Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Sufar de scleroza laterala amiotrofica". Sufar de un an de zile de scleroza laterala amiotrofica (Sla). Cunoasteti vreun tratament care sa incetineasca evolutia bolii?. Adrian - Canada. "Fetita mea a fost diagnosticata cu boala Basedow". Citesc de ani de zile cu mult interes rev...

Cititorii Intreaba...

"Sufar de scleroza laterala amiotrofica"

Sufar de un an de zile de scleroza laterala amiotrofica (Sla). Cunoasteti vreun tratament care sa incetineasca evolutia bolii?
Adrian - Canada

"Fetita mea a fost diagnosticata cu boala Basedow"

Citesc de ani de zile cu mult interes revista dvs. si apreciez foarte mult munca pe care o depuneti. Rugamintea mea este sa-mi publicati aceasta scrisoare, poate se gaseste cineva sa ma ajute si pe mine cu un sfat. Sunt mama unei fetite de aproape 14 ani, care are de sase luni boala Basedow. Tratamentul cu Carbimazol si cu L-Thiroxin nu a dat pana acum rezultatul dorit. Rog din suflet cititorii revistei care s-au confruntat cu aceasta boala sau care cunosc un tratament alopat sau naturist sa-mi scrie pe adresa revistei. Poate exista un medic sau oricine altcineva care sa ne poata ajuta. Mentionez ca fetita nu are inca ciclu menstrual. Exista undeva in tara o statiune unde boala s-ar putea trata cu rezultate multumitoare? Pentru fiecare sfat va multumesc din suflet anticipat. Bunul Dumnezeu sa va dea sanatate!
R.V. - Germania, e-mail: SelmaRimmel@aol.de

"Mama mea a fost diagnosticata cu carcinom epidermoid"

Mama mea, suferinda de scleroza multipla si gastrita medicamentoasa, a fost operata acum doua saptamani la plamani. Dupa operatie chirurgul ne-a dat verdictul: cancer in mod cert, nu se stie inca daca e sau nu metastazic. Zilele trecute au venit si rezultatele: carcinom epidermoid nekeratinizat combinat cu carcinom nediferentiat la celule mari. Saptamana viitoare o va transfera la oncologie ori la radiometrie, nu stiu exact. Ma gandesc ca va incepe tratamentul clasic cu citostatice si cobaltoterapie. Daca inainte de operatie se putea deplasa (cu insotitor), acum mama mea nu mai poate merge, muschii picioarelor sunt foarte moi, nu poate face un pas. Tin sa mai precizez ca de ani de zile mama e lacto-vegetariana, iar de catva timp mai mananca peste din cand in cand (o singura data a mancat si putin piept de pui). Va rog mult de tot sa ma ajutati cum puteti, cu un regim naturist sau orice altceva. Mama mea are doar 52 de ani si vreau s-o ajut cum pot, vreau s-o vad pusa pe picioare. Sunt convinsa ca s-ar putea vindeca daca ar urma un regim corect si vreau sa lupt alaturi de ea intrucat nu-mi pot permite s-o pierd. Va multumesc.
Silvia Sandu

</b><b>"Fiul nostru are o fistula stercorala"

Am o fata de 18 ani care, in urma unui accident suferit la varsta de 3 ani, a ramas cu un handicap de gradul I. Ne-am straduit sa o ingrijim cat mai bine si ne resemnasem la gandul ca nu o sa mai avem alt copil cand, in 1998, bunul Dumnezeu ne-a rasplatit credinta si rabdarea cu o mandrete de fecior. Nu cred ca a existat un tata mai fericit ca mine. A crescut frumos pana la 2 ani si jumatate. Apoi a fost operat de megacolon (diagnostic pus in urma unei constipatii). Am primit asigurari ca e o operatie usoara, dar a fost nevoie de inca o interventie chirurgicala, pentru ca a ramas cu o fistula stercorala si la 7 zile de la prima operatie fecalele i s-au varsat in cavitatea abdominala. Pentru ca fiul nostru se simtea in continuare rau, am ajuns cu el la Bucuresti, unde medicii au ramas stupefiati de ceea ce au vazut. A stat internat la Budimex timp de patru luni, apoi i s-a prescris un tratament si ni s-a spus ca fistula se va inchide cu timpul. Nici acum, dupa doi ani, acest lucru nu s-a intamplat. La 4 ani sta cu Pampers si cu burtica infasurata in fesi. Am ajuns in pragul disperarii si va rugam sa ne ajutati cumva, oricum: cu un sfat, un leac, sa ne recomandati un medic. Sa va dea Dumnezeu sanatate tuturor!
I.A.

"Tatal meu a fost diagnosticat cu amiotrofie bulbo-spinala Kenedy"

In urma cu trei ani, tatal meu (65 ani) a fost internat cu diagnosticul de laringita cronica hipertrofica. A urmat un tratament, dar starea sanatatii sale s-a inrautatit. Anul acesta a fost internat la Spitalul Neurologic din Iasi, fiind diagnosticat cu amiotrofie bulbo-spinala Kenedy. Boala se manifesta prin atrofierea muschilor, scadere in greutate, deplasare anevoioasa, raguseala pana la dificultati de vorbire si inghitire, maini, picioare amortite si reci mai tot timpul, stari nervoase. La externare, boala fusese ameliorata in proportie de 5%. I s-a prescris tratament cu vitamine si Uteplex - flacoane, medicament care din pacate nu se gaseste la noi in tara. In aceasta situatie disperata, apelez la dvs. cu rugamintea de a ne recomanda un tratament naturist, fiind singura speranta pe care o mai avem. Va multumesc.
Maria Petrescu - com. Holboca, cartier Dancu, bl. E1, sc. A, ap. 5, Iasi, cod 6600, tel. 0232/29.31.12

"Sufar de nevralgia Arnold de 30 de ani"

Va scriu in speranta ca imi veti da un sfat pentru ameliorarea bolii de care sufar. Am fost diagnosticata cu nevralgia Arnold si urmez in permanenta un tratament medicamentos, de aproape 30 de ani. Intre timp, din cauza atator medicamente, am facut ulcer si litiaza renala. As dori sa incerc si altceva, intrucat durerile au devenit insuportabile (pana la lesin) si din ce in ce mai dese. Va multumesc.
Elena Olteanu - Ploiesti

</b><b>"Am fost diagnosticata cu sarcogliom"</b> Am 37 de ani si acum aproximativ trei luni, in urma unor investigatii, am fost diagnosticata cu tumora occipitala dreapta. Am fost operata la Clinica de Neurochirurgie din Iasi. Diagnosticul care mi s-a pus la externare a fost sarcogliom. La trei saptamani de la operatie am inceput terapia cu radiatii de cobalt (27 de sedinte). Acum urmez tratamentul cu citostatice, cu Nipalkim. As dori un tratament naturist cu rezultate in aceasta afectiune si cat mai multe detalii despre aceasta boala crunta. Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru ceea ce faceti pentru cei in suferinta.
A. Baghiu - com. Zanesti, sat Traian nr. 318, jud. Neamt, cod 5614, tel. 0233/28.34.79

<b>
"Socrul meu are tumora la pancreas"

Socrul meu are 72 de ani si a fost diagnosticat cu tumora la pancreas (tumora de hil hepatic). A fost operat, dar boala este in stadiu avansat si medicii i-au mai dat doar doua luni de viata. Va rog sa ne recomandati un tratament naturist care sa-i atenueze durerile. Va multumesc pentru intelegere!
Corina G. - tel. 0723/09.37.70,
e-mail: corau11@yahoo.com

</b><b>"Mama mea a fost operata de sarcom localizat in epiplon"

Va rog sa ma ajutati sa-mi salvez mama, care a fost diagnosticata cu sarcom localizat in epiplon si a fost operata in aprilie 2001. La un an de la operatie, la tomografie i s-a depistat un nodul suspect in ficat. Medicii sunt de parere ca e vorba de un efect secundar al bolii. Pentru ca imi iubesc mama enorm si n-o mai am decat pe ea, va rog mult sa ma indrumati spre cineva care s-o poata salva. Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Elena Popescu - Bucuresti, tel. 021/322.57.85

"La 35 de ani, prietena mea e doborata de o multime de boli"

Dragi prieteni ai "Formulei As", va scriu in numele unei prietene care e la limita disperarii, fiindca, la cei 35 de ani pe care-i are, sufera de scolioza ideopatica juvenila dorso-lombara de gr. 3, distrofie musculara progresiva, coxartroza bilaterala decompensata, discartroza Cdl, bazedof de gr. 2. Nu stiu cum poate indura atata suferinta. Partea proasta este ca aceasta prietena a mea locuieste intr-un sat de munte, unde posibilitatile de a consulta doctori si de a merge pe la clinici sunt reduse. De aceea va rog insistent, daca stiti un doctor, o clinica, un cabinet care poate sa vina in ajutorul acestei suferinde, trimiteti informatiile pe urmatoarea adresa:
fam. Mihu - sat Purcareti 106, Pianu de Sus, jud. Alba, cod 2578, e-mail: razvans2001@yahoo.com

</b><b>"Exista tratament naturist pentru fisura de ligament?"</b> Am 20 de ani si de curand am fost diagnosticata cu fisura de ligament la genunchiul stang. Dupa mai multe tratamente continuu sa merg greu si am dureri mari, mai ales noaptea. Medicii opteaza pentru solutia chirurgicala, dar vreau sa urmez si un tratament naturist, cu speranta ca voi putea evita operatia. Astept cu interes sfaturile celor care au avut probleme similare. Va multumesc.
Floriana B. - Constanta

<b>
"Doresc un tratament pentru artrita gutoasa"

Sotul meu sufera de artrita gutoasa, o boala care se spune ca nu are vindecare. Sunt interesata sa aflu mai multe despre aceasta boala, dar si un tratament naturist sau medicamentos (daca exista). Daca vreunul dintre cititorii revistei s-a confruntat cu aceasta problema il rog sa-mi scrie pe adresa redactiei.
Monica Dina - Oradea

</b><b>"Exista tratament naturist pentru chist suburetral?"

De aproximativ 3 ani am depistat un chist suburetral. De un an nu a mai crescut, fiind acum de marimea unei cirese mari. Stie cineva un tratament ce duce la involutia sau la oprirea din crestere a acestui chist? Cu speranta si multe multumiri,
M. Camelia - Deva

"Bunica mea face puroi sub unghii"

Bunica mea se confrunta de mai multa vreme (in special vara) cu urmatoarea problema: rand pe rand tesutul de sub unghiile de la maini se inflameaza si colecteaza puroi. I-a fost prescrisa o anume alifie (nu-mi amintesc denumirea), insa aceasta nu are efect. Este foarte neplacut pentru ea, fiindca are dureri mari si nu-si mai poate folosi degetele. Medicul i-a mai spus sa tina unghiile in apa fiarta si sa sparga punga de puroi cu un spin. Orice ar face, infectia se muta la alt deget si o ia de la capat. Daca s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema, il rog foarte frumos sa-mi spuna ce sa facem. Va urez tuturor multa sanatate!
G. Ene

</b><b>"Fiul meu sufera de salivatie abundenta"

Pentru mine, ca pentru multe alte mame, aceasta suferinta si jena a copilului meu este foarte apasatoare. Are 9 ani si nu stiu ce sa ne mai facem cu el. L-am operat de polipi, amigdale, dar fara nici un rezultat. Tot timpul ii curg balele din gura si sta umed pe piept, ca un copil de un an. Va rog din tot sufletul sa ne spuneti cum il putem salva de acest necaz si de aceasta situatie jenanta. Pentru el este o rusine: saliva ii curge pe caiet si rad copiii de el. Va rog ajutati-l! Va multumesc.
Stela Dobre - Bucuresti

"Se poate vindeca fibroza pulmonara?"

Am o mare problema: tatal meu in varsta de numai 60 de ani sufera de fibroza pulmonara la ambii plamani. A mai facut si un infarct miocardic acum doi ani si s-a vindecat partial. Oricum, totul a mers bine pana acum 6 luni, cand a inceput sa se simta din ce in ce mai rau, cu toate ca a urmat un trratament medicamentos foarte costisitor. A inceput sa transpire ingrozitor, iar cand se culca sau sta in pozitie orizontala se sufoca. I se infunda narile si nu poate dormi decat 2-3 ore pe zi. Tratamentul pentru raceala pe care l-a facut nu a avut nici un rezultat. Acum a inceput sa tuseasca si sa elimine o secretie maronie. Va rog din suflet sa ne ajutati, deoarece suntem intr-o situatie disperata. Medicii spun ca aceasta boala nu se vindeca niciodata. Am inteles ca fibroza "se inrudeste" cu silicoza, dar tatal meu nu a lucrat in mediu toxic - a fost crescut la tara, la aer curat. Ne rugam lui Dumnezeu sa ne ajute! Stie cineva un tratament naturist, avand in vedere ca inima este afectata si tine regim alimentar? Va multumesc anticipat!
Mihaela Ghionea - Focsani

"Sufar de veruci vulgare"

Am 16 ani si de aproximativ 4 ani sufar de o boala numita veruci vulgare ale fetei, care sunt localizate in coltul stang al gurii. Am fost la mai multi medici dermatologi si am urmat tratamente pe baza de medicamente (Decaris, Metappar, vitamina A+D2, vitamina E forte), unguente (Retin) si o solutie preparata in farmacie, insa nimic nu a dat rezultate. Rog cititorii care au suferit de aceasta boala sa-mi recomande un tratament naturist sau, daca este posibil, chiar un medic pentru a ma putea vindeca. Va multumesc!
Anca Cojanu - Buzau, tel. 0238/41.69.31

</b><b>"Fiul meu nu se mai vindeca de viroza pulmonara"

Sunt disperata. Am un baietel de 6 ani care de trei luni este bolnav, desi a urmat tratamente peste tratamente. Boala s-a declansat pe un fond de raceala, cu febra, stari de voma, o tuse urata si dureri de picioare (pulpe si talpi) atat de mari, incat nu putea merge. Medicul de familie i-a prescris Gentamicin (fiole), Cefacor (pastile) si sirop Paxeladine. Nu s-a vazut nici o ameliorare, ba mai mult, copilul facea crize puternice de burta. Au urmat analize, o radiografie la plamani si o ecografie abdominala. In urma acestora a fost diagnosticat cu viroza pulmonara si infectie urinara (usoara). I s-au mai prescris 6 fiole Gentamicin, Amoxicilina (pastile) si sirop de tuse. Pe toata perioada tratamentului face febra mare, are dureri intense de burta si tuseste. I se schimba tratamentul cu siropuri: Ketotifen, Bronhimez si Cefaclor. Acum urmeaza tratament cu Cefaclor (sirop), Uricol si Cal-C-Vita. Acuza aceleasi dureri de burta (mai ales noaptea) si dureri mari in picioare, pe care nimeni nu le-a putut explica. Nu stiu unde sa ma mai duc si cui sa ma mai adresez, deoarece conform analizelor, nu are nimic grav, dar eu am in casa un copil bolnav, apatic si fara pofta de mancare. Ce ma sfatuiti? Rog cititorii revistei sa ma ajute, daca pot. Va multumesc din suflet!
Mirela Comis - Sos. Brailei nr. 2, bl. A.P.C.A.Rom, ap. 85, Buzau, tel. 0238/71.52.41

Cititorii Raspund

</b><b>"Sufar de multi ani de colita sangeroasa la intestinul gros"
(Raspuns pentru Nelu - Helsinborg, Suedia,
F. As nr. 487)

Sotia unui prieten s-a confruntat in urma cu multi ani cu o colita sangeroasa in stadiu limita, in sensul ca a fost externata din spital cu perspectiva unui deces iminent. Sansa ei a fost un ultim consult medical facut de un medic de exceptie, care i-a recomandat medicamentul Salazopirin tablete (se gasea foarte greu inainte de 1989). Acest medicament i-a salvat viata, atunci cand practic nu mai avea nici o speranta de vindecare. Traieste si azi si este sanatoasa. Dupa cate stiu, era fabricat in Suedia, deci il veti putea gasi cu usurinta in farmacii. Sper sa obtineti acelasi rezultat de exceptie. Va doresc insanatosire grabnica!
Valeriu Munteanu - str. Albac nr. 1, ap. 16, Timisoara

</b>
<b>
"Sufar de enterocolita si am o inflamatie la colon"
(Raspuns pentru Roxana - Bucuresti, F. As nr. 490)

1. Draga Roxana, tratamentul naturist pe care ti-l recomand l-a folosit fiul meu cand era copil, avand acelasi diagnostic, cu aceleasi simptome. Este simplu, dar eficace. Pentru eliminarea scaunelor moi cu sange, foloseste un flacon de Streptomicina pe care o dizolvi in 6 lingurite de apa fiarta si racita sau in ser fiziologic (continutul se pune intr-o alta sticluta mai mare, bine sterilizata in apa fiarta). Din acest amestec se ia cate o lingurita la 6 ore. Sa folosesti numai un flacon de Streptomicina, pentru ca abuzul de antibiotice provoaca surzenie. Concomitent, vei bea numai ceai de rug de mure (se gaseste la Plafar) in loc de apa. Daca nu-ti place gustul, poti sa adaugi cateva frunze de menta. Ceaiul se prepara astfel: la o cana de apa fiarta se pune o lingurita cu varf de planta, dupa care se lasa la infuzat 10-15 minute. Pentru inceput, trebuie sa renunti la dulciuri concentrate, grasimi si fructe (struguri, pepeni, caise). E bine sa mananci supe de legume pasate, cu putin orez si carne slaba (fiarta sau gratar), legume (mai putin cartofi, fasole si varza). Este preferabil sa mananci spanac, iar ca fructe sunt recomandate piersicile. Ceaiul de rug de mure isi face efectul imediat si nu trebuie sa renunti la el. Multa sanatate!
Ecaterina C. - str. Rosiori nr. 18, bl. Paltin 2B, ap. 12, Galati
2. Am avut si eu aceeasi boala, numai ca eu nu aveam sangerari, dar balonarile si durerile in partea stanga erau foarte puternice. Am gasit in "Formula As" o reteta pe care v-o dau cu mare incredere, fiindca eu am urmat-o si acum ma simt foarte bine. ? Dimineata se ia pe stomacul gol o lingura de ulei de masline. Dupa o jumatate de ora, se bea o cana de ceai de anghinare, apoi se sta culcat pe partea dreapta 30 de minute. Numai dupa aceea se poate manca. Inainte de pranz si cina se mai bea o jumatate de cana de ceai de anghinare, preparat astfel: 1 lingurita planta se opareste cu o cana de apa, se lasa sa se infuzeze un minut, apoi se bea caldut, cu inghitituri mici. Ceaiul se bea intotdeauna proaspat. Peste zi, intre mese, se bea ceai de lamaie: se spala o lamaie si se da pe razatoarea mare. Sucul obtinut de la lamaie si coaja se pune la fiert 10 minute in jumatate de litru de apa. Pe zona ficatului se pune o compresa cu bitter suedez, dupa ce locul a fost uns cu alifie de galbenele. Peste compresa se pune o folie de plastic si un fular gros. Compresa se aplica numai seara. Acest tratament dureaza trei saptamani si dupa o pauza de o luna se poate relua, tot timp de trei saptamani. Trebuie tinut si un regim alimentar. Alimente interzise: supe instant (din comert), Vegeta, margarina, oua, salam, pateu, smantana, carne grasa, fasole, varza, alcool, cafea, sucuri. Se interzice fumatul. Tot ceea ce consumati trebuie sa fie fiert. Este bine sa se manance putin si des. Beti ceaiuri de sunatoare, menta, musetel. Va doresc insanatosire grabnica!
Adina - Piatra-Neamt
3. Va recomand un tratament naturist care este foarte eficient. 1. Cura cu argila se face timp de 21 de zile, cu pauza de 10 zile, dupa care tratamentul se repeta. Seara se pune intr-un pahar (150 ml) de sticla sau portelan o lingurita plina cu argila, peste care se toarna apa si se lasa pana a doua zi dimineata. Cu 30 de minute inainte de masa de dimineata se bea apa cu argila (se amesteca inainte de a o consuma), iar zatul care ramane pe fundul paharului se arunca. Se pregateste imediat paharul cu argila pentru masa urmatoare. Pentru cazuri mai grave, se beau 3 pahare de apa cu argila zilnic. Daca in primele zile apare constipatie, nu se va intrerupe tratamentul; scaunul se va regla de la sine. In timpul tratamentului nu se vor consuma grasimi, carne, alcool. Se face o dieta cu fructe, legume si hrana vie. 2. Bai. Se face un decoct concentrat de marul-lupului: o mana buna de planta se pune in 6 l de apa, se fierbe pana scade la jumatate, se fac bai locale, timp de 10-15 minute, la 380 C. Se fac bai timp de o saptamana, cu pauza de trei-patru zile. 3. Clisme - acestea se fac tot cu decoct de marul-lupului, cu ajutorul unei pompite de cauciuc. Se pune intr-o cana acest decoct si se adauga o lingurita de seminte de in si se lasa la macerat doua ore (cand se pun semintele de in, decoctul sa fie rece). Se filtreaza si se introduc in anus 50-150 ml din acest extract. Se tine extractul 10-15 minute, dupa care poate fi eliminat. Dupa trei saptamani de clisma, se face o pauza de o saptamana. Multa sanatate!
dr. ing. Georgel Barca - str. Sucevei nr. 31, Falticeni, jud. Suceava, tel. 0745/40.04.00

"Exista vreun tratament naturist pentru o tumora la glanda suprarenala?"
(Raspuns pentru Maria Opris - Bucuresti, F. As nr. 490)

Draga Maria, nu dispera. In luna iulie 1996, in urma unor analize facute la Spitalul "Fundeni", mi s-au descoperit cateva adenoame pe glanda suprarenala stanga. Mi s-a pus diagnosticul boala Cohn, cu recomandarea unei interventii chirurgicale. Am acceptat operatia (mi s-a scos glanda suprarenala) si de atunci ma simt foarte bine. Operatia nu este complicata, se poate trai si cu o singura glanda suprarenala, fara probleme. Cu aceasta ocazie, tin sa le multumesc medicilor care m-au operat: d-lui dr. Irinel Popescu si d-lui dr. Mihnea Ionescu de la Spitalul "Fundeni". Sa le dea Dumnezeu sanatate si putere de munca!
Steluta Neacsu - Slobozia

</b><b>"De zece ani, fiica mea face abcese perianale"
(Raspuns pentru Luminita Rudaru - Ramnicu-Sarat, F. As nr. 490)

1. Fiica dvs. trebuie sa mearga la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti, sa solicite prelevarea de tesut din abcese si sa i se faca un autovaccin. Va garantez ca nu va mai avea niciodata astfel de probleme. Va doresc multa sanatate!
Dan Dumitrescu - Bucuresti
2. Aceasta afectiune se poate ameliora si chiar vindeca cu un tratament naturist. ? Bai cu un decoct concentrat de marul-lupului. Se pune o mana buna de planta in 6 l de apa si se fierbe pana scade la jumatate. Se fac bai locale si spalaturi vaginale. Baile se fac timp de o saptamana, cu pauza de trei zile, apoi se repeta. ? Cura de ceaiuri - flori de coada-soricelului 20 g, flori de musetel 10g, frunze de nuc 10g, sunatoare 10g, urzica 10g, papadie 10g. Se face un macerat la rece. Se pune o lingura din acest amestec la o cana de apa, se lasa de seara pana dimineata, apoi se filtreaza. ? Supozitoare din seu de vita si usturoi: 200 g seu de vita + 6 capatani de usturoi. Se coace usturoiul necuratat in cuptorul aragazului, cand este mai moale se scoate, se curata si se face pasta. Seul de vita se topeste si se strecoara, apoi se amesteca cu pasta de usturoi. Din aceasta compozitie se modeleaza supozitoare. Se introduce in fiecare seara cate un supozitor in anus. Se folosesc cateva luni, pana la vindecarea totala. Multa sanatate!
dr. ing. Birca Georgel - Falticeni
3. Va recomand respectarea unei igiene riguroase a regiunii periano-vaginale, prin spalarea cu apa calda si sapun, urmata de dezinfectarea cu solutie de cloramina 2% (4 tablete la 1 l de apa). ? Irigarea ano-vaginala cu solutie de cloramina 2% de doua ori pe zi. ? Aplicarea in strat subtire a unguentului Mibazon (se procura numai de la farmaciile veterinare) in regiunea anala si perianala de 2-3 ori pe zi. ? Introducerea de unguent Mibazon in anus si vagin (preparatul este prevazut cu sonde speciale de plastic), de 2-3 ori pe zi. ? Se va imbunatati alimentatia prin aport de vitamine si oligoelemente, multe salate de cruditati (varza, morcovi, mere, pastarnac etc.), evitandu-se condimentele. Tinctura de propolis va fi folosita atat intern, cat si extern. Intern: 30 de picaturi puse pe paine, de 3-5 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mese. Extern: se unge regiunea afectata de 2-3 ori pe zi, inainte de aplicarea unguentului. Cu perseverenta si rabdare, situatia fiicei dvs. se va rezolva. Multa sanatate!
Zaharia Pana - loc. Urluiu, jud. Teleorman, cod 0742, tel. 0745/31.92.77
4. Pentru scurgerea vaginala trebuie sa faceti un control ginecologic, sa vedeti ce microb ati contractat. Pentru abcesul perianal, aplicati frunze de patlagina pe toata suprafata afectata. Se spala frunzele cu apa calda, apoi se zdrobesc, se aplica pe locul bolnav si deasupra se pune o folie de plastic. (Puteti sa culegeti mai multe si sa le tineti la frigider) De asemenea, puteti pune comprese cu ceai concentrat de pelin. Cu ceaiul de pelin puteti face si spalaturi vaginale. Trebuie sa schimbati si alimentatia. Consumati mai multe fructe si radacinoase: mere, morcovi, varza, telina. Beti ceai de rostopasca (1 lingurita de planta la 300 ml apa fiarta). Se unge locul bolnav cu Nidoflor, dar nu mai mult de 10 zile, si apoi cu Triamcinolon. Incercati sa eliminati din alimentatie carnea, ouale, branza. Va doresc insanatosire grabnica!
Valeria Petriu - str. Lacurilor nr. 12, Brasov, cod 2200, O.P. 8

"La doar 3 ani, copilul meu este dependent de insulina"
(Raspuns pentru Christiana Chitea - Bucuresti, F. As nr. 490)

Stimata doamna, m-a impresionat apelul dvs. si fiind si eu in aceeasi situatie, avand insa diabet tip Ii, din pura intamplare am dat tot in "Formula As" peste un raspuns adresat unui parinte cu un copilas de 7 ani, bolnav de diabet insulino-dependent. I se recomanda sa ia legatura cu d-l Vasile Popa, de la cabinetul "Natura-Medica" din Bucuresti (str. Almasul Mare nr. 5, bl. B16, sc. 3, ap. 34, tel. 021/629.73.28). Va rog sa luati legatura cat mai repede posibil cu d-l Vasile Popa. Multa sanatate!
Aurelia-Emilia Ardeleanu - str. Carei nr. 15, bl. Mr7, sc. B, ap. 125, sector 2, Bucuresti

"Exista tratamente alternative pentru deplasari de vertebre?"
(Raspuns pentru Elena - Pitesti, F. As nr. 490)

In Bucuresti il puteti contacta pe d-l Viorel Butnaru, care are harul de la Dumnezeu de a aseza oasele prin niste manevre usoare, nedureroase, in acest mod vindecand foarte multe boli. Luati legatura cu dumnealui la tel. 0722/73.71.86, 021/638.43.29.
Doina Dumitru - Constanta

"Sotul meu are depresie pe fond anxios"
(Raspuns pentru Narci, F. As nr. 515)

Doresc din tot sufletul sa va ajut, pentru ca la randul meu am fost ajutata de altii. Trecand printr-o situatie similara, stiu ce inseamna sa te izolezi cu sufletul de toti cei care te inconjoara, sa nu mai vezi nici o portita de scapare, si asa nu faci decat sa te afunzi si mai mult, pana la disparitia fiintei tale spirituale. Dar va rog sa ma credeti ca, in situatia sotului dvs., nimic nu este pierdut, daca imi ascultati indemnul si mergeti la Cabinetul de reflexoterapie "Revital" din Bucuresti (str. Iancu de Hunedoara nr. 9, bl. I1, sc. B, ap. 44, interfon 044, tel. 021/230.11.67; Clea Mosilor 223, bl. 37, ap. 58, interfon 58, parter, tel. 021/210.39.20, 0722/31.08.77). De acest cabinet am aflat si eu din "Formula As" (si le multumesc foarte mult pentru asta). La acest cabinet, prin niste masaje in talpa facute de adevarati profesionisti, se actioneaza direct asupra sistemului nervos central si obliga functia sa-si recapete activitatea normala. In cadrul Cabinetului "Revital" mi s-au facut recomandari fitoterapeutice si de regim alimentar pe care, daca le urmati corect, impreuna cu circa 20 de sedinte de masaj, este imposibil sa nu aveti rezultate foarte bune. In acest sens, va pot spune ce mi s-a recomandat mie: ? Baie generala cu cimbru de doua ori pe saptamana. Se pun la macerat, timp de 12 ore, 200 g cimbru intr-un vas cu 6 l de apa rece. Apoi continutul se incalzeste si se adauga la apa pentru baie (37?C). Zona inimii trebuie sa fie afara din apa, iar baia sa dureze 20 de minute. ? Consum de urzici proaspete, timp de 4 saptamani (in caz de epuizare - stare foarte des intalnita in depresie). ? Tinctura de leurda - se iau cate 10-12 picaturi, diluate in ceai de paducel, de 4 ori pe zi (in caz de teama nejustificata). ? Tinctura de paducel si valeriana - cate 15 picaturi din fiecare, de doua ori pe zi, dimineata si seara. ? Cura cu polen - restabileste echilibrul si armonia functiilor. Actiunea sa cerebrala este remarcabila. Se ia o lingura pe stomacul gol, timp de 20 de zile pe luna (nu este indicat diabeticilor si alergicilor). Sotul dvs. trebuie sa fie hotarat sa se vindece!
ing. Gabriela Pascu - Bucuresti, tel. 0723/14.44.92

"Se poate vindeca sclerodermia sistemica?"
(Raspuns pentru Marian D. - Lugoj, F. As nr. 516)

Dupa cum se stie, bolile autoimune nu sunt vindecabile, dar dupa ultimele cercetari, acizii grasi de tip Omega 3 au o influenta benefica asupra pacientilor atinsi de acest tip de afectiune. La fel si uleiul din germeni de cereale (vitamina E naturala). Intr-un material pe care l-am citit recent pe Internet, un medic american specializat in domeniu atragea atentia ca in orice boala autoimuna este contraindicat consumul de lactate. Ii recomand bolnavei regim vegetarian + peste, Omega 3, ulei din germeni de grau cu vitamina E si Aloe Vera Plus - o bautura care reface mucoasele. Acest tip de terapie naturala o sustine biologic si nu are contraindicatii. Dumnezeu sa va ajute!
Mona Spirescu - Bucuresti, tel. 021/231.76.34

"Doresc un tratament naturist pentru cuperoza"
(Raspuns pentru Elena - Rosiorii de Vede, F. As nr. 517)

Incercati sa folositi masca anticuperozica (este produsa de firma "Elmiplant" si se gaseste la magazinele cu produse cosmetice). Daca nu ati mai folosit-o, ar fi bine sa cereti avizul medicului dvs. curant.
Cristina - Piatra-Neamt