Atentie, in spitale se opereaza!
Au si hotii modelele si metodele lor. Unii dintre ei fura din cimitire cruci, bucati de marmura sau chiar oase, pe care le vand studentilor la medicina si amatorilor de senzatii tari la preturi care desfid concurenta. Acum un an se purtau furturile din dispensarele medicale, tezaure nesecate pentru cei care stiu ce vor de la viata. Poti fura medicamente, clesti stomatologici, halate si bisturie, la mare cautare in lumea celor care trudesc la posetele neatente de prin transportul in comun. La moda a fost, inca mai e, metoda Maradona. Hotii fura din masinile oprite la stop. Unul gaureste un cauciuc, soferul coboara sa vada ce e de facut, in vreme ce hotii ii fura si tigara uitata in scrumiera. Metoda si-a castigat notorietatea dupa ce hotii au plecat cu cateva posete de ministrese si cu celularele unor parlamentari. Poate ca de aceea se opreste circulatia cand trece cate o coloana oficiala - sa nu fie politicienii operati pe rosu.
Se fura din scoli, gradinite, santiere si cofetarii. Pe langa scoli bantuie o fauna rapace de insi cu priviri tulburi, care, daca n-au de ales, sunt capabili sa fure si caietul de matematica din ghiozdanul scolarilor. Oficiile postale sunt frecventate asiduu de hoti in zilele de alocatie sau pensie. S-o gasi o pensie si pentru ei. De la o vreme s-a lansat moda de vara, cea a hotilor din spitale. O moda ceva mai complexa decat celelalte, mai ales ca si frontul de lucru este intins prin toate cele 50 de spitale din Bucuresti si alte sute risipite prin tara, in care se afla sute de mii de pacienti ai medicilor si eventual ai hotilor. Holurile spitalelor sunt bantuite de zeci de hoti cu antenele intinse sa miroasa si sa pipaie posibilele victime. Ei se ascund de cele mai multe ori sub infatisarea inofensiva a micilor comercianti de pijamale, chiloti, perii de par si alte nimicuri utile, adevarate chilipiruri. Alaturi de acestia functioneaza reteaua falsilor vizitatori si a falselor gravide, care cauta mereu un bolnav imaginar si dau buzna prin saloane, evaluandu-si dintr-o privire sansele sa bage sub fustele bogate o poseta, un radio sau un portofel lasat la vedere. Daca ai maini de aur, poti iesi ceva mai bogat dupa o vizita la spital. Cu ceva tot te faci, ca in haosul de la urgente sau in saloanele de la reanimare cine mai sta sa bage de seama la amanunte - un halat prins in cuier, un telefon mobil uitat pe noptiera unui convalescent care urmeaza tratamente sau face gimnastica de recuperare? Potrivit reclamatiilor, hotii se multumesc si cu putin. Exista cazuri in care au furat chiar si papucii bolnavilor. Pacientul perfect, cel mai usor de operat, este cel aflat sub tranchilizante, perfuzat si eventual mentinut in viata cu ajutorul aparaturii.
Jurnalistii spun ca in Spitalul Clinic Universitar se inregistreaza cel mai mare aflux de hoti. Aici, la orele de varf, isi duc viata circa 7000 de oameni, daca ii punem la socoteala si pe hoti. Se pare ca hotii si-au impartit teritoriul. Unii, putini, se ocupa cu buzunareala pacientilor, a vizitatorilor sau a personalului medical. Un lift supraaglomerat, un hol prost iluminat in fata unui cabinet la care isi asteapta verdictul zeci de pacienti sunt locurile ideale pentru marea buzunareala. Altii, mai multi, dau gauri prin sertarele cu sandvisuri si medicamente de prin saloane. Lucrurile se petrec rapid, fara ca privirea obosita de febra sau atentia amortita de sedative a bolnavilor sa mai recepteze mare lucru. Cu putin noroc, intri in spital sa te operezi de pietre la ficat si iesi operat si la portmoneu.
Si cum monedele nu rasar din nimic, iar hotii trebuie sa aiba si ei un invatator care sa-i puna pe calea cea buna, trebuie sa ne intrebam daca hotii din spitale nu cumva s-au inspirat de la politica de taxe si impozite a Guvernului, cel mai mare specialist in operatii la portofel. Si inca fara anestezie.N.C. Munteanu