Mica enciclopedie As

Redactia
Mica Enciclopedie "As". Revolutie in telecomunicatiile din RomaniaDinu Malacopol- secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei -"De la 1 ianuarie 2003, pretul convorbirilor telefonice interne si internationale. se va reduce, in medie, la jumatate". Imaginati-va ca va mutati...

Mica Enciclopedie "As"

Revolutie in telecomunicatiile din Romania</b><b>Dinu Malacopol</b><b>- secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei -</b><b>"De la 1 ianuarie 2003, pretul convorbirilor telefonice interne si internationale
se va reduce, in medie, la jumatate"

Imaginati-va ca va mutati si, ca urmare, trebuie sa va schimbati actele personale. Cata bataie de cap, ce cozi si ce nervi! O birocratie feroce abia asteapta sa va ia cu voluptate in... coarne. Chiar daca vorbim doar de un singur act, sa spunem de permisul de conducere, ideea ca trebuie sa te asezi la rand, in plina vara, la birourile Politiei de pe strada Udriste din Bucuresti (fiecare judet isi are un "Udriste" al lui) iti taie pofta de viata. Dar imaginati-va si un alt lucru: ca aveti acces la un calculator conectat la Internet (tot mai multi romani au asa ceva). Il deschideti si completati un formular. Il "semnati" cu un cod secret, care este semnatura dvs. electronica unica. O expediati apoi la o adresa simpla, cunoscuta de toata lumea. Si asteptati minunea: dupa circa 10 zile, veti primi acasa, prin posta, nu numai noul carnet de conducere, dar si buletinul de identitate cu noua dvs. adresa; veti primi noul pasaport, noua carte de alegator, noul certificat de inmatriculare al masinii, noul cod de la asigurarile sociale, noul cont in banca. Acest sistem, incredibil pentru lumea balcanica in care traim, este la un pas de a se infaptui si se numeste e-Government, altfel spus: Guvern Electronic. De la anul, ne vom putea plati impozitele pe Internet, deoarece, pana la 1 noiembrie 2002, Primariile municipiilor si oraselor sunt obligate sa-si creeze site-uri (adrese) pe care poti vedea exact cat datorezi Statului, in detaliu, fara riscul de a plati pentru facilitati pe care nu le ai sau pentru vecini, cum se mai intampla in prezent. Toate acestea vor fi posibile datorita dezvoltarii accelerate a comunicatiilor electronice in Romania, a saltului istoric care va avea loc dupa 1 ianuarie 2003, cand piata aceasta cu un deosebit potential se va liberaliza in intregime.
Deocamdata, inca exista romani in zonele rurale ale caror cereri de instalare a unui post telefonic asteapta de multa vreme. Potrivit statisticilor, penetrarea Romtelecom in localitatile tarii nu e mai mare de 21%, in timp ce, in Bulgaria, compania de acolo acopera 38% din populatie. Din fericire, 65% din liniile romanesti sunt moderne, digitale, pe cand vecinii nostri din sud au majoritatea liniilor de tip vechi, analogice. Dupa cum spun specialistii, infrastructura magistrala de telecomunicatii din tara noastra este foarte solida, la standard european, cuprinzand peste 25.000 de km de fibra optica de ultima generatie.
In telefonia mobila, Romania este chiar lider european in ritmul de crestere, avand sanse mari sa egaleze, in doi-trei ani, toate tarile foste comuniste dinspre vest. Romania isi propune sa "arda" etape istorice in drumul provocator de construire a unei economii bazate pe informatii ("knowledge based economy"). Acest lucru a fost inteles foarte bine de tinerii specialisti, cu masterate in strainatate, de la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (Mcti), in frunte cu ministrul lor, Dan Nica. Ei au reusit sa-i surprinda pe specialistii din America si Europa, atat prin dinamism si creativitate, cat mai ales prin introducerea unor standarde ce depasesc chiar nivelul din tarile dezvoltate. Unul dintre acesti nonconformisti, intors de peste Ocean, unde avea deschisa o frumoasa cariera la Compania "Bell Canada", este Dinu Malacopol, secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul la Mcti.

"Experienta canadiana este foarte buna, dar daca vrei sa faci ceva important in viata, e uneori recomandabil sa te intorci acasa"

- Din cate stiu, ati fost, vreme de doi ani, director la marea companie "Bell Canada". Credeti ca e mai important sa fii secretar de stat la Bucuresti decat boss la Toronto?
- Cand am parasit Canada, dupa ce ma stabilisem "definitiv" acolo, nu stiam ca voi fi secretar de stat; nu pentru acest post m-am intors. Mi-am dat seama ca, in afara de o viata profesionala foarte avansata, cu acces la telecomunicatii extraordinare, cu un salariu tentant, Canada nu-ti poate oferi prea multe in domeniul vietii sociale si familiale. Pentru noi, latinii, acest lucru este imposibil de suportat. Imi e greu sa locuiesc la 80 km de cel mai bun prieten, sa comunicam numai prin telefon si sa nu ne vedem cu anii. Din cauza distantelor, se modifica puternic interactiunea sociala, relatiile cu cei dragi, cu familia. De altfel, din aceasta cauza, dar si din altele, nu am intalnit vreun roman in Canada care sa nu doreasca, mai devreme sau mai tarziu, sa se intoarca acasa. Experienta canadiana consider ca este foarte buna, dar, daca vrei sa faci ceva important in viata, e uneori recomandabil sa te intorci acasa. Mai ales ca, pe plan mondial, se manifesta o recesiune foarte puternica a telecomunicatiilor, are loc o scadere la bursa a tuturor marilor operatori. 2002 este, de fapt, "fundul gropii" acestei crize. Au scazut masiv investitiile, pentru ca toata lumea astepta Generatia a Iii-a de telefonie mobila (3G sau Umts) - o adevarata Fata Morgana a telecomunicatiilor, de pe urma careia au castigat masiv guvernele si au pierdut bancile si companiile. Numai Germania si Anglia au obtinut, spre exemplu, 50 de miliarde de dolari din vanzarea licentelor. S-a vandut licenta pentru o tehnologie care, practic, nu era functionala nicaieri in lume.
- Nu-i plangem pe occidentali, mai bine sa vedem ce se intampla cu Gsm-ul nostru, decat cu Umts-ul lor...
- Pentru prima data in istoria telecomunicatiilor romanesti, numarul utilizatorilor telefoniei mobile l-a depasit, luna trecuta, pe cel al utilizatorilor de telefonie fixa. Pana la sfarsitul acestui an, Romtelecom va avea 4,4 milioane de clienti, in timp ce Orange, Connex, Cosmorom si Zapp la un loc vor avea 5 milioane de utilizatori, reprezentand o penetrare de 22%. In privinta calitatii, trebuie spus ca sistemele Gsm din Romania sunt mai moderne decat cele din Europa Occidentala, deoarece acolo nu s-au mai facut investitii de cativa ani buni in asteptarea sistemului G3.

</b><b>"Telecomunicatiile nu au decat o singura directie: ascendenta"

- Echipamentul de calcul a devenit motorul dezvoltarii telecomunicatiilor. Noi vrem sa-i intrecem pe altii, dar platim un calculator cu leafa medie pe 7 luni. Cand te conectezi la Internet, nota de plata a telefonului iti taie respiratia. Unde vom ajunge?
- Exista si acum optiunea de conectare la Internet prin operatorii de cablu Tv, care in curand vor oferi si servicii telefonice. De altfel, sunt sigur ca dupa 1 ianuarie 2003 pretul convorbirilor telefonice interne si internationale (deci si pretul Internetului) se va reduce, in medie, la jumatate. Preturile vor fi stabilite de concurenta. Daca nu ai costuri mici, ca sa ramai in business, mori, iti ia altul locul. Guvernul a elaborat, pe de alta parte, o Ordonanta de urgenta care prevede facilitati foarte importante, printre care eliminarea impozitului pe profit timp de 5 ani, pentru producatorii de echipament de calcul, cu vanzari de peste 1 miliard de dolari. La ora actuala este o puternica recesiune in telecomunicatii si It in Vest. Una dintre masurile pe care sunt nevoite sa le ia marile firme este mutarea productiei in locuri mai ieftine, cum ar fi Romania. Suntem optimisti, deoarece concerne mari ca Alcatel si Siemens si-au constituit deja centre de excelenta, de productie de soft, la Timisoara si Brasov, unde se produc programe pentru a fi exportate in toata lumea. Singura provocare cu care se confrunta aceste companii este... plecarea creierelor catre alte firme sau tari, adica au inceput sa aiba chiar problemele de emigratie ale Romaniei. Odata cu intrarea in Nato si Ue, situatia se va stabiliza, iar tendinta va fi de revenire catre Romania, si nu de plecare.
O alta propunere venita dinspre Parlament este deducerea de la impozitul pe venitul global, o data la trei ani, a cate unui calculator pe fiecare familie din Romania. Este o idee generoasa, pe care o vom discuta cu dumnealor in amanunt.
- Se poate spune ca o cariera in telecomunicatii va deveni (sau chiar a devenit) si in Romania o afacere pe viata?
- Categoric. Telecomunicatiile nu au decat o singura directie: ascendenta. Noua filosofie a industriei comunicatiilor electronice propune crearea de valoare pentru infrastructura existenta, iar aceasta valoare este pe placul romanilor: soft-ul sau, mai direct spus, inteligenta aplicata. Aplicatiile vor detine prioritatea in dezvoltarea viitoare si nu retelele (care exista deja).
- In filmele americane, personajele vorbesc rareori la mobil, folosind mai degraba pager-ul. In schimb, pe strazile Bucurestiului, ale Clujului sau ale Timisoarei, telefonia celulara s-a generalizat. Cum comentati?
- Sua si Canada au pierdut startul la telefonia mobila, deoarece au avut o telefonie fixa foarte dezvoltata. Acolo, piata este suprasaturata, depasind cu cateva procente 100%. In schimb, in Sua a prins Internetul, avand o penetrare in randul populatiei de peste 80%.
- In Romania, Internetul are, din pacate, 12% penetrare. Ce ne facem, d-le ministru?
- Avem in vedere o dezvoltare ultrarapida a domeniului, imediat dupa 1 ianuarie 2003. Suntem amenintati de "Falia Digitala" - boala mortala a oricarei societati neadaptate la sistemul de informatii mondial. Chiar si in Uniunea Europeana dezvoltarea Internetului este mai slaba decat in Sua, de aceea se lucreaza intens la Bruxelles pentru depasirea handicapului, dar nu prin telefonia fixa, ci prin telefonia mobila, unde Europa este inaintea Americii. Pe termen mediu, ministerul nostru, in colaborare cu Ministerele Educatiei si Finantelor, va realiza generalizarea Internetului in scoli, dupa ce universitatile si o parte dintre licee au fost deja conectate la "retea". Din momentul liberalizarii pietei, costurile vor fi mult mai mici, deci tot mai multi romani isi vor permite accesul la cea mai importanta sursa de informatii a planetei.

</b>
<b>
"Prin noua numerotatie telefonica suntem acoperiti cel putin pe urmatorii 10 ani"

- Recenta schimbare a numerotatiei produce destul stres in telecomunicatiile interne si internationale. De ce a fost necesara o astfel de masura in plina vara?
- Numerotatia telefonica este o resursa nationala limitata. De aceea gestionarea ei este o adevarata provocare pentru Ministerul Comunicatiilor. Insa fara schimbarea operata recent pe piata, ale carei efecte nu au fost totusi atat de dramatice, nu era posibila liberalizarea de anul viitor. Romtelecomul, de exemplu, a primit cifra "2". Operatorii care vor veni sa-l concureze vor primi "3", "4", "5" etc. Prin acest numar abonatii vor sti cu cine au de-a face si-si vor alege operatorul dorit, prin formarea prefixului respectiv. Cifra "7" a devenit simbolul telefoniei mobile, iar cifra "8", al telefoniei gratuite. Practic, prin noua numerotatie, suntem acoperiti cel putin pe urmatorii 10 ani, penetrarea telefonica fixa si mobila fiind posibila pana la 100%.
- La mine in cartier s-au introdus cabluri cu fibra optica. Ne tot intrebam ce i-a apucat pe cei de la compania de cablu Tv, de fac o astfel de investitie...
- Sub ochii nostri se construieste un alt "Romtelecom"! Firmele de comunicatii prin cablu pregatesc "ceva" romanilor. Spre exemplu, pregatesc telefonie fixa locala la jumatate de pret fata de concurenta. Ofera deja acces nelimitat si permanent la Internet, pe baza unui abonament lunar. In momentul in care ai deschis calculatorul, esti pe Internet, fara nervii pe care ti-i creeaza astazi dificultatea de a intra pe linia telefonica. Ofertei companiilor de cablu li se alatura ofertele Sncfr, a Snr si a Companiei Nationale Electrica. Acestia vor inchiria operatorilor telefonici magistralele lor de date, ceea ce va crea o concurenta deosebita, revolutionara pentru Europa de sud-est. Din pacate, facem aceste lucruri cu 4-5 ani mai tarziu decat ar fi trebuit. In loc de privatizarea Romtelecom, ar fi fost mai bine ca guvernele anterioare sa liberalizeze piata, nu sa creeze un monopol care a adus stagnare si preturi mari. Astazi Internetul n-ar mai fi o problema pentru romani si chiar nivelul de trai ar fi mai ridicat.Ion Longin Popescu
Pentru informatii suplimentare, consultati www.mcti.ro