Forma maxima

Redactia
Terapia muntelui. Imi aduc aminte si acum de acel moment al copilariei, desi au trecut multi ani de atunci: eram in varful muntelui, intr-o zi senina de miez de vara, si cat vedeam cu ochii - la zeci si zeci de kilometri departare -, se intindeau adevarate mari de aer albastru, translucid, incalzit...

Terapia muntelui

Imi aduc aminte si acum de acel moment al copilariei, desi au trecut multi ani de atunci: eram in varful muntelui, intr-o zi senina de miez de vara, si cat vedeam cu ochii - la zeci si zeci de kilometri departare -, se intindeau adevarate mari de aer albastru, translucid, incalzit de soarele puternic. Acel ocean de aer m-a fascinat mai mult ca orice altceva pana atunci si in acel moment am realizat frumusetea magica a muntelui si m-am indragostit... iremediabil de el. In anii ce au urmat, l-am descoperit pas cu pas, mereu altul, de o frumusete incomparabila. Departe de aglomeratiile urbane, singuratic, cu o natura foarte apropiata de frumusetea originara, neatinsa de mana omului, aspru, muntele se intalneste si la propriu si la figurat cu cerul. Din cele mai vechi timpuri, muntele a avut valente magice, sacre, era considerat mai mult decat o forma de relief - un urias sanctuar unde omul se poate intalni cu Dumnezeu. Muntele are farmecul lui in toate anotimpurile: toamna, cand padurile de la poalele sale se aprind in mii de culori; iarna - cand albul imaculat al zapezii face un contrast ametitor cu albastrul cerului si verdele brazilor; primavara, cand padurile sale se imbraca intr-un verde crud. Vara insa, muntele are o frumusete imbatatoare. Pajistile si fanetele cu milioane de flori, cantecul pasarilor, fosnetul frunzelor, aroma brazilor si a pinilor incalziti de soarele puternic, toate creeaza un adevarat paradis, care ne umple sufletul de bucurie si forta. Dumnezeu ne-a daruit noua, celor care traim in aceasta tara, zeci si zeci de munti, mii de peisaje magnifice, de izvoare cu apa limpede, mii de surse de sanatate si bucurie. Sa invatam sa apreciem aceste daruri, sa le cunoastem indeaproape, sa ne integram in armonia naturii, asa cum a randuit Dumnezeu.

Aerosolii naturali de munte

Poate ati remarcat vreodata in zilele calde de vara acel abur eteric care se ridica deasupra padurilor de brad, pin sau molid: sunt de fapt uleiuri volatile, eliberate in cantitati impresionante in atmosfera. Pe micile particule de ulei volatil se condenseaza o pelicula fina de apa, iar acest amestec capata o sarcina electrica, care are efect dinamizant - acestia sunt aerosolii care, ajunsi in plamani si in arborele bronsic, strabat rapid straturile superficiale si patrund cativa centimetri in profunzime. Ei sunt un adevarat elixir pentru cei care sunt foarte sensibili la raceli si care pe perioada anotimpului rece au permanent probleme respiratorii. Aerosolii din zona de munte au, de asemenea, efecte calmante, revigorante, avand o actiune extrem de binefacatoare asupra persoanelor stresate, surmenate intelectual, obosite. Dintre afectiuni, aerosolii sunt extrem de eficienti in tratarea astmului bronsic, in formele alergice (cei din padurile de brad si pin), a bronsitei cronice, a pneumoniei recidivante si a Tbc-ului, rinitei, sinuzitei, amigdalitei.

Altitudinea

Putini isi imagineaza cat de mult influenteaza inaltimea reliefului procesele fizice si psihice ale fiintei umane. Oamenii de stiinta au studiat insa in detaliu aceste lucruri si au descoperit cateva elemente cu adevarat surprinzatoare. De pilda, la inaltimi de peste 1800 m, in climatul alpin extrem de aspru, slabim foarte usor, iar organismul cunoaste procese de fortificare extrem de intense. La poalele muntilor, la 600-800 m, se constata insa o incetinire a proceselor metabolice, o linistire a psihicului, asimilatia organismului fiind foarte buna. Iata si o mica sistematizare a efectelor neobisnuitului medicament numit altitudine:
Intre 300-400 m si 600-800 m este climatul de podis si deal care este bland, sedativ. Efectul sau linistitor il recomanda in tratarea nervozitatii, insomniei, gastritei hiperacide si a ulcerului, hipertiroidiei in faza incipienta. S-a observat, de asemenea, o reducere a frecventei crizelor de litiaza biliara si renala. Statiuni unde puteti beneficia de aceste efecte sunt Baile Herculane, Borsec, Olanesti, Sovata, Calimanesti-Caciulata.
Intre 500-600 m si 800-1200 m se afla climatul subalpin, care este ceva mai rece, dar are efecte tonifiante si stimulante remarcabile. Este indicat persoanelor obosite, astenice, care au nevoie de regivorare rapida. Dintre boli, foarte bine raspund la acest climat cele pulmonare (bronsita, astm, Tbc), anemia (asimilarea fierului este mult mai buna la aceasta altitudine), hipertensiunea in fazele incipiente, ulcerul gastric in faza nedureroasa. Statiunile Poiana Brasov, Sinaia, Busteni, Cheia, precum si orasele Campulung Muscel si Brasov beneficiaza de acest tip de climat, care este insa contraindicat in afectiunile cardiace grave, in faza acuta a bolilor gastrice, biliare, renale, precum si a celor cu manifestari febrile.
Intre 1200-1800 m este climatul alpin specific Muntilor Bucegi, Piatra Craiului, Ceahlau, Fagaras, Rodnei, Retezat, Piatra Mare etc. Aici organismul deja este mai solicitat si este contraindicata aceasta altitudine persoanelor cu afectiuni acute, cu astm bronsic. In schimb, persoanelor anemice, suferinde de Tbc sau de infectii pulmonare recidivante, astenice, care nu au un somn odihnitor, anxioase, acest climat le prieste foarte bine.
Peste 1800 m climatul devine foarte aspru, fiind contraindicat persoanelor bolnave. Daca insa aveti o stare buna de sanatate si ramaneti cateva cicluri complete de 24 de ore in acest climat, corpul va fi supus la un adevarat stres, care insa se dovedeste un mijloc de calire extraordinar. In acest climat se pregatesc sportivii de performanta, persoanele care vor sa elimine rapid consecintele sedentarismului si sa-si recastige tonusul. De asemenea, acest climat se dovedeste o arma redutabila impotriva obezitatii, intrucat apetitul se regleaza aici de la sine, la fel ca si asimilatia. Puteti beneficia de acest climat la cabanele din Muntii Fagaras, Bucegi, Caraiman, Ceahlau, Piatra Mare.
Fireste insa ca altitudinea este un element terapeutic care interfereaza foarte mult si este modulat de prezenta padurilor, de ionizarea negativa, de stralucirea soarelui de vara si de multe alte elemente pe care le vom prezenta in continuare.

Fitoncidele

Mirosul specific al padurilor de conifere din zona muntoasa, a pajistilor din zona alpina ori al ienuperilor si jepilor din varfurile inalte are mai mult decat o semnificatie olfactiv-estetica. Aromele muntelui sunt semnul ca in aer au fost degajate substante foarte puternice, secretate de plante. Aceste substante au rol in apararea plantelor de microbi si se numesc fitoncide. Asa se explica de ce persoanele bolnavicioase, sensibile, atunci cand ajung la munte isi revin "vazand cu ochii". Aerul din aceasta zona este pur si simplu incarcat cu medicamente secretate din plante, avand rol de combatere a bacteriilor, virusurilor, ciupercilor parazite, precum si de stimulare imunitara.
Aerul din preajma fanetelor si pajistilor inflorite are alte virtuti - parfumul sau dulce-inmiresmat este dat de florile care se grabesc care mai de care sa cheme fluturii si albinele pentru polenizare. Bogatia de miresme a florilor este data de cateva substante secretate in cantitati infinitezimale de plante, substante care asupra fiintei umane au rol stimulent hormonal, intineritor, revigorant. Aerul de munte insa mai are cateva secrete, pe care le prezentam in continuare.

Ionii negativi

Sunt molecule de oxigen din aer, care au capatat sarcina electrica negativa. La producerea lor pe cale naturala contribuie mai multi factori: radiatiile ultraviolete (foarte puternice in zona de munte), ploaia si caderile de apa, fotosinteza, vanturile reci care strabat cetinile padurilor de rasinoase. Viata acestor ioni este foarte scurta, de numai un minut, si au fost supranumiti si vitaminele aerului, deoarece stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a emotionalului. In prezenta acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilatia se regleaza de la sine, circulatia sanguina se intensifica, in timp ce procesele de regenerare sunt stimulate. Pe crestele inalte de munte, mai ales acolo unde sunt paduri de brad, langa cascadele si cataractele facute de paraiele de munte, concentratia de ioni negativi creste pana la 4000/cm3, in timp ce in Piata Universitatii din Bucuresti concentratia lor este de numai 100/cm3 (de 40 de ori mai mica!). In prezenta ionilor negativi tindem sa fim bine dispusi, mai atenti, mai vigilenti, cu o creativitate mentala intensa. Din contra, in prezenta ionilor pozitivi (a caror concentratie este ridicata in zonele de campie, fara vegetatie, si in depresiunile montane) scade puterea de concentrare, apar dureri de cap, indispozitie, somnolenta, tulburari nervoase diverse.

</b><b>Oxigenul si dioxidul de carbon

Muntii nostri fiind in marea lor majoritate acoperiti cu paduri (80% din fondul forestier este in zona montana), compozitia aerului din zona lor variaza foarte mult, pe timpul ciclului de 24 de ore. De la ora 10:00 si pana seara, aerul este foarte bogat in oxigen. Prin urmare, in aceasta perioada, chiar si respirand normal, oxigenarea va fi mult mai intensa. Practic, vom face faimoasa oxiterapie intr-o forma naturala. Mai ales in timpul ascensiunilor montane, cand respiratia este mai intensa, aceasta oxigenare va fi extraordinar de buna. Aportul suplimentar de oxigen va determina o intarire a sistemului imunitar, o intensificare a proceselor de digestie si eliminare, o echilibrare endocrina. De asemenea, vom capata tonus psihic si mental si vom avea spontan o stare de buna dispozitie si vioiciune.
Seara, mai ales dupa ora 22:00, in preajma padurilor de munte creste continutul de dioxid de carbon in detrimentul celui de oxigen. Consecinta acestui fapt este foarte interesanta: plamanii tind sa se dilate mai mult pentru a prelua oxigenul necesar, respiratia devine mai ampla si mai regulata, facandu-se o gimnastica respiratorie spontana. Un continut ceva mai ridicat de dioxid de carbon in aer va determina, de asemenea, aparitia unei stari de relaxare, de somnolenta chiar, extrem de agreabila celor care sufera de insomnie sau care nu au un somn suficient de odihnitor.

Baia de aer

Se face intocmai la fel ca si cea din mare sau din apa unui lac - in costum de baie, asa incat o suprafata cat mai mare a corpului sa intre in contact direct cu aerul. Durata sa este de 15-30 de minute, timp in care vom sta in picioare, asa incat briza montana sa ne cuprinda cat mai bine. Efectele acestei bai sunt uimitoare, mai ales pentru cei care au probleme de circulatie sau dermatologice. Aerul de munte, mai ales cel din preajma torentelor de munte si a cascadelor, intens ionizat negativ si racoros, bogat in oxigen, stimuleaza circulatia sanguina, face ca infectiile cutanate sa se retraga, creste rezistenta naturala a organismului la variatiile de temperatura. Arsurile, de exemplu, se vindeca de doua ori mai repede in zonele intens ionizate negativ, iar pericolul de infectie scade considerabil, in timp ce cicatrizarea este mai estetica.

Baia de soare

Soarele de munte este foarte puternic, mai ales in ultimul deceniu, de cand patura de ozon s-a redus foarte mult. Se recomanda ca plaja sa se faca din mers sau in picioare, asa incat razele soarelui sa atinga corpul oblic, pentru ca efectul sa fie moderat. Orele ideale sunt intre 9:00 si 11:00 si intre 17:00 si 19:00, cand soarele este mult mai bland. Pe langa bronzul de munte, care este extrem de rezistent, baia de soare ne va mai elimina din surplusurile de greutate, ne va intari oasele si dantura, va mari rezistenta pielii la infectii si la tot felul de agresiuni.

Lumina

La fel ca si altitudinea, lumina din zonele de munte este un factor terapeutic pe care foarte putini il cunosc. Oamenii de stiinta au observat insa ca pe pielea umana exista mii de terminatii nervoase fotosensibile. Atunci cand sunt expuse la lumina puternica, cum este cea de la munte in zilele senine, stimularea acestor receptori ne face sa fim tonici, creativi, plini de viata. Din contra, atunci cand stam mai mult in semiintuneric, apare o stare de moleseala, de astenie. Ce se petrece insa atunci cand mergem in padure, unde luminisurile alterneaza cu zonele intunecoase? Ei bine, atunci beneficiem de un veritabil dus scotian de lumina, care ne va face sa iesim din amorteala si va fi o excelenta sursa de buna dispozitie si tonus vital.

Tacerea

Terapia prin tacere este, fara indoiala, extrem de necesara celor care traiesc in marile aglomeratii urbane. Intr-o zona urbana obisnuita, ziua, intensitatea zgomotului este adesea de peste 100 de decibeli, in timp ce intr-o padure de munte, intr-o zi linistita, abia daca se ajunge la 10 decibeli. Efectul relaxant resimtit la munte va fi extraordinar, cateva zile de "cura de tacere" avand darul de a regla procesele nervoase, de a face somnul odihnitor, de a calma procesele mentale si emotiile. Toate persoanele surmenate, expuse la un stres intens, care se confrunta cu stari de neliniste, nervozitate ori iritare, ar trebui sa incerce efectele binefacatoare ale linistii muntelui. Sa lasam deci discutiile, radiourile, casetofoanele si alte surse de zgomot acasa si sa ascultam tacerea muntelui. Tacerea este primul pas catre suflet, catre profunzimile fiintei umane. Prin tacere ne apropiem cel mai rapid de Dumnezeu si de noi insine. Iar tacerea este cel mai usor de pastrat pe piscurile mangaiate de nori, pe pajistile smaltuite cu mii de flori ori in preajma paraielor repezi de munte, unde frumusetea a ceea ce ne inconjoara ne... ia glasul.Ilie Tudor