Contrabanda cu pesteri
In grotele carstice din America nu exista urme de urs de caverna (Ursus spaeleus). Aceasta specie cuaternara a trait in grotele din "Lumea veche": Europa, Asia, Africa. Sute de pesteri din Romania, deschise publicului ori aflate in conservare, detin un fond inestimabil de relicve paleolitice. Din pacate, acest fond se subtiaza pe an ce trece. Nimeni nu-si permite sa mobilizeze sute de jandarmi sa pazeasca intrarile in pesteri. Legile si Ordonantele de Guvern care au in vizor activitatile vamale nu se refera si la "exportul" de marturii din paleolitic. Din 1990 incoace, o Lege a patrimoniului tot sta pe "catalige" si ne da de inteles asupra afacerilor subterane. La propriu si la figurat. Din aceste cauze, exista o multime de persoane interesate - "speologi" amatori, montanofili, vamesi cu lefuri bune de la contribuabili - care intretin o agitata contrabanda cu obiecte de exceptie din patrimoniul natural al Romaniei.
Cristian Lascu, presedintele Comisiei de protectie din cadrul Federatiei Romane de Speologie, a vazut cranii de urs de caverna intr-un shop din Los Angeles, la pretul de 200 Usd. Deasupra, o placuta specifica provenienta: "From Romania". "In decurs de un deceniu", spune d-l presedinte, "au fost scoase din Romania si duse in America sute de cranii de Ursus spaeleus, atat pentru colectiile particulare, cat si pentru marile muzee de paleontologie."
Si Cristian Goran, specialist la Institutul de Speologie "Emil Racovita" din Bucuresti, a vazut in California cranii de urs de pestera. "Erau exemplare frumoase", apreciaza d-l Goran, "fie din pestera Chiscau (Muntii Apuseni), fie de la Baia de Fier (Gorj). Dar am vazut si in Bavaria asa ceva. Un craniu costa 200 de euro. Un exemplar de perla de caverna facea 60 de euro. La Viena sunt o multime de magazine unde se vand bucati din patrimoniul natural al Romaniei. Si nimeni, de la nivelul autoritatilor romane, nu se sinchiseste de acest lucru, desigur."
La randul sau, Viorel Lascu, presedintele Federatiei Romane de Speologie, nu intelege cum de nu interzic legile vamale instrainarea obiectelor artistice din paleolitic si neolitic. Este vorba, uneori, de marturii inestimabile. Vamesii vad niste oase in geanta turistului si nu le acorda nici o atentie, dar acele relicve sunt sculpturile unui om de acum 5-6 milenii. "Aflu", spune V.L., "ca asemenea obiecte, sustrase din Romania, se vand bine tocmai in Brazilia."
Un alt aspect care-i priveste direct pe vamesi, acesti imbogatiti de tranzitie pe spinarea Statului, adica a fiecaruia dintre noi: Romania este tranzitata de o multime de obiecte de patrimoniu furate din muzeele altor tari. Spre exemplu, colectiile din Muntii Ural nu mai au, practic, exemplare paleozoice de terapside (mamifere mari, foarte rare). Toate au fost sustrase si se vand cu cel putin 100 de euro bucata.
In urma cu cativa ani, in pestera Vartop din Apuseni, a fost descoperita, imprimata in calcar, urma pasului de om din paleolitic. Marturie unica in Europa! Descoperitorii au avut neinspiratia (?!) sa publice fotografia color si locul exact al descoperirii acestei marturii intr-o revista de mare tiraj. Cateva luni mai tarziu, "urma pasului din paleolitic" a disparut. O mana de specialist l-a decupat si dus a fost!
Lasand la o parte exemplarele unicat, pesterile sunt devalizate si de lucrurile comune, care fac parte din peisajul carstic subteran: stalactite, stalagmite, perlite, stilolite, exemplare biospeologice etc. Din Closani a fost decupata semnatura in calcar a lui Corneliu Zelea Codreanu. Ca si cea a lui Nicolae Iorga. La fel si "Secera si ciocanul", "iscalitura" aparuta mai tarziu, la vreme de bolsevizare a gurilor Dunarii. Din Pestera Topolnita a disparut semnatura Regelui Mihai. A fost si ea decupata de un "amator" de curiozitati.
In perioada postdecembrista, patrimoniul carstic al tarii este pus la grea incercare. O politie ecologica dupa modelul celor din Franta ori Italia nu exista. Ministerul de Interne nu-si permite sa mobilizeze sute de oameni care sa pazeasca testele paleolitice. Legile vamale sunt imperfecte... Comertul cu relicve aduce bani buni. Nepotii nostri vor descoperi ca bogatele pesteri din Romania s-au mutat pe alte meridiane.Pavel Perfil