Medicina naturista

Redactia
Dosarul Ficatului, la final- Cele mai reusite tratamente publicate in "Formula As" -. Natura vindeca! Acest lucru este dovedit de zecile si sutele de scrisori ale cititorilor nostri, care s-au tamaduit cu leacuri din plante, miere, legume si fructe, de cele mai diverse afectiuni, de la banalele gut...

</b>
<b>
Dosarul Ficatului, la final</b><b>- Cele mai reusite tratamente publicate in "Formula As" -

Natura vindeca! Acest lucru este dovedit de zecile si sutele de scrisori ale cititorilor nostri, care s-au tamaduit cu leacuri din plante, miere, legume si fructe, de cele mai diverse afectiuni, de la banalele guturaiuri la cancer, leucemie, ciroza sau scleroza in placi. Bolile ficatului nu fac, nici ele, exceptie. De-a lungul anilor, zeci de leacuri publicate in revista au produs incredibile vindecari. La finalul unui dosar medical care speram sa va fi fost de folos - Ficatul - retiparim cateva retete de top.

</b><b>1. Reteta din patru radacini

Este un remediu care include doua componente inedite: radacina de dud si cea de maces. Acest tratament ne-a fost semnalat de o cititoare din Brasov, care a asistat la o vindecare miraculoasa a unui pacient bolnav de ciroza in ultima faza, pacient care fusese pur si simplu trimis acasa sa moara si care cu acest remediu a fost complet restabilit in cateva luni. De asemenea, cu acest tratament s-a vindecat o cititoare din Magurele - Prahova, d-na Georgeta Stanciu, de hepatita acuta si psoriazis. Iata reteta:
Mod de preparare: In 3 l de apa se pun la fiert 3 lingurite de radacina de dud maruntita (Morus alba) si cate 1 lingurita din radacinile urmatoarelor plante: maces (Rosa canina), pir (Agropurym repens) si urzica vie (Urtica dioica). Se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand mai ramane 1 l de apa, dupa care se da deoparte vasul, se adauga jumatate de lingurita de iarba de rostopasca si se lasa sa se raceasca, dupa care se filtreaza.
Administrare: se consuma 1 l de preparat pe stomacul gol, pe parcursul unei zile, iar a doua zi se face o noua portie (intotdeauna se consuma ceai proaspat). In cazul ascitei, se face tratament pana abdomenul ajunge la volumul normal, dupa care se face o pauza de doua saptamani si apoi se reia.
Cateva observatii importante:
- pentru a marunti radacinile de dud si maces - specii arborescente cu radacini foarte tari, lemnoase
- se recurge la o lama cu care se taie aschii subtiri din radacina, ca si cum am ascuti un creion.
- radacina de dud este extrem de importanta in ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala), ajutand la eliminarea lichidului respectiv prin urina. Din cauza acestei radacini, cat timp va lua ceaiul, pacientul va urina foarte des, iar la inceputul tratamentului urina va fi de culoare rosie - simptome normale, care arata ca procesul de vindecare a inceput.
- pe timpul tratamentului se tine regim sever (fara carne, grasimi, alcool, prajeli) si se recomanda odihna absoluta la pat in primele doua-trei saptamani.
- dupa vindecare se va relua tratamentul in fiecare an cate una-doua luni.

</b><b>2. Tratament cu pedicuta, obligeana si cataplasme cu coada-calului

Este un tratament ceva mai complex, care foloseste doua "vedete" ale fitoterapiei: pedicuta (Lycopodium clavatum) - o planta amara, extrem de eficienta in tratamentul hepatitei si cirozei - si obligeana (Acorus calamus) - o planta aromatica foarte complexa ca actiune terapeutica. Tratamentul este eficient in hepatita virala A si B, in ciroza, in cancerul hepatic, precum si contra hemangioamelor pe ficat. Este important de retinut ca pedicuta (una dintre cele mai puternice plante anti-alcoolice cunoscute) face cura extrem de eficienta si pentru persoanele care si-au distrus ficatul prin consumul repetat de alcool.
Mod de preparare si administrare: Reteta 1 - Ceai de pedicuta: intr-o cana de apa se pune 1-1 1/2 lingurita de pedicuta maruntita si 2 lingurite de frunza de urzica; se lasa sa macereze de seara pana dimineata (8-10 ore), dupa care se strecoara, iar maceratul se pune deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o cana de apa fierbinte, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se combina in final cele doua preparate, obtinandu-se astfel aproximativ 1/2 l (doua cani) de ceai. Se bea o cana dimineata pe stomacul gol si o cana seara, cu jumatate de ora inainte de masa. In cazul in care este contraindicat aportul de lichide, se foloseste pulberea din aceleasi plante. Se amesteca 1 lingurita de pulbere de pedicuta cu 2 lingurite de urzica si se administreaza aceasta cantitate de planta in doua reprize, pe stomacul gol, dimineata si seara.
Reteta 2 - Macerat la rece de obligeana: 1 lingura de radacina maruntita se pune seara la macerat in 250 ml de apa rece. A doua zi dimineata se strecoara si se beau cate 2 linguri, cu o jumatate de ora inainte si dupa mesele principale, adica de sase ori pe zi.
Reteta 3 - Cataplasme cu coada-calului: 2 pumni de planta se pun intr-o sita, deasupra unei oale in care se fierbe apa, astfel incat planta sa fie atinsa numai de aburi. Cand se inmoaie si devine fierbinte, se pune intr-o carpa de bumbac sau tifon, apoi se aplica pe locul ficatului, acoperind-o cu un prosop si cu un fular de lana. Dupa aceea, pacientul se va baga in pat unde va sta bine acoperit (daca se poate, toata noaptea). Important: daca apare o senzatie de disconfort la punerea cataplasmei fierbinti, atunci planta se va lasa sa se raceasca putin inainte de aplicare.
</b>
<b>
Un caz concludent

D-na Draganescu Olga din Simeria, judetul Hunedoara, a facut tratamentul cu aceste plante, cu un succes deosebit in cazul unei boli de ficat la care medicii au ridicat neputinciosi din umeri. Iata povestea ei, spusa cu propriile-i cuvinte: "In anul 1996, la doi ani dupa o operatie pe colecist, mi-au aparut pe cei doi lobi ai ficatului doua hemangioame de marimi diferite (18 si 8 mm). Intr-o luna, am slabit 6 kg si oboseam foarte tare. Am fost trimisa la Cluj, la un medic care a confirmat diagnosticul, spunandu-mi ca nu se poate face nimic, ca nu exista tratament pentru asa ceva. Fiind abonata la revista <<Formula As>>, am inceput sa caut retete naturiste recomandate pentru bolile de ficat: hepatita, ciroza. Asa mi-am facut un tratament cu ceai de pedicuta si de urzica, cu macerat de obligeana si comprese fierbinti de coada-calului, aplicate pe ficat. Tratamentul acesta l-am tinut trei luni, dublat si de urmatorul regim: multa urda de vaca, iaurt, paine prajita, foarte putina carne fiarta si foarte multe fructe. In urma acestui tratament, am mers la control si medicii au fost foarte mirati, constatand ca unul din hemangioame a disparut, iar celalalt s-a micsorat. Acum, cand va scriu, ma simt foarte bine. Mi-am facut de curand o ecografie si hematoamele au disparut. Nu vreau sa inchei aceasta povestire inainte de-a spune ca am mare incredere in revista <<Formula As>>".

</b><b>3. Plamadeala de ceapa in tuica

Acest remediu ne-a fost semnalat de d-na Felicia C. din Pitesti, care a asistat la vindecarea unui coleg bolnav de ciroza, caruia i se mai dadusera maximum trei saptamani de viata. Fara doar si poate ca este remediul pentru boli de ficat cel mai contrariant pe care l-am intalnit, deoarece foloseste doua ingrediente neobisnuite: tuica (alcoolul fiind inamicul nr. 1 al ficatului) si ceapa (care este destul de deranjanta pentru un ficat obosit). Singurul motiv pentru care acest remediu a fost inclus in grupajul de fata este chiar eficienta sa dovedita. Iata reteta:
Mod de preparare: In 5 litri de tuica (tescovina tare, care se face din boasca de la struguri) se introduce 1 kg de ceapa de apa (este ceva mai lunguiata, iar la gust este dulce), taiata marunt, si se lasa la macerat langa o sursa de caldura vreme de 15 zile, timp in care se agita de doua-trei ori pe zi. Dupa trecerea timpului de macerare, preparatul capata o culoare galbuie, ca aceea a paiului. Atunci se strecoara, se pune in sticle de 1 litru bine astupate si se pastreaza la loc racoros si intunecos. Se beau zilnic 30 ml (aproximativ 2 linguri) din acest preparat, dimineata, pe stomacul gol, si se sta 30 de minute culcat pe partea dreapta. Dupa aceea se poate manca (se tine un regim strict lacto-vegetarian). Se exclud pe timpul tratamentului tigarile, cafeaua, alcoolul, condimentele, sifonul, sucurile sintetice. Dupa terminarea intregii cantitati de preparat, numai daca este nevoie, tratamentul se va relua dupa o pauza de 30 de zile.
Observatii importante:
- pentru ca alcoolul sa nu afecteze ficatul, extrem de solicitat de boala, preparatul va fi dizolvat in apa (minimum o cana pentru o doza de 2 linguri), ceea ce va face concentratia de alcool sa ajunga la un prag acceptabil.
- in paralel cu acest tratament pot fi luate si alte remedii.
- cea care ne-a trimis reteta a tinut sa ne precizeze la sfarsitul scrisorii (publicata in F. As nr. 351): "Daca aceasta reteta-minune este asociata cu rugaciuni si credinta in Dumnezeu, insanatosirea va fi mult mai rapida".

</b><b>4. Rostopasca, pufulita si anghinarea

Acest trio de plante este fara indoiala imbatabil in lupta cu bolile de ficat. Despre fiecare planta in parte am vorbit in nenumarate randuri in paginile revistei noastre. Punctam acum doar cateva dintre calitatile lor esentiale: Rostopasca (Chelidonium majus) este materia prima pentru aproape 20 de medicamente contra bolilor hepatice produse in Occident (Franta, Elvetia, Germania), fiind recunoscuta pentru proprietatile sale antivirale (este eficienta in toate tipurile de hepatita A, B, C, D, E), drenoare si regenerative ale celulei hepatice. Anghinarea (Cinara scolymus), pe langa calitatea sa de tonic hepatic neintrecut, are darul de a ajuta ficatul sa-si recapete structura normala (element extrem de important la persoanele cu ciroza in faze avansate). Pufulita (Epilobium montana, E. hirsutum) este un remediu de mare traditie in medicina populara romaneasca, extrem de eficient in ciroza si hepatita. Printre terapeutii care folosesc aceasta planta se numara si d-l ing. Ioan Groza din Arad, care a aflat secretul utilizarii ei de la un satean din comuna Varciorog, jud. Bihor.
Iata cum se folosesc aceste plante:
Mod de preparare: fiecare planta se macina fin cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cerne prin sita fina pentru faina alba. Anghinarea si pufulita se amesteca in proportii egale, apoi se ia 1 lingurita din acest amestec, la care se adauga un varf de cutit (0,25 g) de pulbere de rostopasca. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. Tratamentul dureaza minimum 6 luni in hepatita acuta si cronica si 2 ani in ciroza hepatica. In diskinezie biliara, colecistita, dispepsii se fac cure de cate doua saptamani cu o saptamana pauza.
Observatii importante:
- este foarte important ca pulberea de rostopasca sa fie dozata separat, deoarece are o toxicitate ridicata si amestecata neomogen cu alte pulberi poate produce otraviri prin supradozare.
- pulberile de plante vor fi date prin sita cu multa grija, deoarece la tratamente de lunga durata cu plante luate sublingual pot aparea rani in gura, extrem de neplacute, din cauza actiunii mecanice a bucatilor de planta insuficient macinate.

5. Cura cu aloe

Aloe este o planta cu frunze lunguiete, carnoase, acoperite cu un strat ca de ceara. Ea poate fi cultivata acasa in ghivece sau poate fi cumparata de la vanzatorii din piete sau de la florarii, unde se gaseste tot mai frecvent (pretul mediu al unui ghiveci de aloe matur, in functie de marimea plantei, este de 50.000 - 100.000 lei). De obicei se folosesc plantele de 3-5 ani, cand au maximum de putere terapeutica. Aloe vera este extrem de eficienta in tratamentul bolilor de ficat prin cele doua substante active pe care le secreta: latexul - o substanta cu gust amar, cu efecte tonice hepatice, laxative, stimulente si gelul - cu un gust neutru, cu proprietati imunostimulatoare, stimulente ale proceselor de dezintoxicare. Aloe si anghinarea sunt singurele plante din lume cunoscute pana in prezent care ajuta la refacerea structurii normale a ficatului - element esential in vindecarea cirozei. De asemenea, cura cu aloe este extrem de eficienta in vindecarea hepatitelor virale de toate tipurile (A, B, C, D, E), atat in faza cronica, cat si acuta.
Mod de administrare: se consuma planta cruda, din care se rupe cate o bucata de frunza de o lungime egala cu dublul distantei degetului aratator, care se consuma pe stomacul gol - una dimineata si una seara. Frunza se rupe, se spala bine sub jet de apa rece, apoi se mananca imediat, mestecand foarte bine (de 40 de ori minimum). Frunza se recolteaza chiar in momentul in care urmeaza sa fie consumata, pentru ca altfel proprietatile ei se altereaza. Durata minima a tratamentului este de 4 saptamani, perioada in care avem nevoie de 2-3 exemplare mature (peste 3 ani) de aloe.
Cateva precizari importante
Acest tratament aparent rudimentar pune in valoare extrem de bine aceasta planta exceptionala care este aloe. Mai ales gelul de aloe, care este extrem de instabil si se oxideaza imediat dupa preparare, este foarte bine asimilat de organism prin acest mijloc de administrare. Gelurile de aloe din import, pe langa faptul ca sunt extrem de scumpe (tratamentul pentru 5 zile ajunge la aproape un milion de lei), contin stabilizatori sintetici (in special benzoat de sodiu) daunatori sanatatii. Reteta cu aloe macerata in vin si miere nu este de asemenea recomandata, deoarece in cursul macerarii sunt degradate foarte multe substante folositoare ale acestei plante. Cura cu aloe poate fi asociata cu orice alt tratament, naturist sau alopat, neavand nici un fel de contraindicatie, in afara cazurilor de diaree cronica sau acuta.Ilie Tudor

</b><b>Cateva remedii exceptionale pe care le gasim in farmacii si in magazinele naturiste:
Hepatobil - sunt comprimate obtinute dintr-o combinatie extrem de reusita de plante romanesti cu rol de protectie si de stimulare a regenerarii ficatului. Remediul este produs de firma "PlantaVorel" din Piatra-Neamt si se gaseste in Plafaruri si farmacii. Se iau 2 comprimate de doua-trei ori pe zi, pe stomacul gol, pentru bolile de ficat (hepatita in special) si biliare (diskinezie, colecistita, dispepsie).
Liv 52 - este probabil cel mai apreciat produs naturist pentru bolile de ficat de la noi din tara si din lume. De-a lungul timpului am primit nenumarate relatari de la cititori despre vindecarea unor boli, cum ar fi hepatita B si C, ciroza, insuficienta hepatica etc., cu acest remediu. Produsul se gaseste sub forma de comprimate in toate farmaciile de la noi din tara.
Hercules si Multifruct Total Forte 1 - asocierea acestor doua produse, concepute de d-l terapeut Vasile Popa si produse de firma "Natura Medica", se dovedeste foarte eficienta in bolile hepatice, mai ales atunci cand pacientii se simt slabiti si devitalizati. Aceste doua produse, care actioneaza sinergic, stimuleaza imunitatea organismului, element extrem de important, mai ales in hepatitele virale.