Forma maxima

Redactia
Mic indreptar de fericire. - Coplesiti de problemele si grijile cotidiene, uitam, adesea, ca buna dispozitie depinde de noi. Exista nenumarate mijloace de a depasi cenusiul vietii. Pe cateva dintre ele vi le propunem in textul de fata, un mic program menit sa va asigure ratia de bucurie pentru o zi...

Mic indreptar de fericire

- Coplesiti de problemele si grijile cotidiene, uitam, adesea, ca buna dispozitie depinde de noi. Exista nenumarate mijloace de a depasi cenusiul vietii. Pe cateva dintre ele vi le propunem in textul de fata, un mic program menit sa va asigure ratia de bucurie pentru o zi -
Cura de fericire pe care o prezentam poate fi tinuta in orice anotimp. Dar, fiindca vara se apropie de sfarsit si melancoliile toamnei se vor grabi sa ne dea tarcoale, bine ar fi sa incepeti chiar de saptamana viitoare "regimul" pe care vi-l prezentam.

</b><b>1. Nici o zi fara rugaciunea de dimineata

Pentru oamenii "abonati" permanent la rugaciunea de dimineata si seara, recomandarile noastre reprezinta ceva stiut. Le facem pentru "incepatori", pentru cei care nu cunosc nemarginita putere si bucurie a unei zile care incepe cu gandul la Dumnezeu. Rugati-va fiecare cum stiti, rostind "Tatal Nostru" sau multumind, pur si simplu, pentru noua zi care va e daruita, cu lumina si frumusetea ei. Important este sa ne incepem ziua cu tovarasia lui Dumnezeu. Protectia divina e cea mai mare garantie a fericirii.

2. Ziua buna incepe cu apa rece

Inainte de orice activitate diurna, curatati-va bine cavitatea bucala si dintii, apoi beti un pahar de apa lasata de peste seara, in care puneti fie o lingurita de suc de lamaie, fie o lingurita de miere proaspata si 2 lingurite de otet de mere.
Urmatoarea miscare e spalatul (dusul) cu apa calda, urmat de clatitul spornic cu apa rece. Inainte de a va sterge, inmuiati un prosop mai aspru in apa tinuta peste noapte la frigider, stoarceti-l bine si frecati-va cu el pe tot corpul.
</b>
<b>
3. Atentie la micul dejun!

Retete energizante
- 125 g branza de vaci, 2 linguri de lapte, 1 lingurita de miere, 1 banana si 2 lingurite de cereale complete (sau, pur si simplu, tarate curate de grau sau grau incoltit) se amesteca usor, fara a se terciui.
- Ceaiul fericirii: 250 ml apa in clocot se toarna peste 1 lingurita de sunatoare si o priza de levantica. Se lasa 5 minute sa se infuzeze si se indulceste (eventual) cu miere.
- O salata de fructe de sezon si un iaurt.
- O felie de paine cu branza si un pahar de suc de fructe stors proaspat.
- Doua oua fierte si un pahar de suc de morcovi cu mere.</b>
<b>
</b><b> 4. Respirati, respirati, respirati

Dimineata, obligatoriu, iar pe parcursul zilei, atunci cand va simtiti obositi, trebuie sa faceti exercitii de respiratie. In pozitie relaxata, cu spatele drept, stati in fata ferestrei deschise si inspirati profund, incercand sa impingeti aerul catre abdomen. Expiratia trebuie si ea sa fie completa, cu golirea integrala a aerului din plamani. Cele mai usoare sunt exercitiile de inspiratie si expiratie "numarate".
De exemplu: trageti aerul in piept, numarand pana la patru sau cinci, tineti-l in plamani, numarand pana la patru sau cinci, expirati in aceeasi masura de timp, apoi stati asa, fara aer, tot patru sau cinci timpi. Daca repetati exercitiul de cel putin opt ori, de doua-trei ori pe zi, sunteti salvati de la oboseala si stres pentru toata viata.

5. Pranzul:

Fericirea trece prin stomac
Avand in vedere ca suntem in plina vara, uitati macar temporar mezelurile si carnea si "aruncati-va" pe fructele si legumele care transforma pietele intr-un spectacol coplesitor. Saturati-va mai intai de culoarea si frumusetea lor, apoi "tabarati" pe rosii, ardei, ceapa si usturoi, pe varza, pe patrunjel si pe telina, transformandu-le in salate crude sau usor trecute prin aburi, asezonate cu iaurt, lamaie si cateva picaturi de untdelemn. O bucata de branza rasa deasupra si o felie de paine neagra, usor prajita si frecata cu usturoi reprezinta cea mai energizanta masa din lume. Un ceai de plante (menta, musetel, busuioc) si o lingurita de miere vor pune "capac" unei mese pline de vitamine si bucurie. Nu se spune ca fericirea trece prin stomac?

6. Daruiti-va timp

Indiferent de genul activitatilor pe care le impliniti peste zi, dupa-amiaza daruiti-va o clipa de repaus si reverie. Oamenii activi, incapabili sau greu capabili de interiorizare si de reflectie, e bine sa faca miscare. O jumatate de ora de plimbare in natura (pentru incepatori) sau o jumatate de ora de alergare (pentru avansati) pot face minuni. Faptul ca miscarea creeaza o stare de bine nu mai reprezinta o noutate. Bietul trup, adus la starea de functionare normala pentru care a fost creat, face tot ce poate sa ne vesteasca cat e de multumit. O multumire pe care ne-o impartaseste cu drag.
Pentru oamenii "casnici", apatici, certati cu miscarea si cu plimbarile, zece minute de gimnastica pe zi sunt totusi obligatorii. Fiindca dimineata suntem presati de timp, faceti-le loc dupa-amiaza, la cel putin doua ore dupa masa de pranz. E vorba de exercitii usoare, pe care le puteti inventa singuri, pentru fiecare parte a corpului si pentru fiecare grupa de muschi. Genuflexiuni (daca le-ati face zilnic, ati scapa de osteoporoza), ridicari si coborari pe varfuri, aplecari laterale pentru talie, echere pentru muschii abdominali, rasuciri de trunchi si de cap. Un dus scurt si o portie de fructe cu o lingurita de inghetata vor desavarsi sentimentul binefacator de siguranta care va va invada.

7. Contemplatia

Reimprieteniti-va cu natura
Recomandarea - desi minunata - de a ne plimba pe marginea unei ape sau prin umbra unei paduri este destul de greu de realizat zi de zi. Iata de ce "specialistii in fericire" ne recomanda sa aducem natura la noi in apartament. Fireste, nu e vorba sa mutam paraul sau lacul in dormitor, desi ar fi o fericire curata, ci sa aducem un semn al naturii, pe care sa ne straduim sa-l reinvatam de la capat, dupa abecedar. Cand ati contemplat ultima oara, cu atentie concentrata, o floare asezata in glastra sau o planta dintr-un ghiveci? Nu e vorba de privirea in ansamblu, ci de observarea atenta a fiecarui detaliu: culoarea delicata sau infocata a fiecarei petale, forma lor spiritualizata, delicatetea structurii atunci cand este atinsa cu degetul, variatia tonului, care scade cand planta moare (cea pusa in vaza) sau creste (la plantele de ghiveci), tristetea trandafirului mort in vasul de portelan si exuberanta triumfatoare a bobocului viu, mireasma atat de deosebita a petalei care se pregateste sa se ofileasca fata de petala care izbucneste din bobocul deschis. Tristetea si bucuria pot fi citite cu usurinta pe o floare, pe o frunza, chiar si pe o pietricica de rau, scoasa din mediul ei. Comportamentul lor este atat de omenesc, incat pur si simplu te infioara. Sau poate ca felul plantelor este acelasi cu cel omenesc? Ca si in plante, ca si in oameni, Dumnezeu a pus o samanta de viata si una de moarte? Ca planta adusa in casa are o personalitate la fel de clar conturata ca si a ta? Iubeste-o! Daruieste-i afectiune si ea iti va raspunde, daruindu-ti un sentiment infailibil de fericire. O furnica sau o mamaruta poftite in casa pentru o zi, gazduite pe pervazul ferestrei si ospatate cu o picatura de miere, vor inlesni acelasi exercitiu de observare, de personificare si de infratire cu "corola de minuni a lumii" in care traim. Fericirea e foarte aproape. Totul e sa invatam sa o descoperim.

8. Masa de seara

Mancati ca un cersetor...
"Dimineata mancati ca regii, seara ca cersetorii": o metafora extrem de inteleapta care, aplicata in practica, ne va ajuta sa sfarsim fericit o zi traita din plin.
Exemple:
- branza cu legume
- o ceasca de supa de zarzavat
- orez sau macaroane cu rosii calite in putin untdelemn, busuioc si usturoi
- o salata de fructe si un iaurt.

</b><b>9. La capatul zilei

Evitati pe cat se poate televizorul si presa! Starea dvs. de bine se va duce pe apa sambetei. Plina de catastrofe si crime, neagra ca iadul, informatia care vi se transmite va distruge incet, dar sigur, increderea in ziua de maine. O seara fericita inseamna (daca aveti familie) un dialog cu cei dragi, in care fiecare isi spune povestea zilei (un adevarat sistem pedagogic acolo unde exista copii), cateva minute de mangaiat pisica, canarul, purcelusul de Guineea sau cainele (animalele de companie n-ar trebui sa lipseasca din nici o casa, fiindca prezenta lor solicita si daruieste afectiune, adevarata ecuatie a fericirii), lectura unei carti sau rasfoitul unei reviste ilustrate.
Recapitularea zilei - este extrem de importanta, de indata ce ne culcam. Revizuiti, ca intr-un film, momentele zilei, incercand sa pastrati in memorie mai ales intamplarile care v-au bucurat. Stocata in timp, emotia lor reprezinta un tezaur de rezistenta morala si o radacina pentru speranta.

</b><b>10. Puntea spre somn:

Rugaciunea de seara
Momentul de stingere al constiintei de sine trebuie si el asezat sub protectia Cerului. Somnul e o punte de trecere intre doua lumi. In umbra lui nu mai exista soare, ci doar lumina lui Dumnezeu. Multumiti-i, in cuvinte simple si adevarate, pentru ziua pe care v-a daruit-o, pentru faptele pe care v-a ajutat sa le impliniti, pentru sanatate si pentru semnele de iubire cu care v-a inconjurat. Inaintea pasilor dvs. sa fie mereu lumina Celui de sus.Rodica Demian