Cosul cu targuieli

Redactia
E vremea capsunilorClatite cu crema de unt si capsuni. Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru aluat - 120 g faina, 2 oua, 1 varf de cutit sare, 50 g ulei de floarea-soarelui, 30 g zahar, 1/4 l lapte. Pentru crema si prajit - 500 g capsuni, coaja rasa si zeama unei jumatati de lamaie, 2 linguri lichio...

E vremea capsunilor</b><b>Clatite cu crema de unt si capsuni

Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru aluat - 120 g faina, 2 oua, 1 varf de cutit sare, 50 g ulei de floarea-soarelui, 30 g zahar, 1/4 l lapte. Pentru crema si prajit - 500 g capsuni, coaja rasa si zeama unei jumatati de lamaie, 2 linguri lichior de portocale, 100 g unt moale, 70 g zahar pudra, 20 g ulei de floarea-soarelui.
Mod de preparare: 1. Se amesteca cu mixerul ingredientele pentru aluat (mai putin laptele), adaugandu-se laptele putin cate putin. Se lasa aluatul sa se umfle circa o jumatate de ora. 2. Se spala capsunile (intr-un vas cu apa, nu direct sub jet), se indeparteaza coditele si se pun deoparte 200 g. Restul se taie bucatele. Jumatate din ele se zdrobesc si se amesteca cu coaja, zeama de lamaie si lichiorul. Separat, se freaca bine untul cu 60 g zahar pudra si se incorporeaza in crema astfel preparata piureul de capsuni. 3. Se incinge uleiul intr-o tigaie de teflon si se fac 10 clatite, care se aseaza una peste alta. 4. Se ia, pe rand, cate-o clatita, se unge - pe jumatate din suprafata - cu crema de unt si capsuni, se presara cateva capsuni taiate bucatele si se impatureste in patru. Se pun intr-o forma rezistenta la foc, se presara cu zahar pudra si se rumenesc 2-4 minute in cuptor. Se garnisesc cu capsunile puse deoparte (taiate in patru) si se servesc imediat.

Rulada cu capsuni

Ingrediente (pentru 12 felii): Pentru aluatul de blat - 4 oua, 2 linguri apa calduta, 125 g zahar, 1 zahar vanilat, 125 g faina, 20 g cacao. Pentru crema - 400 g capsuni, 400 g iaurt pasteurizat, 70 g zahar pudra, 6 foi gelatina alba, 200 ml frisca batuta, 1 zahar vanilat, 1-2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare: 1. Se incinge cuptorul la 200¡C. Se bat spuma ouale cu apa si se incorporeaza putin cate putin zaharul pudra si cel vanilat si pe urma faina si praful de cacao. 2. Se intinde aluatul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt, se da la cuptor si se coace 13-15 minute, dupa care se scoate si se rastoarna pe un servet de bucatarie umezit. Se uda hartia cu putina apa rece si se indeparteaza, iar aluatul se ruleaza usor, cu ajutorul servetului, si se lasa sa se raceasca. 3. Se spala capsunile, se scot coditele si se taie bucatele. Jumatate se zdrobesc si se amesteca cu iaurtul si zaharul pudra. Gelatina inmuiata si dizolvata se amesteca cu o lingura din piureul de capsuni si iaurt, dupa care se incorporeaza in restul compozitiei, care se pune la rece si se lasa pana cand incepe sa se inchege. 4. Se bate frisca cu zaharul vanilat si se incorporeaza in crema racita si inchegata, impreuna cu restul capsunilor taiate bucatele. Se deruleaza aluatul si se unge cu un strat de crema, lasandu-se o margine lata de 2 cm. 5. Se ruleaza din nou (cu multa grija) si se tine cel putin doua ore la rece. Inainte de-a o servi, rulada se pudreaza cu zahar si se garniseste (eventual) cu capsuni.

</b><b>Parfait cu capsuni si fistic

Ingrediente (pentru 6 portii): 60 g boabe de fistic (intregi, fara coaja), 4 linguri apa, 80 g zahar, 500 g capsuni, 100 g zahar pudra, 5 galbenusuri, 400 ml frisca, 1 zahar vanilat.
Mod de preparare: 1. Se prajesc boabele de fistic. Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul cu apa, se incorporeaza fisticul si se toarna amestecul intr-o tava unsa. Se lasa sa se raceasca, se rastoarna pe un fund de lemn si se marunteste cu un cutit. 2. Se spala capsunile, se indeparteaza coditele, apoi se zdrobesc si se amesteca cu 30 g de zahar pudra. Separat, se freaca galbenusurile cu restul de zahar pe baie de apa, pana ce se ingroasa. Se iau de pe foc si se freaca inca 5 minute, pana ce se raceste crema. 3. Se bate frisca impreuna cu zaharul vanilat si se incorporeaza in crema mai intai piureul de capsuni, apoi zaharul caramelizat si la urma frisca. 4. Se tapeteaza o forma de chec cu o folie de plastic (o punga taiata), se toarna in ea compozitia si se lasa peste noapte in congelator. Se scoate parfait-ul din tava, se indeparteaza folia si se taie felii groase de circa 1,5 cm. Se poate garnisi cu frisca si capsuni.

</b><b>Desert rapid cu capsuni si bezele

Ingrediente (pentru 6 portii): 750 g capsuni, 2 linguri zahar pudra, 200 g frisca batuta, 1 zahar vanilat, 75 g bezele, 6 linguri lichior de oua.
Mod de preparare: 1. Capsunile spalate si curatate se taie in patru si se amesteca cu zaharul tos. Se bate frisca impreuna cu zaharul vanilat. 2. Se sfarma bezelele si se pun impreuna cu frisca si capsunile (in straturi alternative) in 6 pahare de 300 ml. Se toarna deasupra lichiorul de oua si se garnisesc - eventual - cu frunze de menta.

Tarta cu capsuni si mascarpone

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluat - 150 g faina, 1/2 lingurita coaja rasa de lamaie, 60 g zahar, 1 zahar vanilat, 80 g unt moale, 30 g migdale macinate, 1 ou, 1 lingura apa rece. Pentru umplutura - 250 g mascarpone (se gaseste in comert), 200 g iaurt, 40 g zahar pudra, 3 linguri zeama de lamaie, 3 foi gelatina alba, 750 g capsuni, 3 linguri dulceata de capsuni.
Mod de preparare: 1. Se framanta aluatul (din toate ingredientele de mai sus), se inveleste intr-o folie de plastic si se tine la rece 2 ore. Se unge o forma de tarta, care se tine si ea la rece si se incinge cuptorul la 200¡C. 2. Se intinde aluatul pe planseta infainata, se imbraca cu el forma, inclusiv marginile (1,5 cm), care se apasa cu degetele in partea de sus si se inteapa pe fund cu o furculita. Se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de fasole sau mazare uscata (ca sa nu se umfle) si se coace 10 minute. Se scoate din cuptor, se indeparteaza hartia si boabele si se coace inca 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca. 3. Se amesteca mascarpone (o smantana groasa) cu iaurtul, zaharul pudra si zeama de lamaie. Se inmoaie si se dizolva gelatina, se amesteca cu putina crema si se incorporeaza apoi in restul compozitiei. Se intinde crema peste aluat si se lasa sa stea la rece minimum doua ore. 4. Se taie in doua capsunile spalate si curatate si se infig una langa alta in crema (cu varfurile indreptate in sus). Cu doua ore inainte de-a servi tarta, se toarna peste ea dulceata de capsuni incalzita.