</b>
<b>Pe umeri pletele-i curg rau...</b><b>- Elixiruri pentru un par sanatos si bogat -
Ramane o enigma felul in care natura isi pune cu atata tandrete resursele in slujba sanatatii si a frumusetii omenesti. Fiecare parte a trupului nostru are o planta anume care ii corespunde, care o vindeca sau o incarca de nuri. Fiindca astazi vorbim despre bogatia si sanatatea parului, sa ne amintim cum, inca din frageda copilarie, bunicile noastre ne spalau pe cap cu fiertura de nuci sau infuzie de musetel, cu flori de fan sau frunze proaspete de urzici. Chiar si azi, in epoca industriei de cosmetice, singurele substante care sunt capabile cu adevarat sa interfereze si sa dea un plus de frumusete fiintei umane sunt cele continute in plante. Este dificil de inteles tainica osmoza care se produce intre frumusetea chipului omenesc si delicatetea unei flori, intre vigoarea unei radacini si cea a parului uman, despre care stramosii nostri credeau ca este depozitarul unei mari energii vitale. Ca nu se inselau, o dovedeste capacitatea de diagnosticare a bolilor cu ajutorul firului de par, practicata astazi pe scara larga. Mai mult, stiinta moderna a stabilit corelatii foarte precise intre aspectul pielii, al parului si starea de sanatate si armonie interna, intre aspectul parului si nivelul de stres. Dar sa vedem in continuare, cateva elixiruri ale naturii care fac sa sporeasca frumusetea si sanatatea parului.
Exista un secret al parului frumos?
Exista! Si nu doar unul, ci multe. De ce? Pentru ca el este o rezultanta a starii noastre de sanatate, dar si a gradului de armonie interioara. Medicii din India si Grecia Antica erau capabili sa diagnosticheze anumite boli numai dupa aspectul parului. De pilda, parul cu fir subtire si slab, cu mult sebum, era specific persoanelor cu boli renale; parul rarit, subtire si cu radacina slaba era specific celor cu probleme hepato-biliare. De aici rezulta si primul secret: mentineti-va corpul sanatos, preveniti din timp - prin tratamente si regimuri naturiste - bolile, si atunci veti avea un par frumos.
</b><b>Cauzele caderii parului
Alimentatia joaca un rol foarte important pentru sanatatea parului. Carentele de vitamine (mai ales H si E), precum si cele de minerale (in special de magneziu si calciu) duc la degradarea si caderea parului, care se dovedeste un adevarat aparat de masura pentru felul mai mult sau mai putin sanatos in care ne alimentam. Consumati, asadar, nuci si arahide neprajite, catina, lactate neprelucrate industrial, multe legume si fructe proaspete (toate sunt alimente foarte bogate in anterior amintitele minerale si vitamine) si va veti mentine sanatatea si frumusetea parului.
Fireste, au fost descoperite de-a lungul timpului si retete care sa produca o crestere a parului, independent de starea de sanatate interna, printr-o stimulare locala a metabolismului. Actualmente, exista substante semisintetice care determina parul sa creasca pana la 270% mai des si mai repede, prin stimulare celulara locala. Insa aceste substante nu au prea mult succes, din cauza efectelor secundare si mai ales a faptului ca odata oprita administrarea lor, parul incepe sa cada foarte rapid si se degradeaza. Plantele medicinale, chiar aplicate local, actioneaza intr-o cu totul alta maniera: ele influenteaza favorabil atat parul si zona pielii capului, cat si corpul pe ansamblu, principiile lor active fiind preluate de circulatia sanguina periferica si transportate in intregul organism.
O alta cauza a caderii parului este stresul: foarte multi oameni se confrunta cu caderea, intr-un ritm de doua pana la zece ori mai alert a parului, atunci cand sunt tensionati psihic. De altfel, fara doar si poate ca multi cititori au remarcat faptul ca, atunci cand sunt pusi in incurcatura sau nervosi, pielea capului produce mancarimi, aparand acel scarpinat nervos specific. Si in acest context, plantele pot juca un rol de echilibrant nervos extrem de activ, determinand oprirea caderii parului.
In marea majoritate a cazurilor, caderea parului e determinata insa de prezenta unor suferinte, legate mai ales de proasta functionare a rinichilor si ficatului. E clar ca in asemenea situatii numai eradicarea focarului bolii poate restabili si sanatatea parului.
Intrebari necesare
1. De cate ori trebuie sa ne spalam pe saptamana?
Este o intrebare extrem de importanta, pentru ca spalarile prea dese, la fel ca si cele prea rare, sunt o problema serioasa pentru sanatatea firului de par. Numarul de spalari saptamanale depinde, in primul rand, de felul nostru de par: - persoanele cu par gras se vor spala de doua-trei ori pe saptamana; - persoanele cu par normal sau cu parul gras, dar cu fir subtire, se vor spala de doua ori pe saptamana; - persoanele cu par uscat si cu firul subtire se vor spala o data pe saptamana, in mod exceptional de doua ori.
2. Care este cel mai bun sampon?
O intrebare dificila, la care am incercat de-a lungul anilor sa gasesc raspuns, impreuna cu echipa de medici si farmacisti cu care colaborez, facand in primul rand teste pe propriile noastre persoane. Raspunsul s-ar putea sa para socant si exclusivist, dar altul nu exista: nici unul dintre sampoanele din comert, mai ales la persoanele care deja au probleme mari cu caderea parului sau cu matreata. Oricat ar fi de frumos prezentate si oricate plante s-ar spune ca au in componenta, sampoanele sunt probabil cel mai mare inamic al parului. Am vazut deja zeci si zeci de cazuri de persoane la care folosirea formulelor naturale, pe baza de galbenus de ou, s-a dovedit salvatoare pentru par. Ceva mai jos, vom prezenta formulele de "sampon" natural, care se pot obtine casnic si care sunt extrem de sanatoase pentru par.
3. Exista coloranti naturali pentru par?
Da, exista anumite plante - relativ de curand accesibile si la noi in tara -, cu ajutorul carora parul poate capata o nuanta net diferita de cea initiala. Pigmentii din radacina indiana Henna dau o culoare roscata foarte apropiata de ceea ce se poarta astazi, existand si combinatia Black Henna, care da o culoare neagra foarte intensa parului. Pentru obtinerea unei nuante de par blond nu s-a descoperit deocamdata nici un fel de pigment natural. Trebuie spus ca pigmentii naturali ai parului nu rezista la mai mult de una, maximum trei spalari, insa ei nu ataca deloc parul, pe care vopseaua artificiala il degradeaza foarte puternic, mai ales in timp. De altfel, vopsitul parului in mod repetat, cu substante sintetice, este garantia distrugerii lui, la fel ca si permanentul prea des repetat.
4. Parul se mai poate regenera o data ce a cazut si s-a format chiar calvitie?
Raspunsul este afirmativ. In urma unor experimente in care am folosit drept "cobai" un amic in varsta de vreo 39 de ani, care avea calvitie in proportie de... 65%, am sintetizat o tinctura din mai multe plante cu care se faceau frictionari. "Pacientul" s-a ras complet pe cap si a inceput sa-si faca zilnic frictionari cu solutia respectiva. Dupa trei saptamani, pe locul unde fusese chelia, aparusera niste fire de par ca un puf fin, care in saptamanile ce au urmat s-au transformat in fire de par viguroase. Atunci, mi-a fost dat sa vad pentru prima oara miracolul cu ochii: parul se poate regenera.
</b><b>Elixiruri pentru regenerarea parului
Tinctura de ardei iute
Ardeiul iute se toaca marunt, se pune intr-un borcan pana la un sfert din volumul acestuia, dupa care se completeaza restul cu alcool de 70¡. Se lasa la macerat vreme de 12 zile, dupa care se filtreaza prin tifon si se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se fac frictionari la radacina parului, o data pe zi, cu solutia obtinuta din o lingurita din aceasta tinctura si 2-3 lingurite de apa. Frictionarea se face vreme de 10 minute, energic, dar cu blandete.
Secretul tincturii de ardei iute este ca favorizeaza o circulatie a sangelui extrem de intensa, precum si o activare a metabolismului local, care va atrage dupa sine o crestere a parului chiar si in locurile unde initial disparuse. Dezavantajul tratamentului este ca produce o anumita senzatie de arsura.
Atentie: tinctura este contraindicata persoanelor cu pielea alergica la ardeiul iute. Pentru a determina daca sunteti sau nu alergic, veti pune putina tinctura pe o portiune foarte restransa de pe pielea capului si veti astepta reactia. Daca apar mancarimi intense ori inflamatii, atunci inseamna ca aveti alergie si nu trebuie sa folositi acest tratament.
Tratamentul extern cu usturoi
Este un tratament popular, efectiv miraculos pentru zonele de pe care parul a cazut complet. Se ia un catel de usturoi, se curata de coaja, apoi se taie o feliuta pe latime, iar cu partea proaspat taiata se freaca bine zona de pe care a cazut parul, pana nu mai iese deloc suc. Atunci se face o noua taietura si se continua s.a.m.d. Pe o zona de pe care a cazut parul se face acest tratament vreme de 5-10 minute pe zi, dupa care se fac stergeri succesive cu apa de lavanda (20 de picaturi de lavanda amestecate cu jumatate de pahar de apa, se agita bine inainte de folosire), ca sa se duca mirosul. Este un tratament nu foarte agreabil din punct de vedere olfactiv, dar cu rezultate impresionante: mai intai apare ca un puf fin, care apoi incepe sa creasca si sa se intareasca, pentru ca, in final, parul sa creasca des, asa cum era inainte. Tratamentul da rezultate mai slabe pe arsuri (pe cele foarte puternice nu are eficienta), in schimb este excelent pe zonele care au suferit infectii. Are efect, de asemenea, la barbatii la care apar goluri in barba (asa-numita pelada a barbii).
Flori, ierburi si radacini pentru intretinerea parului
Pentru intretinerea, infrumusetarea si stimularea cresterii mai bogate a parului exista doua metode care se completeaza reciproc excelent:
1. Spalarea numai cu "sampon" natural, obtinut casnic din galbenus de ou.
2. Efectuarea ultimei clatiri cu un extract concentrat din plante, ales dupa necesitatile fiecaruia din micul ghid pe care il gasiti la sfarsitul articolului.
1. "samponul" natural
Reteta cea mai simpla este combinarea a doua galbenusuri de ou, bine separate de albus, cu doua linguri de coniac si patru linguri de apa, urmata de o amestecare energica, asa incat componentele sa se omogenizeze. Rezultate mult mai bune se obtin insa prin inlocuirea coniacului cu un amestec in proportii egale de tinctura de ardei iute (a carei reteta am dat-o mai sus) si de urzica (se prepara la fel ca cea de ardei iute, dar se pune de doua ori mai multa planta la tot atata alcool). Cu aceasta combinatie de galbenus, tincturi si apa, se face o sapunire a parului inmuiat in apa, intocmai ca in cazul samponului obisnuit (veti observa ca face si clabuc). Se face si o frictionare la radacina parului, dupa care se clateste imediat, fara a lasa sa se intareasca preparatul pe par. Aceasta clatire este extrem de importanta, deoarece trebuie facuta de doua-trei ori mai constiincios decat in cazul sampoanelor din comert, cu apa din abundenta si ceva mai calda. Foarte multe persoane, mai ales cele care nu obisnuiesc sa se clateasca foarte bine sau care au un par gras, nu cred ca acest preparat casnic poate curata si degresa satisfacator parul. Gresit! Acest preparat, cu conditia sa nu uitati de clatitul foarte constiincios, curata excelent si hraneste parul, face sa dispara matreata si mancarimea pielii capului. Persoane care au folosit cele mai savante sampoane antimatreata au scapat de aceasta pacoste dupa primele doua-trei spalari cu samponul cu ou. Insa pentru ca tratamentul sa dea rezultat, trebuie sa nu mai fie folosit deloc, pentru o perioada macar, un sampon din comert.
2. Extracte din plante recomandate pentru efectuarea ultimei clatiri
Prepararea extractului: intr-un litru de apa se pun 2-3 pumni de planta uscata si se lasa la macerat vreme de cateva ore, dupa care se filtreaza, punandu-se extractul deoparte. Planta ramasa se fierbe intr-un litru de apa, vreme de 3-5 minute, dupa care se lasa la racit si se filtreaza foarte bine. In final, se combina maceratul cu decoctul, iar preparatul rezultat se pune intr-un lighean in care se va inmuia parul cu totul, vreme de cateva minute, dupa care se va clati.
Iata cateva sugestii de plante:
Pentru toate tipurile de par: combinatia in proportii egale de brusture, urzica si mesteacan intareste radacina parului, da flexibilitate si un aspect sanatos firului de par si impiedica despicarea acestuia.
Pentru parul blond se va folosi floarea de musetel, care ii va da o stralucire speciala. De asemenea, musetelul este foarte eficient contra mancarimilor pielii capului, inflamatiilor si iritatiilor care apar la parul naclait de praf sau nisip.
Pentru parul negru si castaniu sunt recomandate in special frunzele de nuc, care-i vor da un luciu extrem de special. Pentru persoanele care au inceput sa albeasca, un remediu excelent este radacina din planta indiana Henna in combinatia numita Black Henna.
Pentru persoanele cu parul roscat se recomanda aceeasi radacina de Henna, de data aceasta fara nici un fel de adaos.
Pentru persoanele supuse la un nivel crescut de stres este ideala folosirea unei combinatii de musetel, tei si lavanda. Aceste trei ierburi, care acum sunt in plin sezon, calmeaza si destind psihicul, elimina starea de tensiune, insomnia, senzatia de mancarime a capului si opresc caderea firelor de par pe fond de stres.
Pentru achizitionarea plantelor sau a remediilor indicate in acest articol, puteti apela la firma Dacia-Plant din judetul Alba, tel. 058/73.21.82 sau 090/02.55.97.Ilie Tudor