Mica enciclopedie As

Redactia
Posta Redactiei. . . Draga "Formula As"..."Excelent! De o mie de ori excelent!". Excelent articolul d-lui Dan Pavel, legat de cazul procurorului Panait. Excelent! De o mie de ori excelent! O mama indoliata plange pentru unicul ei copil mort, care si-a facut datoria fata de Patrie. Panait este un erou...

Posta Redactiei


Draga "Formula As"...</b><b>"Excelent! De o mie de ori excelent!"

Excelent articolul d-lui Dan Pavel, legat de cazul procurorului Panait. Excelent! De o mie de ori excelent! O mama indoliata plange pentru unicul ei copil mort, care si-a facut datoria fata de Patrie. Panait este un erou national, deoarece el a aparat Legea! A apara legea, astazi, in Romania este ceva periculos. S-a vazut doar! Coruptia este o boala fara leac, doar Vlad Tepes ar putea s-o starpeasca, daca nu cumva in zilele noastre ar fi fost si el... corupt.
Cu respect,
Ion Barbu - Canada


"Ma infurie planul acesta de a construi "

Va rog sa-mi permiteti sa fac un "link" de la pagina mea personala de web catre articolul d-lui Ion Longin Popescu, "Despre Dracula si adevaratii vampiri", respectiv "Un alt fel de turism", din nr. 511, din 15-22 aprilie a.c. Marturisesc nu doar ca impartasesc parerile exprimate in acele articole, ci chiar ma infurie planul acesta de a construi "Dracula Park". Fac si eu ce pot ca sa-mi exprim aceasta nemultumire si sa o impartasesc si altora. Adresa de web a paginii mele este http: www.sympatico.ca/hudici/
Cristian Hudici - Ottawa, Ontario

</b>
<b>
"Daca toti jurnalistii s-ar stradui sa abordeze un asemenea stil, altfel ar fi privita presa in Romania"

Va transmit pe aceasta cale felicitari si toata admiratia mea pentru profesionalismul de care se da dovada in publicatia "Formula As". Va mai felicit pentru jurnalistii pe care-i formati si care, tineri fiind, se comporta ca adevarati profesionisti. In acest sens, imi exprim satisfactia si va transmit multumirile mele pentru modul in care tanarul dvs. redactor Ilie Tudor a prezentat Statiunea balneara Buzias, in numarul 509 din 2002 al revistei. Am acordat, in cariera mea de director si cadru didactic universitar, multe interviuri, dar modul in care a descris autorul articolului statiunea noastra este demn de cel mai bun gazetar, acest articol fiind citit cu placere atat de omul obisnuit de pe strada, cat si de universitari sau academicieni. Apreciez, de asemenea, dorinta de a se documenta, bunul-simt si respectul de care a dat dovada acest tanar, cat ne-a fost oaspete. Daca toti jurnalistii s-ar stradui sa abordeze un asemenea stil, altfel ar fi privita presa din Romania.
Cu stima,
Director general Ana Maria Doran


</b><b>"Am citit cu mult interes si placere articolul d-lui Horia }urcanu despre Jacul Romanesc"

Sunt un "stramutat" in America si am citit cu mult interes si placere articolul d-lui Horia Turcanu, referitor la satul copilariei mele, satul parintilor, al mosilor si stramosilor mei. Un an am fost invatator si suplinitor acolo, acum aproape 50 de ani (in 1955/1956). Absolvisem liceul si am lucrat un an acolo. Erau la scoala peste 30 de copii si satul inca plin de oameni. Sotul Mariei Buzas, despre care vorbiti, era postas si omul de baza al partidului, care a dus la daramarea satului. Dumnezeu sa il ierte pe Nicolae, ca asa il chema. Familia Maior (Maria, Mircea si feciorul lor de la Brasov) imi sunt rude apropiate. Mama Mariei a fost sora tatalui meu, iar doua surori de-ale tatei au fost calugarite. Maica Natalia (Acachia) si-a petrecut toata viata pe Locurile Sfinte de pe Iordan, la schitul romanesc de acolo. A trait pe Valea Hozovei, in pustiul Iudeii, langa Ierihon. Alta sora a tatalui meu a vietuit ca monaha la Manastirea "Tiganesti".
Cu mult respect,
Octavian Maior - Michigan, Sua


"Multe felicitari lui Sorin Preda pentru articolul "

Eu cred ca ce se intampla acolo este unic in tara noastra si nu se poate compara cu nimic. Toate Sfintele Manastiri ce s-au construit, s-au facut din dragostea taranilor fagaraseni pentru Dumnezeu... si sunt cinci la numar (ca un numar sfant): Sambata, Breaza, Dejani, Berivoi si Bucium. Toate sunt frumoase ca niste flori si fiecare are cate ceva deosebit.
Manastirea "Sambata" il are pe parintele Teofil si multi tineri parinti bine crescuti duhovniceste in jurul dansului..., in rest, ziduri si cladiri impunatoare. Si mai este ceva de mare pret... piatra parintelui Arsenie Boca.
Schitul "Breaza" este ca un copil care trebuie sa creasca..., dar care nu are ca ajutor decat pe Dumnezeu si pe parintele Naftanaila... Brezenii sunt oameni reci si cam stransi la punga, ba, si mai mult, eu cred ca nu-l pretuiesc cum ar trebui pe parinte. Nici Manastirea "Sambata" nu a sprijinit, cum ar trebui sa o fi facut, ridicarea acestui schit.
Dupa parerea mea, cea mai deosebita este Manastirea de la Dejani, in care se regaseste cu mare fidelitate spiritul monahismului romanesc: modestie neintalnita si dragoste fara limita catre Dumnezeu. Daca nu ati vizitat-o, atunci trebuie s-o faceti. Este manastirea cea mai frumoasa din Tara Fagarasului si, mai ales, este manastirea in care Dumnezeu a pus cel mai bun "cantator al sau". Parintele Varlaam, chiar daca este tanar, are mult har si vocea cea mai frumoasa pe care eu am ascultat-o intr-o biserica. Dansul mai usor canta decat vorbeste. Si mai ales, aici intalniti un amestec extraordinar de ospitalitate moldoveneasca (parintele staret si parintele Varlaam sunt veniti de la scoala marelui parinte Cleopa) oferita de o bucatareasa fagaraseanca. Este locul pe care eu il iubesc si il pretuiesc cel mai mult. Merita sa-l vizitati...
Dar cel mai mult il iubesc pe parintele Iosif si ceea ce dansul a facut pentru Manastirea de la Berivoi. Apreciez foarte mult modestia dansului, puterea si indarjirea de a duce un lucru la bun sfarsit si, mai ales, bunatatea dansului. Parintele Ioan de la Recea (cred ca este parintele duhovnic al parintelui Iosif) spunea: "Ce veniti la mine, mai fagarasenilor? Voi aveti un parinte mai mare decat mine la manastire, la Berivoi!". Si mai este un lucru, pe care dvs. ati reusit sa-l zugraviti bine..., o intreaga familie lucrand nu pentru cele pamantesti, ci pentru cele ale lui Dumnezeu.
Si as putea sa va vorbesc mult despre aceste manastiri. Ele sunt bogatia Fagarasului si bucuria noastra, a credinciosilor din Fagaras. M-as bucura daca ati reusi sa vizitati Manastirea "Dejani" si sa scrieti despre ea... Dumnezeu sa rasplateasca "Formula As" cu viata lunga si multe numere.
Dr. Sabin Tabirca, Departament of Computer Science, University College Cork, College Road, Cork, Ireland</b>
<b>

</b><b>"In sfarsit, un ziarist roman a avut curajul sa spuna adevarul"

Stimate d-le Horia Turcanu,
Am fost foarte fericita sa citesc in "Formula As" reportajul despre Rosia Montana si situatia tragica ce se deschide acolo. In fine, un ziarist national roman a avut curajul sa spuna adevarul. Am fost si eu foarte interesata in proiectul de salvare a muntilor si a oamenilor de acolo, inca din 1998. As vrea sa sprijin Asociatia "Alburnus Maior" si v-as ramane recunoscatoare daca m-ati putea pune in contact cu ea. In aprilie 2000, "The National Post" din Toronto a publicat un articol despre Rosia, despre pericolul care ameninta mediul si arheologia din Muntii Apuseni. Eu cred ca toti ziaristii din Vest ar trebui sa stie ce se intampla la dvs. in tara si eu voi face tot ce pot pentru asta. Eu traiesc in Marea Britanie, dar, dupa cum vedeti, stiu putin romaneste si as putea sa traduc reportajele dvs. si sa le trimit la "The National Post" (Canada), "Washington Post" (Sua), "Times", "Financial Times", "Independent" (Londra) si altora. Va rog sa imi spuneti ce pot sa fac mai departe pentru cauza de la Rosia Montana. Iertati-ma ca nu scriu foarte bine romaneste. Cu respect si sperante,
Caroline Juler, autoarea lui "Blue Guide: Romania"
(N. red.: textele solicitate au fost traduse si expediate pe filiera internationala.)


"Va propun o rubrica noua: "

Ca sa fiu sincer, eu nu prea citesc revista dvs., dar mama mea este abonata la ea si citeste fiecare numar din scoarta-n scoarta. Dupa parerea mea, aceasta revista are cea mai mare audienta in randul persoanelor de varsta a doua, in special a femeilor, deci e citita de foarte multi parinti. De aceea, cred ca ar fi foarte bine venita o rubrica de genul "Cum sa fii un bun parinte" sau "Sfaturi pentru parinti", realizata in colaborare cu un psiholog. Pentru a practica orice meserie ti se cere o scoala sau cel putin un curs de specialitate, insa ca sa fii parinte nu ti se cere nimic. Eu cred ca "meseria" de a fi parinte implica o responsabilitate enorma, nu numai fata de copilul pe care-l cresti, ci fata de intreaga societate. Sunt convins ca fiecare sfat care ar aparea intr-o asemenea rubrica ar diminua numarul de subiecte pentru stirile de la ora 17.00. Va multumesc pentru atentie.
Andrei Rusu (20 de ani) - Zalau


"S-a strecurat o eroare in articolul despre Manastirea "

Sunt un cititor pasionat al revistei "Formula As" si sunt alaturi de dvs. in campania pe care ati initiat-o pentru salvarea Apusenilor de la o catastrofa ecologica. Tocmai pentru ca apreciez aceasta revista, alaturi de foarte multii dvs. cititori din tara si din strainatate, nu pot sa trec cu vederea ca s-a strecurat o eroare in unul din articole. Este vorba de articolul "Manastirea ", unde in paragraful doi se afirma ca aceasta este "prima noastra manastire ortodoxa", ca peste cateva randuri sa se spuna "nu stim daca o fi chiar prima" si ca "istoricii nu s-au inteles inca asupra acestui fapt". Iata insa ca vechimea unei alte manastiri ortodoxe, cea din Cenad, jud. Timis, este atestata documentar la 1030, intr-o cronica referitoare la infiintarea Episcopiei Romano-Catolice din Cenad intr-o manastire ortodoxa din care au fost alungati sase calugari. De altfel, aceasta informatie se gaseste si in limba romana, in cartea "Vizitati Romania", Editura "Alcor Edimpex" Bucuresti, unde la pag. 210 se poate citi: "Biserica romano-catolica ridicata pe locul primei manastiri ortodoxe (1002-1008)". Va rog sa faceti cuvenita rectificare, pentru ca cititorii sa nu-si piarda increderea in revista dvs.
Cu deosebita consideratie,
Ioan Ispas - Timisoara


</b><b>"Dracula nu reprezinta spiritul romanesc"

Stimata d-na Sanziana Pop,
Stimata redactie a revistei "Formula As",
Ma numesc Neagu Dumitru Vasile, locuiesc in Ploiesti si vreau sa va spun ca actiunile pe care le intreprinde ministrul turismului, Dan Matei Aghaton in numele cetatenilor din Romania sunt deranjante si nu ne reprezinta. Am stat de vorba in ultimul an cu foarte multi cetateni (peste 100 de persoane) si cu responsabilitate va spun ca nici unul dintre acestia nu se simte reprezentat de spiritul Dracula, ca cetateni romani, spirit pe care acest ministru, numit si nu ales, il vehiculeaza in numele Romaniei si al romanilor ori de cate ori are ocazia. Va rog in numele meu si al celor cu care am stat de vorba sa luati atitudine impotriva acestei stari de fapt. Dracula nu reprezinta spiritul romanesc. Cu respect,
Neagu Dumitru Vasile


</b><b>"Articolul dvs. este extraordinar!"

In atentia d-lui Dan Pavel: articolul dvs. despre America este extraordinar! Poate fi plasat la nivelul "Odei pentru America", a d-lui Cornel Nistorescu. A fost o placere sa-l citesc.
Marinela Giumba - New York