Leacuri populare din Alpii francezi

Redactia
Localitatile montane de pe versantul nordic al Alpilor francezi isi mai pastreaza si azi traditia populara, atat in cresterea vitelor si in modul de preparare a branzei, cat si in perpetuarea unui veritabil tezaur de leacuri stravechi. La Manigold, in inima Masivului Aravis, la Aulp du Fier, Meribel, Modane, locuitorii care mai traiesc inca in vechile lor casute din lemn nu se despart de farmacia naturii, de tisane si de licori din plante. La fel ca in satele noastre de munte, puritatea naturii este o garantie de viata lunga si sanatate

Contra constipatiei
Tratamentul cu ulei de masline

Un pahar de untdelemn de masline se introduce in intestin sub forma de clisma, cu ajutorul unei canule. Repetat seara, vreme de o saptamana, tratamentul duce la regularizarea ritmului intestinal.

Tratamentul cu prune

Florile de prun (Prunus domestica), infuzate intr-o cana de lapte fiert, clocotit, sunt un purgativ excelent.
Sase prune uscate se lasa o noapte sa se inmoaie intr-o jumatate de cana de apa. A doua zi dimineata, se bea lichidul incet, lingurita cu lingurita, iar la urma se consuma si fructele.
In caz de constipatie cronica, se recomanda prune coapte, cat se poate de proaspete, care se consuma pe nemancate, dimineata, cu paine de secara.
Decoct laxativ din frunze de prun: fierbeti, vreme de 10 minute, 30 de frunze de prun intr-un litru de apa. Beti cate o ceasca dupa fiecare masa, vreme de 5 zile.

Tratament pentru diabetici

Pe langa un regim alimentar strict, se recomanda urmatoarele "reguli":
- sa se bea cantitati mari de infuzie de afin (1 lingura de frunze se infuzeaza 30 de minute intr-o cana de apa clocotita);
- sa se ia de trei ori pe zi cate o lingurita de boabe de mustar;
- sa se rada cat mai mult (se presupune ca rasul reduce nivelul zaharului din sange).

Decoct din pastai de fasole uscata

Si pastaile de fasole au proprietatea de a diminua cantitatea de zahar din sange. Inmuiati, vreme de doua ore, 100 g de pastai uscate, taiate marunt, intr-un litru si jumatate de apa. Lasati-le sa fiarba pana ce lichidul se reduce la jumatate, apoi puneti-le la macerat toata noaptea. Beti peste zi lichidul, intre mesele principale.

Tinctura de laptuci (salata verde)

Tinctura de laptuci se obtine punand la macerat timp de 4 zile o cantitate egala de laptuci proaspete si de alcool de 90 (de exemplu: 1/2 kg salata verde si 1/2 l alcool). Strecurati lichidul printr-un tifon, apoi turnati-l intr-o sticla inchisa la culoare, pe care-o astupati cu un dop. Nu faceti o cantitate prea mare. Se administreaza 60 de picaturi in putina apa, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Acest leac face sa scada cu 30% nivelul glicemiei diabeticilor.

Leacuri contra diareei

In primul rand, se administreaza un purgativ puternic (1 lingura de ulei de ricin pentru adulti, 1 lingurita pentru copii), dupa care se bea 1 lingura de suc de lamaie.
Se opareste 1 lingura de miez de nuca pisata cu 1/2 l apa clocotita, timp de 20 de minute, apoi se strecoara. Se bea cate un paharel de lichid o data pe zi, dimineata.
Se inmoaie paine uscata de secara in apa calda, timp de 20 de minute. Se bea terciul obtinut, in decurs de o zi, lingurita cu lingurita.
Pentru diareea cronica - se fierbe la foc mic o lingurita de coaja macinata de stejar, intr-o cana si jumatate de apa, timp de 10 minute. Se ia cate o lingura, de trei ori pe zi.
Alte remedii:
- puneti la fiert, vreme de 10 minute, un pumn de coji de ceapa, intr-un litru de apa. Din lichidul astfel obtinut consumati circa 1/2 l pe zi. Pentru sugari: opariti 3 cepe taiate cu 1 l de apa fiarta si lasati-le sa se infuzeze vreme de doua ore. Indulciti lichidul. Se pun 10 picaturi in biberon.

Remedii pentru suferintele la rinichi

Pentru intretinerea si curatirea generala a rinichilor se recomanda urmatorul remediu: 1 lingura de seminte de in se fierbe cu o cana de apa, vreme de 5 minute. Se lasa sa se raceasca. Lichidul rezultat, destul de cleios, se dilueaza cu apa fiarta si racita. Se ia cate o jumatate de cana la doua ore, doua zile consecutiv. Nu se adauga si nu se mananca zahar sau miere pe durata tratamentului.
Piatra la rinichi: 1 pahar de seminte de canepa se da prin rasnita de cafea si se fierbe cu 3 pahare de lapte proaspat, pana ce lichidul scade la 1 pahar. Se strecoara si se bea fierbinte inainte de masa de dimineata. Procedeul se repeta 5 zile consecutiv, se tine o pauza de 10 zile, apoi tratamentul se reia. Se continua asa vreme de un an, avand maxima eficienta atat pentru rinichi, cat si pentru ficat.
Insuficienta renala: 30 g radacina de anghinare transformata in pulbere se pune la macerat in 1/2 l de vin alb, natural, vreme de o saptamana. Se strecoara, se bea un paharel de lichior de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.
Retentii de urina, colici nefritice, cistite, tulburari renale, calculi, guta. Porumbul este unul dintre cei mai puternici diuretici naturali. Se recomanda administrarea lui, pentru eliminarea deseurilor organice si impotriva retentiei de urina. Porumbul exercita un efect sedativ asupra cailor urinare si tripleaza secretia de urina in 24 de ore. Se recomanda in caz de calculi renali, colici nefritice, cistite cronice si in toate afectiunile care necesita o crestere a volumului de urina (guta, reumatism).
Reteta: se infuzeaza 20-25 g de matase de porumb intr-un litru de apa clocotita. Se strecoara si se indulceste cu miere. Din aceasta infuzie se beau 4 cani in 24 de ore. Nu se depaseste 1 l de ceai pe zi.

Leacuri pentru normalizarea hipertensiunii

Cel mai important lucru in prevenirea hipertensiunii este regimul alimentar. Carnea (de porc) si alimentele care contin amidon (fasolea, mazarea) trebuie evitate pe cat posibil. Painea proaspata se inlocuieste cu cea prajita, dulciurile si greutatea corporala peste cea normala trebuie evitate. Sare foarte putina, nu alcool, nu condimente!
Consumul unui catel de usturoi in fiecare dimineata are ca rezultat scaderea presiunii sangelui. Usturoiul se inghite, nu se mesteca, dupa care se bea putina apa. Acest tratament inceteaza cand presiunea sangelui a ajuns la normal. La nevoie, tratamentul se repeta.
Decoct de coji de cartofi. Cojile de la 4-5 cartofi, bine spalate, se fierb in 1/2 l de apa, timp de 15 minute. Decoctul rezultat se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Cum se combate insomnia
Zeama de la muraturi de castraveti

Un pahar de zeama, indulcit cu 1 lingura de miere si luat cald, cu 15 minute inainte de culcare, produce un somn adanc.
Nota: Persoanele cu basica urinara "slaba" vor reduce portia la jumatate, pentru a nu se trezi noaptea sa urineze.

Alte remedii

Insomniile sunt cauzate de cele mai multe ori de boli nervoase. Iata cateva remedii:
- puneti sub perna o mana de hamei;
- puneti sub perna un manunchi de ramuri de mesteacan;
- cititi in pat, timp de 30 de minute, Biblia.

In cazuri extreme

Aceasta metoda a fost recomandata de practicieni in cazurile de insomnie cronica. Toate lucrurile folosite ca asternut de noapte, cum ar fi: paturi, cearsafuri, plapumi, perne, pijamale, sa fie facute din material negru. De asemenea, peretii camerei sa fie vopsiti in negru - nu in ulei. Metoda produce rezultate uimitoare chiar si in cele mai grave cazuri de insomnii cronice.

Un vechi remediu impotriva furunculelor

Luati o ceapa si coaceti-o bine. Taiati-o apoi in jumatate si aplicati-o cu partea taiata peste abces. Apoi bandajati-o strans. Ceapa trebuie sa fie calduta. Schimbati-o la patru ore, pana cand furunculul coace si se deschide.

Arsuri

Pentru arsurile locale, urmatoarea metoda este foarte eficienta. Spargeti un ou, bateti-l bine si turnati-l peste rana. Apoi varsati incet si alcool. Deasupra arsurii se va forma o pojghita care va opri durerea si va vindeca arsura.
Pentru arsuri grave, partea afectata trebuie unsa cu untura de capra sau de bou. Basicutele de apa se vor sparge cu un ac sterilizat in foc, apoi vor fi acoperite cu coca de secara fermentata. Coca se schimba la 3-4 ore.
Daca gatul este oparit de bauturi fierbinti, putina apa amestecata cu albus de ou opreste durerile.

Nevralgii

Pentru a alina durerile nevralgice, se recomanda urmatoarea metoda: se taie in doua un ou fiert tare, iar cele doua felii se aplica calde, pe partea afectata. Cand oul se raceste, durerile dispar.