Reciclarea imaginii Romaniei
Zilele acestea, la Palatul Cotroceni a fost elaborata Strategia de contracarare a atacurilor la adresa imaginii Romaniei. Presa a anuntat ca la viitoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii se va aproba noul document. Despre ce este vorba? Un grup de consilieri prezidentiali si alti oameni de bine au pornit de la premisa ca "statul roman poate fi tinta unor actiuni de manipulare, de intimidare, de inducere in eroare pe baza unor scenarii minutios pregatite". De aceea, in replica si preventiv, Romania va declansa "actiunea de contracarare a atacurilor la adresa imaginii tarii". Se vor institui o serie de organisme, la nivelul Secretariatului Csat (Centrul National de Management al Reactiilor Informationale si Centrul de Monitorizare a Reactiilor Informationale), aflate sub coordonarea consilierului prezidential pentru aparare si siguranta nationala, seful administratiei prezidentiale, Ioan Talpes. Aceasta hotarare vine la cateva zile dupa ce ministrul Informatiilor Publice, Vasile Dancu, a declarat la un seminar international pe probleme de media, la Poiana Brasov, ca exista jurnalisti in presa interna si internationala platiti de diverse grupuri de interese pentru a denigra Guvernul si prestigiul international al Romaniei.
Inainte de a vorbi despre "agresiunile informationale la adresa Romaniei", autoritatile ar trebui sa ne dea cateva exemple reale, dovedite, ca se petrece asa ceva. Exista pretutindeni in lume tot felul de hackeri care ataca site-urile guvernamentale sau financiare private, sistemele de protectie ale marilor companii sau agentii guvernamentale. Mai tot timpul citim in presa despre ei, dar infractorii de pe Internet ataca orice fel de tinta, publica sau privata, nationala sau transnationala, fara ca motivatiile lor sa fie ideologice sau nationaliste. Ei fac parte dintr-un fel de Internationala a infractionalitatii informatice, sunt un fel de rebuturi ale mondializarii, iar printre ei se pot afla diverse hate groups (grupuri bazate pe ura), dar motivatiile acestor grupuri sau indivizi sunt fie pecuniare, fie de natura antiinstitutionala. Asemenea agresiuni se contracareaza instaland sisteme de protectie eficiente. Dar Strategia de contracarare a atacurilor la adresa imaginii tarii se refera in principal la presa si lupta politica, considerate cauze ale deteriorarii imaginii Romaniei. De fapt, asistam la un nou episod al luptei impotriva libertatii presei.
Recent, ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, a propus o initiativa legislativa privind dreptul la replica. Chiar zilele acestea, de la Bruges, unde s-au desfasurat Congresele mondiale ale asociatiilor de profil, presedintii Asociatiei Mondiale a Ziarelor si Forumului Mondial al Redactorilor-Sefi, au adresat o scrisoare presedintelui Ion Iliescu si primului-ministru Adrian Nastase, in care li se cere retragerea proiectului de lege privind dreptul la replica. Initiativa lui Pascu a venit pe fondul declaratiilor sale cu privire la existenta unor publicatii care nu se supun controlului guvernamental. Tot in aceasta perioada, cabinetul Nastase a adoptat o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Penal, care pastreaza articolele de pe vremea comunismului, cu privire la infractiunile de insulta si calomnie, fara a adopta reglementarile Consiliului Europei cu privire la definirea lor. Autoritatile sunt tot mai ingrijorate ca presa din Romania a redevenit in ultimele luni extrem de critica la adresa Guvernului, a partidului de guvernamant, a unor personaje considerate tabu. Scandalurile de coruptie sunt tot mai numeroase, iar presa le acorda spatii largi, care nu sunt intrecute decat de relatarile cu privire la incercarile de acoperire a cazurilor de coruptie (de la moartea procurorului Cristian Panait pana la oferta neacceptata de autoritati de a furniza detalii cu privire la identitatea celor care au jefuit Fni, venita din partea avocatului israelian Shefter, al Mariei Vlas). Fara a exclude complet posibilitatea unor manipulari facute de forte ostile (am dori sa stim si noi care sunt), de fapt in spatele initiativelor amintite sta dorinta autoritatilor de a inchide gura presei si a oricarui critic al puterii.
Ostilitatea autoritatilor fata de critica nu are culoare politica. Si inainte de alegerile din 2000, reprezentantii coalitiei care au guvernat tara erau extrem de iritati de criticile primite din partea analistilor si a presei. Dar exista o mare diferenta. In perioada 1996-2000, cei criticati banuiau ca in spatele criticilor s-ar afla sentimente criptopedeseriste sau criptoperemiste. Dar in afara de banuieli si susoteli, ei nu au luat masuri legislative sau institutionale impotriva presei. Si inainte, si dupa 2000, ziaristii au fost hartuiti de Justitie, ba chiar incarcerati. Dupa noiembrie 2000, se banuieste ca in spatele criticilor s-ar afla tot felul de grupuri ostile de interese. Grav este ca, mergand doar pe banuieli, autoritatile au pus la cale un mecanism institutional de contracarare a manipularilor si atacurilor la adresa imaginii Romaniei, care reprezinta un atac concertat la libertatea de expresie si libertatea presei. Imaginea Romaniei pe plan national si international este o reflectare a realitatii crunte din aceasta tara. Realitatea Romaniei se afla in profunda suferinta, pentru ca partea negativa atarna mai greu in balanta decat cea pozitiva. Cea mai eficienta strategie de contracarare a reflectarii imaginii tarii este de a schimba realitatea insasi. Imaginile Romaniei nu sunt inventate, asa cum sugereaza cei de la Cotroceni. Inevitabil, ele sunt partiale. Nimeni nu poate oferi o imagine completa a realitatii, pentru ca nici nu cunoastem intreaga realitate. Imaginile negative cu privire la saracie, coruptie, decadere morala, nepasare fata de copii, de handicapati, discriminare, inegalitate sunt de fapt reale. Exista si imagini pozitive ale realitatii. Unele nu le anuleaza pe celelalte.
Una dintre imaginile cele mai semnificative ale realitatii romanesti este data de sondajele de opinie. De cinci ani incoace, inflatia a fost principala ingrijorare a cetatenilor. Acum, pe primul loc se afla coruptia. Cea mai eficienta strategie de contracarare a imaginii corupte a autoritatilor nu consta intr-o campanie de schimbare a perceptiilor oamenilor, ci intr-o campanie eficienta impotriva coruptiei. Ea ar trebui sa inceapa cu arestarea oficialitatilor dovedite vinovate de coruptie, incepand de la nivelul cabinetului Nastase si pana la ultimul functionar de Primarie comunala sau la plutonierul de pe strada care percepe taxe de protectie in piata sau de la baietii de cartier, ca sa-i lase in pace. Imediat s-ar schimba perceptia opiniei publice. Prin urmare, contracararea atacurilor la adresa imaginii tarii ar trebui sa inceapa, sa continue si sa se termine cu cei care strica atat realitatea tarii, cat si imaginea ei - autoritatile centrale si locale (din care fac parte toate partidele, nu numai de la putere si din opozitia parlamentara, ci si din cea extraparlamentara). Ca sa avem o alta imagine, nu trebuie sa o reciclam, ci sa schimbam Romania reala.Dan Pavel