Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapida cu mazare si cartofiMazare verde cu menta. Ingrediente: 2 cesti mazare proaspata, 1 lingura menta taiata marunt, 1/2 lingurita zahar, putin unt, sare.. Mod de preparare: Se dunstuieste mazarea in untul topit, se adauga apa si se lasa sa fiarba 15-20 de minute, pana ce se innmoaie. S...

Bucatarie rapida cu mazare si cartofi</b><b>Mazare verde cu menta

Ingrediente: 2 cesti mazare proaspata, 1 lingura menta taiata marunt, 1/2 lingurita zahar, putin unt, sare.
Mod de preparare: Se dunstuieste mazarea in untul topit, se adauga apa si se lasa sa fiarba 15-20 de minute, pana ce se innmoaie. Se incorporeaza sarea, zaharul si menta si se serveste fierbinte.

Mazare zdrobita cu unt

Ingrediente: 2 cesti mazare proaspata, 2 lingurite unt, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se fierbe mazarea 15-20 de minute in putina apa si apoi se scurge. Se zdrobeste cu furculita, se adauga untul, sarea si piperul, se amesteca bine si se serveste imediat.

Mazare cu rosii si busuioc

Ingrediente: 2 cesti mazare proaspata, 2 lingurite ulei, 1 catel de usturoi, 1/2 ceasca rosii taiate marunt, 2 linguri busuioc verde tocat, sare.
Mod de preparare: Se incinge uleiul si se caleste in el usturoiul curatat si zdrobit. Se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si se lasa sa fiarba un minut. Se pun mazarea si busuiocul tocat si se fierb toate inca 10-15 minute.

Mazare cu piper si usturoi

Ingrediente: 1-2 linguri ulei, 2 catei de usturoi, 1 lingurita boabe de piper pisate, 2 cesti mazare, 1/2 lingurita zahar, sare, otet aromat.
Mod de preparare: Se incinge uleiul si se pun in el cateii de usturoi curatati si zdrobiti, piperul, mazarea, zaharul si sarea. Se lasa sa se dunstuiasca 2-3 minute, se adauga putina apa si se fierb circa 10 minute, pana ce se inmoaie mazarea. Inainte de a o servi, se toarna cateva picaturi de otet aromat (dupa gust) si se amesteca.

Mazare cu carne de vita

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g muschi de vita taiat felii subtiri, 3 linguri sos de soia, 3 linguri ulei, 200 g mazare verde proaspata, 1 1/2 lingurita zeamil, 1/2 ceasca zeama concentrata de carne (de vita), inca o lingurita sos de soia, 1/4 lingurita susan.
Mod de preparare: Se pune carnea intr-un castron si se stropeste cu sosul de soia. Intr-o tigaie se pune la incins uleiul si se inclina tigaia in asa fel incat sa se unga cu ulei si marginile. Se prajesc carnea si mazarea circa 2 minute la foc iute, amestecand intruna, pana ce carnea isi schimba culoarea. Se dizolva zeamilul in putina zeama de carne (Knorr+apa) si apoi se toarna in tigaie si mazarea, impreuna cu zeama de carne ramasa, cu restul de sos de soia si cu semintele de susan. Se pune mancarea pe foc si se lasa sa se ingroase sosul, amestecand mereu. Se serveste fierbinte, cu o garnitura de orez fiert.

</b><b>Cartofi gratinati

Ingrediente: 4 cartofi mijlocii, 1 ceapa, cascaval ras, 1/2 ceasca smantana, 3/4 ceasca lapte, 1 lingurita praf de mustar, sare, cateva codite de ceapa verde.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja si se taie felii subtiri, iar ceapa curatata se taie rondele. Se pun intr-o forma de budinca cate-un rand de cartofi si unul de ceapa si peste fiecare strat se presara cascaval ras. Se amesteca bine smantana, laptele si praful de mustar, se adauga putina sare si se toarna peste cartofi si ceapa. Se mai presara deasupra cascaval ras si coditele de ceapa verde taiate marunt, se da budinca la cuptor si se coace 40 de minute la 180¡C. Se serveste fierbinte.

</b><b>Cartofi la cuptor

Ingrediente: 4 cartofi potriviti, 1-2 linguri ulei de masline, 1-2 linguri unt topit, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata cartofii, se taie in doua si se aseaza intr-o tava cu partea taiata in jos. Partea de sus se cresteaza pe lung cu un cutit ascutit. Se ung cu uleiul amestecat cu unt, se presara cu sare si piper si se baga la cuptor. Se coc 45 de minute la 210¡C (pana ce se rumenesc frumos) si se servesc imediat.

</b><b>Rozete de cartofi

Ingrediente: 4 cartofi potriviti, 3 galbenusuri, 3 linguri smantana, 2 linguri parmezan ras, boia.
Mod de preparare: Se curata cartofii, se taie bucatele si se fierb pana ce se inmoaie. Se scurg, se zdrobesc si se amesteca cu galbenusurile si parmezanul ras. Se pune compozitia intr-un cornet, se spriteaza (in forma de rozete) pe o tava unsa si se rumeneste 20 de minute in cuptorul incins la 210¡C. Se servesc fierbinti, presarati cu boia de ardei.

Budinca de cartofi cu mere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 cartofi mari, 3 mere potrivite (mai verzi), 1 ceapa mijlocie, 1/2 ceasca de cascaval ras, 1 ceasca smantana, 1/4 lingurita nucsoara pisata, piper negru macinat.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C si se unge o forma termorezistenta cu unt topit sau cu ulei. Se curata cartofii si se taie felii groase de 5 mm, iar merele curatate se taie mai intai in sferturi si apoi in felii (tot de 5 mm grosime). Ceapa se taie rondele fine. Se pun - alternativ - cate un strat de cartofi, unul de mere si unul de ceapa (ultimul strat este de cartofi), se acopera fiecare strat cu cascaval ras si smantana, se presara nucsoara si piper si se da budinca la cuptor. Se coace 45 de minute, pana ce se rumeneste frumos si se serveste imediat. Atentie: ca sa nu se innegreasca merele si cartofii, se stropesc cu apa si lamaie si se zvanta cu un servet de bucatarie.

Dulciuri</b><b>Tort cu capsuni

Ingrediente (pentru o forma cu diametrul de 20 cm): 280 g faina, 4 lingurite praf de copt, 1 lingurita sare, 1 1/2 lingura zahar, 3/4 ceasca lapte, 1 1/2 ceasca frisca batuta, 500 g capsuni taiate in doua.
Mod de preparare: 1. Se incinge cuptorul la 220¡C, se unge cu ulei sau unt o forma rotunda (diametrul 20 cm) si se tapeteaza cu faina. Intr-un castron mai mare se pun: faina, praful de copt, sarea si zaharul. 2. Se toarna laptele putin cate putin, doar atat cat sa lege aluatul, se pune aluatul pe planseta infainata si se framanta 1-2 minute, dupa care se toarna in forma pregatita, se coace 12-15 minute si se lasa sa se raceasca. 3. Se taie blatul copt in doua (pe lat). Jumatatea de jos se unge cu frisca, peste frisca se aseaza capsunile (se lasa cateva pentru ornat) si se acopera cu cealalta jumatate de blat. Se unge si aceasta cu restul de frisca si apoi se garniseste cu capsunile ramase.