebuie cantarite cu precautie.
- Care sunt principalele avantaje ale unui patent european?
- Epo ofera costuri reduse si economie de timp in obtinerea unei patentari intr-o serie larga de tari. In acelasi timp, patentul european este un patent foarte puternic, deoarece poate fi obtinut numai dupa o examinare stiintifica serioasa, de catre un juriu de experti. Pe de alta parte, brevetul nostru are efecte unitare in toate tarile membre ale Epc.
- Este posibil ca, de dragul incasarii taxelor destul de mari sau din greseala, Epo sa elibereze brevete pentru inventii discutabile, false ori insuficient documentate?
- Asa ceva nu este posibil. Spre deosebire de Wipo (Oficiul International de Patente, cu sediul la Geneva), care nu examineaza patentele, noi examinam foarte riguros fiecare cerere. In standardele noastre exista proceduri care nu pot fi ocolite si care dureaza un timp indelungat. Un juriu format din specialisti din tari diferite analizeaza independent unul de altul aspectul strict stiintific al produsului supus brevetarii, iar personalul nostru verifica autenticitatea si originalitatea inventiei. Cand cererea de brevetare soseste la noi, primul pas va fi cercetarea in baza de date de catre un inginer sau om de stiinta, sa vada daca inventia nu a fost deja... inventata. Spre exemplu, am primit din Spania o asa-zisa inventie a unui nou material din care se confectioneaza valvele motorului de automobil. Din pacate pentru domnul din Spania, banii, timpul si resursele sale au fost cheltuite in zadar. Daca ar fi cercetat pe Internet, in baza noastra de date, ar fi vazut ca "inventia" sa fusese descrisa de un german inca din... 1910! Cand cercetarea este terminata, urmeaza analiza stiintifica. Abia dupa ce se probeaza calitatea de inventie, noutatea si originalitatea produsului, inventatorul primeste o scrisoare prin care este instiintat ca va obtine patentul. Validitatea este acceptata pentru 20 de ani. De notat un fapt benefic: protectia unui brevet este acordata si retroactiv, de la data descoperirii respective. Desigur, in cazul medicamentelor, este atent verificat potentialul efect toxic. In plus, ca un ultim filtru, respectivul patent este publicat pe Internet, dupa 18 luni de pastrare "la secret", dand ocazia oricui de a face verificari si de a depune contestatii sau completari. Acceptam numai acele contestatii bazate pe fapte stiintifice, si nu luam in seama gelozii de breasla, interese locale, influente politice sau alte motivatii obscure.
</b>
<b>"Intarzierea Romaniei este cauzata de neadaptarea legilor la cerintele Epo"
- Care sunt exigentele ce trebuie indeplinite de o tara pentru a deveni membra a Epo?
- Ca sa devii membru, trebuie sa-ti adaptezi legislatia la cea europeana (Epc), ca si in cazul aderarii la Ue. Epc este constitutia noastra, ce trebuie respectata cu strictete, mai ales ca ofera tuturor tarilor interesate un bun exemplu de legislatie eficienta, simpla, moderna.
- Constat cu tristete ca Romania, tara inventatorilor, nu este membra a organizatiei dvs. Vecina noastra, Bulgaria, o tara mult mai mica, ne-a luat-o inainte si la acest capitol. Multi dintre romani se intreaba: din ce cauza?
- Intr-adevar, Romania este printre putinele tari europene care nu sunt membre ale Epo. Ca sa devina, Romania ar trebui sa faca mai intai o cerere. A facut acum cativa ani. Intarzierea este cauzata probabil de neadaptarea legilor la cerintele Epc si, desigur, de neratificarea de catre Parlamentul de la Bucuresti a Conventiei Epc. O data ratificat, acest document ar trebui depus la Ministerul de Externe al Germaniei, ca tara gazda a organizatiei. La trei luni dupa ce documentul a fost depozitat in Berlin, Romania devine membra, in timp ce presedintele Oficiului Roman de Inventii va deveni membru al conducerii Epo si va avea dreptul la un vot, ca toti colegii sai din celelalte tari.
- Este aceasta ratificare ceva foarte pretentios? Care credeti ca sunt motivele intarzierii romanesti?
- Ratificarea este simpla si necesita un vot precedat de eventuale discutii in comisiile parlamentare de resort. Probabil s-a blocat totul undeva la Guvern, care nu a inaintat Parlamentului proiectul respectiv. Odata cu acordarea calitatii de membru Epo Romaniei, inventatorii ei vor beneficia de o singura procedura de patentare in toate tarile europene, in loc de a pierde timp si bani incercand sa-si patenteze inventiile in fiecare tara in parte. Lucreaza intr-o singura limba si este mult mai putin costisitor pentru ei.
- Este un produs sau un medicament mai bine vazut pe piata, mai cautat de clienti sau de pacienti, impune mai mult respect, daca poarta sigla Epo?
- Fara indoiala. Companiile sau persoanele care au inventii patentate la noi afiseaza acest lucru la vedere in materialele lor publicitare, deoarece brevetul nostru in sine da valoare acelei inventii. Practic, un produs patentat de noi este privit cu mai multa incredere pe piata.Ion Longin Popescu
Munchen, 20 august 2002
Pentru mai multe detalii, consultati www.european-patent-office.org sau scrieti la e-mail: esp@cenet