Medicina naturista

Redactia
Pentru milioane de oameni, primavara devine un calvarDr. Maria Chirila"Prin frecventa mare si reactiile severe pe care le declanseaza, Alergiile reprezinta un pericol vital"- Cauza si descrierea bolii, solutii de tratament -. De vreo doua saptamani, a inceput sezonul alergiilor: aerul este plin de p...

</b><b>Pentru milioane de oameni, primavara devine un calvarDr. Maria Chirila</b><b>"Prin frecventa mare si reactiile severe pe care le declanseaza, Alergiile reprezinta un pericol vital"</b><b>- Cauza si descrierea bolii, solutii de tratament -

De vreo doua saptamani, a inceput sezonul alergiilor: aerul este plin de polen de la copacii infloriti, plopii si-au raspandit deja puful pe strazi, in bataia vantului caldut. Pentru milioane de oameni, blanda adiere a primaverii inseamna un adevarat chin. Cum putem preveni alergiile, dar si cum le putem trata vom afla de la o experta in domeniu - dr. Maria Chirila de la Laboratoarele "Naturalia".
- Stimata doamna doctor, alergiile reprezinta in ultima vreme un flagel mondial. Pentru o mai buna intelegere a problemei, se poate face o clasificare a lor?
- Din punct de vedere practic, reactiile alergice se clasifica astfel: - in functie de timpul de reactie de la contactul cu alergenul pana la declansarea sindromului clinic al bolnavului, acestea pot fi de tip imediat (secunde - socul anafilactic; minute, pana la 1-2 ore - criza de astm bronsic), semitardiv (12-24 ore - edem Quinke) si tardiv (48-72 ore - reactiile de tip tuberculinic); - in functie de alergenul implicat: pneumalergeni (polenuri, fungi atmosferici, mucegaiuri, praf de casa, acarieni, prafuri si pulberi de cereale, alergeni profesionali), alergeni alimentari (albus de ou, lapte de vaca, capsuni, fragi), alergeni la intepaturi de insecte (veninuri de albina, viespe, paianjen), alergeni medicamentosi si chimici, profesionali sau neprofesionali, care pot fi inhalati, ingerati, injectati sau in contact direct cu tegumentele si mucoasele; - in functie de organul sau aparatul afectat: alergii respiratorii (rinita, rinosinuzita, laringita, traheita, bronsita obstructiva, astm bronsic), alergii cutanate (urticarie, eczeme, edem Quinke, dermita de contact), alergii digestive si alimentare (stomatite, gastrite, gastroduodenite, colite, rectocolite); alergii oculare (conjunctivite sau blefaroconjunctivite), alergii sistemice (soc anafilactic, vasculite, trombocitopenii, leucopenii, agranulocitoze).
- Ce anume provoaca alergiile, o afectiune care pe vremea bunicilor nostri era practic necunoscuta?
- Organismul uman este agresat de o multitudine de alergeni din microclimatul casei (acarieni, mucegaiuri), din atmosfera (poluanti chimici si industriali radioactivi, pulberi si prafuri), din apa (clor, fluor, microorganisme, paraziti), din alimente (emulgatori, edulcoranti, amelioratori din paine si produse de patiserie, conservanti si coloranti chimici de sinteza), substante chimice din mediul profesional (industrie, agricultura), dar si din mediul casnic (imbracaminte sintetica, detergenti, insecticide, deodorante, sprayuri), medicamente chimice de sinteza, folosite tot mai mult, de la nou-nascuti pana la oamenii de varste inaintate, netinandu-se cont de toxicitatea lor si de agresiunea pe care o exercita asupra imunitatii. Prin frecventa mare si reactiile severe - atat imediate, cat si semitardive - pe care le declanseaza la substantele chimice de sinteza si medicamentoase, alergiile reprezinta un pericol vital. Acestea se pot declansa la aspirina si alte antiinflamatorii, antipiretice, antibiotice, anestezice sau chiar si la unele medicamente inofensive, cum sunt vitaminele de sinteza (B1, complexul de B-uri), fierul etc.
- Cum putem afla daca suntem sau nu alergici? Exista manifestari tipice?
- Alergiile la acarieni si mucegaiuri se pot manifesta cutanat si respirator pe tot parcursul anului, cu agravari in lunile octombrie-noiembrie sau februarie-martie (in perioada lor de maxima multiplicare). Declansarea sau agravarea alergiilor la acarieni si mucegaiuri se observa si la schimbarea localitatii, a casei (igrasia si condensul favorizand inmultirea lor), in timpul vacantelor petrecute in case de tara vechi, neinsorite, neaerisite si in apropierea de lucruri si hartii vechi depozitate (arhive).
Alergiile la polenuri sunt strict sezoniere, cele mai frecvente la noi in tara fiind la polenul de graminee (mai-iulie) si la polenul de arbori - plop (martie-aprilie), tei (iunie). Atentie: si consumul de polen in scop terapeutic poate declansa reactii alergice cutanate, rinoconjunctivale si astm bronsic.
Este extrem de important sa amintesc ca datorita modificarilor de clima (caldura excesiva si seceta), prin reducerea stratului de ozon are loc o polenizare mai intensa a plantelor si creste astfel riscul alergiei datorita concentratiei masive de polenuri.
Infectiile cronice de focar (dentare, sinuizale, faringo-amigdaliene, bronsice, colecistice, colonice si genitale), cu care ne confruntam atat de des astazi, constituie unul dintre factorii favorizanti si agravanti ai alergiilor. Germenii microbieni implicati pot fi: colibacilul, stafilococul auriu hemolitic, streptococul betahemolitic, Proteus etc., care raspund foarte slab sau nu mai raspund deloc la tratamentul cu antibiotice. Ca urmare a folosirii masive a antibioticelor a aparut o alta afectiune trenanta, chiar obsedanta prin neplacerile pe care le provoaca pe mucoase la orice nivel - Candidoza (aceasta intretinand, la randul ei, reactia alergica). Antimicoticele folosite in tratament constituie factori alergizanti care nici macar nu rezolva suferinta (doar o reduc pentru moment). Ori de cate ori organismul va fi agresat cu antibiotice, sulfamide etc., Candidoza se va redestepta cu mai multa agresivitate. Parazitozele intestinale, mai ales Giardia lamblia, reprezinta - in special la copii, dar si la adulti - o afectiune greu de stapanit, care poate altera starea generala a organismului. Toxina ei poate favoriza reactii alergice cutanate, digestive, edem Quinke si uneori chiar respiratorii (criza de astm bronsic putand fi precedata de dureri abdominale, diaree, greturi). Medicatia chimica antiparazitara, folosita repetat, duce la reactii hepatotoxice si implicit alergice, nerezolvand nici giardioza, deoarece parazitul dispare momentan, dupa care organismul se poate reinfesta in orice moment. Un alt factor favorizant al reactiilor alergice este agresiunea sistemului neuro-endocrin prin factorul stres, aceasta declansand afectiuni ale tiroidei, ovarelor, sindroame anxios-depresive. Medicatia alopata folosita pentru aceste afectiuni favorizeaza, si ea, alergiile, inchizand astfel un cerc vicios, ca si cele descrise mai sus. Stresul, prin starea de spasticitate pe care o induce la nivelul musculaturii netede a vezicii biliare, colonului, aparatului genito-urinar, va reduce eliminarile deseurilor metabolice din organism, determinand aparitia unor boli precum diskinezia biliara, constipatia cronica, amenoreea, aceste afectiuni fiind factori favorizanti si agravanti ai alergiilor.
- Ne prezentati un tablou infricosator. Oare agresorii care ne inconjoara pot fi tinuti la distanta? Pot fi prevenite alergiile?
- Profilaxia bolilor alergice este importanta si poate fi realizata pana la un anumit punct. Evitarea alergenilor este o conditie obligatorie: inlocuirea medicatiei chimice cu cea naturala (care nu agreseaza organismul), indepartarea igrasiei, renuntarea la unele medii profesionale agravante (arhive, tesatorii, ateliere cu gaze toxice etc.), schimbarea locuintei, a localitatii de domiciliu, renuntarea la unele hobby-uri (acvarii cu pesti, pasari si animale de apartament, colectii bibliofile), evitarea contactului cu polenurile. Este de la sine inteles ca trebuie evitat si stresul care poate fi tratat homeopat si fitoterapeutic, si nu prin medicatie sedativa, care poate fi ea insasi alergizanta.
- Care sunt solutiile de tratament pe care le recomandati?
- Bolile alergice pot beneficia de tratamente mixte: de la cel alopat, in formele acute (crize de astm bronsic, laringita, edem Quinke, reactii anafilactice etc.), la tratament homeopat, fitoterapeutic sau alta metoda a terapiilor complementare ca tratament de fond, adica pentru a vindeca boala.
Terapia clasica (alopata) a bolilor alergice are ca numitor comun corticoterapia. Este utilizata pentru efectul antiinflamator uneori spectaculos, ceea ce o impune ca terapie de urgenta, deosebit de benefica. Aplicata pe perioade scurte, corticoterapia nu determina efectele secundare dezastruoase pe care le are acelasi tratament generalizat.
Deosebit de eficienta la bolnavii alergici este terapia homeopata. Prin tratamentul homeopat se realizeaza o profilaxie si o terapie a hipersensibilitatii bolnavului alergic. In Anglia, in laboratoarele de homeopatie, exista toata gama de alergene, ca remedii homeopate. Desensibilizarea la polenuri se face, de exemplu, cu remediile homeopate polen graminee sau polen arbori (dilutia Ch30), de doua ori pe saptamana, cate 10 granule, incepand din luna noiembrie-decembrie si continuandu-se in timpul sezonului de polen. Rezultatele se obtin chiar dupa primul sezon, dar in cazuri mai severe de astm bronsic, poate fi nevoie de 3-4 ani de tratament. Metoda este mult mai simpla si mai accesibila decat tratamentul clasic, care se face cu injectii de desensibilizare de doua ori pe saptamana, timp de 3-5 ani si la care efectele erau numai de ameliorare, nu si de vindecare a bolii.
Si in cazul infectiilor cu germeni microbieni, terapia homeopata are o experienta indelungata in tratamentul cu vaccinuri preparate din aceste microorganisme. Ele se administreaza usor, pe cale orala, fara a avea efecte adverse. Se folosesc remediile Giardia (de la Ch9 la Ch200), de doua ori pe saptamana, cel putin 6 luni. Apoi Ch30 sau Ch200 - o data pe saptamana, inca 6 luni. In cazul Stafilococului, cel mai eficient remediu este Staphylococcin (Ch30) - de doua ori pe saptamana, cateva luni, apoi o doza pe saptamana. La fel se va proceda cu Streptococcin (Ch30), Candidin (Ch30), Colibacilin (Ch30). Aceste remedii trebuie administrate pe o perioada indelungata (6 luni - 2 ani), in functie de vechimea focarului infectios.
In incheiere, doresc sa amintesc preceptele medicale ale lui Hipocrate, care vedea o buna colaborare intre alopatie si homeopatie, ajutand la vindecarea bolnavului fara a-i declansa efecte adverse. Astfel, el a enuntat legea "contrariilor" - alopatia, care intervine rar si de scurta durata in bolile acute sau in acutizari ale bolilor cronice, si legea "similiilor" - homeopatia, care realizeaza profilaxia imbolnavirii si trateaza cauzal bolile cronice.Florentin PopaDr. Maria Chirila poate fi contactata la Cabinetul "Naturalia" din com. Voluntari, str. Erou Mircea Marinescu nr. 8, tel. 01/491.51.33, 491.51.36, 491.60.52