Spectator

Redactia
Greu la deal, cu ecologiaLavinia Andrei- presedinta Organizatiei "Terra Mileniul Iii" -"Cand va intelege premierul Nastase ca protectia mediului este poarta de intrare in Europa?". Unul dintre indiciile clare ca la inceputul anilor 90 Romania a pornit pe calea democratiei a fost aparitia organizatii...

Greu la deal, cu ecologia</b><b>Lavinia Andrei</b><b>- presedinta Organizatiei "Terra Mileniul Iii" -</b><b>"Cand va intelege premierul Nastase ca protectia mediului este poarta de intrare in Europa?"

Unul dintre indiciile clare ca la inceputul anilor 90 Romania a pornit pe calea democratiei a fost aparitia organizatiilor neguvernamentale (asa numitele Ong-uri). Aceste prime tipuri de organizare a societatii civile au dat semnalul ca in Romania vor fi reprezentate de acum inainte si interesele oamenilor simpli, rataciti in tranzitie. De la o societate inchisa, in care nu se auzea decat o singura voce, organizatiile neguvernamentale s-au straduit sa aduca in scena "vocile mutilor", ale celor care nu au fost obisnuiti pana acum sa-si spuna durerile si grijile in public sau in presa, figurand in statisticile oficiale doar la un capitol abstract: "cap de locuitor". Nu au lipsit, desigur, etapele de confuzie si cazurile de frauda, destule Ong-uri fiind infiintate doar pentru inmatricularea fara vama a automobilelor sau pentru obtinerea unor cladiri transformate apoi in sedii de firma etc. Din fericire, stadiul acela a fost intr-o buna masura depasit. O "selectie naturala" i-a indepartat pe impostori, iar printre Ong-urile care au supravietuit, gratie profesionalismului lor, si care au acces la fondurile Uniunii Europene, se afla organizatiile dedicate luptei pentru protectia mediului.
Intre ele, la loc de frunte se afla "Terra Mileniul Iii" (infiintata in 1998), a carei presedinta, Lavinia Andrei, este de profesie inginer energetician. Coordonatoare a unei retele de organizatii de mediu din 17 tari central si est europene - o retea recunoscuta de Ue, prin care se deruleaza programe de interes local si regional finantate de Comisia Europeana, Directoratul de Mediu Bruxelles -, Lavinia Andrei s-a implicat in protectia naturii in anii 90, in cadrul Organizatiei "Tineretul Ecologist din Romania".

"Toti o dau in sus si-n jos cu busuiocul integrarii euro-atlantice, dar cand ii intrebi de programele ecologice, ridica din umeri"

- In curand, Romania va fi poftita la Comunitatea Europeana ca sa discute punctele privind respectarea conditiilor de mediu, o prevedere extrem de importanta a organismului in care ne pregatim sa intram. Avand in vedere catastrofa ecologica de la Baia Mare, precum si cea care se pregateste la Rosia Montana, credeti ca exista vreo sansa ca tara noastra sa treaca baremul impus?
- Asa cum stau lucrurile la ora actuala si avand in vedere ca acest capitol este cel mai greu de negociat, pot spune cu toata convingerea ca nu putem indeplini conditiile impuse de Ue. Principala problema nu o constituie aproximarea legislativa, spre care au fost indreptate toate eforturile de pana acum, ci aplicarea legislatiei in conformitate cu practicile europene. Intrebarea ar fi cam in felul urmator: legi avem, problema este cine le aplica si cum? Iar daca nu sunt aplicate cine va lua masurile in consecinta? Vom astepta sa vina Ue sa "ne traga de urechi" pentru ceea ce nu am facut? Cu toate acestea sunt optimista, totul este sa privim lucrurile mai putin individualist, sa ne unim eforturile, sa atragem toate sectoarele de activitate spre o dezvoltare durabila, sa atragem specialisti independenti, Ong-uri, reprezentanti ai sectorului de afaceri, academic si mass-media, iar lucrurile se vor schimba. Nu este importanta persoana sau partidul care-si va strange mana cu Ue, ci cum vom sta noi, Romania, in fata Uniunii Europene, cand vom fi primiti. Examenele se pot trece in diverse feluri, mie mi-ar placea sa fie un examen trecut cu lauri.
- Ce relatii are organizatia dvs. cu Ue si alte foruri internationale?
- "Terra Mileniul Iii" este implicata intr-un program de dialog intre Ong-urile din tarile care doresc sa se integreze si Uniunea Europeana, si astfel participam la intalniri regulate cu reprezentantii Comisiei Europene de la diverse directorate de mediu, transport si energie. Avem, de asemenea, o legatura permanenta cu ofiterul de tara pentru Romania pe probleme de mediu, d-na Anne Burrill, prin care ne informam reciproc si suntem consultati asupra unor tematici legate, de exemplu, de negocierile pe capitolul de mediu. Facand parte dintr-o retea internationala pe probleme de schimbari climatice, suntem acreditati ca observatori ai Natiunilor Unite pentru Conventia Cadru pe Schimbari Climatice, unde urmarim negocierile si incercam sa influentam deciziile politice pentru a le face favorabile si a servi intereselor comunitatilor afectate de incalzirea globala. Am fost adesea consultati de catre Banca Mondiala, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, precum si de alte organisme ale Natiunilor Unite care sunt preocupate de problemele de mediu. Am participat ca experti la intalniri ale Agentiei Internationale de Energie (Iea) si ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (Oecd), cu alte cuvinte suntem un partener viabil si verificat. Asteptam doar sa fim solicitati si de catre Guvernul roman.
- Ce v-a determinat sa va implicati in lupta pentru protectia mediului - un "lux" pe care multi romani, inclusiv de la nivelul puterii politice, nu-l inteleg inca?
- Sunt o fiinta credincioasa. In consecinta, am convingerea ca Dumnezeu Insusi este ingrijorat de inconstienta omului care a ajuns, prin actiunile sale distructive, sa-si puna in pericol chiar existenta pe planeta Pamant. Iubesc folclorul si traditia etnografica, in care se regasesc deopotriva frumuseti stravechi si preocupari ecologice profunde, apartinand firii romanilor. Imi plac copiii. Dupa ce am avut propriul meu copil, mi-am dat seama ca pentru el merita dusa lupta, lui si generatiei lui trebuie sa-i lasam o tara frumoasa si curata ca soarele de pe cer. Prin el am inteles mai limpede un principiu la moda in Europa, pentru care Ue impune tarilor candidate la aderare standarde greu de atins, dar necesare, cuprinse in conceptul de dezvoltare durabila. As spune ca principalul scop al ecologistilor rezonabili din zilele noastre este sustinerea acestui tip de dezvoltare, deoarece presupune mai putin egoism pentru azi si mai multa grija pentru maine. Foloseste tu, acum, resursele si zacamintele, dar nu pana la ultima picatura, nu pana la ultimul gram de aur sau cupru; mai lasa si pentru cei care vor veni dupa noi.
- Care este relatia dintre Ong-uri si partidele politice? Se spune ca unele sunt subordonate diverselor grupuri de interese din lumea politica...
- Nu cunosc situatia din alte organizatii, dar "Terra Mileniul Iii" este absolut independenta de sfera politica. Singura noastra preocupare este sa raspundem asteptarilor societatii civile, sa monitorizam miscarile Guvernului in domeniul nostru de interes si sa colaboram, cand e cazul, cu ministerele care ne solicita sprijinul. De altfel, potrivit recomandarilor Ue, fiecare minister trebuie sa integreze politica de protectie a mediului in activitatea sa si trebuie sa se consulte cu Ong-urile, inaintea luarii oricarei decizii economice cu efecte negative asupra naturii. Vorbind despre politicieni, mi-am dat seama ca multi dintre ei nu inteleg nici la ora actuala cat de important e capitolul Protectia Mediului in actul legislativ si de guvernare. Cand va intelege guvernul Nastase, spre exemplu, ca Protectia Mediului este poarta de intrare in Europa? Toti o dau in sus si-n jos cu busuiocul integrarii euro-atlantice, dar cand ii intrebi de programele de mediu din politica fiecarui partid, ridica din umeri. In campania electorala din anul 2000, in cadrul unui sondaj care viza evaluarea programelor de protectie a mediului, reprezentantii partidelor politice ne intindeau adeziuni, cerandu-ne sa ne inscriem la ei.
- Ca specialista in schimbari climatice, ne puteti spune de ce s-a transformat vara intr-un cuptor?
- Caldura aceasta excesiva este cauzata de poluarea atmosferica produsa de oameni prin arderea combustibililor fosili (carbune, petrol) in mod special, dar si din cauza taierii padurilor. Nu vorbim de dezastrele din jungla amazoniana, unde milioane de copaci sunt doborati saptamanal, ci de... jungla din Carpati, de "raderile" criminale de versanti intregi. Nimeni nu a monitorizat taierile din ultimii ani, dar e limpede ca au disparut uriase intinderi de padure. Am vazut cum se fac taierile in Canada: firme ecologiste fixeaza copacii pe dimensiuni si pe varste. Se taie unul mic, unul mijlociu si unul mare, selectiv, nu ras. Pentru a nu culca intreaga padure la pamant si a nu deranja ecosistemul, fiecare copac doborat este scos cu helicopterul. In schimb, la noi padurea e hacuita in mod bestial, apoi copacii se dau la vale, se incarca in vagoane si-i mai vedem la granita. Sunt firme din tarile vecine care au prosperat numai din intermedierea exportului de busteni catre Ungaria, Austria, Germania si alte tari.

</b><b>"Ministerul Industriilor are cea mai retrograda pozitie fata de protectia mediului"

- In mod normal, ar trebui sa aveti un aliat in Ministerul Mediului. Cum colaborati cu acest "guvern" al apelor, aerului si muntilor Romaniei?
- Ministrul actual al Mediului, Petru Lificiu, este cel mai activ dintre toti demnitarii care s-au perindat la conducerea ministerului. Cu toate acestea, l-am criticat ca a inaintat la Bruxelles Capitolul de "Mediu" fara sa ne consulte. Noi i-am fi putut spune, spre exemplu, ca nu e cazul sa ceara perioade prea lungi de acomodare cu legislatia europeana, deoarece nu vor fi acceptate. Stiam acest lucru din experienta tarilor avansate pe drumul integrarii, care, cerand 10-15 ani pentru implementarea legilor referitoare la exploatarile miniere sau la calitatea apei, au fost trimise acasa sa se mai gandeasca. De atunci d-l ministru a organizat deja cateva intalniri cu Ong-urile, ceea ce ne face sa credem ca deschiderea dumnealui este reala si promite sa se inscrie rapid in recomandarile si directivele europene. Sper ca va rezista si diverselor presiuni care se fac in Guvern impotriva politicii de protectie a mediului, si-i promitem sprijinul in toate actiunile corecte, europene, pe care le va intreprinde in viitor, cu conditia sa ne consulte in prealabil, asa cum se procedeaza in tarile occidentale. Mergand pe calea deschisa de Ue, respectand toate recomandarile Directoratului de Mediu de la Bruxelles, Petru Lificiu isi va atrage sprijinul si simpatia societatii civile, avand toate sansele sa devina unul dintre cei mai populari ministri din Guvernul actual.
- Ceea ce nu se poate spune despre ministrul Industriilor, Dan Ioan Popescu, vazut ca un om care nu da doi bani pe protectia mediului. Care este relatia Ong-urilor de mediu cu ministerul d-lui Popescu?
- Aproape inexistenta. Ministerul Industriilor are cea mai retrograda pozitie fata de protectia mediului. Nu tine cont in nici o ocazie de recomandarile Ong-urilor, sub pretextul ca are de rezolvat probleme economice. Am facut o evaluare a accesului la informatie (Legea 544, promovata de Guvern) pentru problemele schimbarilor climatice. Ministerul Industriilor a avut cea mai "opaca" pozitie dintre toate ministerele si companiile evaluate. Nici macar nu ne-au raspuns cu un cuvant la solicitarile noastre, incalcand legea. Decat sa-l gasesti disponibil pe directorul Fatu, mai degraba ai sanse sa dai mana cu George Bush, la Casa Alba. De cand decide acest minister pentru toti romanii, in probleme de strategie a dezvoltarii energetice sau de exploatare bezmetica a unor munti? De cand se erijeaza acesti birocrati in calauzele neamului? Vrem sa mergem pe Luna? Oamenii hotarasc, nu ministrul X. Toti vom plati sa ajungem acolo, de aceea trebuie sa fim informati, ca sa stim ce eforturi vom depune, ce bani sunt in joc, ce conditii trebuie indeplinite. Pe langa faptul grav ca acest minister ia decizii si face strategii fara consultarea societatii civile, am constatat ca isi permite sa ignore chiar parerile institutiilor din subordine, care sunt obligate sa puna in aplicare aceste strategii.

</b><b>"Proiectul de la Rosia Montana este cel mai rau lucru ce se poate intampla mediului inconjurator"

- Cu ocazia reuniunilor internationale din ultima vreme, Romania s-a angajat sa devina lider regional la capitolul "dezvoltare durabila". Cat de "durabil" vi se pare proiectul de la Rosia Montana, sustinut de autoritatile romane care una fac "la intern", alta fumeaza "la extern"?
- Exploatarea salbatica ce se preconizeaza acolo, stramutand sute de case si aruncand in aer muntii si istoria, este un exemplu de nedurabilitate totala. Este cel mai rau lucru ce se poate intampla mediului inconjurator. Din punct de vedere economic, a fost demonstrat, in toata istoria economiei mondiale, ca un profit maxim intr-un timp scurt nu este totodata un fenomen durabil. Hai sa le oferim motilor o sansa durabila! Sa ingrijeasca o pensiune turistica sau sa amenajeze propria casa pentru turism, sa vanda tricotaje, tesaturi si obiecte din lemn, sa vanda plante medicinale, fructe de padure si ciuperci culese de pe munte. Nu se vor imbogati, dar nu cumva vor pierde mai mult daca accepta iluzoriile promisiuni ale companiei miniere? Ma doare sufletul cand ma gandesc la Rosia Montana, la vremurile ce-o asteapta. Si-a putut cineva inchipui, la accidentul de la Baia Mare, ca tocmai oamenii din Braila vor fi afectati de cianura? N-ar fi crezut nimeni in momentele acelea. Iar astazi, cand firma australiana se ascunde ca mortu-n papusoi, amenintarea platii a peste 100 de milioane de dolari despagubire pentru Ungaria planeaza asupra statului roman. Si mai e ceva grav: in Sua, daca cineva vine sa-ti taie pomul din fata casei, vecinii anunta imediat Politia si-l opresc pe taietor din actiunea sa, pana la lamurirea incidentului. In Romania, totul este un strigat in pustiu. Oamenii din Rosia Montana striga, striga si nu stiu de ce sa se agate, la cine sa apeleze, ce sa faca. Au pierdut complet increderea in institutiile Statului. Mai degraba isi pun nadejdea in Ungaria, o tara vizata direct de cianurile de la Rosia.
- La Summit-ul international din toamna, de la Johannesburg, presedintele Romaniei va duce probabil un mesaj luminos: "Suntem pe faza cu dezvoltarea durabila", va spune domnia sa. Va fi, oare, crezut?
- Ma intreb cu ingrijorare cum se va duce d-l Iliescu la aceasta reuniune foarte importanta. Arogandu-si pozitia de lider zonal in dezvoltarea durabila, Romania va trebui sa demonstreze ca merita acest apelativ. Si Mircea Gioana promoveaza, la multele intalniri internationale la care participa, imaginea unei Romanii dedicate trup si suflet protectiei mediului si dezvoltarii durabile. In ceea ce ne priveste, la consultarile cu C.E. unde suntem frecvent convocati, cand Ong-urile de mediu vor fi intrebate despre progresele Romaniei in dezvoltarea durabila, vom raspunde: "sunt nesemnificative si mai mult declarative", atata timp cat un proiect precum cel din Apuseni continua sa progreseze. Ion Longin Popescu

"Terra Mileniul Iii" poate fi contactata la tel. 021/312.68.70 sau e-mail: terra@fx.r