Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie mediteraneanaPaste cu vinete. Ingrediente (pentru 4 portii): 2 vinete (500 g), 1/2 l ulei de masline, 1,25 kg rosii carnoase, 350 g penne (macaroane scurte), sare, 2 catei de usturoi, piper, 1 varf de cutit zahar, 150 g Mozzarella, 1 legatura busuioc verde.. Mod de preparare: 1. Se curata...

</b><b>Bucatarie mediteraneana</b><b>Paste cu vinete

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 vinete (500 g), 1/2 l ulei de masline, 1,25 kg rosii carnoase, 350 g penne (macaroane scurte), sare, 2 catei de usturoi, piper, 1 varf de cutit zahar, 150 g Mozzarella, 1 legatura busuioc verde.
Mod de preparare: 1. Se curata vinetele, se spala si se taie bucati. Apoi se incinge uleiul (2 linguri se pun deoparte), se prajesc vinetele circa 3 minute, se scot si se lasa sa se scurga 2 ore pe hartie absorbanta. 2. Se fierb macaroanele "al dente" in apa cu sare. Rosiile se curata de pielita, se taie mai intai in doua, se indeparteaza semintele (prin presare) si pe urma se taie marunt. Usturoiul curatat se taie feliute si se prajeste putin in restul de ulei incins. Se adauga si rosiile, se calesc si ele usor si se condimenteaza. 3. Se adauga vinetele si macaroanele scurse si se lasa sa fiarba incet, 3-5 minute, amestecand din timp in timp. 4. Se incorporeaza Mozzarella taiata cubulete si busuiocul tocat marunt, se gusta de sare si piper si se presara deasupra - eventual - parmezan ras.

Pui cu masline

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 pui maricel (circa 1,3 kg), sare, piper, 250 g ciuperci, 750 g cartofi mai marunti (nesfaramiciosi), 1 kg rosii carnoase, 125 g costita afumata, 150 g masline verzi, 3 linguri coniac sau rachiu.
Mod de preparare: 1. Se spala puiul, se zvanta, se freaca cu sare si piper si se leaga aripile. 2. Ciupercile curatate se taie in doua, cartofii se curata de coaja si se lasa intregi, iar rosiile se curata de pielita, se indeparteaza semintele si se taie bucatele. 3. Se taie costita bucatele si se pune la prajit - impreuna cu cartofii - intr-o cratita bine incinsa. Se adauga ciupercile, rosiile si maslinele, se dunstuiesc putin, dupa care se scot toate si se pun deoparte. 4. Se pune in cratita puiul si se prajeste pe toate partile. Se stinge cu coniac sau cu rachiu, se adauga slaninuta si legumele puse deoparte, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba innabusit 45 de minute, la foc potrivit.

</b><b>Peste sicilian

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste 200 g (cod, merluciu etc.), zeama de la o lamaie, sare, piper, 3 linguri ulei de masline. Pentru sos- 150 g telina (tulpini), 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, 2 linguri ulei de masline, 500 g rosii decojite taiate bucatele, 100 g masline negre, 2 linguri capere, 2 foi de dafin, 100 ml vin alb.
Mod de preparare: 1. Se spala pestele, se zvanta si se stropeste cu zeama de lamaie. 2. Se prepara sosul: telina se spala si se taie rondele, ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt, iar patrunjelul spalat si zvantat se toaca. Se calesc toate, circa 5 minute, in uleiul incins, se adauga si celelalte ingrediente si se lasa 10 minute sa fiarba incet. Se gusta de sare si piper. 3. Pestele se zvanta, se sareaza, se pipereaza si se prajeste 5-7 minute in uleiul incins. Se aseaza pe farfurii si se serveste cu sosul cald.

Dulciuri

</b><b>Tort cu zmeura

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru blat - 4 oua, 100 g zahar, 100 g faina, 30 g amidon, 50 g unt topit, 1 lingura faina pentru forma. Pentru umplutura - 200 g marmelada (jeleu) de zmeura, 500 g zmeura proaspata, 200 ml tuica nebatuta, 1 plic zahar vanilat, 50 g migdale taiate felii.
Mod de preparare: - Preparati blatul cu o zi inainte de a servi prajitura. Ungeti cu putin unt topit forma (diametrul: 26 cm, marginile detasabile) si bagati-o la frigider. - Incingeti cuptorul la 180¡C. Bateti bine ouale cu zaharul intr-un castron asezat pe baie de apa (fierbinte) pana ce compozitia creste, devine spumoasa si se intareste suficient (Incep sa se vada urmele lasate de tel). - Luati castronul de la bain-marie si continuati sa bateti compozitia pana ce se raceste. Incorporati - in ploaie - faina cernuta impreuna cu amidonul si pe urma restul de unt topit. Infainati forma, aplecand-o in toate partile, indepartati surplusul de faina si turnati in forma aluatul de blat. Bagati-l la cuptor si lasati-l sa se coaca 25 de minute. - Lasati-l apoi sa se raceasca in forma (cand e rece se desprinde de pereti), scoateti-l pe o planseta si tineti-l in camara, pana a doua zi, cand preparati umplutura. - Amestecati (cu mixerul) 150 g zmeura cu 2 linguri de peltea si pasati amestecul printr-o sita. Taiati blatul in doua (pe orizontala). Asezati o jumatate pe un platou si ungeti-o pe toata suprafata cu 2/3 din jeleul cu zmeura. Puneti peste ea si cealalta jumatate si ungeti-o si pe ea cu amestecul ramas. - Prajiti feliile de migdala la foc slab, intr-o tigaie de teflon (neunsa), bateti frisca (tinuta 24 de ore la frigider) si adaugati, cand e pe jumatate batuta, zaharul tos si zaharul vanilat. - Imbracati prajitura cu un strat de frisca, presarati deasupra boabele de zmeura si lipiti pe margini - de jur-imprejur - migdalele prajite. Ca sa luceasca mai frumos, incalziti pelteaua ramasa si ungeti cu o pensula boabele de zmeura. Puneti tortul o ora la frigider si serviti-l rece.