Medicina naturista

Redactia
Sanatate cu petale de floriToporasii, banutii si ciubotica-cucului. "Zbor petale de malin, zbor in vant/ Primavara aducand, pe pamant,/ Afara-i cald si e frumos, ca-i april./ Langa plug sta adormit un copil"... naiv pentru gustul estetic de astazi, cantecul pe care il fredonam in copilarie surprinde...

Sanatate cu petale de flori</b><b>Toporasii, banutii si ciubotica-cucului

"Zbor petale de malin, zbor in vant/ Primavara aducand, pe pamant,/ Afara-i cald si e frumos, ca-i april./ Langa plug sta adormit un copil"... naiv pentru gustul estetic de astazi, cantecul pe care il fredonam in copilarie surprinde, totusi, cu multa fidelitate explozia de flori si lumina a lui Prier (numele popular al lunii aprilie).
Odata cu primele valuri de primavara adevarata, ce mangaie pajistile si padurile, natura isi trimite in lume alaiurile de flori. Mai intai pascutele, cu albul lor diafan, plamanarica, batuta in rosu si violet, finele broderii de alb si purpuriu ale banutilor. Rupt de-a dreptul din soare, galbenul florilor de ciubotica-cucului rasare si el pe pajisti, in timp ce in paduri apar "tamaietele", flori de toporasi si de brebenei. Pana si mlastinile se impodobesc cu holde intregi de bulbuci aurii, iar in livezi, pomii isi prind in crestet "valul subtirel de floare" (multi poeti au sedus natura!). Departe de marile aglomeratii urbane, nevazute de ochii omenesti, plantele isi regizeaza cu grija reinvierea, intr-un spectacol de miresme si de culori, plin de harul divin. Dar florile n-au fost lasate pe lume doar ca sa ne imbete de frumusete. In popor se spunea ca in noptile clare si racoroase de aprilie incep sa colinde alaiurile de zane, care daruiesc florilor harul tamaduitor. Cine mai stie ca lacramioarele intaresc si inima cea mai obosita, ca florile de ciubotica-cucului alina nervii si dau somn cu vise frumoase, ca pascutele lecuiesc ranile vechi si rele ori ca banutii tamaduiesc cumplitul cancer la plamani? Putini, foarte putini. Nestiute, impresionand doar prin farmecul formei si al culorii, florile lunii aprilie ascund secrete extraordinare pentru noi, oamenii.

Banutii
(Bellis perennis)

Fac parte dintre plantele purificatoare ale primaverii. Florile si frunzele lor sunt o adevarata matura pentru stomac, ficat si intestine, pe care le curata de toate otravurile de peste iarna. In medicina populara, cu fierturi de banuti proaspeti sau uscati se tratau bolile de gat si de piept, de la simplele raceli la astm sau la cancer pulmonar. Sa vedem insa si cateva retete de vindecare cu banuti, impreuna cu indicatiile lor terapeutice.

</b><b>Salata de banuti

Se obtine din frunzele si florile proaspete ale banutilor, care se spala bine, se toaca marunt, se asezoneaza cu marar tocat, putin suc de lamaie amestecat cu apa plata sau de izvor si o lingurita de ulei, dupa care se lasa vreme de un sfert de ceas sa se macereze. Se consuma pe stomacul gol. O cura cu aceasta salata, cu virtuti purificatoare deosebite, dureaza sapte zile, timp in care se consuma cate o farfurie de salata inainte de fiecare masa.

</b><b>Tinctura de banuti

Intr-un borcan cu filet se pun flori de banuti fin tocate, umplandu-se vasul pana la gura, dar fara a le indesa. Se toarna peste ele alcool alimentar de 80¡ (se gaseste in comert), amestecand continuu, pentru a se intrepatrunde foarte bine componentele. Se inchide apoi borcanul ermetic si se lasa la macerat trei saptamani, dupa care se filtreaza si se trage preparatul obtinut in sticlute mici si inchise la culoare.

Tratamentul cu banuti

- Durerile de cap obisnuite, durerile de cap provocate de traumatisme ori comotii cerebrale - se trateaza excelent cu salata de banuti proaspeti, intr-o cura de o saptamana. Efecte foarte bune are si tinctura, din care se ia o lingurita in 100 ml de apa (jumatate de pahar), de trei-patru ori pe zi.
- Bronsita, astmul, cancerul la plamani - efecte excelente are salata de banuti proaspeti, care se mesteca foarte bine si se inghite lent, asa incat sa actioneze cat mai bine pe traiectul respirator. In cancerul pulmonar, se foloseste ca remediu adjuvant pulberea de banuti uscati, obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, 4 lingurite pe zi, pe stomacul gol. In astm, se face un tratament cu tinctura de banuti - 1 lingurita de trei ori pe zi, in fiecare doza de tinctura punandu-se cate o picatura de ulei de menta (se gaseste la Plafar).
- Hepatita, ciroza si ascita - florile de banuti proaspete, mestecate pe stomacul gol, au efecte drenoare hepatice extraordinare. Se mesteca cate o mana de flori pe zi, inainte de a manca, vreme de sapte zile la rand. Se poate face si cura cu salata de banuti, in care vor fi puse in proportii egale frunze si flori. In asociere cu anghinarea si ienuparul, florile uscate de banuti au efecte deosebite in ascita cirotica.
- Digestie slaba, balonare, constipatie - se face o cura cu salata de banuti, care are efecte tonice digestive, dreneaza bila, stimuland stomacul "lenes" si prevenind balonarea.

Frumusete

- Ochii inflamati si pleoapele inrosite - se trateaza cu comprese cu apa de banuti (2 linguri de flori fin tocate se lasa 12 ore la macerat, intr-o cana de apa, dupa care se filtreaza).
- Buze crapate, cu ulceratii - se mesteca frunze de banuti, cu care se ung apoi buzele.

</b><b>Ciubotica-Cucului
(Primula officinalis)

Este una dintre plantele de primavara cele mai folosite in medicina populara romaneasca. Radacinile sale au un miros puternic, caracteristic, datorat uleiurilor volatile, fiind utilizate cu succes ca revigorant, ca remediu in bolile respiratorii. Florile au un parfum gingas, abia simtit, asemanator celui al freziilor, avand un efect linistitor, intaritor al nervilor. Frunzele culese primavara, atat cele in stare proaspata, cat si cele uscate, contin o cantitate considerabila de vitamina C. Iata cateva leacuri de primavara:

Siropul de radacini

Radacinile proaspat culese se spala foarte bine, se lasa un sfert de ora la zvantat, dupa care se toaca fin. Se pun intr-un borcan de 400 g, pana se umple o treime, dupa care restul se completeaza cu miere lichida, amestecand incontinuu. La sfarsit, se pune capacul si se lasa sa se macereze la temperatura camerei, vreme de trei-patru saptamani. Va rezulta un sirop cu o mireasma puternica si cu un efect tamaduitor miraculos, in bolile de gat si de piept.

</b><b>Pulberea de flori

Florile de ciubotica-cucului, uscate la umbra, se macina fin cu rasnita de cafea, obtinandu-se o pulbere usor parfumata, care se pastreaza intr-un borcanel bine inchis. Se administreaza din aceasta pulbere cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de un sfert de ora, dupa care se inghite cu apa.

</b><b>Tratamentul cu ciubotica-cucului

- Guturaiul, gripa in faza incipienta, laringita, tusea (uscata, iritativa, convulsiva) - se ia cate o lingura de sirop de radacini de ciubotica-cucului, in doze succesive. Acest sirop dezinfecteaza caile respiratorii, reface epiteliile si stimuleaza imunitatea, ajutand in acelasi timp la eliminarea secretiilor nocive de la nivelul gatului.
- Nevralgia, insomnia, starile de nervozitate - se ia o lingurita de pulbere de flori de ciubotica-cucului, de trei ori pe zi. Pentru efecte mai puternice, se combina fiecare doza cu cate o lingurita de pulbere de sunatoare.
- Convalescenta - se iau cu un sfert de ora inainte de fiecare masa 1-2 linguri de sirop, cu putina apa. Este un remediu valabil mai ales in convalescenta dupa bolile respiratorii acute (pneumonie, bronsita, gripa).
- Raceala in faza incipienta - o reteta populara straveche asociaza florile de ciubotica-cucului cu cele de soc. Se pune cate o jumatate de lingura din fiecare intr-o cana, dupa care se toarna peste ele apa clocotita si se lasa acoperite sa infuzeze vreme de jumatate de ora. Se filtreaza, se indulceste cu miere si se bea acest ceai cat mai fierbinte. Acest remediu incalzeste corpul si il face sa transpire (eliminand astfel toxinele), relaxeaza muschii, protejeaza caile respiratorii si rinichii de actiunea microbilor. Se beau mai multe cani (4-5) din acest ceai pe parcursul unei zile, atunci cand simtim ca suntem pe punctul sa fim prinsi de raceala.

Toporasii
sau
Violetele
(Viola odorata)

Erau plante extrem de apreciate in Evul Mediu. Mireasma si culoarea lor delicate, calitatea lor de vestitori ai primaverii, precum si virtutile tamaduitoare i-au inspirat deopotriva pe parfumieri, pe vraci si alchimisti. In doze mari, radacina lor curata extrem de energic tubul digestiv, motiv pentru care erau folosite in indigestii, dar si in tratamentul de urgenta al otravirilor. Folosita in doze moderate, intreaga planta are efecte benefice in racelile insotite de febra, in tratarea ranilor, precum si ca tonic general. Iata cateva retete de sanatate cu aceasta planta:

</b><b>Tratamentul cu violete

- Intoxicatiile acute (inclusiv cele alcoolice), indigestia - o lingura de pulbere de radacini se pune sa fiarba cu 250 ml (o cana) de apa, la foc mare, pana cand scade la jumatate. Se filtreaza, se raceste si se bea totul dintr-o data. Reactia va fi un puternic reflex vomitativ, care va evacua prompt toate materiile nocive din somac, dupa care va aparea o extraordinara stare de usurare. Este un remediu valabil si in migrenele care apar la pacientii cu probleme biliare.
- Bronsita si guturaiul insotite de febra - se ia pulbere de tulpini florifere si radacini uscate: 1 lingurita, de trei-patru ori pe zi. Principiile active ale plantei scad temperatura corpului si protejeaza sistemul cardio-vascular.
- Pentru cresterea unei danturi sanatoase la copii - o metoda populara cu o eficienta foarte buna, desi greu explicabila, este sa se dea copiilor sa mestece radacini de toporasi, fara sa li se permita sa le inghita insa. Aceasta metoda se aplica numai in perioada de crestere a dintilor, avand drept efect intarirea gingiei si a radacinii dintilor.
- Tratamentul cancerului - un remediu din Bavaria (Germania), care a dat rezultate foarte bune, este folosirea atat interna, cat si externa a toporasilor. Intern, se ia suc sau pulbere uscata de radacina - 4 lingurite pe zi. Pentru pacientii cu constipatie se administreaza o data la doua zile suc de frunze proaspete - un sfert de pahar, in doza unica, dimineata. Extern, se fac comprese cu frunzele proaspete strivite pe o planseta de lemn cu batatorul de snitele si aplicate pe locul afectat, vreme de minimum o ora zilnic. Tratamentul este eficient in cancerele de piele mai ales, fiind util si in cazul tumorilor maligne exteriorizate.

</b><b>Frumusete

Intr-o cana plina pe trei sferturi cu lapte fierbinte, se adauga o mana de flori proaspete de toporasi. Se amesteca usor si se lasa sa infuzeze vreme de jumatate de ora. Cu acest lapte se curata tenul (este util si ca emulsie demachianta) si se fac comprese pentru curatirea si catifelarea pielii. Este si o solutie cu efecte intineritoare asupra pielii.Ilie Tudor