Spectator

Redactia
Bani pentru azi, moarte pentru maineEugen CorneaPrim-vicepresedinte al Asociatiei "Alburnus Maior" din Rosia Montana"Rezerva strategica de aur a Romaniei va deveni un vis, ca si Tezaurul de la Moscova". Ultima saptamana din aprilie s-a incheiat, in aparenta pozitiv pentru compania "Gold Corporation"...

</b><b>Bani pentru azi, moarte pentru maine</b><b>Eugen Cornea</b><b>Prim-vicepresedinte al Asociatiei "Alburnus Maior" din Rosia Montana</b><b>"Rezerva strategica de aur a Romaniei va deveni un vis, ca si Tezaurul de la Moscova"

Ultima saptamana din aprilie s-a incheiat, in aparenta pozitiv pentru compania "Gold Corporation" din Rosia Montana. Ziare considerate serioase pe piata presei romanesti au revenit la stilul triumfalist comunist, anuntand ca Frank Timis va blagoslovi Romania cu cea mai mare mina de aur din Europa, ceva in genul "Piticul sovietic este cel mai mare pitic din lume" din anii stalinismului. Ministrul Industriilor s-a lansat in aprecieri superlative, definind investitia drept o mana cereasca, picata pe crestetele plesuve ale motilor. Conducand "industriile" inca neprivatizate ale tarii, omul se uita dusmaneste la peisajele sublime ale patriei, dorind, asemenea regelui Midas, sa le transforme in aur. Dan Ioan Popescu, caci despre dansul este vorba, ignora orice parere a societatii civile, sare peste recomandarile Ue si este in stare sa compromita inca o data Romania in ochii strainatatii, de dragul amicului sau, Frank Timis. Asociind Banca Mondiala acestui ignobil proiect, d-l ministru anunta ca prestigioasa institutie va finanta distrugerea muntilor lui Horea, anunt pe care si-l pune la butoniera in toate ocaziile si patronul romano-australiano-canadiano-britanic al companiei "Gabriel Resources", Frank Timis. In realitate, joi, 25 aprilie, d-l James Bond, director al Departamentului Minerit al Ifc, o agentie a Bancii Mondiale, aflat in vizita in Romania, i-a declarat doamnei FranIoise Heidebroek, cu ocazia unei intrevederi acordate la sediul Bancii Mondiale din Bucuresti, urmatoarele (declaratie preluata in exclusivitate de "Formula As"): "Nu suntem implicati inca in acest proiect. Este foarte important sa stim care va fi impactul asupra mediului si oamenilor. In principiu, Banca Mondiala incurajeaza numai proiecte vizand dezvoltarea durabila (ceea ce nu este cazul cu "Rosia Montana Gold Corporation", n.r.). Nu mai acceptam ca Guvernul roman sa procedeze ca in trecut, dezvoltand o singura activitate intr-o zona, legand oamenii de o mina, de o fabrica de confectii sau de un combinat chimic. Noi incurajam proiectele care lasa loc si altor activitati, ca turismul si agricultura. Si asa, Banca Mondiala a acordat Romaniei sume importante pentru rezolvarea problemelor sociale din zonele monoindustriale lasate de comunisti. Nu dorim sa se mai repete acest lucru. Pe de alta parte, vom dialoga cu reprezentanti ai societatii civile, precum Asociatia <<Alburnus Maior>>, deoarece o consideram o organizatie neguvernamentala credibila si noi recomandam intotdeauna consultarea democratica a publicului implicat in proiecte industriale de o asemenea anvergura. Asteptam de la localnicii inscrisi in aceasta asociatie un proiect alternativ de dezvoltare rurala, deoarece suntem preocupati de aspectele sociale ale regiunii".
Asadar, cum era de asteptat, Banca Mondiala nu merge orbeste pe mana d-lui Timis si a d-lui ministru al Industriilor, cum insinueaza dansii (lansand inca un element de presiune asupra bietilor oameni, care-si vad averea dusa pe apa galbena a Ariesului, doar pentru ca asa au decis niste guvernanti obtuzi si aventurierii fara scrupule asociati cu ei). De notat in acest context urmatoarea curiozitate: desi au atacat pe toata linia guvernarea taranista, in timpul careia strainii au pus mana pe documente considerate secrete de stat, precum zacamintele strategice de aur, pedeseristii au imbratisat suspect de binevoitori proiectul Rosia Montana! Mai multe amanunte oferim cititorilor nostri in interviul acordat de d-l Eugen Cornea, topograf pensionar, prim-vicepresedinte al Asociatiei Aurarii "Alburnus Maior" din Rosia Montana.

</b><b>"Vreti sau nu vreti, investitia se va derula!"

- Asadar, fostul secretar de stat la Mediu, Dumitrascu, cel care a sustinut acordarea avizului de mediu in 1999, este astazi directorul S.C. Gold Corporation Rosia Montana; deputatul Psd Constantin Selagea este membru in consiliul de administratie al aceleiasi companii; prefectul Ioan Rus, cel care v-a intocmit actele asociatiei "Alburnus Maior", pe cand se afla in Opozitie, actioneaza acum la polul opus, vorbind ca un angajat de facto al lui Frank Timis; consilierii de la Rosia Montana, care s-au opus initial semnarii Planului de Urbanism General (Pug), sunt astazi angajati ai aceluiasi domn Timis, dupa ce si-au schimbat, "impartiali" ca romanii, opiniile, acceptand o ilegalitate. Ca sa primeasca slujbe, oamenilor li se cer... casele, in cadrul trocului stupefiant "case contra slujbe". Ce alte faradelegi se mai intampla la Rosia Montana, d-le Cornea?
- S-au trecut terenuri din folosinta publica in domeniul privat al Primariei, 20 km2 fiind considerati "zona industriala" - deci nimeni nu mai primeste autorizatie de constructie in zona centrala, istorica, a comunei, acolo unde se va demola totul. Pug-ul a fost comandat de d-l Timis la Alba-Iulia si a fost intocmit dupa indicatiile sale. Adoptarea sa de catre Consiliul local s-a facut ilegal, deoarece legea impune consultarea prealabila a populatiei in astfel de cazuri. Venit sa faca presiuni pentru semnarea documentului, d-l Mihai David, ministru secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, a spus in fata oamenilor: "Vreti sau nu vreti, investitia se va derula!" (Halal consultatie publica recomandata de Banca Mondiala! - n.r.). Pana la urma, dupa 7 (sapte!) sedinte de consiliu, Pug-ul a fost impus de trimisii de la Bucuresti. Minvest Deva, regia care-l serveste slugarnic pe acelasi domn, ameninta cu inchiderea exploatarii Rosia Montana, daca oamenii nu-l accepta pe investitorul strain, desi aceasta este singura exploatare profitabila (produce 320 kg aur pe an, fiindca Bnr nici nu doreste sa cumpere mai mult), iar de inchis, ar trebui inchise mai intai minele falimentare Bradul, Gura Barza si altele. Desi Frank Timis se lauda ca a platit Statului zeci de milioane de dolari pentru documentatia geologica secreta, in realitate, acesta a platit numai 150 de milioane de lei!
Intreaga vale a Cornei va deveni un iaz mortal, iar de pe suprafata pamantului vor disparea cinci munti
- Cu alte cuvinte, nu ne vindem tara, o dam pe gratis! Care sunt rezervele de aur estimate si ce se va intampla cu zona afectata?
- Proiectul vorbeste de 300 de tone, dar noi credem ca este vorba de o cantitate mai mare. Rezerva de minereu, spre exemplu, depaseste 227 milioane tone, iar pentru prelucrarea acestei cantitati este necesar un iaz de 700 ha. Intreaga Vale a Cornei va deveni un iaz mortal, de 250 milioane tone de steril. Daca in prezent, prin metode curate, fara cianuri, se exploateaza 420.000 tone de minereu pe an, d-l Timis doreste sa exploateze 13 milioane de tone/an. Ceea ce s-ar exploata, in sistemul clasic, in 30 de ani ei vor sa scoata intr-un an! Asadar, productia pentru urmatorii 300 de ani, o sansa pentru generatiile viitoare, va fi exploatata in 10 ani. O graba criminala, care va lasa pustiu in urma. In atentia iubitorilor de munte: vor disparea muntii Cetatea, Carnicul, Carnicelul, Vaidoaia, Corna. Dezvoltarea carierei pe verticala va crea un crater de 360 m adancime; unde sunt casele Rosiei Montane astazi, va fi o imensa groapa plina de ape reziduale, iar langa ea, haldele de steril de jur imprejur, pe 1600 ha: Valea Nanului, Citera, Budestii Cornei, dealurile Sulei - zona selenara infricosatoare. Vor disparea, de asemenea, cele 8 lacuri artificiale care, pana in 1948, erau folosite ca surse de apa pentru cele 500 de instalatii de steampuri, de sub Taul Mare pana la Gura Rosiei. Se vor prabusi varfurile Detunata, Piatra Corbului, Piatra Despicata - monumente ale naturii. Vor fi puscari masive, cu 150 tone de dinamita pe zi. Inchipuiti-va ce dispersii, ce praf, ce zgomot, ce unda seismica! Cine va mai putea trai in acest infern? Bisericile si casele de patrimoniu pe care d-l Timis spune ca le va conserva, precum si galeriile romane si dacice se vor prabusi ca la un cutremur puternic. A prevazut sa-si amortizeze investitia in 2,5 ani. Unde s-a mai vazut o rentabilitate de 20% in minerit? De obicei, astfel de proiecte devin profitabile abia dupa 10 ani. Fiindca se stie ca va avea probleme cand Romania isi va alinia legislatia la cea a Uniunii Europene, el va putea pleca si dupa trei ani, ca tot va face suficient profit.
- Cum a obtinut Compania canadiana licenta de exploatare?
- Ilegal. Conform Legii minelor 61/1998, o companie poate obtine licenta de exploatare numai dupa ce depune: studiul de fezabilitate, studiul de dezvoltare, studiul de impact asupra mediului, garantiile depuse in banca pentru refacerea mediului. Nimic din toate astea nu exista. Guvernul a oferit licenta Regiei Minvest Deva la 10 iunie 1999. La 9 octombrie 2000, licenta a fost transferata lui "Eurogold", astazi "Gold Corporation", sabotandu-se sucursala de stat de la Rosia Montana. Atentie: compania de stat care produce in prezent nu are licenta de exploatare, pentru ca aceasta a fost cedata lui Frank Timis! Statul si-a sabotat propriile interese, cu concursul unor directori si ministri. A fost apoi un simulacru de licitatie, la care nu au avut voie sa participe, gratie masinatiilor de culise, decat firmele detinatoare de licenta de exploatare, adica numai firma d-lui Timis.

</b><b>"Dupa ce a lucrat cateva luni la Companie, vecinul meu a imbatranit cu zece ani"

- Am aflat ca forajele Companiei au provocat deja primele daune "colaterale". Despre ce e vorba?
- Avem deja "in mic" ceea ce se va intampla in curand "in mare". Practic, motii pacaliti de cotropitorii muntilor nostri primesc bani pentru azi, moarte pentru maine. Dupa ce a lucrat cateva luni la Companie, vecinul meu a imbatranit cu zece ani. E tot timpul bolnav, nu mananca, e trist etc. Stim toti asta. Cativa copii de 17-18 ani, dupa ce au lucrat la foraje, inclusiv in galerii subterane, cate 12 ore zilnic, si nu 6 ore cat prevede legea, au fost descoperiti cu silicoza la vizita medicala pentru incorporare. Nu stie nimeni compozitia lichidului de foraj, din cauza caruia multi locuitori din Rosia Montana si-au pierdut deja simturile mirosului si gustului. Vacile mele, aflate la pascut pe masivul Vaidoaia, cand s-au facut foraje acolo, vomitau in fiecare seara cand veneau acasa. Mi-a spus veterinarul ca in intreaga sa cariera de 30 de ani n-a vazut vaci vomitand in acest fel. Pe scurt, ne asteapta iadul. Ma gandesc insa la un lucru: daca noi, cei din zona demolabila, vom primi ceva bani ca despagubire, cei care sunt pe marginea perimetrului nu vor primi nimic. Ei ne vor blestema, ramanand sa suporte exploziile si praful, bolile si moartea, in timp ce noi vom fi inghesuiti pe o suprafata de 200 ha, fata de 700 ha cat detinem in prezent. Vom fi cocotati la o altitudine de peste 900 m, pe un deal sterp, la rascruce de vanturi, unde nu exista nici izvoare si unde in veci ne vom simti straini: Piatra Alba. Acest lucru ar trebui sa-l stie adeptii mutarii, caci slujbele sunt scurte, dar viata e ceva mai lunga, mai ales cand esti tanar. Aurul va fi vandut in strainatate; Bnr nu-l cumpara, nu are nevoie. Cel putin deocamdata. Tara ramane doar cu redeventa de 2%, cu impozitul pe cele cateva sute de salarii (700 in faza de productie, dupa afirmatia d-lui Timis) si cu participarea de 20% din actiuni. Si atunci, de ce sa scoti, in graba, tot aurul din maruntaiele pamantului? De ce sa nu exploatezi lent si curat, fara cianura? Aurul nu este regenerabil. Cand l-ai scos, s-a dus! Rezerva strategica de aur a Romaniei, solvabilitatea noastra nationala, va deveni un vis, ca si tezaurul de la Moscova.Ion Longin Popescu

</b>
<b>

</b>
<b>
</b><b>"Legile europene ar trebui sa fie valabile si in Romania"

D-na FranIoise Heidebroek, economista din Belgia, lucreaza in Bucuresti, in cadrul unor proiecte ale Bancii Europene de Investitii. A calatorit mult in lume, a vazut multe locuri frumoase, dar in cele din urma s-a oprit in satul Bucium-Poieni din Muntii Apuseni, pentru ca i s-a parut un "muzeu viu fara egal". Si-a cumparat o casa, alaturi de alti patru concetateni. "Aici se poate face un altfel de turism", spune belgianca, "salvarea oamenilor este turismul rural. Imi petrec aici fiecare sfarsit de saptamana, fiecare vacanta. Eu sunt europeana si stiu ca noi n-am respectat peisajele, ci le-am stricat. De aceea, in ceasul al 12-lea, Ue a dat deja legi stricte privind protectia mediului, care ar trebui sa fie valabile si in Romania. Proiectul "Eurogold", pe baza de cianuri, la o scara atat de mare, nu a fost si nu va fi acceptat niciodata in Europa. Acceptand aceasta investitie, Statul roman pierde foarte mult, pe langa daunele provocate de cianuri oamenilor si animalelor. Calculele Companiei sunt doar financiare si nu trebuie sa fii mare economist, ci doar un om de bun-simt, ca sa-ti dai seama ca, pe termen lung, Romania pierde extraordinar. Daca se tine cont de costurile indirecte, proiectul nu poate fi viabil. Adevaratul pret al acestuia va fi o tragedie pentru Tara Motilor si pentru Romania. Guvernul doreste sa ne convinga ca totul va trebui sacrificat pentru acest proiect de "interes national", insa eu spun ca adevaratul interes national al Romaniei este de a-l opri. Sunt sigura ca, intr-un viitor nu prea indepartat, actiunea companiei canadiene va fi catalogata drept genocid. De cate Baia Mare este nevoie ca sa se priceapa acest lucru?"
Cei care doresc sa contacteze Asociatia "Alburnus Maior" pot folosi faxul: 058/78.31.57, telefonul 058/78.31.44. sau e-mail-ul: alburnus_major@yahoo.com Sugeram cititorilor sa scrie, de asemenea, Guvernului, la faxul 01/315.53.89 sau pe unul dintre e-mail-urile d-lui prim-ministru al Romaniei: anastase@cdep.ro