Frumusete
E timpul Salviei!
Putine plante le sunt femeilor mai de folos decat salvia. Aveti tenul gras, cu pori dilatati? Vi se pare ca dintii vi s-au ingalbenit? Aveti parul negru si primele fire carunte va deranjeaza? In toate aceste cazuri, salvia va poate fi de folos.
</b>
<b>Dar sa vedem, pe scurt, cine este...
Botezata frumos si sonor - Salvia officinalis -, planta aromata cu flori roz-albe sau albastru-liliachii vine de pe tarmul Mediteranei, fiind cunoscuta inca din Antichitate. Mai ales chinezii se dadeau in vant dupa ea, pretuindu-i virtutile medicale. Se spune ca pentru o punga de salvie se plateau trei pungi de ceai negru si cinci gogosi de matase. Si la Roma era pretuita, fiind tinuta pe langa temple, ca floare sacra, in vreme ce femeile din Grecia antica preparau din ea vopsele pentru sprancene si par. Dar sa vedem cum ajuta salvia frumusetea.
Ulei aromat pentru ingrijirea tenului si a corpului
Se umple o sticla cu flori si frunze de salvie si se toarna deasupra untdelemn de masline curat. Se pune la macerat vreme de o saptamana, lasandu-se plantele inauntru, chiar dupa primele intrebuintari.
Pentru ten: faceti o emulsie dintr-o lingurita de ulei de salvie si un pahar de apa distilata sau plata, batand bine ingredientele cu o furculita. Stergeti-va fata dimineata si seara (dupa ce in prealabil v-ati demachiat) cu un tampon imbibat cu emulsie. Lasati produsul sa actioneze asupra pielii 15-20 de minute, dupa care stergeti-va excesul de grasime cu un tampon de vata, fara a va spala pe obraz (daca aveti ten normal) sau clatindu-va cu apa calduta (daca aveti tenul gras).
Pentru corp: cateva picaturi de ulei de salvie puse pe fundul cazii, peste care se lasa la inceput sa curga apa fierbinte, iar la sfarsit apa rece, vor avea asupra organismului un efect de inviorare, contribuind si la indepartarea celulelor moarte.
Otetul de salvie
Intr-o sticla umpluta cu flori si frunze de salvie se toarna otet de mere diluat (jumatate otet, jumatate apa de ploaie sau distilata). Se lasa sticla la soare vreme de 14 zile, dupa care lichidul se strecoara si se pastreaza la frigider. Este excelent in cazul tenurilor grase si cu pori dilatati, cu conditia sa fie aplicat cu un tampon pe obrazul bine curatit inainte.
</b><b>Pulbere pentru dinti
Doua lingurite de salvie uscata se amesteca cu doua lingurite de sare de mare, apoi se piseaza bine intr-un mojar, pana se transforma in pulbere. Inmuiati in ea o periuta umezita si frecati-va dimineata si seara pe dinti. Intareste gingiile, albeste dintii si improspateaza mirosul gurii.
</b><b>Sampon pentru par negru
Ingrediente: 3 lingurite de salvie uscata, 1,7 l apa clocotita, 6 linguri de sapun de glicerina (ras), 2 oua, o lingura de otet de mere.
Mod de preparare: Puneti apa sa fiarba si, cand da in clocot, turnati salvia in ea. Acoperiti vasul cu un capac, trageti-l pe flacara mica si lasati-l sa fiarba 20 de minute. Strecurati lichidul si aruncati frunzele. Dati pe razatoare sapunul de glicerina si adaugati-l in lichid. Amestecati pana ce se dizolva complet. Luati vasul de pe foc si lasati-l sa se raceasca. Cand lichidul devine caldut, spargeti ouale si turnati-le in el, amestecand mereu, pana obtineti o compozitie omogena. Turnati-o intr-o sticla cu dop si puneti-o la frigider 24 de ore, sa se "aseze". Inainte de intrebuintare, scuturati recipientul pentru ca samponul sa se amestece.
</b><b>Mod de intrebuintare:
Umeziti-va parul, apoi turnati putin cate putin samponul, pana simtiti cu mana ca e bine repartizat peste tot. Frecati-va cu varful degetelor la radacinile firelor, apoi cu degetele rasfirate ca un pieptene, treceti-va palmele de-a lungul parului, de la baza spre varf. Lasati sa-si faca efectul vreo 5 minute, apoi clatiti-va.
Clatitul - samponul de salvie se clateste cu opt parti de apa moale (apa de ploaie sau apa fiarta si racita) + o parte otet de mere. Dupa uscare, parul negru va avea un luciu frumos, iar suvitele mai carunte se vor estompa.
Pentru o respiratie placut mirositoare: apa de salvie
50 g de salvie se oparesc cu 500 ml apa clocotita si se lasa un sfert de ora la infuzat. Dupa ce se strecoara, lichidul se tine in sticla, la frigider (daca afara e foarte cald). Se face gargara de patru ori pe zi, cu o jumatate de cana de ceai. Improspateaza respiratia si inlatura mirosul neplacut al gurii.
Salvia proaspata se gaseste in natura si la piata. Pe cea uscata o puteti cumpara de la Plafar.
Clubul dietelor de slabit
</b><b>Cura cu lamaie
(Pentru cei cu stomac sanatos)
Un mijloc de slabit la indemana, foarte ieftin si foarte eficient e lamaia. Pe langa faptul ca e foarte bogata in vitamina C, ea contine si substante active, care topesc grasimile. O cura de sapte zile, tinuta dupa programul pe care vi-l prezint, nu va intarzia sa-si arate efectul: 3-4 kg pierdute definitiv. Reteta: 12 linguri de suc de lamaie se amesteca bine cu 6 lingurite de miere, un praf de piper foarte fin macinat si 2 l de infuzie de flori de soc (chiar acum este in floare). Se beau 10 pahare de ceai pe zi, repartizate 5 dimineata si 5 dupa-amiaza. Pentru accelerarea efectului, se recomanda ca in fiecare dimineata si seara (inainte de a va culca) sa faceti o clisma cu infuzie de musetel.
Atentie: trecerea de la regimul de slabit cu lamaie la alimentatia obisnuita trebuie facuta treptat, incepand cu sucuri de fructe si salate de cruditati.Melania Tomescu - Ploiesti