Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri cu vineteSalata de vinete cu coriandru. Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete mici (taiate in doua pe lung), sare, 3 dovlecei mici, 2-3 linguri ulei de masline, 1/2 ceasca frunze de coriandru, 1-2 linguri zeama de lamaie, 1-2 linguri zeama de portocala, 1/2 lingurita piper negru.. Mod...

Mancaruri cu vinete</b><b>Salata de vinete cu coriandru

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete mici (taiate in doua pe lung), sare, 3 dovlecei mici, 2-3 linguri ulei de masline, 1/2 ceasca frunze de coriandru, 1-2 linguri zeama de lamaie, 1-2 linguri zeama de portocala, 1/2 lingurita piper negru.
Mod de preparare: 1. Se taie vinetele felii subtiri, se pun intr-o strecuratoare, se presara peste ele sare si se lasa sa stea 15-20 de minute. 2. Dovleceii se taie felii subtiri - pe lung - si se pun deoparte. Vinetele clatite cu apa rece si zvantate se ung cu ulei pe ambele parti si se aseaza pe o tava. Se baga la cuptor - sub gril -, se rumenesc usor, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca. 3. Se pun intr-un castron vinetele, feliile de dovlecei, uleiul, coriandrul si piperul, se toarna peste ele sucul de lamaie si de portocala si se amesteca bine. Salata astfel preparata se serveste ca aperitiv sau ca garnitura langa felul principal.

Vinete umplute

Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 vinete mijlocii, 1 lingura sare, 1/2 ceasca ulei de masline, 2 catei de usturoi (zdrobiti), 3 cepe potrivite tocate marunt, 4 rosii coapte taiate bucatele, piper negru proaspat macinat, 2 linguri patrunjel verde tocat, 3 linguri zeama de lamaie, 1/2 lingurita zahar, 1/3 ceasca apa.
Mod de preparare: 1. Se indeparteaza cozile, se taie vinetele in doua - pe lung - si se cresteaza adanc fiecare jumatate pe aproape toata lungimea ei (se lasa cam 1,5 cm pana la fiecare capat). Se presara cu sare, se lasa sa stea 30 de minute in apa rece (de la gheata), dupa care se zvanta cu hartie absorbanta si se storc de zeama. 2. Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de ulei si se calesc ceapa si usturoiul 5 minute, la foc potrivit, pana ce se inmoaie. Se pun apoi intr-un castron mai mic, impreuna cu rosiile si patrunjelul tocat, se pipereaza si se amesteca bine. 3. Se incinge cuptorul la 160¡C, se incinge si uleiul ramas si se prajesc jumatatile de vanata, pana ce se rumenesc usor. 4. Se scot din tigaie, se aseaza intr-un vas de jena, se umplu taieturile cu amestecul de ceapa, usturoi si rosii si se toarna peste ele zeama de lamaie amestecata cu apa si zahar. Se acopera cu un capac, se dau la cuptor si se lasa sa fiarba incet 40-50 de minute, stropindu-le din cand in cand cu zeama lasata. Se presara cu patrunjel, se toarna zeama peste ele si se servesc fierbinti sau caldute.

</b><b>Salata mediteraneana cu vinete

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 vanata mare, 1 lingura sare, 250 g rosii mici, 1-2 linguri ulei de masline, 1 ardei gras rosu (potrivit) taiat in doua, 1 ardei gras verde (mic) taiat in doua, 1/3 ceasca frunze de busuioc proaspat, 2 dovlecei mijlocii taiati felii, 90 g ciuperci taiate in doua, 2 linguri maghiran verde tocat, 3 linguri otet aromat si inca 1-2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare: 1. Se incinge cuptorul la 180¡C si se unge cu ulei o tava. Se taie vanata felii subtiri, pe lung, se pune pe un fund de lemn si se sareaza. Se lasa sa stea 15 minute, se clateste cu apa rece, se zvanta bine intr-un servet si se aseaza feliile pe tava, una langa alta. 2. Se cresteaza fiecare rosie (in cruce) si se aseaza pe tava cu vinete. Se ung toate legumele cu ulei si se dau 10 minute la cuptor, dupa care se scot, se lasa sa se raceasca si vinetele se taie fasii. 3. Ardeii copti si curatati de pielita se taie in doua, se indeparteaza semintele si apoi se taie si ei fasii, la fel si frunzele de busuioc. Dovleceii se pun intr-o forma rezistenta la foc si se oparesc cu apa clocotita. Se lasa sa stea 1 minut, se scurg, se scufunda in apa rece si se lasa din nou sa se scurga bine. 4. Se pun toate legumele, impreuna cu verdeata, intr-un castron mare, se stropesc cu ulei si otet si se amesteca. Se lasa o ora sa se patrunda si se servesc la temperatura camerei.

Dulciuri

</b><b>Afine cu crusta

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g afine proaspete, 500 g mere de vara, 1 lamaie, 100 g zahar tos, 1 plic zahar vanilat, 150+20 g unt, 150 g zahar brun (sau tos), 150 g faina, 20 g frisca nebatuta.
Mod de preparare: 1. Spalati si zvantati afinele fara sa le zdrobiti. Curatati merele de coaja si taiati-le in 4, indepartati partea lemnoasa si semintele, taiati-le felii si stropiti-le cu zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca. 2. Puneti merele intr-o cratita, adaugati zaharul tos, jumatate din zaharul vanilat si putina zeama de lamaie si fierbeti-le 15 minute la foc ceva mai iute si fara capac, amestecand din timp in timp. 3. Incalziti cuptorul la 210¡C si ungeti cu unt o forma de budinca. Asezati pe fundul ei merele, deasupra lor afinele si stropiti-le cu sucul de lamaie ramas. Taiati restul de unt bucatele si frecati-l - intr-un bol - cu zaharul brun (sau tos) si cu faina, pana ce obtineti un aluat pe care-l dati apoi pe razatoarea mare. 4.Presarati peste afine aluatul faramitat si tineti-le la cuptor 20 de minute. Bateti frisca lichida cu restul de zahar vanilat si serviti-o impreuna cu afinele caldute.