Zodiac

Redactia
Zodia Leului22 iulie - 23 august- Element: foc - Calitate: semn fix - Planeta guvernatoare: Soarele - Pietre pretioase: smarald, carneol - Parti ale corpului guvernate de Leu: inima si circulatia cardiaca, vertebrele dorsale si medula, ochiul drept - Compatibilitate primara: celelalte semne de foc,...

</b>
<b>
Zodia Leului</b><b>22 iulie - 23 august</b><b>- Element: foc - Calitate: semn fix - Planeta guvernatoare: Soarele - Pietre pretioase: smarald, carneol - Parti ale corpului guvernate de Leu: inima si circulatia cardiaca, vertebrele dorsale si medula, ochiul drept - Compatibilitate primara: celelalte semne de foc, Berbecul si Sagetatorul -
</b>
<b>
</b><b>Caracteristici generale

"Soarele este planeta care daruieste fara limite, fara a se darui insa pe sine", spune o descriere astrologica a Stapanului zodiei Leului. El se afla in centrul sistemului nostru solar, de unde raspandeste razele sale datatoare de viata asupra pamantului si tine cuminti, pe orbite, celelalte planete, asemenea unei inimi de foc - de unde si corespondenta anatomica in astrologie. Cum se reflecta insusirile solare asupra copiilor sai - nativii zodiei Leului? Pentru ca energia solara este un factor esential in aparitia si perpetuarea vietii, Soarele ii inzestreaza pe Lei cu multa creativitate. Cei care isi descopera si-si dezvolta creativitatea aduc prin talentul lor, adeseori remarcabil, bucurie si inspiratie oamenilor. Nume ca George Bernard Shaw, Robert Redford sau Carl Gustav Jung ilustreaza din plin acest lucru. Insa atunci cand ei nu reusesc sa se exprime intr-un mod creativ, celebrand bucuria vietii, al carei simbol este Soarele, exista riscul sa se transforme in personalitati distructive, cu o nesatioasa sete de putere, ca Napoleon Bonaparte si Benito Mussolini.
In astrologie, Soarele este reprezentat ca un punct in mijlocul unui cerc. Punctul este izvorul vietii, potentialul, iar cercul este ceea ce se cere umplut prin eforturile individului - materializarea acestui potential. Acei Lei al caror filon creator este activ stiu intuitiv cum sa procedeze pentru a-si defini individualitatea. Pentru ca zodia Leului este asociata cu dragostea si copiii, multi devin medici ginecologi sau obstetricieni, altii cardiologi notabili. Numerosi Lei exceleaza pe scena sau sunt sedusi de o scena mai mare - cea a politicii. In arta, lucrarile lor se remarca prin dramatismul pe care-l emana. Dar in oricare dintre aceste domenii ar activa, ei se straduiesc - si de cele mai multe ori reusesc - sa dea o anumita stralucire lucrurilor pe care le infaptuiesc.
Nativii din Leu, precum suratele sale feline, sunt "animale" sociale. Leul nu-si poate afirma individualitatea in varful unui munte, meditand intr-o pestera. Pentru ca Leul este un extrovertit. El are nevoie ca societatea pe care o frecventeaza sa-i valideze prezenta, sa-l admire si este pregatit sa poarte cu noblete responsabilitatile care decurg din asumarea acestui rol. Nu de putine ori el reuseste sa impuna un nou etalon social, incurajand artele, ridicand nivelul educatiei in societate, elevand calitatea comunicarii sociale, contribuind la ridicarea unor edificii marete. La polul opus se gaseste snobul vanitos, care incearca sa-si dea importanta cultivand contacte, oricat de superficiale, cu persoane cunoscute publicului si barfind de mama focului. Dar pana si la Leul frustrat, putem observa o tinuta impunatoare si o anumita forta interioara. Apropo de tinuta, Leul biped merge cu pasi mari, dar eleganti, de obicei fara sa se grabeasca si parul ii incadreaza fata intr-un fel care aduce aminte de stapanul savanei. Cu toate ca este atent la maniere, Leul e detectabil prin gesturile ocazionale largi, dramatice, care atrag atentia asupra sa. Leului nu-i place nimic mai mult decat sa capteze atentia publicului.
Siguranta de sine a Leului este una dintre armele prin care reuseste sa-i controleze pe cei din jur. Da ordine cu atata naturalete, incat si firile mai recalcitrante sunt luate prin surprindere si se reped sa-i dea ascultare. Sau poate il asculta pentru ca Leul stie sa faca aprecieri cu aceeasi convingere fireasca cu care aduce critici? Fiind spontan, nu-si pierde timpul analizandu-si izbucnirile emotionale, care vin si pleaca precum o ploaie de vara. Insa la fel de adevarat este ca-i place sa domine si sa organizeze vietile celorlalti, iar daca imixtiunea ii este respinsa, poate face foarte urat. Cum se linisteste un Leu infuriat? Cel mai simplu, printr-un compliment. Mai ales daca stiti sa i-l strecurati atunci cand criza leonina este de-abia la inceput, fata lui, care se congestioneaza usor, va fi cuprinsa de un zambet aproape copilaresc. Interesant este ca si cei mai inteligenti si mai sofisticati dintre Lei cad usor in cursa flatarii si prin cea de-a doua miscare - apelul la generozitatea lor - pot fi manipulati de persoane care nu le merita sub nici o forma ajutorul.
Acest personaj plin de noblete, cu o inima mare si o mandrie pe masura, isi gaseste echivalentul in mitul lui Parsifal, eroul care porneste in cautarea legendei sale personale. Tanar si inocent, inspirat de o viziune, strabate calea maturizarii personale, a implinirii potentialului care culmineaza cu descoperirea originii sale regale, prin care el devine pastratorul Sfantului Graal, potirul din care, potrivit legendei, Iisus ar fi baut vin la Cina cea de taina.

</b><b>Barbatul Leu

Daca faci parte din categoria femeilor emancipate, independente, care vor sa fie stapane pe propria lor viata si sa ia propriile lor decizii, vei fi mai inteleapta daca nu te apropii prea mult de acest individ foarte atragator, dar egocentric. Nu-i nimic, sunt destule femei in competitie pentru a pune mana pe acest barbat impozant, autocratic, stapan pe el si pe 90% dintre situatii. Vrei sa-l subjugi? Nu-l pune niciodata in situatia de-a cadea din rolul principal - mai ales in societate sau atunci cand isi expune ideile. Invata sa-l asculti si vei vedea ca merita, pentru ca el se comunica pe sine, direct si neprefacut, prin fiecare cuvant si fiecare gest. Astfel iti va fi usor sa-l intelegi si sa accepti rolul public al acestui show continuu, sustinut de o singura persoana.
Nu-i greu sa-l faci sa se indragosteasca, daca stii sa te porti si te misti cu usurinta prin cercurile mondene sau boeme (depinde de subspecia de Leu care te intereseaza). Dar e si mai usor sa te indragostesti de el, pentru ca este un cuceritor galant, curtenitor si foarte generos. Putini barbati stiu sa ofere cadouri sau ajutor la fel de frumos si sincer ca barbatul din Leu. In opinia lui, femeia iubita trebuie rasfatata, facuta sa se simta dorita, admirata si ocrotita de toate grijile. El crede ca frumusetea ta merita si trebuie pusa in valoare - concept strain multor barbati, care te prefera nemachiata si cat mai sters imbracata, insa intorc sistematic capul dupa cele care contravin "principiilor" pe care ti le predica tie. Leul nu e asa, el nu sufera de complexul ca femeia de langa el i-ar putea fi furata daca foloseste ruj si rimel.
Declaratiile sale de dragoste pot fi trecute fara probleme in scenariul unui film, atat sunt de expresive si de incarcate de sentiment - acelasi lucru poate fi spus si despre certuri. Important e ca dupa ploaie vine soarele, iar Soarele este stapanul acestui cavaler medieval, care a gresit epoca. Asa cum cavalerii din vechime isi dedicau luptele domnitelor pe care doreau sa le cucereasca, asa procedeaza si Leul modern. Ai fi surprinsa sa afli in ce masura energia cu care se dedica reusitei in cariera se datoreaza sentimentelor pe care ti le poarta si faptului ca doreste sa te vada fericita, dar si mandra de el. Sa nu uiti sa-i arati acest lucru, cu cat mai des, cu atat mai bine. Daca ti-ai dori si tu o cariera, nu s-ar arata deloc incantat, pentru ca asta ar insemna ca el sa treaca pe locul doi, ceea ce inima sa leonina nu poate sa accepte. Poate o carieruta mica acolo, ceva ce sa nu interfereze cu indatoririle tale de sotie, dar mai ales cu cele de mama. Leul isi iubeste odraslele cu devotament si nu se sfieste sa-si arate dragostea, in asa masura incat risca sa-si rasfete copiii. Dar daca acestia incearca sa-i ignore autoritatea, ajunge un singur racnet regal pentru ca lucrurile sa intre in normal.
Si mai e un amanunt interesant - pe cat de activ e Leul celibatar in urmarirea frumoaselor zilei, pe atat e de monogam intr-o relatie matrimoniala. Exista mult mai multe riscuri sa te insele in perioada de curte, mai ales daca l-ai atins in vanitatea lui leonina, decat odata ce si-a luat un angajament oficial, pentru ca pentru Leu este o chestiune de onoare sa-si respecte cuvantul dat; si pentru ca te iubeste, in ciuda noptilor (ocazionale) petrecute la cazinou. Fii sigura ca, daca castiga, primul lucru pe care-l cumpara e un cadou frumos pentru tine.

Femeia Leu

Deoarece semnul Leului este asociat cu dragostea, experientele amoroase le imbogatesc sufleteste pe femeile mandre si stralucitoare nascute sub semnul soarelui. Si ele isi doresc alaturi un barbat cu care sa se poata mandri. Asta nu inseamna neaparat ca Leoaica e o femeie materialista. Daca ai un venit modest, dar lucrezi intr-un domeniu in care poti castiga prestigiu - ca artist, de exemplu -, iti va pune la dispozitie tot sistemul ei (vast) de relatii, va organiza petreceri despre care se va povesti zile in sir si-ti va ceda cu gratie felina o parte din atentia care i se acorda. Subliniez - o parte, pentru ca, daca te infigi la tot cascavalul, leoaica isi va scoate gherutele bine ascutite si-ti va aduce aminte ca-i invadezi teritoriul. Las-o pe ea sa se ocupe de tragerea sforilor, pentru ca este grozav de priceputa la asta si in felul acesta te poti trezi ca dintr-un ilustru necunoscut ai devenit o figura cunoscuta. Alaturi de ea vei scapa de beleaua cultivarii relatiilor, a telefoanelor de multumire dupa o serata si alte asemenea preocupari, nu prea masculine. Va fi foarte mandra de reusita ta, dar si tu trebuie sa stii sa-ti manifesti multumirea, daca se poate si printr-o atentie concreta. Cum ar fi un buchet de flori. Nu iti pretinde bijuterii scumpe sau masini de lux (dar n-o deranjeaza daca i le oferi), insa o sa auzi probabil de multe ori din gura ei expresia "gestul conteaza". S-ar putea sa te ingrijoreze numarul mare de barbati care misuna in jurul ei, cand iesiti in lume, dar nu e cazul. Nu uitati ca ea "daruieste fara limite, fara a se darui pe sine". Ca o Leoaica impartiala ce este, va acorda fiecaruia atentia pe care o merita (si are un fler impecabil din acest punct de vedere), pastrandu-si popularitatea fara a incalca limitele impuse de bon-ton si fara a leza sentimentele nimanui. Leoaicele, ca si Leii, trebuie sa straluceasca in lume, sa-si dezvolte creativitatea. Las-o sa-si vada de cariera, pentru ca e destul de puternica si de dinamica, incat sa se ocupe de cariera si de familie. Ca nativa a unui semn fix este o organizatoare innascuta, asa incat isi va imparti timpul cu maxima eficacitate, ca sa-i mai ramana vreme si pentru iesiri in oras, la teatru sau la concerte.
Este interesant cum se raporteaza Leoaica la copii. Ii iubeste din tot sufletul si ar face nu totul pentru ei, ci ceva mai mult decat atat. Dar nu prea stie sa fie consecventa. Pentru ca ii place ca cei dragi ei sa nu duca lipsa de nimic, vor avea, pe masura posibilitatilor, mai multe hainute si jucarii decat ar avea nevoie. Va gasi intotdeauna un mijloc de a-si proteja copiii atunci cand ei mai intra in incurcatura, dar, dupa ce le rezolva problemele, vai, ce-i mai asteapta acasa!

Copilul Leu

Este o placere sa-l vezi la joaca, nu se plictiseste niciodata, pentru ca stie sa dea intrebuintari pe care nici nu le banuiai jucariilor pe care le are la dispozitie. Creativitatea leonina se manifesta de la o varsta frageda. E foarte activ si se entuziasmeaza usor, dar in momentul in care doreste un lucru pe care nu poate sa-l obtina e de rau. Urletele lui pot rivaliza cu cele ale leului patruped si nu este usor sa-l linistesti prin manevra clasica, adica dandu-i altceva in loc, pentru ca Leutul stie foarte bine ce vrea si refuza sa se lase pacalit.
In momentul in care Leutul incepe sa se joace cu alti copii, apar inevitabil conflicte. El va incerca sa-si asume postura de lider al grupului si-si va gasi multi adepti, pentru ca este deschis, inteligent si intreprinzator, dar nu le va permite decat cu greu si altora sa participe la decizii sau sa conduca grupul - nici macar temporar. Cu cat ii temperati mai devreme spiritul justitiar (care functioneaza foarte bine cand e vorba de altii) si-l invatati ca rolul central nu i se cuvine de la sine, ci trebuie castigat prin virtuti, cum ar fi toleranta si modestia, cu atat mai bine va fi pentru el mai tarziu in viata.
Incurajati-i pornirile artistice de indata ce ele incep sa se manifeste - in multi dintre acesti Lei micuti se ascund talente remarcabile -, si in felul acesta, surplusul lor de energie fizica este canalizat in modul cel mai productiv cu putinta. Nu va mirati daca trece dintr-o perioada hiperactiva la o stare de lene imperiala. Nu e bolnav, acesta e ritmul lui firesc. Cand ciclul de leneveala va fi complet, se va ridica singur si, abordand acea atitudine aristocratica de minilord care-i e proprie, va porni din nou la joaca, pentru a-si conduce minisupusii catre noi aventuri.Tana Rosca