Frumusete

Redactia
Frumusete. Calendar cosmetic. E bine sa stim ca ziua buna se cunoaste de dimineata si cand e vorba despre... obraz. Neglijarea lui are consecinte nefaste. Un vechi proverb, de care ar fi bine sa tinem seama, ne avertizeaza: "Pana la 30 de ani, femeia are tenul pe care i l-a daruit Dumnezeu; dupa 30 d...

Frumusete

Calendar cosmetic

E bine sa stim ca ziua buna se cunoaste de dimineata si cand e vorba despre... obraz. Neglijarea lui are consecinte nefaste. Un vechi proverb, de care ar fi bine sa tinem seama, ne avertizeaza: "Pana la 30 de ani, femeia are tenul pe care i l-a daruit Dumnezeu; dupa 30 de ani, are tenul pe care il merita". Pe scurt: ingrijiti-va inca din tinerete de obraz. Si cum se poate face asta mai bine, decat in prezenta unui calendar de ingrijire cotidiana, recomandat de o specialista: d-na Neli Pfeiffer, de la cabinetul "Api-estetic" din Bucuresti.

</b><b>Tenul normal

Se caracterizeaza printr-un metabolism armonios: pori inchisi si curati, aspect mat si catifelat, continut de apa si grasime corespunzator, fibre elastice si tonus muscular ferm.
Dimineata - Curatirea tenului: se sterge fata cu o lotiune tonica adecvata (din comert) sau cu o infuzie de plante (musetel, sunatoare), apa de trandafiri, apa de busuioc (se lasa de seara, la macerat, intr-o cana cu apa o lingurita de planta). Se tamponeaza cu servetele moi, dupa care se aplica un strat subtire de crema hidratanta cu continut bioactiv (sa contina miere, vitaminele A, C, E, F). Puteti aplica apoi un machiaj usor, cu pudra si fond de ten, daca mergeti la serviciu, sau numai un strat subtire de fond de ten (hidratant), iar daca ramaneti acasa - un strop de fard de obraz este suficient.
Seara - Demachierea: se face cu o emulsie cosmetica. Se aplica cu varful degetelor pe toata fata, se maseaza foarte usor cu varful degetelor, dupa care se indeparteaza cu tampoane de vata usor umezite (se repeta operatiunea pana la indepartarea completa a fardului), apoi se sterge fata cu acelasi tonic sau infuzie folosita dimineata. Dupa una-doua ore, se aplica o crema hidratanta semigrasa (continut bogat bioactiv).
La sfarsit de saptamana, daca stati acasa, se respecta toate regulile de mai sus, plus un gomaj din tarate de grau, inmuiate in putina infuzie de musetel. Se maseaza usor cu pulpa degetelor mijlocii, prin miscari ascendente, de la barbie spre ureche, de la coltul buzelor spre ureche, de la aripile nasului spre tampla, circular in jurul ochilor, de la tampla spre unghiul intern al ochiului, circular pe frunte - timp de 15 minute. Se spala cu apa calaie, se ciupeste usor toata zona obrajilor, dupa care puteti aplica o masca cu rol de calmare-revigorare: miere ca atare (salcam) se aplica in strat subtire; comprese cu suc de fructe (mar, grapefruit) sau cu infuzie de plante (tei, musetel, paducel).

</b>
<b>
Tenul uscat

Datorita continutului redus de grasime, pielea se descuameaza, este iritabila, usor aspra la palpare, tonusul fibrelor elastice si al musculaturii este usor diminuat, porii sunt inchisi. Cauza alipiei (lipsa grasimii) poate fi genetica, de natura endocrina (hipotiroidie, hipersecretie de estrogeni). Spalarile frecvente cu sapun sau cu geluri cosmetice care usuca tenul pot contribui la accentuarea alipiei. Scopul ingrijirii cosmetice in cazul tenului uscat este restabilirea echilibrului hidric.
Dimineata - Curatirea tenului: se sterge fata cu o emulsie demachianta grasa, apoi se aplica o lotiune tonica emolienta (continut mic de alcool) sau infuzie de galbenele, dupa care se lasa fata sa se usuce. Se aplica apoi crema de zi, care trebuie sa fie moale, hidratanta. Daca plecati de acasa, este indicat sa folositi pudra pulbere.
Seara - Demachierea: obligatorie (cu emulsie demachianta), chiar daca nu va machiati, urmata de aplicarea unei infuzii de salvie si sulfina sau tei. Se sterge fata in completarea demachierii, se face apoi un masaj usor cu crema pe baza de lanolina bine hidratata. La sfarsit de saptamana, faceti o baie de aburi de 5-7 minute, dupa care aplicati un gomaj cu mucilagiu de flori de tei (o lingura de mucilagiu se fierbe circa 3-4 minute in putina apa, cand se raceste se paseaza si se aplica pe fata usor, prin miscari circulare, 15-20 minute). Dupa spalarea cu apa calaie, se aplica una din urmatoarele masti: - urda frecata cu 3-4 picaturi de ulei (floarea-soarelui, porumb - presat la rece) + 30 g suc de castravete; - miere de salcam aplicata ca atare, peste care se pune o compresa inmuiata in apa minerala.
(In nr. viitor: tenul deshidratat, tenul gras si tenul sensibil)Neli Pfeiffer - "Api-Estetic", tel. 01/211.38.27, 092/82.42.12

Coafuri

Proaspat taiat

- Lung sau scurt, in sezonul de vara, parul se poate purta oricum. Cu o conditie: sa nu lipseasca bretonul si tunsoarea in trepte -
Bretonul: se bucura de un veritabil triumf. De decenii n-a mai fost parul retezat peste frunte atat de popular ca acum. Brusc, stilistii au descoperit ca el ne confera personalitate si expresie. Ba si mai mult: atrage atentia asupra "esentei": ochii. Cea mai populara varianta e bretonul bogat, care ajunge pana deasupra sprancenelor, asa cum il poarta doua stele celebre: Milla Jovovich si Jennifer Lopez. Treptele: se potrivesc si ele cu orice lungime de par, fiind ultima moda purtata de mai toate celebritatile. Ca e vorba de parul cu mult volum sau de bucle firave, ele "pun in scena" orice tip si structura de par. Pentru a va convinge, observati cu atentie parul scurt, in trepte, purtat de recenta detinatoare a Oscarului, Halle Berry, sau pletele-paj. taiate in trepte, care o intineresc pe celebra Jodie Foster cu un numar bunicel de ani. Procedeul e simplu: parul se taie in suvite "rotunde", mai scurte in fata si mai lungi in parti.