Traseele vacantei

Redactia
Paradisul de la poalele Retezatului -Tara Hategului. Vara inseamna, mai ales pentru locuitorii oraselor mari, mult asteptatul concediu petrecut indeosebi la mare. Ultimii ani le-au adus - ce-i drept, numai "unora" dintre oraseni - si moda plajelor cu nisip fin si auriu, cu hoteluri de multe stele si...

Paradisul de la poalele Retezatului -Tara Hategului

Vara inseamna, mai ales pentru locuitorii oraselor mari, mult asteptatul concediu petrecut indeosebi la mare. Ultimii ani le-au adus - ce-i drept, numai "unora" dintre oraseni - si moda plajelor cu nisip fin si auriu, cu hoteluri de multe stele si cu servicii ireprosabile, din Grecia si Turcia. E adevarat ca si acestea sunt destinatii pe care ar trebui sa le incercam macar o data. Dar nu e oare pacat sa fii la curent cu traseele turistice si cu cele mai sic locuri de vacanta din strainatate si sa n-ai habar de frumusetile aproape ireale pe care le ascunde propria ta tara?! "Le ascunde" e doar un fel de-a spune, caci asemeni locuitorilor ei, Romania e generoasa. E suficient sa bati si ea iti va deschide larg poarta in spatele careia gasesti calea catre adevarate minunatii.
O zona fantastica, prin frumusetea si bogatia de obiective turistice, este Tara Hategului. Situata in inima Ardealului, inconjurata de o coroana majestuoasa de munti, in ciuda atacurilor furibunde ale industrializarii, comunismului si capitalismului, Tara Hategului si-a pastrat puritatea peisagistica si parfumul rustic. Oraselul Hateg - linistita si placuta capitala a zonei - este punctul din care pornesc cam toate traseele turistice. Desi centrul vechi a disparut in mare parte, din cauza politicii "vizionare" de dinainte de 1989, asezarea are un aer aparte, o tihna impacata, pe care o poti savura in dupa-amiezile de vara, cand pe stradutele curate-luna nu e nici tipenie de om. Cand te desprinzi din mrejele oraselului ai mai multe alternative:
Manastirea Prislop. Situata la 13 km de Hateg, intr-o poiana aflata la 640 m altitudine, Manastirea Prislop a fost zidita in a doua jumatate a secolului al Xiv-lea de catre Sfantul Nicodim, reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc si primul ctitor al altor doua manastiri celebre: Vodita si Tismana. Printre comorile Prislopului, acum manastire de maici cu viata de obste, se numara izvorul aflat in curte, despre a carui apa se spune ca are puteri vindecatoare, o icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni si, nu in ultimul rand, mormantul Protosinghelului Arsenie Boca, al treilea ctitor al manastirii, care, in afara de rolul covarsitor pe care l-a avut prin inzestrarea harica a duhovniciei, a indrumat toate lucrarile de constructie si infrumusetare ale manastirii (intre anii 1948-1988), unele dintre ele fiind infaptuite personal.
Cetatea Colt. Localizata strategic in varful unui deal care inchide unul dintre defileurile formate de-a lungul Raului Mare, in zona Suseni, la aproximativ 20 km de Hateg, Cetatea Colt, monument istoric cu valoare de patrimoniu, a fost ridicata in anul 1280 de cneazul roman Cande. Dupa o istorie furtunoasa, in a doua jumatate a secolului al Xix-lea, cetatea devine cunoscuta in intreaga Europa, desi intr-o prezentare romantata, datorita romanului "Castelul din Carpati", al autorului francez Jules Verne. Acesta aflase de existenta fortaretei si de misterioasele legende care o invaluie pana in zilele noastre prin intermediul unei cunostinte din Homorodul de Brasov si al unei verisoare din Timisoara. Cetatea Colt a fost construita in forma de stea, avand atasat si un turn donjon, care corespunde "in oglinda" cu cel care impodobeste biserica Manastirii Cetatii Colt, aflata la intrarea in defileu.
Manastirea Cetatii Colt. Biserica, conceputa in stil romanic transilvanean tarziu, cu contraforturi, arce din piatra fatuita si un turn cu acoperis piramidal prevazut cu un cos, a fost construita in anul 1310, fiind de la inceput ortodoxa. Din punct de vedere arhitectural, biserica prezinta o particularitate: deasupra altarului, turnul donjon ascunde doua camere, in care locuiau monahii vremurilor de odinioara. Dupa 1780, ca urmare a tulburarilor istorice, atat cetatea, cat si biserica au fost parasite. Manastirea a prins din nou viata dupa 1994, cand tanarul ieromonah-parinte Calinic Teslevici, descoperind starea deplorabila in care se gasea lacasul - folosit ca adapost pentru capre si groapa de gunoi -, decide sa puna bazele unei obsti de calugari.
La nu mai mult de 40 km in jurul orasului Hateg se gasesc o sumedenie de alte obiective turistice, pe care nu trebuie sa le ratati: ruinele dacice Sarmizegetusa Regia, Biserica Santa-Marie Orlea - ctitorie a aceleiasi familii a Candestilor, Biserica Densus - alcatuita din pietre romane dislocate de la Sarmizegetusa, pesterile Ohaba Ponor si Cioclovina - unde cercetarile arheologice au scos la iveala urme de locuire datand din Paleolitic, cel mai mare baraj de anrocamente din Europa - care este situat la aproximativ 10 km dupa intrarea in Parcul National Retezat - Rezervatie a Biosferei si fascinantele lacuri glaciare din Masivul Retezat, taurile sau "Ochii lui Dumnezeu", la care se poate ajunge dupa o ascensiune de circa patru ore, dupa ce ati lasat masina la baraj si ati anuntat salvamontistii. Odata ajunsi sus, daca va simtiti coplesiti de frumusetea edenica de care sunteti inconjurati si simtiti ca vreti sa mai ramaneti cateva zile, aveti doua posibilitati: fie intindeti cortul (avand grija ca la plecare sa strangeti gunoaiele rezultate in urma sederii), fie trageti la cabana de langa Lacul Bucura.

Posibilitati de cazare

Pentru cei care sunt mai comozi sau cei carora sanatatea precara nu le permite sa se aventureze pe salbatice carari de munte, iata cum mai puteti rezolva problema, uneori spinoasa, a cazarii.
Hotelul Castel Santa-Marie Orlea. Pentru 400.000 lei/camera/noapte, puteti trage o seara-doua, in conditii de o stea (*) la Hotelul Castel Santa-Marie Orlea, fosta resedinta a lui Alexius Kendefy (intre anii 1863-1867, Transilvania a intrat sub dominatie ungara, asa ca, pentru a-si pastra averile si pozitia, toate familiile nobiliare romanesti au fost nevoite sa-si maghiarizeze numele - din aceasta cauza, descendentii Voievodului Candea au devenit grofii Kendefy), "comite de Rau de Mori, sfetnicul si omul de incredere in treburi interne si externe ale Sfintei Imparatii Chesarice, al Regelui si al apostolicei Majestati, mai ales al Principelui Transilvaniei si al preaiubitei sale soate Cristina, nascuta contesa Bethlen". Cladirea mai pastreaza ceva din atmosfera somptuoasa din epoca ei de glorie. Camerele sunt curate, desi mobilierul nu a mai fost innoit de multa vreme. Fiecare este dotata cu baie proprie si cu un mic televizor color. Hotelul are si un restaurant unde se mananca repede si bine, la preturi decente - cele mai scumpe preparate sunt portiile de cotlete (50.000 lei) si cele de ficatei (45.000 lei).
Alte relatii puteti obtine de la receptie, la tel. 0254/77.77.68.
Pensiunea turistica Dumbravita. Pensiunea Dumbravita apartine familiei Ungur, doi soti inimosi, care s-au gandit ca oaspetii lor trebuie sa se simta ca acasa, sa nu aiba senzatia aceea de artificial pe care o experimentezi in hotelurile cu pretentii. De aceea, cam orice dorinta ati avea, ea nu va fi considerata exagerata de Silvia si Ionel. Situata pe valea Raului Mare, la 25 km de Hateg, pe principalul drum care duce catre Parcul National Retezat, Pensiunea Dumbravita va pune la dispozitie trei camere cu doua paturi si baie proprie (400.000 lei/ camera/ noapte), doua camere cu doua paturi si baie comuna (300.000 lei/ camera/ noapte) si o camera "pentru tineret" cu opt paturi si baia pe hol (100.000 lei/ camera/ noapte). Iarna, incalzirea se face cu ajutorul sobelor cu lemne care se gasesc in fiecare camera si care creeaza o atmosfera extrem de intima. Pensiunea are un restaurant spatios, dar mancarea va poate fi servita si pe terasa laterala. Preturile sunt "omenesti", iar gazda nu refuza varianta "mancare de la pachet", pe care o puteti prepara contra unei taxe de bucatarie de 10.000 lei.
Pentru alte detalii si rezervari, puteti accesa site-ul www.turismtur.ro sau puteti telefona la 0254/77.19.80.
Pensiunea turistica Anita. Situata pe aceeasi vale a Raului Mare, dar la circa 30 km de Hateg, Pensiunea Anita este creatia unei nemtoaice pline de energie si amabilitate, care si-a dorit un loc de primire luxos si intim, la standarde occidentale. Doamna Anita Constantinescu va pune la dispozitie patru camere cu pat dublu, cu baie proprie si televizor, si o camera cu pat dublu, televizor si baie pe hol (ambele variante la pretul de 1.200.000 lei/ persoana/ noapte). Masa o puteti lua pe terasa semiacoperita, in gradina invadata de florile pe care gazda le ingrijeste ca pe niste copii sau in restaurant. Pretul unei portii de mancare este de 180.000 lei. Siesta o puteti face pe sezlongurile asezate chiar pe malul Raului Mare. Daca faceti parte dintre acele persoane care nu prea au stare, atunci puteti incerca sa va relaxati pescuind pastravi sau jucand badminton.
Alte informatii utile puteti obtine vizitand site-ul www.turismtur.ro Rezervarile le puteti face prin e-mail: cabanitaro@yahoo.com sau la tel. 0744/53.25.40, 0744/52.48.71, fax: 0254/77.17.00.Ines Hristea