Cultura

Redactia
Viata Cartii"Pentru mine, <<tehnica>> nu se rezuma doar la tehnologie, ci la toate registrele existentei umane". Interviu cu directorul Editurii Tehnice, d-l Roman Chirila. In vreme ce edituri prestigioase altadata isi suspenda sau isi reduc drastic activitatea, Editura Tehnica, infiintata in 1...

Viata Cartii</b><b>"Pentru mine, <<tehnica>> nu se rezuma doar la tehnologie, ci la toate registrele existentei umane"
Interviu cu directorul Editurii Tehnice, d-l Roman Chirila

In vreme ce edituri prestigioase altadata isi suspenda sau isi reduc drastic activitatea, Editura Tehnica, infiintata in 1950, este mai tanara ca oricand, cu o surprinzatoare bogatie si diversitate de titluri. Secretul acestei tinereti fara batranete sta in vocatia editoriala a managerului ei general, d-l Roman Chirila, in daruirea cu care lucreaza echipa de redactori si tehnicieni.
- Inca din vremuri apuse, Editura Tehnica s-a bucurat de mare audienta, datorita cartilor de specialitate pe care le tiparea: medicina, chimie, biologie etc. Specialistii din diverse domenii de activitate, dar si studentii si elevii, isi gaseau in volumele tiparite, informatie profesionala, adeseori de exceptie. Ce ati pastrat din aceasta traditie si ce ati adus nou?
- In ultimii ani, Editura Tehnica si-a largit mult paleta editoriala, potentand semnificatia cuvantului grecesc techn, care inseamna "arta aplicata". De aceea, pentru mine, tehnica nu se rezuma doar la tehnologie, ci reprezinta un operator ontologic ce opereaza la toate registrele existentei umane. Astfel, exista o tehnica de a trai, o tehnica de a scrie, o tehnica de a iubi, asa cum exista si o tehnica de a muri... In ceea ce priveste tematica editurii, am cautat sa impulsionez activitatea editoriala, chiar de la alegerea titlurilor, multe dintre ele best-seller in strainatate, iar dintre cele romanesti, unele sunt noutati absolute in literaturile de specialitate. Calitatea exemplara a traducerilor, aspectul grafic, toate la un loc contribuie ca publicul sa nu fie dezamagit.
- Ce aparitii recente recomandati in mod deosebit cititorilor?
- M-as opri asupra ultimelor aparitii editoriale, primul volum (din cele patru proiectate) din "Enciclopedia plantelor. Plante din flora Romaniei", a distinsului prof. dr. Constantin Parvu, autor, printre altele, al conceptului de "ecobiom", un soi de unitate cuantica structural-functionala a universului vegetal, asociata unui anumit topos. Recomand aceasta carte pentru ca, intre copertele ei cuprinde o viata de om, destinul unui cercetator care a muncit peste 40 de ani cu iubire si cu truda de edecar, pentru a aduna materialul acestei capodopere. Excelent cunoscator al "lumii verzi", autorul considera patrimoniul floral din Romania drept cel mai bogat din Europa.
Exemplaritatea lucrarii rezida si din faptul ca autorul priveste lumea plantelor nu doar ca pe un material de studiu, ci ca pe o fiinta vie, cu emotiile ei, cu lacrimile si bucuriile ei, o fiinta vie care, aidoma fiintei umane, emana iubire, are un spectru astral, o aura. Altfel spus, plantele par a inmagazina in astralul lor haruri divine alinatoare, magice, nutritive, purificatoare, multe din ele mentionate in acest volum. Prin urmare, lucrarea depaseste registrul botanic si sugereaza proiectii ale vegetalului in sfera spiritului cosmic, abordeaza subiecte legate de credinte religioase, legende sau obiceiuri asociate unor plante. Cine citeste aceasta carte va simti, dincolo de cuvinte, un soi de spovada a autorului, a vietii sale inchinate cercetarii stiintifice. Prezentarea artistica a cartii, frumusetea sa grafica, totul este plin de armonie si scaldat in iubire. E o adevarata taina, aproape un mister, cum noi, toti cei care am atins manuscrisul, am fost contaminati de aceasta iubire, asa cum lumea plantelor isi rasfrange darul euharistic peste cele pamantesti, in taina si iubire. Ne place sa credem ca este cea mai frumoasa carte a editurii, poate cea mai frumoasa carte de acest gen editata in Romania in ultimii ani si speram sa contaminam cu iubire si pe toti cei care o vor atinge de acum incolo, fie si pentru o clipa.
- Interesati de natura si de terapiile naturiste, cititorii nostri sunt bucurosi sa afle astfel de noutati. Veti continua aceasta directie atat de interesanta si de utila?
- In aceeasi zona de interes au aparut deja un "Compendiu de apiterapie", noutate absoluta in peisajul editorial romanesc, un "Tratat de psihologie morala", un "Tratat de Otologie" (ramura a medicinii care se ocupa cu studiul urechii din punct de vedere anatomic si patologic - n.red.) fara precedent in literatura noastra de specialitate. De asemenea, a mai aparut si cartea prof. Ion Brad, "Catina alba - O farmacie intr-o planta", carte al carei titlu este de la sine graitor. Incercam, iata, sa raspundem unor nevoi ale cititorilor, interesului lor pentru anumite subiecte.
- Colectiile Editurii Tehnice sunt urmarite cu viu interes. Prezentati-le si cititorilor nostri...
- Am initiat acum cativa ani o colectie numita, usor ironic, Taifas, dar care, in esenta, gazduieste carti extrem de serioase, de dezbatere filosofica, la limita cunoasterii stiintifice, undeva intre stiinta si metafizica. Am editat aici toate cartile lui Roger Penrose, un autor fascinant care, pentru indrazneala ideilor din cartea tradusa si la noi sub titlul "Mintea noastra cea de toate zilele", a fost innobilat in Anglia cu titlul de "Sir". Cartile lui, absolut senzationale, sunt scrise pe intelesul tuturor, intr-un stil captivant. Au mai aparut in aceeasi colectie "Despre imposibilitate" ("Limitele stiintei stiinta limitelor"), de John D. Barrow, "Concepte filosofice in fizica" a lui James T. Cushing, "Taofizica (o paralela intre fizica moderna si mistica orientala)", o splendoare de carte datorata lui Fritjof Capra, "Interpretarea mecanicii cuantice" a lui Roland Omnes, un profesor de cuantica indragostit de filosofie si care este un fel de critica a ratiunii pure aplicata lumii moderne.
O colectie speciala, Dictionare, a gazduit un "Dictionar de inventatori si inventii" (Larousse), care la Targul de carte Bookarest 2001 a luat premiul "Miss Book", iar recent a aparut si "Dictionarul tehnic german-roman" de peste 3000 de pagini, lucrat in Germania in aproape patru ani, de autori germani de origine romana, perfect cunoscatori ai ambelor limbi. Se mai poate vorbi despre colectiile editurii noastre, peste 40 la numar, dar lasam cititorilor surpriza descoperirii si, de ce nu..., a regasirii de sine!...
- Exista o recunoastere academica a activitatii dvs.?
- In anul 1999, cinci autori ai editurii noastre au luat premii ale Academiei Romane. In decembrie, anul trecut, premiul "Grigore Moisil" al Academiei a fost acordat d-lui Neculai Andrei, pentru volumul "Programarea matematica avansata". De curand, Uniunea Latina in colaborare cu Asociatia Romana de Terminologie a acordat Premiul I de traducere tehnico-stiintifica in limba romana lucrarii "Principiul Antropic Cosmologic" de J.D. Barrow si F.J. Tippler, in traducerea lui Walter Radu Fotescu. Alte trei lucrari traduse la editura noastra au primit diplome de participare, fiindu-le apreciate acuratetea si eleganta.
- Ce succes au pe piata cartile publicate de dvs.?
- In general, cartile ajung la cititori prin filtrul culturii distribuitorului. Or, cartea tehnico-stiintifica, cu o adresabilitate stricta, deci redusa, este mai putin interesanta pentru distribuitorii preocupati de profitul imediat. Nu stiu de ce in Romania editorul trebuie sa preia toate riscurile intregului lant al cartii: el il plateste pe autor, pe colaborator, pe tipograf si distribuitor, asteptand umilitor de mult uneori ca acesta din urma sa-i returneze contravaloarea cartii vandute. In aceste conditii, o editura cu un astfel de profil nu poate trai din incasari. Dar, pe langa profitul financiar cu care isi reproduce activitatea, o editura trebuie sa aduca si un profit cultural, al carui efect se resimte nu imediat, ci in timp. Pentru aceasta insa, este nevoie de efort, de rabdare si de o permanenta cautare. Altfel spus, este nevoie de vocatie. O astfel de editura nu se intretine numai cu bani...Sanda Anghelescu

Expozitii

Sali noi la Muzeul Taranului Roman

De curand, la Muzeul Taranului Roman din Capitala au fost deschise publicului sali noi. Doua dedicate Muncii, alte doua - minoritatilor nationale, unde periodic se prezinta cate o nationalitate conlocuitoare (acum, de pilda, expozitia este dedicata rromilor).
Premiata la deschidere cu premiul de muzeologie "Horia Bernea" si cu Premiul Comitetului National Icom, expozitia permanenta "Munca" isi invita vizitatorii sa descopere aventura milenara a taranilor romani, care si-au facut prieteni Focul, Apa, Vantul si au muncit cu ravna laolalta. Este greu sa nu te emotionezi aici, in atelierul fierarului Victor Obance, randuit cum se cuvine si ramas intact, asa cum l-a lasat mesterul cand a stins cu grija Focul si a pornit in Marea Calatorie. Sau in fata monumentalei "darste" (piua traditionala care, actionata de apa, batea dimia, postavul, cu ajutorul unor ciocanele) din secolul al Xix-lea si adusa aici din Oituz, ori langa moara de Vant din regiunea Bacau, care completeaza spectacolul.
Impatimiti de ceea ce fac, profesionisti de inalta clasa, inimosii de la Muzeul Taranului care au pregatit expozitia au simtit ca se cade sa astearna salile dedicate Muncii cu foita de aur, semn al marii pretuiri de care s-a bucurat dintotdeauna aceasta in lumea satului romanesc.
Nu mai putin interesante sunt salile in care tabloul convietuirii cu alte etnii si nationalitati capata coerenta, prin prezentarea "Laolalta" a tuturor romanilor - fie ei sasi, maghiari, rromi, lipoveni, turci, tatari sau altii. Costumele nationale, obiectele de podoaba, de cult sau cele care sugereaza indeletniciri specifice sunt expuse pe o Masa Rotunda si in jurul ei, simbol al convietuirii noastre pasnice, in deplin respect fata de megiesi.
Incarcata de mister si poezie, sala ce adaposteste in aceste zile expozitia inchinata rromilor pastreaza inca, parca, zvon de copite, ecoul vocilor de caldarari, rudari, ursari, urme de carute cu coviltir sau soapte ale ghiocului atoatestiutor, aflat in posesia ghicitoarelor.
Cu aceste sali, conturul muzeului, pornit din adanca iubire si genial alcatuit de cel care a fost Horea Bernea, se completeaza. Felicitari echipei de entuziasti profesionisti, directorului muzeului, prof. Dinu C. Giurescu, tuturor celor care si-au dat concursul pentru a aduna atatea marturii ale acestui "miracol al istoriei", existenta si dainuirea in timp a poporului roman.S. A.