Cosul cu targuieli

Redactia
Trei feluri cu mielCotlete de miel cu sos de rosii si menta. Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 cotlete (a 75 g), 1-2 linguri ulei de masline. Pentru sos: 3 rosii mijlocii, 1 lingurita otet de mere, 2 lingurite zahar, 1 ceapa verde taiata rondele, 2 lingurite menta proaspata tocata marunt, sare.. M...

Trei feluri cu miel</b><b>Cotlete de miel cu sos de rosii si menta

Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 cotlete (a 75 g), 1-2 linguri ulei de masline. Pentru sos: 3 rosii mijlocii, 1 lingurita otet de mere, 2 lingurite zahar, 1 ceapa verde taiata rondele, 2 lingurite menta proaspata tocata marunt, sare.
Mod de preparare: Se spala cotletele si se zvanta bine intr-un stergar, dupa care se prajesc doua minute (pe fiecare parte) in uleiul incins - ca sa se inchida porii - si pe urma inca un minut pe ambele parti. Se servesc cu un sos de rosii si menta, care se prepara in felul urmator: se oparesc rosiile 1-2 minute in apa clocotita, se introduc apoi - imediat - in apa rece si se curata de pielita. Se taie in doua, se scot semintele (prin presare) si se toaca marunt. Se pun intr-o cratita impreuna cu otetul, zaharul si ceapa tocata, se lasa sa dea in clocot, la foc potrivit, si se fierb incet, circa 5 minute. Se ia sosul de pe foc, se tine cel putin o ora la temperatura camerei si, inainte de a-l servi, se gusta de sare si se incorporeaza menta taiata marunt.

</b><b>Miel mongolez

Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g fil de miel (muschiul scos de pe coaste), 2 catei de usturoi presati, 1 lingurita praf de ghimbir, 6 linguri de untdelemn, 4 cepe potrivite taiate bucati, 3 lingurite zeamil, 1-2 linguri sos de soia, 1/4 ceasca vin alb sec, 1 lingura seminte prajite de susan.
Mod de preparare: Se taie carnea felii subtiri, se amesteca usturoiul cu ghimbirul si cu jumatate din untdelemn si se introduce carnea in amestecul astfel preparat, avand grija sa o acopere bine. Se infasoara vasul in folie de plastic si se lasa o ora (sau peste noapte) la frigider. · Se incinge restul de ulei intr-un ceaun sau intr-o tigaie de fonta, se prajeste ceapa circa 4 minute la foc potrivit, se scoate si se tine la cald. Se pun apoi feliile de carne in ceaun si se prajesc pe rand, la foc iute, pana ce se rumenesc (dar sa nu fie chiar patrunse). Se scot si ele si se pun deoparte. ¸ Se amesteca sosul de soia cu vinul si cu zeamilul pana ce se obtine o pasta neteda, se pune carnea cu pasta din nou in ceaun si se prajeste la foc puternic, pana ce se inmoaie si se ingroasa sosul. Se ia de pe foc, se presara deasupra ceapa prajita si semintele de susan rumenite (fara grasime) si se serveste imediat.

Miel Lancashire

Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 cotlete de miel (piept sau spata) groase de 2,5 cm, 1/4 ceasca faina, 45 g unt, 2 cepe mari taiate felii, 2 tulpini de telina taiate rondele, 1 pastarnac mare curatat si taiat bucatele, 1 3/4 ceasca zeama concentrata de pui sau de vita (Knorr +apa), 200 g ciuperci taiate felii, 1/2 lingurita piper alb, sare, 2 lingurite ierburi aromate (uscate), 1-2 linguri sos Worcester, 4 cartofi mijlocii (nesfaramiciosi) curatati si taiati felii foarte subtiri.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 160¡C si se unge cu unt topit (sau cu ulei) un vas termorezistent (de Jena). Se curata carnea, se da prin faina si se prajeste in untul incins, pana ce se rumeneste pe ambele parti. Apoi se scot cotletele si se aseaza in vasul de Jena. Se pun in tigaie ceapa, telina si pastarnacul, se prajesc si se presara peste cotlete. Se rumeneste apoi putina faina, se stinge cu zeama de carne si, cand incepe sa fiarba, se incorporeaza ciupercile, piperul, sarea, ierburile aromate si sosul Worcester, se lasa sa fiarba 10 minute la foc mic si se toarna peste cotlete. Deasupra se aseaza feliile de cartofi (ca solzii de peste), in asa fel incat sa acopere complet carnea si legumele, si se baga vasul, acoperit, in cuptorul incins. Se lasa mancarea de miel sa fiarba incet, o ora si un sfert, apoi se ia capacul si se mai lasa inca 30 de minute, pana ce cartofii devin crocanti.

</b><b>Dulciuri</b><b>Mousse au chocolat

Ingrediente (pentru 6 persoane): 200 g ciocolata amaruie rupta bucatele, 45 g unt, 1 lingura zahar pudra, 1 lingurita esenta de vanilie, 4 oua (separate albusurile si galbenusurile), 2/3 ceasca frisca batuta, 1 lingura coniac sau lichior de portocale, inca putina frisca pentru ornat.
Mod de preparare: Se pune ciocolata sa se topeasca pe baie de apa, amestecand intruna, se ia de pe foc si se lasa putin sa se raceasca. Se freaca bine (cu mixerul) untul, zaharul si esenta de vanilie, se adauga galbenusurile, unul cate unul, si apoi ciocolata topita. Cand compozitia devine neteda, se incorporeaza 1/3 din frisca. Se bat albusurile spuma si se amesteca cu ciocolata, adaugandu-se apoi frisca ramasa si coniacul sau lichiorul. Se toarna crema in cupe (de sticla), se tine doua ore la frigider ca sa se intareasca si se serveste garnisita cu frisca si cu putina ciocolata rasa.

</b><b>"Fudge" de ciocolata

Ingrediente (pentru 64 de bucati): 125 g ciocolata amaruie taiata bucati, 125 g unt, 1 1/2 ceasca zahar pudra (cernut), 2-3 linguri lapte, 1/2 ceasca samburi de nuca taiati mai mare.
Mod de preparare: Se tapeteaza o tava plata, patrata, cu folie de aluminiu, iar folia se unge cu ulei sau cu unt topit. Ciocolata, untul, zaharul si laptele se pun intr-o oala mijlocie (cu fundul gros) si se topesc pe foc slab, amestecand intruna. Cand clocotesc, se lasa doar un minut sa fiarba, se amesteca bine cu o lingura de lemn si se incorporeaza miezul de nuca. Se toarna compozitia astfel preparata in tava si se niveleaza la suprafata. Se lasa sa se raceasca si, cand s-a intarit, se scoate din tava, se indeparteaza folia si se taie patrate. Se pot pastra - neacoperite - circa 7 zile la racoare si intuneric.