Frumusete
Soarele, apa si parul
Impresia ca parul nostru e mort si insensibil la anotimp e cat se poate de inselatoare. Soarele crancen din ultima vreme ii este dusman de temut. La fel ca pielea, parul sufera de pe urma razelor ultraviolete, care distrug keratina si lipidele continute in structura firului. Si, ca si cand atat n-ar fi de ajuns, mai apar sarea din apa de mare si clorul din bazinele de inot, doua substante la fel de nocive si oxidante. Suprafata se exfoliaza, parul devine paios si mat. Iata de ce, daca abuzati de scaldat in vacanta, e important ca dupa fiecare baie facuta sa va clatiti bine parul sub dusurile aflate la indemana in zonele de agrement. Uscati-l la umbra si pieptanati-l cu delicatete, fara sa trageti de el. Ideal ar fi sa va clatiti cu o sticla de apa plata si sa va descalciti cu un pieptene cu dintii mari. Specialistii recomanda sa facem un dus chiar inainte de a intra in mare sau in bazin, pentru ca firul ud e saturat de umiditate si nu mai absoarbe substantele toxice. Si inca un sfat: nu stati vreme indelungata cu parul ud, pentru ca firul se intinde si crapa. Dupa ultima baie, in vreme ce parul se usuca la umbra, dati-i forma dorita cu mana, indoindu-l inauntru si "umflandu-l" cu degetele, ca sa aiba mai mult volum.
Parul vopsit are nevoie de o protectie speciala. Avand in vedere ca aramiul si rosul inchis se transforma repede - din cauza soarelui - in portocaliu, iar negrul bate in cenusiu sau in verde, e mai bine ca inainte de a pleca in vacanta sa recurgeti la sampoane colorante in nuante naturale, castaniu sau blond auriu. Pentru doamnele platinate, se recomanda ca in apa de clatit (1/2 l) sa dizolve doua tablete efervescente de aspirina cu vitamina C.
</b><b>6 sfaturi pentru ingrijirea parului
- Dupa baia din mare sau din bazin, clatiti-va parul cu apa curata si uscati-l la umbra.
- Purtati palarii de soare! Sunt la moda si protejeaza parul de razele ultraviolete.
- Taiati-va in mod regulat varfurile crapate.
- Apa fierbinte vatama parul. Nu depasiti 35¡C cand il spalati.
- Dizolvati samponul in putina apa inainte de a-l folosi. Devine mai moale.
- Caldura intensifica curele pentru par. Ungeti-va pe cap, o data pe saptamana, cu ulei de masline, legati-va cu un prosop in forma de turban si stati la soare.
</b><b>Bijuterii pentru par
Casa de moda Chanel a lansat noul stil de pieptanaturi cu podoabe: lantisoare argintii si aurii, care se prind in par cu ajutorul unor piepteni de plastic. Tendinta a prins deja, mai ales la adolescente.
Cosmetica naturista
"Budinca" pentru curatarea in profunzime a porilor
Cu ajutorul ei se scot cele mai rezistente ramasite de murdarie din porii fetei.
Mod de preparare si folosire: amestecati 1 lingurita de amidon de porumb (zeamil) cu 1 lingurita de untdelemn de floarea-soarelui, 1/4 cana de apa fiarta si racita si 1-2 picaturi de ulei aromat de trandafir (sau alta aroma preferata). Puneti ingredientele pe o baie de aburi si amestecati-le pana ce se formeaza o budinca cu aspect sticlos. Lasati-o sa se raceasca putin, intindeti-o uniform pe fata si decolteu si frecati-va bine cu ea (folositi varful degetelor). Lasati-o sa actioneze 2-3 minute, apoi spalati-va cu apa calduta.
Atentie! Compozitia se altereaza usor, de aceea cantitatea nefolosita trebuie bagata intr-un recipient bine inchis.
</b><b>Sfaturi de frumusete
Pentru combaterea iritatiilor:
a) spalarea locurilor afectate cu apa de ploaie, in care lasati cateva ore un saculet de tarate de grau.
b) comprese cu patrunjel verde (o legatura mare) macerat vreme de o zi in 1/2 l apa rece.
Pentru combaterea iritatiilor insotite de mancarimi: se fierbe 1 legatura de marar verde intr-un litru de apa. Dupa racire, se spala cu lichid locurile afectate.
Pentru combaterea pistruilor:
a) seara de seara, fata trebuie spalata cu infuzie de flori de soc, care se lasa sa se usuce pe fata.
b) acelasi efect il are si apa in care s-a fiert arpacas vreme de cateva minute. Adaugand in ea cateva picaturi de colonie, se obtine o solutie cu care e bine sa se spele fata dimineata si seara, dupa demachiere.
c) lamaia are si ea un efect benefic, daca se freaca cu miezul ei locurile patate.
Pentru porii dilatati: apa de marar face adevarate minuni. Se obtine fierband vreme de o jumatate de ora 20 g (o legatura) marar proaspat, intr-un litru de apa de ploaie. Dupa strecurarea decoctului se adauga 50 g glicerina. Efectul astringent al preparatului este deosebit de puternic. Porii se inchid si tenul devine mat.
Pentru curatarea tenului: intr-un litru de apa rece se pune la fiert o lingura de tarate de grau. Dupa ce da in clocot, se lasa sa se raceasca, se strecoara, se adauga zeama unei lamai si o lingurita de miere de albine. Efectul este benefic si rapid.