Cosul cu targuieli

Redactia
Oua - in fel si chipOua florentine. Ingrediente (pentru 2 persoane): 2 pumni de spanac, 30 g unt, sare, nucsoara pisata, 2 oua, cascaval ras.. Mod de preparare: Se alege spanacul, se spala, se rupe bucati si se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie. Se amesteca cu untul, se adauga sare si nucsoara si se...

Oua - in fel si chipOua florentine

Ingrediente (pentru 2 persoane): 2 pumni de spanac, 30 g unt, sare, nucsoara pisata, 2 oua, cascaval ras.
Mod de preparare: Se alege spanacul, se spala, se rupe bucati si se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie. Se amesteca cu untul, se adauga sare si nucsoara si se pune in doua forme mici de Jena. Din oua se fac ochiuri romanesti (se sparg si se fierb in apa clocotita cu putin otet, pana ce se incheaga), se aseaza cate un ochi in fiecare forma, se presara deasupra cascavalul ras si se baga la cuptorul incins la 180¡C. Se lasa 10-15 minute, pana ce se topeste cascavalul.

Oua fierte cu somon afumat si paine prajita

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, 4 felii de somon afumat, 4 felii de paine de secara, 50 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Spargeti 2 oua intr-o farfurie adanca, adaugati sare si piper si bateti-le usor cu o furculita. Preparati ouale fierte: cand clocoteste apa, puneti ouale la fiert si lasati-le circa 6 minute. Intre timp, incingeti untul intr-o tigaie mai mare, antiadeziva (daca se poate). Inlaturati coaja de la paine, dati fiecare felie prin ou, in asa fel incat sa se inmoaie bine pe ambele parti, si lasati-le sa se rumeneasca - cate 5 minute pe fiecare fata - in untul incins. Asezati-le apoi pe farfurii incalzite si acoperiti-le cu folie de aluminiu, ca sa stea calde. Tineti ouale fierte sub un jet de apa rece, curatati-le de coaja si taiati-le in doua. Puneti pe fiecare bucata de paine prajita cate-o felie de somon si cate-o jumatate de ou si serviti-le imediat, inainte sa se raceasca ouale.

Oua cu sparanghel

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua mari, 1 conserva de sparanghel, 4 linguri smantana groasa, 30 g unt, 1 legatura patrunjel verde tocat, sare, piper.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 210¡C, scurgeti bine sparanghelul, taiati fiecare bucata in doua si puneti deoparte jumatatea dinspre varf. Pe celelalte, caliti-le 5 minute in untul incins, lasati-le sa se scurga si maruntiti-le in mixer, pana ce obtineti un piure mai gros. Incorporati smantana, sarea, piperul si patrunjelul tocat si puneti compozitia in patru boluri nu prea mari. Spargeti cate un ou in fiecare bol, tineti-le in cuptor circa 10 minute (pana ce se-ncheaga ouale) si serviti piureul imediat, garnisit cu varfurile de sparanghel puse deoparte.

</b><b>Ochiuri cu costita afumata pe galete din cartofi si mar

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, 8 felii subtiri de costita afumata, 4 cartofi mijlocii (nesfaramiciosi), 1 mar, 50 g unt, 8 fire de patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare: Prajiti costita circa 5 minute intr-o tigaie fara grasime, pana ce se rumeneste si devine crocanta, si lasati-o sa se scurga pe hartie absorbanta. Curatati cartofii si marul, dati-le - impreuna - pe razatoarea mare, puneti-le intr-un castron si adaugati 2 oua crude, sare si piper. Amestecati bine cu o lingura de lemn pana ce compozitia devine omogena. Puneti untul in doua tigai mari de teflon (cate 25 g in fiecare) si lasati-l sa se incinga. Intr-una din tigai puneti 4 gramajioare din compozitia de cartofi si mar si turtiti-le cu o spatula, formand 4 galete. Prajiti galetele cate 5 minute pe fiecare parte, intorcandu-le cu multa grija. Intre timp, spargeti cele 4 oua in cealalta tigaie, fiind atente sa nu se sparga galbenusul, si prajiti-le la foc iute, in asa fel incat albusurile sa se inchege repede, iar galbenusurile sa ramana moi. Asezati galetele frumos rumenite pe farfurii si puneti pe fiecare cate un ochi si doua felii de costita. Sarati, piperati si presarati deasupra patrunjelul verde taiat cu foarfeca si serviti-le imediat.

</b><b>Dulciuri</b><b>Cirese "jubileu"

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1/2 ceasca apa, 3/4 ceasca zahar, 2 fasii coaja de lamaie, 500 g cirese proaspete fara samburi, 1 lingura zeamil, inghetata de vanilie, 1/4 ceasca de coniac.
Mod de preparare: Se pune apa pe foc (intr-o craticioara), se adauga zaharul si se lasa sa se topeasca. Se fierbe siropul pana ce se ingroasa, se incorporeaza coaja de lamaie si ciresele si se fierbe in continuare pana ce se inmoaie fructele. Cu lingura pentru spuma se scot din craticioara ciresele si coaja de lamaie (care se arunca) si se fierbe siropul inca trei minute, la foc iute. Se dizolva zeamilul in putina apa rece, se incorporeaza o lingura de sirop, se toarna in craticioara si se lasa pe foc sa se ingroase, amestecand intruna. Apoi se adauga ciresele. Se pune inghetata de vanilie in patru cupe termorezistente. Peste siropul cu cirese mentinut la temperatura de fierbere se toarna coniacul incalzit si se flambeaza. Inghetata se serveste imediat cu ciresele (si sosul) flambate.