Frumusete

Redactia
Frumusete. O floare miraculoasa:Musetelul. Cu petalele albe, prinse in jurul banutului auriu, musetelul inveseleste si lumineaza locurile prin care creste. Daca mai tinem seama si de mireasma dulce cu care imbalsameaza zilele calde, de vara, e lesne de inteles de ce este asa de mult pretuit. Dar pest...

Frumusete

</b><b>O floare miraculoasa:</b><b>Musetelul

Cu petalele albe, prinse in jurul banutului auriu, musetelul inveseleste si lumineaza locurile prin care creste. Daca mai tinem seama si de mireasma dulce cu care imbalsameaza zilele calde, de vara, e lesne de inteles de ce este asa de mult pretuit. Dar peste frumusete, Domnul a pus in planta maruntica si firava un tezaur de sanatate si sprijin pentru frumusetea femeilor. Uleiul eteric, continut in floarea de musetel, intra in componenta unei adevarate industrii cosmetice, cum sunt sapunurile, sampoanele, apa de fata, cremele etc.
Important de stiut: musetelul se potriveste cu toate tipurile de piele, dar e indicat mai ales pentru vindecarea tenului uscat, iritat. Calmeaza, hidrateaza, rezolva multe probleme legate de cosuri, eczeme, acnee, infectii, arsuri de soare si alergii. Mult folosite sunt sampoanele cu musetel, care accentueaza culoarea parului blond natural.

</b><b>Produse cosmetice naturale, pe baza de musetel

Inainte de a purcede la descrierea lor, e bine sa stiti cum sa deosebiti musetelul salbatic de musetelul medicinal: dupa forma florii, care trebuie sa fie alungita ca o capsula si goala pe dinauntru. (Musetelul salbatic e plat.)

</b><b>Lapte demachiant

Ingrediente: 25 g flori de musetel, 125 ml lapte integral (nedegresat).
Mod de preparare: Se incalzeste pe flacara mica laptele impreuna cu musetelul, fara sa dea in fiert. Se lasa sa se infuzeze doua ore. Se strecoara laptele si se foloseste ca demachiant cu ajutorul unui tampon de vata. Laptele de musetel se pastreaza la frigider, circa o saptamana.

</b><b>Ulei demachiant

Se umple o sticla (la alegere) cu flori proaspete de musetel si se toarna deasupra de preferinta ulei de soia, cel mai indicat in preparatele cosmetice naturale. Se pune sticla la soare sau la caldura circa 10-12 zile, pana ce uleiul devine puternic parfumat. Se strecoara prin sita de plastic, se storc bine plantele macerate, apoi se mai strecoara o data prin tifon. Se pastreaza in sticle inchise.
Uleiul de musetel curata pielea in profunzime. Se foloseste dupa ce v-ati demachiat, pentru a inlatura si ultimele urme de fard, dar si ca mijloc de intretinere a oricaror tipuri de ten.

</b><b>Apa de musetel

Ingrediente: 10 g flori uscate de musetel, 100 g otet de mere, 300 g apa de ploaie sau apa plata (sau de izvor).
Mod de preparare: Se fierbe mai intai apa vreme de 10 minute, apoi se lasa sa se raceasca pana ce se poate tine mana in ea. Se pun florile de musetel intr-un vas care se poate inchide ermetic, cu gura larga (borcan). Se acopera cu apa fiarta si racita si cu otetul de mere, astfel ca florile sa fie bine acoperite. Se lasa sa se macereze o saptamana, la loc cald, agitandu-se energic in fiecare zi. Daca florile absorb prea mult lichid, completati cu apa fiarta si racita. Dupa o saptamana, strecurati lichidul si puneti-l intr-o sticla de culoare inchisa.
Apa de musetel are asupra tenului efect de limpezire, de improspatare si dezinfectare. Inmuiati bine un tampon de vata in lichid si stergeti-va zilnic fata si gatul. Apa de musetel se recomanda si dupa baie, cand patrunde mai bine in porii deschisi.

Sampon cu musetel pentru par blond

Ingrediente: 1 mana plina de flori proaspete de musetel, 3/4 l apa distilata, 50 g sapun de glicerina ras, 50 g tinctura de musetel.
Mod de preparare: Se pune musetelul intr-un castron de ceramica sau de sticla si se toarna peste el un sfert din apa distilata data in fiert. Se acopera vasul si se lasa plantele 3 ore la infuzat. Se strecoara, presandu-se bine florile. Jumatatea de litru de apa distilata ramasa se pune la fiert impreuna cu sapunul ras, vreme de 10 minute. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu infuzia de musetel. Se adauga tinctura de musetel (se gaseste la farmacii, sub numele de Kamillosan, sau se prepara acasa, umpland o sticla cu flori, peste care se toarna alcool sau vodca. Se lasa la soare o saptamana, apoi se strecoara). Se pune produsul obtinut intr-o sticla si se scutura bine.
In afara de faptul ca accentueaza culoarea blonda a parului natural, samponul de musetel curata in profunzime si dezinfecteaza. Pentru clatit se recomanda apa cu suc de lamaie (1:1) sau apa cu o lingura de otet de musetel (se obtine turnandu-se otet de mere intr-o sticla umpluta bine cu flori; se lasa o saptamana la macerat, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticle de culoare inchisa, de preferinta la frigider).
</b>
<b>
Pielea si soarele

Vremea vacantelor a sosit si, o data cu ea, bucuria zilelor petrecute pe malul marii sau in gradinile pline de soare ale bunicilor. Va dorim odihna pe indestulate, cu o conditie: sa nu uitati ca maretul astru al verii are si o latura intunecata - arde ca vitriolul, din cauza gaurilor mari din ozon. Ca sa nu va moralizam, stricandu-va bucuria vacantei, va propunem o scurta lista a produselor antisolare, de nelipsit din bagajele dvs.
Crema solara - se asterne o pelicula groasa pe piele. Se aplica pe obraz si pe partile corpului cu piele uscata: genunchi si coate.
Gelul solar - este foarte usor si racoros. Nu contine grasimi si emulgatori, conservanti sau parfumuri. Se recomanda persoanelor cu ten acneic sau predispus la alergii.
Sprayul solar - se asterne ca o pelicula extrem de fina pe piele. Nu trebuie frecat si nici aplicat pe obraz. E indicat pentru brate, picioare si spate.
Toate produsele prezentate se gasesc in comert si contin substante de protectie impotriva razelor ultraviolete.