Accente

Redactia
Comunitatea Europeana interzice exploatarile aurifere cu cianuriDeclaratia de la Berlin. Exploatarea aurului prin filtrare cu cianuri, care urmeaza a fi folosita in Muntii Apuseni, nu ingrijoreaza numai opinia publica romaneasca. Un document extrem de important, emis la 10 octombrie 2001 in Germania...

Comunitatea Europeana interzice exploatarile aurifere cu cianuri</b><b>Declaratia de la Berlin

Exploatarea aurului prin filtrare cu cianuri, care urmeaza a fi folosita in Muntii Apuseni, nu ingrijoreaza numai opinia publica romaneasca. Un document extrem de important, emis la 10 octombrie 2001 in Germania, face trimiteri directe la "Limitarea efectelor generate de exploatarile de aur asupra mediului si sanatatii", in tarile candidate la Ue. Cum dezastrul din Baia Mare este evocat de mai multe ori in textul citat, e clar ca documentul a fost emis in primul rand pentru Romania. E cel putin bizar, in contextul acesta, ca guvernantii nostri fac ureche surda la o recomandare care ii priveste in mod direct si pe care alte tari candidate la intrarea in Ue au respectat-o: Cehia si Turcia. Acceptarea in Ue se face prin respectarea legilor emise chiar de catre Ue, prin introducerea asa-numitului acquis comunitar. Pe cine vrea sa pacaleasca ministrul Industriilor, d-l Dan Ioan Popescu, jucand Baba-Oarba cu destinul Muntilor Apuseni? Pentru edificarea cititorilor nostri, publicam cateva fragmente "expresive" din Declaratia de la Berlin.
"(...) Cercetari stiintifice serioase intreprinse in ultima vreme au dovedit, fara dubii, ca productia de aur obtinuta prin metoda cianurii in mediu deschis poate conduce la distrugerea ireversibila a ecosistemelor. (...) Potrivit legislatiei din Germania si Uniunea Europeana, a Directivei 91/689/Ce, nici o agentie guvernamentala nu poate autoriza exploatarea aurului prin flotatie de cianuri in spatiu deschis. Din aceasta cauza, companiile de exploatare a aurului folosesc aceasta metoda numai in tarile cu o insuficienta legislatie de mediu. Cand rezervele au fost terminate, cativa ani mai tarziu, companiile miniere pleaca si localnicii sunt abandonati cu problemele de mediu rezultate din exploatare. Drepturile omului sunt violate, oamenii sunt mutati din locurile lor sau isi pierd mijloacele de subzistenta din cauza accidentelor. De obicei, dupa terminarea unui zacamant, companiile miniere isi declara falimentul si sunt, in consecinta, exonerate in mod legal de la indeplinirea obligatiilor contractuale. Pentru a se evita toate aceste probleme, aurul ar trebui produs exclusiv in spatii inchise (mine), conform cu strictele reguli europene privind fabricile chimice. (...) Parlamentul German saluta decizia Senatului si a Camerei Deputatilor din Republica Ceha, din august 2001, de a interzice productia de aur prin flotatie de cianuri. De asemenea, Parlamentul de la Berlin saluta decizia Consiliului de Stat al Turciei, din 1997, de a nu permite exploatarea aurului prin cianurare, in baza Constitutiei Turce, art. 56, care garanteaza dreptul poporului turc de a trai intr-un mediu sanatos.
Parlamentul Germaniei saluta, totodata, decizia Parlamentului European din 17 noiembrie 1994 impotriva exploatarii aurului la Pergamon si Edremit, in Turcia.
Parlamentul Federal autorizeaza Guvernul Federal sa-si foloseasca toata influenta pentru ca, in timpul negocierilor de aderare a noilor state la Ue, sa fie avuta in vedere legislatia privind protectia mediului in cazul exploatarilor de aur, sa se verifice masurile de siguranta luate de aceste tari pentru ca accidente de tipul Baia Mare sa nu mai fie posibile.
Uniunea Europeana sa-si indeplineasca obligatia sa de a identifica zacamintele de aur a caror exploatare necesita aplicarea recomandarilor Comisiei Internationale in legatura cu accidentul de la Baia Mare, prezentate la Bruxelles in 15 decembrie 2000. (...)
Uniunea Europeana sa-si foloseasca influenta in asa fel incat sa determine cresterea reciclarii actualelor cantitati de aur, astfel incat productia de aur prin metode periculoase pentru mediu sa fie redusa."

***

Ce va fi avand de spus Guvernul Romaniei? Stie oare dl. Dan Ioan Popescu, ministrul cel mai cuprins de patima in sustinerea dezastrului, ca risca sa se faca (si sa ne faca) de ras (pentru a cata oara?) in fata lumii?Ion Longin Popescu