Editorial

Redactia
Profesiuni liberale si democratie liberala Psd va pierde urmatoarele alegeri pentru ca numarul gagautelor din partid copleseste minoritatea celor destepti, competenti, eficienti. Degeaba se chinuie Adrian Nastase sa ii convinga in strainatate pe conducatorii democratiilor liberale occidentale ca Rom...

Profesiuni liberale si democratie liberala Psd va pierde urmatoarele alegeri pentru ca numarul gagautelor din partid copleseste minoritatea celor destepti, competenti, eficienti. Degeaba se chinuie Adrian Nastase sa ii convinga in strainatate pe conducatorii democratiilor liberale occidentale ca Romania vrea sa intre in aceasta selecta familie, ca acasa este sabotat de oamenii lui Vacaroiu, Luca Stefanoiu, Neagu, Iorgovan etc. Unii dintre acesti pesedisti au ethos de peremisti, iar daca nu vor reusi sa nenoroceasca partidul de guvernamant, vor fugi la Vadim. Sunt numeroase exemple de incompetenta, prostie, incultura, intoleranta la partidul de guvernamant, care ies in evidenta la fel de mult precum faptele lui Superman Nastase. Cel mai recent este antologic si s-a petrecut in Casa Poporului, de parca Nicolae Ceausescu i-ar fi blestemat cu incurcarea mintilor pe cei care l-au inlaturat de la Putere. Purtatorul de cuvant in acest caz a fost fostul ministru de finante din Cabinetul Vacaroiu, Florin Georgescu. Scolit chiar si prin Statele Unite ale Americii, la un moment dat fiind chiar tehnocrat neafiliat, actualul deputat Psd din judetul Olt a socat opinia publica prin obiectiile sale impotriva recunoasterii profesiunilor liberale si a termenului ca atare. El spunea ca "trebuie" folosita denumirea de "profesiuni libere", pentru ca altminteri termenul ar capata incarcatura ideologica si de partid care deriva din asocierea cu Partidul National Liberal. In conceptia originala a lui Georgescu, termenul de "profesiune liberala" trebuie evitat, intrucat nu exista "profesiuni social-democrate, conservatoare, crestin-democrate". Prima data cand am auzit stirea la televizor, am vrut sa schimb canalul, ca sa vad o emisiune serioasa de stiri, crezand ca poate am dat peste vreo emisiune umoristica de-a grupului "Divertis". Dar nu era vorba de Toni Grecu sau Gyuri Pascu batandu-si joc de vreun om politic aflat la Putere (lucru care, fie vorba intre noi, nu l-au mai facut de cand apar pe un canal de televiziune din clientela politica a Psd), ci chiar de Florin Georgescu care nu se stie de cine isi batea joc - de o tara intreaga sau de sine insusi. Daca ar fi fost vorba de o simpla impresie a unui tip care nu stie sa raspunda la un concurs "Cine stie castiga", ne-am fi amuzat si uitam evenimentul, dar respectivul politician Psd este sef de comisie, iar subordonatii sai voteaza dupa cum li se spune. Fara sa gandeasca, chiar daca votul e gresit, imoral sau provoaca daune.
Profesiunile liberale nu au nimic de-a face cu optiunea politica pentru liberalism. Sunt o gramada de tipi cu profesii liberale chiar in partidul socialist al lui Georgescu, iar de curand ei au facut front comun cu politicienii din Udmr si din alte partide pentru a respinge proiectul de lege care proclama incompatibilitatea dintre practicarea unei profesiuni liberale (cea de avocat) si pozitia de parlamentar, din pricina ca lasa loc traficului de influenta. Fostul ministru de finante este un tip cu un orizont de cultura ingust. El nu a practicat - nici macar in Sua, cand a fost la studii - ceea ce americanii numesc (chiar daca nu au un partid liberal) "artele liberale". Artele liberale sunt acele discipline academice (cum ar fi limbile straine sau cele clasice, istoria, filosofia, stiinta abstracta) care furnizeaza informatii cu privire la chestiuni de cultura generala, iar termenul este folosit pentru a le distinge de pregatirea ingusta de tip practic pentru o profesie (cum ar fi cea de contabil, finantist etc.). Dupa mintea lui Florin Georgescu, universitatile din lumea intreaga ar trebui sa interzica termenul de arte liberale, pentru a nu fi banuite ca sunt subordonate partidelor liberale.
Acum vreo trei luni, am avut o polemica informala, la munte, in cadrul intim al unui hotel, cu unul dintre sefii lui Florin Georgescu, de la Psd. Nu am sa ii dau numele, pentru ca discutia era confidentiala, iar personajul nu e un gagauta. Dar acel domn a incercat sa ma corecteze cand am folosit termenul de "democratie liberala". Cum eu practic o meserie liberala si nu ma subordonez vreunui partid politic, i-am tinut ad-hoc un seminar de stiinta politica. Denumirea de democratie liberala se foloseste pentru a desemna acele democratii avansate, majoritatea occidentale, dar nu numai, care din punct de vedere constitutional, legal, institutional incearca sa pastreze un echilibru intre principala valoare a democratiei (care este egalitatea) si principala valoare a liberalismului (care este libertatea). Egalitatea este o valoare colectiva. Libertatea este o valoare individuala. Daca se exagereaza cu egalitatea, se ajunge la egalitarism. Daca se exagereaza cu libertatea, se ajunge la individualism si/sau anarhie. Poate ca domnul Georgescu nu a auzit de dilemele politicii moderne, cea dintre libertate si egalitate, precum si cea dintre ordine si libertate. Liberalizarea politica si liberalizarea economica sunt fenomene globale, care depasesc cu mult (in timp si spatiu) anvergura si influenta partidelor liberale. Democratiile liberale se intalnesc in tari care nici nu au partide liberale (cum ar fi Sua) sau unde aceste partide au sub 10% din voturi (cum ar fi in Marea Britanie sau Germania). In democratiile liberale, liderii conservatori, socialisti, republicani, crestin-democrati nu se feresc de particula "liberal" si nici de termenul de "democratie" din compusul democratie liberala. Dar daca folosesti in loc de democratie liberala un compus precum democratie "libera" (cum a propus Georgescu, "profesiune libera") sau de democratie socialista sau orice altceva, atunci realitatea desemnata are cu totul alt continut.
De fapt, dupa modul in care s-au votat in Parlament legile cu privire la protectia informatiilor sau dreptul la replica, in Romania suntem inca departe de o democratie liberala. Dar profesiuni liberale exista, indiferent cum vrea sa le denumeasca un ignorant sau un antiliberal. Anatomia antiliberalismului are o bibliografie enorma in Occident. Iata ca trebuie sa deschidem un subcapitol si pentru Romania, cu toate ca Florin Georgescu nu stie ca primul act important al liberalizarii a fost Comunicatul catre tara al Frontului Salvarii Nationale, din 22 decembrie 1989. Acolo se spunea ca vor fi organizate cat mai repede "alegeri libere" (nu liberale), dar in mai 1990 nu s-a putut vorbi nici de caracterul liber, nici de caracterul corect al alegerilor. Chiar daca oamenii au votat preponderent cu Fsn, sansele de manifestare ale concurentilor nu au fost nici egale, nici libere. Prin urmare, iata ca pot fi gasite o multime de exemple in care nu litera, ci spiritul conteaza. Este pacat ca orizontul cultural si intelectual al unora (sau mai multora) dintre alesii poporului este atat de ingust. Chiar daca sefii lor fac eforturi disperate de a integra Romania intre democratiile liberale ale lumii, prin actiunile de sabotaj intelectual organizate de subordonati, tara aceasta va ramane multa vreme o democratie originala, nu o democratie liberala.Dan Pavel