Traseele vacantei

Redactia
La Rasinari, in cetatea ciobanilor. In Marginimea Sibiului este anotimpul copacilor infloriti. Campuri intregi pline cu toporasi, branduse, cu meri si ciresi ale caror aure de flori albe scanteiaza in lumina soarelui, dealuri impadurite, mozaicuri vii de nuante si culori, pajisti invadate - ca si ac...

La Rasinari, in cetatea ciobanilor

In Marginimea Sibiului este anotimpul copacilor infloriti. Campuri intregi pline cu toporasi, branduse, cu meri si ciresi ale caror aure de flori albe scanteiaza in lumina soarelui, dealuri impadurite, mozaicuri vii de nuante si culori, pajisti invadate - ca si acum sute si sute de ani - de ciobani si de turmele de oi pregatite sa ia in curand drumul muntelui.
Primavara a explodat si a cucerit intreg tinutul, iar comuna natala a lui Octavian Goga si a lui Emil Cioran n-a stat deoparte, a iesit mandra in razele soarelui.
Situat la 12 km de Sibiu, intre dealuri molcome ce fac loc nu departe Muntilor Cindrel, Rasinariul este una dintre cele mai vechi, mai instarite si mai atractive localitati din Marginimea Sibiului. Istoria, traditiile si frumusetile naturii se imbina in acest loc, despre care unii istorici cred ca este mult mai vechi decat atestarea sa documentara - 1204 -, poate chiar o asezare dacica. Locuitorii sai au trecut de la stransul rasinii la o ocupatie care rezista si astazi, dupa multe secole: oieritul. Bunastarea gospodariilor - fortarete ce se insira de-o parte si de alta a ulitelor stramte, ce urca spre munte - este rezultatul direct al priceperii cu care familiile rasinarene practica de atata vreme aceasta meserie. Arhitectural, Rasinariul este in cel mai clasic stil al satelor ardelenesti, un muzeu in aer liber, cu biserici inalte, adevarate catedrale, cu case vechi de o suta, doua sute de ani.
Chiar daca este legat direct de oras, prin faimoasa linie de tramvai inaugurata in 1947, Rasinariul isi pastreaza propria poezie, aerul sau rustic. Chiar daca au televiziune prin cablu, locuitorii isi asteapta cu drag in serile de vara vacile, care se desprind una cate una din suvoiul ce inunda stradutele si imping cu botul in poarta. Respectul, echilibrul ce domina acest univers independent se afla in stransa legatura cu faptul ca rasinarenii sunt oameni foarte credinciosi. Se poate vedea la tot pasul, de la frumoasele troite pictate la icoanele de la poarta, de la curatenia si covoarele de flori cu care sunt cinstiti la cimitir cei dusi la bisericile pline, duminica de duminica, in timpul slujbelor.

Obiective Turistice- Drumetiile

Dealurile ce inconjoara comuna reprezinta o invitatie deschisa la drumetii, astfel ca in orice parte ai porni vei da de o poiana, de un loc pentru picnic sau de o poteca spre munte. Peste deal, la doar 4 km, poti ajunge la cetatea feudala de la Cisnadioara. Dupa ce iese din Rasinari, soseaua serpuieste prin padure pe Valea Stezii, pana la cea mai inalta statiune climaterica din tara, Paltinis (1450 m). Un loc bun, iarna pentru amatorii de schi si vara pentru cei dornici de-o ascensiune prin Muntii Cibinului. Pe drumul spre Paltinis se afla si mormantul lui Constantin Noica, strajuit de o frumoasa bisericuta din lemn.

- Muzeul etnografic

Aflat intr-o gradina superba, muzeul, de la a carui infiintare se implinesc 50 de ani, este o oglinda a stilului de viata al rasinarenilor, pe parcursul istoriei localitatii. Puteti admira aici un album de fotografii de la 1912, portul popular cu pieptare si cojoace, brodate cu motive florale rosii, obiecte vechi donate de localnici, care atesta traditiile si indeletnicirile acestora, de la stransul rasinii la cresterea vitelor si a oilor, la cojocarit, lumanarit, fierarit sau alte mestesuguri. (Tel. 069/55.77.17)

- Case memoriale

In Rasinari s-au nascut numeroase personalitati ale culturii romane, astfel ca aici puteti vizita casa memoriala a lui Emil Cioran, a lui Ilarie Mitrea - unul dintre fondatorii Muzeului "Grigore Antipa" din Bucuresti, totodata primul roman care a calatorit in Australia -, precum si casa memoriala a poetului-simbol al Ardealului, Octavian Goga, casa in care sunt pastrate cu mare grija cartile, biroul, obiectele sale de scris.

- Bisericile

Rasinariul se poate mandri cu trei biserici vechi si semete, stindarde si repere ale vietii comunei din ultimele doua secole. Biserica "Sfantul Ilie", construita in secolul al Xix-lea, ca biserica greco-catolica, se afla la cativa metri de casa natala Emil Cioran. Pe aceeasi straduta se ridica Biserica Veche, "Cuvioasa Paraschiva", un monument istoric a carui fundatie a fost facuta cu ajutorul lui Radu Voda, la 1383. Restaurata si pictata la mijlocul secolului al Xviii-lea, biserica este unica in Transilvania prin stilul sau bizantin si, datorita frumusetii picturilor ei, este supranumita "Voronetul Ardealului". Biserica Noua, "Sfanta Treime", ridicata intre 1800-1814, are alaturi si cimitirul, in care se afla mausoleul marelui carturar, mitropolit si patriot Andrei Saguna. Tot de viata spirituala a localitatii tine si Muzeul Fostei Episcopii, aflat in casa ce a adapostit intre anii 1760-1770 Episcopia Ortodoxa a Transilvaniei. Este un muzeu cu obiecte bisericesti ce reflecta viata religioasa a Rasinariului din trecut si pana astazi.

- Muzeul Civilizatiei Populare "Astra"

La jumatatea distantei dintre Rasinari si Sibiu, in padurea Dumbrava, se afla acest muzeu fabulos, cel mai intins muzeu in aer liber din Europa (96 ha). Fondat in 1905, muzeul gazduieste 115 monumente, 340 de cladiri si peste 16.000 de obiecte apartinand civilizatiei taranesti din intreaga tara. Dupa ce vizitati aceasta comoara, puteti face o plimbare cu barca pe lac (50.000 lei/ora).

- Programe culturale

Zilele Goga (13-14 aprilie); Zilele Cioran (4-5 mai), Festivalul pomilor in floare - Festivalul branzei si tuicii (18 mai), Festivalul International de Teatru (Sibiu, 25-30 mai), Festivalul Creatorilor Populari (Muzeul Astra, 15-18 august), Fiii satului (24-25 august).

Posibilitati De Cazare

Plecati pe dealuri si munti aproape jumatate de an, locuitorii Marginimii si-au construit mici cetatui, inchise ermetic, in care familiile lor sa fie in siguranta. Iata insa ca in Rasinari, in spatele portilor uriase si ale obloanelor de lemn trase, exista ospitalitate, iar turistii sunt asteptati cu drag.

Pensiunea Phoenix

Condusa in spirit profesionist de o gazda inimoasa, d-na Mioara Boghiu, pensiunea, aflata pe strada Octavian Goga la nr. 777, ofera liniste, curatenie, intimitate si in plus acel "ceva" care te face sa simti ca esti bine primit si ca nu esti printre straini. Deocamdata cu 5 camere si doua bai, pensiunea va oferi de la inceputul verii cazare de trei stele, cu 8 camere, fiecare cu baie proprie, un salon rustic si o gradina cu verdeata si copaci, perfecta pentru serile calde. O nota foarte buna pentru calitatile gastronomice ale gazdei. Preturi: 13 Usd/ persoana/zi (5 Usd cazare: 1,5 Usd micul-dejun; 3,5 Usd pranzul; 3 Usd cina).
(Tel. 095/30.80.34)

Pensiunea Cioran

Pensiunea compenseaza curtea mica, ingusta cu serviciul de trei stele: un living si un etaj special pentru turisti, cu trei camere moderne, cu baie proprie, impecabila si cu un balconas de unde puteti admira coasta Boacii, locul de joaca din copilarie a lui Emil Cioran (unchiul gazdei). (Tel. 069/55.71.70)

Cabana "Curmatura Stezii"

Cabana cea mai spatioasa si mai accesibila ca pret dintre cele ce se gasesc pe soseaua spre Paltinis, la doar 3 km de Rasinari, "Curmatura Stezii" este o alegere excelenta pentru cei care vor sa petreaca un sejur aproape de natura. La cativa metri de cabana se afla raul, padurea si pajistea pe care se pot instala corturile. Altfel, va puteti caza la cochetele casute din lemn si piatra (doua locuri = 200.000.lei), sapte la numar, insirate printre rondurile de trandafiri si braduleti, sau in cabana ce dispune de 6 camere cu 2 locuri, 3 camere cu 3 locuri si una cu 5 locuri. Ca si in cazul casutelor, preturile camerelor (400.000 lei cele cu baie proprie si televizor - Tvr 1 si Tvr 2, 300.000 lei cele cu baie pe hol) sunt negociabile in functie de numarul de zile ale vacantei dvs. In plus, cabana are o terasa, un salon vanatoresc - nerecomandat iubitorilor de animale - si un frumos salon rustic, cu ceramica si obiecte de artizanat din zona, iar lista de bucate este diversa si deloc piperata. Tel. 069/55.73.10; e-mail: curmatura@hotmail.com
- Alte pensiuni in Rasinari: Badiu (str. O. Goga nr. 786, tel. 069/55.73.59, 10 locuri disponibile); Ilcusiu (str. Copacele nr. 183, tel. 069/55.72.18). Rezervarile se pot face si la sediul Antrec, tel. 01/223.70.24.

- Cai de acces

Rasinari se afla la 17 km de aeroportul Sibiu, pe Dn 106 A. Din gara Sibiu puteti ajunge aici cu autobuzul de Paltinis (ora 7:00 si ora 15:30) si cu troleibuzul (in cursul saptamanii, de la ora 4:30 la ora 23:30 si in week-end, de la ora 6:00 la ora 21:00) pana la statia de tramvai. Tramvaiul circula in cursul saptamanii, de la ora 5:30 la 23:30, iar in week-end, intre 6:00 si 21:00.Iulian Ignat
Fotografiile autorului

Centrul de Informare Turistica Rasinari, tel. 069/55.78.76.