Medicina naturista

Redactia
Un miracol al veriiArnica(Regina plantelor medicinale). In urma cu cativa ani, am intalnit aici, pe pamant, raiul. O gura adevarata de rai, aflata in Piatra Craiului, acolo unde, in pajistile montane, sub bataia vantului cald de vara, unduiesc milioane de flori, unde stancile se bucura de imbratisar...

Un miracol al verii</b><b>Arnica</b><b>(Regina plantelor medicinale)

In urma cu cativa ani, am intalnit aici, pe pamant, raiul. O gura adevarata de rai, aflata in Piatra Craiului, acolo unde, in pajistile montane, sub bataia vantului cald de vara, unduiesc milioane de flori, unde stancile se bucura de imbratisarea albastra a cerului, unde izvoare cu apa limpede se preling printre imensele trupuri ale piscurilor abrupte. Intre munti, ascunsa de privirile omenesti, se afla o poiana unde nu calca picior de om. Pentru a ajunge acolo, trebuie urcat pieptis muntele, trebuie traversata o padure de molizi, plina de urme de urs si mistret, la marginea careia rasare, intr-o indescriptibila stralucire, poiana. Cat vezi cu ochii, lanuri galbene de bulbuci, presarate cu corole aurii de arnica. Este drept ca de patru ani regina plantelor medicinale nu a mai inflorit nici pe sfert ca inainte, ca poluarea o afecteaza si pe ea, ca pe multe alte specii care au inceput sa se retraga dramatic din peisajul muntilor nostri. In Piatra Craiului, frunzele si radacinile plantei au ramas insa la locul lor, chiar daca de ani de zile infloresc timid, doar ici-colo, in asteptarea unor vremuri mai bune. Cu mirosul sau - amestec de suavitate si forta - arnica sugereaza parca existenta unor forte misterioase, benefice ale naturii. Aceasta este floarea cu care se tamaduiau romanii de ranile capatate in lupta, pe care dacii o puneau in elixirurile lor pentru vindecarea bolilor si pentru viata lunga, elixiruri al caror secret l-au pastrat doar solomonarii din munti. Tot aceasta floare a salvat viata unuia din cei mai mari poeti ai lumii, Goethe, care a adorat-o. De fapt, este imposibil sa nu iubesti aceasta floare pretioasa, inmanunchere de suavitate, frumusete si forta.

</b><b>Cum arata si unde gasim arnica

Arnica (Arnica montana) este o specie ierboasa, de vreo 30-40 cm inaltime, cu o floare mare, galbena, frumoasa - un fel de floarea-soarelui in miniatura. Creste prin fanetele alpine la altitudini de peste 1200 m, mai ales acolo unde are multa umiditate si lumina. Frunzele sunt de un verde mai degraba deschis, au o forma alungit-ovala si peri foarte scurti, aspri (mai ales pe tulpinile florifere). Infloreste in functie de altitudinea la care este situata, din iunie si pana la sfarsitul lui august.

Recoltarea arnicii

Este foarte posibil ca aceasta planta sa fie in curand ocrotita de lege, desi disparitia ei nu este cauzata de recoltarea irationala, ci de poluarea care o impinge tot mai mult inspre zonele ferite de munte (cate au mai ramas), unde creste in voie. Se ia numai floarea (fara radacina, frunze sau tulpina florifera), care se recolteaza in zilele insorite, intre orele 11:00 si 13:00. Floarea contine foarte multa apa si substante volatile, care ii dau un miros patrunzator, dar placut, inconfundabil. Din pacate, prin uscare, aceasta planta isi pierde mai mult de jumatate din proprietati, deoarece floarea isi continua procesul de maturizare in timpul uscarii si consuma toate rezervele, formand in cele din urma un puf asemanator celui de papadie, care este sarac in proprietati terapeutice fata de floare. Prin urmare, cele mai eficiente preparate din arnica sunt cele obtinute din planta proaspata, facute la cel mult 4 ore dupa recoltare. Se utilizeaza si floarea uscata artificial, in jet de aer cald (45?C), asa incat procesul de formare al pufului sa fie inhibat.

</b><b>Cateva retete pe baza de arnica

- Tinctura de arnica
Este fara doar si poate cel mai eficient preparat cu utilizare interna obtinut din arnica. Floarea proaspata, culeasa de maximum 4 ore, se toaca marunt si se pune intr-un borcan, fara a indesa, asa incat sa-l umple pe trei sferturi. Se umple apoi borcanul cu alcool de 80? amestecand mereu, dupa care se inchide ermetic si se lasa vreme de 10 zile la macerat. Apoi tinctura se filtreaza prin tifon si se pastreaza in sticlute mici inchise la culoare.
- Uleiul de arnica
Este un leac redutabil pentru contuzii, fracturi, entorse si alte vatamari. Se prepara, de asemenea, din flori proaspete. O mana de flori proaspete se toaca marunt, se pune intr-un borcan si se toarna deasupra un pahar (200 ml) de ulei de floarea-soarelui dublu rafinat. Se lasa sa stea la soare vreme de 3 saptamani, dupa care se filtreaza. Daca a facut floare, inainte de filtrare se indeparteaza partea de la suprafata care este afectata.
- Pulberea de arnica
Se obtine din floarea uscata, prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, urmata de o trecere prin sita pentru faina alba. Se obtine un praf fin cu miros aromat, din care se ia un varf de cutit de 4 ori pe zi.
- Cataplasma cu arnica
O mana de flori uscate de arnica se macina cat mai fin, apoi se pune intr-un vas si se amesteca cu apa calduta pana se formeaza o pasta umeda. Aceasta pasta se inveleste in tifon si apoi se aplica pe locul afectat. Intrucat arnica este foarte iritanta pentru piele (mai ales la persoanele cu tenul mai alb), de obicei in cataplasme se pune in proportii egale cu radacina de tataneasa fin macinata, care este un redutabil antiinflamator si protector al pielii. Pentru a-si face efectul, cataplasma cu arnica si tataneasa se tine 2-4 ore pe zi pe locul afectat.

Bolile care se vindeca prin tratamentul cu arnica

Deficiente imunitare - persoanele care au tendinta de a se imbolnavi foarte usor, care la primele variatii de temperatura se confrunta cu bronsita, cistitele sau infectiile renale ar trebui sa faca din timp cure cu aceasta planta, care este un adevarat elixir pentru sistemul imunitar. Arnica este una dintre plantele care contin principii imuno-stimulente cu molecula mica la fel ca si echinaceea, fiind insa considerata mai puternica decat aceasta. Se administreaza tinctura - 30-50 de picaturi de 3 ori pe zi, dizolvate in jumatate de pahar de apa. O cura dureaza 20 de zile, urmata de 10 zile de pauza. De regula se fac 3 cure succesiv.
Semipareza, paralizie, accident vascular - arnica are o actiune asupra sistemului nervos central si circulator practic inegalabila, ajutand la restabilirea functiilor acestora. Tinctura se foloseste in cure de lunga durata: 1 lingurita de doua ori pe zi, dimineata si seara. Mai ales la persoanele in varsta, tratamentul va fi mult mai eficient daca se ia in paralel o lingurita cu varf de doua ori pe zi dintr-un amestec din urmatoarele pulberi in parti egale: rozmarin, maghiran, cimbrisor, salvie si lavanda.
Traumatism cranio-cerebral, dureri de cap post-traumatice - desi este greu de explicat aceasta actiune in termenii stiintei actuale, floarea galben-aurie a acestei plante este pur si simplu un remediu antisoc. Mai ales pentru persoanele care au suferit comotii cerebrale, care au leziuni ale trunchiului cerebral sau care in urma unor socuri fizice sau psihice au ramas cu dureri puternice de cap ori migrene, arnica este un remediu redutabil. M-am convins de acest lucru in urma cu multi ani cand am asistat in tratament un student care avusese un accident de motocicleta cu traumatism cranian, in urma caruia ramasese cu dureri de cap insuportabile. A inceput un tratament cu arnica - 1/2 lingurita de tinctura, de 4 ori pe zi, in apa, iar dupa 4 saptamani starea lui a inceput sa se amelioreze vizibil. Dupa 6 luni, deja durerile de cap apareau foarte rar, iar dupa ce a luat si cateva capsule cu planta Ginkgo Biloba si-a recastigat complet capacitatea de invatare si memorare.
Gripa, guturai, viroza pulmonara - se iau de 4 ori pe zi cate 50 de picaturi de tinctura de arnica diluate in jumatate de cana de ceai de menta racit (ceaiul de menta se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita la o cana de apa). Arnica stimuleaza puternic imunitatea, reduce febra si calmeaza accesele de tuse, combinandu-se excelent cu menta, care stimuleaza respiratia si reduce starile de congestie si inflamatie.
Soc psihic, nevroza, isterie - ca remediu de urgenta in socul psihic se foloseste tinctura de arnica nediluata: 1 lingurita de tinctura se tine sub limba cateva secunde si apoi se inghite. Pentru tratarea sechelelor socului psihic, precum si a isteriei si nevrozelor se iau 30 de picaturi de tinctura de arnica in apa, de 3 ori pe zi. O excelenta completare la tratament este combinatia in proportii egale de pulbere de sunatoare si de menta, cate 1 lingurita de 4 ori pe zi.
Insomnie, cosmaruri, palpitatii cardiace, stari de teama fara motiv (mai ales in timpul noptii) - un remediu cu efecte extraordinare este combinatia de tinctura de arnica si valeriana (se obtine din radacina acestei plante in acelasi mod ca si cea de arnica) in proportii egale. Se iau 1-2 lingurite in jumatate cana de apa, pe stomacul gol, inainte de culcare.

</b><b>Utilizari externe ale arnicii

Rani - Parintele Kneipp, parintele medicinii naturiste moderne, spunea ca tinctura de arnica este un leac nepretuit in tratamentul de urgenta, precum si in cel de lunga durata al ranilor de toate felurile. Spalarea cu tinctura de arnica a ranii reduce riscul de infectie, favorizeaza cicatrizarea si refacerea rapida a tesuturilor. Ranile vechi care se vindeca greu, ulcerele varicoase, ranile care apar la persoanele imobilizate la pat sau in caruciorul cu rotile nu raspund la nici un alt remediu naturist sau alopat atat de bine ca la spalaturile si compresele cu tinctura de arnica. La persoanele cu capacitate de regenerare extrem de redusa, tinctura de arnica se asociaza foarte bine cu tinctura de radacina de tataneasa, in proportii egale.
Cancerul limbii, al cavitatii bucale, al laringelui si al faringelui - se fac de 3 ori pe zi clatiri atente ale gurii si gargara cu un amestec de tincturi de arnica si de marul-lupului in proportii egale. Tincturile se amesteca cu apa in proportie 1:2 - 1:4. Tratamentul este de lunga durata - 3 luni minimum. Tinctura de marul-lupului se obtine din frunzele si florile plantei in acelasi fel ca si cea de arnica.
Cicatrice, cicatrice cheloide, cancer de piele - cel mai ilustrativ pentru eficienta in tratament a acestei plante este urmatorul caz pe care l-am vazut in urma cu sase ani: eram in cabinetul unuia dintre medicii cu care colaboram pe vremea aceea, cand a venit o mama cu fiica ei de 10 ani. Acest copil era de o frumusete cum nu mai vazusem - de la limpezimea ochilor albastri si pana la perfectiunea proportiilor corpului, totul era desavarsit. Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca fetita avea un cancer de piele in forma incipienta. Totul pornise de la o arsura cu apa clocotita, care s-a vindecat cu niste cicatrice foarte urate, care apoi au inceput sa se inflameze si sa se extinda. Pielea fina si transparenta a acelui copil era mutilata si inflamata. Diagnosticul: cicatrici cheloide cu risc crescut de malignizare. Parintii copilului il dusesera la cele mai renumite clinici din Austria si Germania, cumparand pe bani grei unguente costisitoare, insa procesul de extindere a formatiunilor nu numai ca nu era stopat, ci chiar era tot mai accelerat. A inceput un tratament extern, astfel: de doua ori pe zi punea cate o cataplasma foarte bine inmuiata in tinctura de arnica in care se adaugasera cateva picaturi de tinctura de propolis. Cataplasma era tinuta jumatate de ora, dupa care, vreme de doua ore, leziunile erau tinute complet neacoperite, la aer. La o saptamana de la inceperea aplicatiilor, procesul de proliferare era stopat, pentru ca dupa doua luni de tratament, formatiunile sa inceapa sa se retraga. Ultima oara cand am vazut micuta pacienta, la sase luni de la inceperea tratamentului, abia se mai vedeau cateva semne in locul acelei mase proeminente si inflamate care acoperise toata pielea coapselor.
Cancer de piele cu leziuni extinse - se aplica vreme de jumatate de ora o compresa imbibata cu o combinatie de tinctura de arnica si marul-lupului in proportii egale, dupa care se lasa vreme de 2 ore la aer sa se usuce. Dupa trecerea celor 2 ore se fac pensulari cu tinctura de propolis (care este un cicatrizant si regenerativ foarte puternic al tesuturilor sanatoase) si se mai lasa ranile jumatate de ora la aer.
Tratamentul se face minimum o data pe zi.

Tumori abdominale - se pun 2-4 ore pe zi pe abdomen comprese cu tinctura de marul-lupului si arnica in proportii egale. Compresa se acopera cu nailon, pentru a preveni evaporarea, dupa care se fixeaza cu un leucoplast. Pentru a preveni maceratia tegumentelor, inainte de aplicatie se unge pielea cu un strat subtire de unguent de tataneasa.
Ischemie cardiaca, anghina pectorala, boli de inima in general - se face un masaj usor pe zona inimii cu tinctura de arnica vreme de 5-10 minute pe zi. Este un leac stravechi din medicina populara saseasca, care nu o data a dat rezultate miraculoase.

Atentie la toxicitatea acestei plante

Luata intern in doze mai mari de 7 g de planta ca atare sau de 25 ml (5 lingurite) de tinctura, arnica este toxica. Simptomele intoxicatiei sunt stari de ameteala, probleme de echilibru, dificultate in miscari, tremuraturi ale membrelor, deranjamente respiratorii si digestive. Primul ajutor consta in administrarea de carbune medicinal si provocarea de vomismente, fiind solicitat de urgenta tratament medical de specialitate.
Arnica nu va fi administrata copiilor pana la 3 ani si nici femeilor insarcinate.Ilie Tudor

Pentru achizitionarea tincturii de arnica si a altor preparate din aceasta planta va puteti adresa firmei "DaciaPlant" din Sebes Alba, tel. 0744/37.47.56 sau 0258/73.21.82