Cosul cu targuieli

Redactia
Feluri cu legumeSupa de legume cu taietei. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 1 tulpina de praz, 2 morcovi, 1 tulpina de telina, 1 dovlecel, 1 catel de usturoi, 1 lingurita sare, 2-3 linguri ulei de masline, 1 pahar vin alb, 2-3 linguri pulpa de rosii, 3/4 l zeama concentrata de zarzavat (Kno...

Feluri cu legume</b><b>Supa de legume cu taietei

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 1 tulpina de praz, 2 morcovi, 1 tulpina de telina, 1 dovlecel, 1 catel de usturoi, 1 lingurita sare, 2-3 linguri ulei de masline, 1 pahar vin alb, 2-3 linguri pulpa de rosii, 3/4 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 1 lingurita oregano (uscat), 1 lingurita busuioc (uscat), 50 g taietei de supa, piper macinat, parmezan (cascaval) ras, 1/2 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: 1. Se alege zarzavatul, se spala, se curata si se taie marunt (cubulete, rondele etc.). Usturoiul se curata si se freaca cu sare ca o pasta. 2. Se incinge intr-o oala uleiul si se calesc legumele, pana ce devin sticloase. 3. Se sting cu vin si se adauga rosiile. 4. Se toarna peste ele zeama de zarzavat, se incorporeaza oregano si busuioc si se lasa sa fiarba - la foc mic - 10-15 minute. 5. Se introduc taieteii in supa si se mai fierb si ei 5-10 minute. 6. Se gusta supa de sare si piper, se adauga jumatate din parmezanul ras, se amesteca bine si inainte de-a o servi se presara restul de parmezan si coditele de ceapa verde taiate rondele.

Pizza rustica

Ingrediente (pentru 4 persoane): Aluatul - 1/2 ceasca apa, 30 g drojdie proaspata, 1 lingurita zahar, 350 g faina integrala, 1 lingurita sare, 250 ml zer caldut, 1-2 linguri unt, 2 linguri tarate de grau. Umplutura - 1-2 linguri ulei de masline, 1 ceapa, 1 ardei gras verde, 1 ardei gras rosu, 100 g piept de pui (afumat), sare, piper macinat, 1 lingurita chimen, 1 lingura oregano, 1 lingurita busuioc, 300 g cascaval (moale) ras.
Mod de preparare: 1. Se incalzeste apa, se introduce drojdia sfaramata, se adauga zaharul si se lasa sa creasca - la caldura - 10-12 minute. 2. Se cerne faina intr-un castron, se face la mijloc o gropita si se pun in ea drojdia, sarea, zerul, untul (sau margarina) si taratele de grau. 3. Se framanta un aluat neted si se bate cu polonicul pana ce incepe sa faca basici. 4. Se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca intr-un loc cald. 5. Se mai framanta o data aluatul pe planseta infainata, se acopera din nou si se mai lasa sa creasca o jumatate de ora. 6. Se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata marunt, pana ce devine sticloasa. 7. Se adauga ardeii taiati fasii, se dunstuiesc si ei putin, si la urma - pieptul de pui taiat bucatele, sare, piper, chimen, oregano si busuioc si se lasa sa se raceasca. 8. Din aluat se fac placinte potrivite, se aseaza pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si se acopera cu umplutura. 9. Se presara peste ele cascavalul (moale) ras si se coc 20-25 de minute in cuptorul incins la 180?-200?. Cand sunt gata, se scot din cuptor, se garnisesc si se servesc imediat.

Ton cu sos de capere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 bucati de ton (a 200 g), putina zeama de lamaie, sare, piper macinat, 1/2 legatura marar, 2-3 linguri unt topit, 1 ceapa, 1/2 legatura ceapa verde, 100 g morcovi, 1/4 l zeama concentrata de zarzavat (Knorr + apa), 1 lingura capere, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 lingurita miere, 1-2 linguri mustar, 2-3 linguri smantana, 2 galbenusuri, marar verde pentru ornat, 1 ceasca sos olandez.
Mod de preparare: 1. Se spala bucatile de peste, se zvanta si se stropesc cu zeama de lamaie. 2. Se sareaza, se pipereaza, se presara peste ele mararul verde tocat si se lasa 10-15 minute la frigider, ca sa se patrunda. 3. Intr-o tigaie se incinge untul si se caleste ceapa curatata si taiata marunt, pana ce devine sticloasa. 4. Se adauga morcovii si cepele verzi - taiate rondele - si se dunstuiesc si ele cateva minute. 5. Se toarna deasupra zeama de zarzavat si sosul olandez, se incorporeaza caperele si se adauga sarea, piperul, piperul de Cayenne, mierea si mustarul si se amesteca bine. 6. Se introduc in sos bucatile de peste, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba in cuptorul incins la 180?-200?C circa 20 de minute. 7. Cand sunt gata, se aseaza pestele pe farfurii. Sosul se mai da intr-un clocot, se leaga cu galbenusurile frecate bine cu smantana si se toarna peste feliile de peste. Se garnisesc cu crengute de marar verde si se servesc imediat.
Nota: Sosul olandez se prepara astfel: Se topesc 100 g de unt pe baia de apa, se adauga 2-3 galbenusuri, sare, piper si zeama de la o lamaie (picatura cu picatura) amestecand intruna ca pentru maioneza. Cand sosul incepe sa se ingroase, se incorporeaza inca 50 g de unt si se bate in continuare cu telul. Nu se lasa sa fiarba!

Dulciuri

Tarta fina cu caise si rozmarin

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g caise, 1 pachet aluat de foitaj, 150 g zahar pudra, 50 g unt, 2 crengute de rozmarin, 1 lingurita ulei.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 180?C. Despicati putin caisele si scoateti samburii cu grija, in asa fel incat fructele sa ramana intregi. Acoperiti fundul si peretii unei forme de tarta cu aluatul de foitaj, intepati-l cu o furculita si asezati pe toata suprafata caisele intregi si la mijloc crengutele de rozmarin. Presarati deasupra zaharul pudra, puneti din loc in loc cate-o bucatica de unt, bagati tarta la cuptor si lasati-o sa se coaca 15 minute. Cand aluatul a crescut suficient, scoateti tarta din cuptor, puneti peste ea o tava de prajitura unsa cu ulei si rasturnati ambele tavi, astfel ca tarta sa ramana pe tava cu caisele in jos. Sfaramati aluatul copt cu fundul unei cratite, pentru a forma o galeta rotunda si frumoasa si dati-o la cuptor inca un sfert de ora. Dupa ce o scoateti din cuptor, desprindeti-o de pe margini cu o spatula si rasturnati-o (cu caisele in sus) pe un platou. Serviti-o calduta.