Bucatarie rapida

Redactia
Supa cu broccoli si cascaval

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g broccoli, 2 cepe, 1-2 linguri unt, 3/4 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 200 g cascaval, sare, piper macinat, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 varf de cutit nucsoara, 1/2 pahar smantana. Pentru garnisit: 2-3 linguri ulei de masline, 2 felii de paine, 1 legatura codite de ceapa verde.
Mod de preparare: 1. Se aleg buchetelele de broccoli, se spala si se taie marunt. 2. Cepele curatate se toaca si se calesc in untul incins, pana ce devin sticloase. 3. Se pune deoparte 1/3 din cantitatea de broccoli, restul se dunstuieste impreuna cu ceapa, se toarna deasupra zeama de legume si se lasa sa fiarba incet 15-20 de minute. 4. Se incorporeaza cascavalul ras si se da intr-un clocot, dupa care se maruntesc toate in mixer. 5. Se mai pune o data supa pe foc, se adauga restul de broccoli si se mai lasa sa fiarba incet, 6-8 minute. 6. Se gusta de sare, piper si nucsoara si se introduce si smantana. 7. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajeste in el painea taiata cubulete. 8. Supa se serveste calda, cu crutoane si codite de ceapa verde taiate marunt.

Cartofi cu branza de vaci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g branza de vaci, 1/8 l zer, cateva picaturi de sos Worcester, (sau alt sos picant) 1 ceapa, sare, 1 legatura ridichi, piper macinat, 1 varf de cutit piper de Cayenne, 1 lingurita miere, 1 legatura codite de ceapa verde, 1,2 kg cartofi fierti.
Mod de preparare: 1. Se pun intr-un castron zerul, branza de vaci si sosul Worcester si se amesteca bine de tot. 2. Ceapa curatata se toaca marunt. 3. Ridichile curatate si spalate se taie felii sau fasii subtiri. 4. Se incorporeaza ceapa si ridichile in branza de vaci, se sareaza, se pipereaza si se adauga mierea. 5. Coditele de ceapa verde se spala, se taie fasii si se introduc si ele in compozitie. 6. Se curata cartofii, se pun pe farfurii (sau pe un platou), se acopera cu amestecul de branza si zer, se garnisesc si se servesc imediat.

File de salau cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de salau (a 200 g), cateva picaturi zeama de lamaie, sare, piper macinat, 2-3 linguri unt, 1 ceapa, 250 g ciuperci proaspete, 1 ceasca zeama concentrata de legume (Knorr +apa), 1 ceasca verdeata tocata (patrunjel, marar), 1 lingurita oregano, 1 lingurita busuioc uscat, 4 oua.
Mod de preparare: 1. Se spala fil-urile de peste, se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza. 2. Se incinge untul intr-o tigaie si se caleste ceapa curatata si tocata, pana ce devine sticloasa. 3. Se adauga ciupercile curatate si taiate si se dunstuiesc si ele putin, dupa care se toarna deasupra zeama de legume si se lasa sa fiarba 4-5 minute, la foc potrivit. 4. Se adauga verdeata tocata marunt, oregano si busuioc si se condimenteaza puternic. 5. Fileurile de peste se prajesc in unt, iar ouale se fac ochiuri. 6. Se aseaza fileurile pe farfurii, peste fiecare se pune un strat de ciuperci si cate un ochi, se garnisesc cu verdeata si se servesc imediat.

Dulciuri
Clafoutis cu cirese

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g cirese coapte, 4 oua, 125 g zahar pudra, 1 varf de cutit sare, 80 g faina, 250 ml lapte, 1 plic zahar vanilat, 60 g unt + 20 g pentru uns forma.
Mod de preparare: 1. Spalati ciresele, rupeti-le coditele, fara sa scoateti samburii si lasati-le sa se zvante intr-un servet de bucatarie. Incingeti cuptorul la 210C. 2. Cerneti faina intr-un castron si adaugati sarea, zaharul si ouale. Amestecati-le bine cu o lingura de lemn si turnati laptele rece - putin cate putin (amestecand intruna) - pana ce obtineti un aluat neted si omogen. Lasati untul sa se topeasca, (fara sa-l puneti pe foc) si incorporati-l in aluat. 3. Ungeti cu unt o forma mare din lut sau portelan si turnati in ea cateva linguri de aluat. Intindeti-l pe tot fundul formei intr-un strat uniform si bagati-o la cuptor cateva clipe, doar cat sa se intareasca aluatul. 4. Scoateti forma din cuptor si asezati ciresele bine uscate pe toata suprafata aluatului. Turnati deasupra aluatul ramas si puneti din loc in loc cate-o bucatica de unt. 5. Coaceti prajitura 45 de minute, pana ce se rumeneste bine de tot. Dupa ce-o scoateti din cuptor, presarati deasupra zahar vanilat si serviti-o calduta.