Frumusete
</b><b>Mic indreptar de buna purtare:</b><b>Ingrijirea parului</b><b>- Diete, vitamine, masaj, spalat -
In majoritatea revistelor pentru femei, la capitolul "frumusete" locul de frunte il ocupa ingrijirea obrazului. E firesc, avand in vedere ca primul lucru care te "izbeste" (in bine sau rau) la o femeie sunt trasaturile fetei: ochii, gura, delicatetea tenului, surasul si mai ales expresia chipului, care vine din interior. Cu toate astea, obrazul e mult mai usor de acomodat cu normele frumusetii decat, de exemplu, parul. Un obraz poate fi lesne indreptat si corectat prin machia: fondul de ten, pudra, rujul, rimelul fac adevarate minuni, dar ce te faci atunci cand (Doamne fereste!) parul incepe sa cada, se rupe, se crapa, isi pierde bogatia si luciul? Sau ce te faci atunci cand parul incepe sa creasca... in alta parte decat ii e locul: pe piept, pe gat, pe obraji? Mai grave decat defectiunile tenului, problemele legate de ingrijirea corecta a parului, de suferintele lui, trebuie abordate corect si din vreme, inainte de a fi prea tarziu. Sa speram ca micul nostru indreptar de "buna purtare" va va fi de folos.
Ingrijirea parului
Fiecare fir de par este infipt in pielea capului prin trei radacini. El este inconjurat de vase de sange, nervi si glande sebacee. In circa 2-4 zile, firul de par creste 1 mm, iar viata lui dureaza circa 3-4 ani. Atunci parul cade si in locul lui creste altul. In decursul unei zile, un om pierde 30-50 fire de par. Incaruntirea parului are atat cauze ereditare, cat si motive obiective: nevralgii, boli infectioase, stari de soc, greseli de alimentatie. In general, alimentatia joaca un rol fundamental in aspectul exterior al parului. Elementele esentiale pentru sanatatea parului sunt: fierul, acidul silicic, iodul si sulful, care se gasesc in: paine de orz si secara, orez decorticat, ceapa, fructe proaspete, peste, ficat, lapte si oua.
</b><b>Imbolnaviri ale parului prin influente externe
Dusmanul cel mai de temut al firului de par sunt noxele aflate in mediul inconjurator si care ii incetinesc cresterea si ii ataca structura. Dar mijloacele de infrumusetare reprezinta si ele un pericol potential, ca de exemplu permanentul, care din cauza substantelor chimice pe care le contine, aduce parul intr-o stare nenaturala. Si vopsirea este daunatoare, substantele chimice atacand rezistenta firului. Toate acestea trebuie facute cu mare grija si numai de specialisti.
</b><b>Curatirea parului
Ingrijirea zilnica a parului incepe si se sfarseste cu periatul. Trebuie folosita o perie nu prea moale, confectionata din par natural. Pentru ca murdaria sa poata fi temeinic scoasa din par, capul se apleaca in fata si parul se perie de la radacina spre varful firului. Fiti atenti ca fiecare membru al familiei sa aiba peria si pieptenele sau. De asemenea, nu se poate folosi un sampon comun: fiecare om are o alta natura a parului. Atentie! Nu cumparati sampoane care sa contina: formaldehida, dioxan, alcalii. Cititi cu atentie etichetele. Daca aveti parul gras, nu cumparati sampon pentru par gras; el degreseaza firele prea puternic si se accelereaza producerea grasimii. Cumparati sampon pentru par normal.
Metode de ingrijire a parului
- Spalatul parului cu ou - este cel mai sanatos si indicat pentru toate tipurile de par. Bateti bine 2-3 galbenusuri (in functie de lungimea parului) si intindeti-le pe toata suprafata parului umezit inainte. Prindeti parul in varful capului cu o clama, inveliti-l intr-o folie de plastic, apoi intr-un prosop. Lasati o ora ca ouale sa actioneze. Apoi clatiti bine parul, fara a folosi sampon.
- Pentru stralucirea parului de culoare inchisa - cel mai potrivit este ceaiul negru (rusesc, englezesc, chinezesc). Pentru a avea un par stralucitor, clatiti-va pe cap de cateva ori cu ceai concentrat. Parul dobandeste un luciu frumos si primele fire albe se acopera.
- Deschiderea parului - pentru ca parul sa se deschida la culoare se recomanda musetelul. Se fierb 2 linguri de planta in 2 l de apa, vreme de un sfert de ora. Se lasa sa se infuzeze 5 minute. Se strecoara si se clateste parul curat de mai multe ori.
- Parul castaniu - in 2 l de apa se fierb vreme de 15 minute 50 g de frunze de nuc. Se lasa sa stea circa o jumatate de ora. Dupa spalat, parul se clateste cu ceaiul de nuc strecurat.
Ingrijirea parului gras
Parul normal, chiar si la doua zile dupa spalare, e voluminos si stralucitor. In schimb, parul gras, din pricina secretiei excesive de sebum, dupa doar 24 de ore de la spalare e din nou unsuros. Nu exista o reteta unica de ingrijire a lui. Spalarea zilnica cu sampoane obisnuite este un pericol: la baza lor se afla cel mai adesea detergenti care activeaza glandele seboreice, agravand si mai tare aspectul unsuros al parului. Cea mai recomandata spalare a parului gras este la 2-3 zile, tot cu sampon cu ou: bateti doua-trei galbenusuri, adaugati (nu e obligatoriu) doua linguri de rom si intindeti omogen produsul pe parul ud, masand usor pielea capului. In ultima apa de clatit (clatiti-va bine de doua-trei ori) adaugati infuzie de mesteacan + foi de nuc (daca sunteti bruneta) sau flori de musetel (daca sunteti blonda). Urzica vie, frunze de soc si tulpina de rostopasca se pun seara in 3-4 l de apa rece (cate o mana din fiecare), iar dimineata se incalzeste lichidul pana cand ajunge in punctul de fierbere. Lasati sa se infuzeze 3 minute, apoi strecurati lichidul si clatiti-va cu el pe cap, lasandu-l sa actioneze cateva minute. Apoi, uscati-va. Cine se spala cu sapun de casa sa nu-l foloseasca direct pe par, deoarece se fixeaza pe fire si este greu de indepartat, chiar dupa mai multe clatiri, iar mentinerea sapunului pe par duce la caderea acestuia. Cel mai indicat este sa dizolvam putin sapun in apa, transformandu-l si folosindu-l ca pe un sampon. Important: nu folositi niciodata uscatorul la maximum, aerul prea fierbinte activeaza sebumul; seara, la culcare, prindeti parul in varful capului cu o clama, pentru a nu dormi pe el: devine gras si se rupe.
Pentru parul uscat
Parul uscat are nevoie de impachetari cu ulei. Incalziti 100 g ulei de masline, masati-l bine pe par, pornind de la radacina spre varf, seara, inainte de culcare. Deasupra puneti o folie de plastic si apoi legati-va cu o basma. Lasati uleiul pe cap toata noaptea si a doua zi dimineata spalati-va bine cu sampon. Parul va fi moale si stralucitor. Practicati cura doua saptamani. Atentie: nu va uscati niciodata cu foenul. Stati la soare sau la temperatura camerei.
Clubul dietelor de slabit
</b><b>Regimul cu paine
Buna ziua, "Formula As",
Ma numesc Marin Elena Costina, sunt din com. Bucov, jud. Prahova si doresc sa ma inscriu in "Clubul dietelor de slabit", iar cu aceasta ocazie va multumesc pentru abonamentul pe care mi l-ati facut la aceasta revista minunata.
Regimul pe care-l propun este foarte simplu si foarte "usor" pentru buzunar. Se tine 4 zile pe saptamana si se slabesc 3 kg.
</b>
<b>Programul Unei Zile
- Ora 8:00 - 2 felii de paine prajita (coapta) cu putina margarina.
- Ora 10:00 - o felie de paine prajita.
- Ora 12:00 - 2 felii de paine prajita.
- Ora 15:00 - o felie de paine prajita.
- Ora 18:00 - 2 felii de paine si un mar.
Se poate consuma cafea indulcita cu zaharina si se bea cat mai multa apa. Acest regim se poate tine la inceputul fiecarei saptamani. Seara, inainte de culcare, se fac 10 exercitii de abdomen.Marin Elena Costina - com. Bucov, jud. Prahova