Sub lupa

Redactia
Mama lor de jurnalisti!. Pentru ca avea nevoie de o carte scumpa, dar neaparat necesara studiului, un student a dat dovada si de inventivitate, si de spirit de initiativa. A pus de-o intreprindere mica, cu un singur angajat, el, si cu capital zero, ca sa nu apeleze la Guvern si sa evite birocratia....

Mama lor de jurnalisti!

Pentru ca avea nevoie de o carte scumpa, dar neaparat necesara studiului, un student a dat dovada si de inventivitate, si de spirit de initiativa. A pus de-o intreprindere mica, cu un singur angajat, el, si cu capital zero, ca sa nu apeleze la Guvern si sa evite birocratia. Pentru 5000 de lei oricine putea sa-l sarute, sa-l palmuiasca sau sa-l injure timp de doua minute. Ai zice ca in aceste timpuri grele, omul a devenit pe loc milionar. Ei bine, nu. In ciuda ofertei ge-neroase, 5000 de lei ca sa te racoresti nu e mult, dupa o saptamana omul abia a castigat o biata de suta de mii de lei. Numai din injuraturi. Nimeni nu l-a sarutat, ceea ce e de inteles, nici nu l-a palmuit cineva, un miracol, avand in vedere numarul celor cu capsa pusa, iuti la manie, grei de mana si de cap. E adevarat, smecherii au profitat de ocazie si l-au injurat pe gratis.
Poate ca aici e cheia. Poate ca dupa tepele cu Safi, Caritas si Fni, romanul a devenit daca nu mai destept, cel putin mai grijuliu cu banii lui. Mai bine injura pe gratis. Ceea ce facea oricum, daca ne luam dupa ce auzim in tramvai, in metrou, la piata, pe strada, in Parlament si in texte de muzica lejera. Insa si aici adevarul e pe la mijloc.
Un primar mintos, moldovean desigur, a avut ideea sa asigure un cadru organizat pentru cei cu chef de injurat in public si cu voce tare. Astfel, in parcul din Piatra-Neamt a aparut tribuna democratiei, o "tribuna de injurat", zic ziarele. Modelul este faimosul Hyde Park din Londra, unde oricine poate sa vorbeasca despre orice ii trece prin cap. Pasamite, in materie de injurat la iarba verde nu suntem mai prejos de londonezi.
Si, slava Domnului ca persoanele bune de injurat nu lipsesc, ca nu degeaba asuda pentru noi liote de politicieni, parlamentari, ministri, sindicalisti, functionari, juristi, ziaristi, politisti, moderatori Tv, fotbalisti, capitalisti si atatia lucratori cu gura si cu mapa. Cat despre motive de injurat, vezi negru in fata ochilor doar ce te gandesti la taxe, impozite, accize, chirie, telefon, lumina, intretinere, economate, cosul zilnic calculat de Guvern, preturi, cate si mai cate. In fine, mai stiind ca, in afara de ce auzim zilnic pe strada sau acasa, toata lumea azi injura, sindicalistii injura Guvernul, pagubasii - Justitia, spiritele subtiri - telenovelele si manelele, telespectatorii - programele Tv, fotbalistii - arbitrii, suporterii - si pe unii, si pe altii, iar ziaristii - pe toata lumea, te-ai fi asteptat ca lumea sa se calce in picioare la tribuna injuraturilor.
Ei bine, nu. In afara de copiii care au folosit tribuna ca tobogan, nimeni nu s-a inghesuit sa-si verse focul. Unii s-au temut sa nu fie luati de nebuni daca injura guvernul, iar altii au luat seama la politistul care le-a fluturat legea ce incrimineaza injuraturile si expresiile jignitoare in public. Democratie, democratie, dar nici chiar asa, una, doua sa-l injuram pe primul-ministru nu merge, ce mama dracului! Sau, cine stie, poate n-avem cultura adevarata a injuraturii orale si preferam scrisul oralului! Pentru ca, iata, un iesean din patru - tot moldovenii, saracii - a completat gresit formularele pentru impozitul pe venitul global. Daca glumetii au scris "turnator" sau "vino sa vezi" la rubrica ocupatie, cei mai multi au lasat sfiala la o parte, adresand autoritatilor mesaje de mama si de cele sfinte, desi risca o amenda grasa, formularele fiind cu semnatura si adresa exacta.
Asta e, desi avem ce injura, desi stim sa injuram, as zice chiar ca aici nu ne intrece nimeni, nici macar ungurii, ne sfiim sa injuram in cadru organizat. Cand nu e vorba de nevasta si de neamuri, preferam sa injuram pe la colturi, in soapta sau in gand. Ca domnu Cozmanca! Da, si dansu injura. Dar numai in gand! Si numai ziaristi! Si are dreptate. Daca e ceva care nu merge in tara asta, clar, jurnalistii sunt de vina. Mama lor de jurnalisti!N.C. Munteanu