Fineturi de Pasti
</b><b>Placinta cu sardele
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 1 pachet aluat de foitaj, 2 lingurite ulei de masline, 2 cepe mijlocii taiate marunt, 1/4 lingurita cimbru uscat, 1/2 lingurita maghiran, 2 rosii potrivite taiate felii, 1/4 ceasca cascaval ras, 45 g sardele (din conserva), 1/4 ceasca masline negre (fara samburi) taiate in doua, 1 ou batut usor.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C, se unge o tava cu ulei sau cu unt si se aseaza in ea aluatul de foitaj. Separat, se pune uleiul la incins si se prajesc, circa 10 minute, ceapa si ierburile aromate, la foc potrivit. Se intind peste aluat, lasandu-se o margine libera de 2 cm de jur imprejur. Se aseaza feliile de rosii peste ceapa si se presara cascavalul ras. Se scurg sardelele, se taie in doua si se aranjeaza in forma de zabrele pe toata suprafata aluatului si in fiecare "ochi" se pune cate-o jumatate de maslina. Se ung marginile neacoperite cu umplutura cu ou batut, se da placinta la cuptor si se coace 25 de minute. Se serveste calda, cu salata Waldorf.
</b><b>Salata Waldorf
Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 mere rosii mijlocii, 2 tulpini de telina taiate rondele, 1/4 ceasca miez de nuca sfaramat, 1/4 ceasca maioneza, 3 linguri sos vinegreta, 1 lingura smantana acrisoara.
Mod de preparare: Se taie merele in patru, se inlatura partea lemnoasa si apoi se taie, din nou, in bucati de 2 cm. Se pun intr-un castron si se amesteca cu telina si miezul de nuca. Intr-un alt castron, se amesteca maioneza cu sosul vinegreta si cu smantana. Se toarna sosul astfel preparat peste salata si se amesteca pana ce s-a incorporat. Se serveste imediat intr-un castron "tapetat" cu frunze de salata verde.
Nota: pentru 1/2 ceasca de sos vinegreta se amesteca bine 4 linguri de ulei de masline cu 3 linguri de otet alb, o lingurita de mustar, sare si piper negru macinat.
</b>
<b>Aperitiv cu rosii si ardei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri ulei de masline, 1 ceapa rosie mare, 2 ardei grasi rosii, taiati cubulete, 1 ardei gras verde taiat fasii, 4 rosii mari curatate de pielita si taiate marunt, 2 lingurite zahar.
Mod de preparare: Intr-o cratita se incinge uleiul si se caleste ceapa, la foc mic, pana ce se inmoaie. Se adauga ardeii si se dunstuiesc si ei 5 minute, la foc potrivit, amestecand intruna. Se incorporeaza rosiile si zaharul, se face focul mai mic si se fierb legumele inca 8 minute - cu capac.
Pulpa de miel cu salvie si tarhon
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 kg pulpa de miel, 1/4 ceasca salvie proaspata taiata mai mare, 2 linguri tarhon verde taiat mai mare, 1 catel de usturoi, 1 ceapa potrivita tocata marunt, 1-2 linguri ulei, 2 cesti vin alb, 1/4 ceasca zeama concentrata de pui (Knorr+apa).
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180¡C si se curata carnea de pielite si grasime. Tarhonul, salvia, usturoiul si uleiul se amesteca 30 de secunde in mixer pana ce devin pasta. Cu aceasta pasta se freaca carnea pe toate partile, se aseaza intr-o tava mai adanca, se toarna peste ea putina apa, se da la cuptor si se coace - fara capac - o ora si un sfert. Se scoate pe un fund de lemn, se inveleste cu o folie de plastic si se lasa 10 minute inainte de a o taia. Tava in care s-a rumenit carnea se pune pe foc, peste zeama de la friptura se toarna vinul si zeama de carne, se amesteca bine (dezlipind si ceea ce s-a prins de fund), se da focul mic si se lasa sa fiarba incet circa 5 minute. Sosul astfel preparat se serveste impreuna cu pulpa de miel taiata fasii.
Dulciuri</b><b>Tort de lamaie
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 ceasca faina, 75 g unt, 2-3 linguri apa de la gheata, 1 1/2 ceasca zahar, 1/4 ceasca zeamil (Maizena), 1 1/4 ceasca apa, 1/2 ceasca zeama de lamaie, 1 lingura coaja rasa de lamaie, 4 galbenusuri batute usor, inca 30 g unt, 2 lamai mijlocii, inca 1/2 ceasca zahar, inca 1/2 ceasca apa.
Mod de preparare: 1. Se cerne faina intr-un castron mare, se adauga untul taiat bucatele si se freaca 2 minute intre palme, pana ce amestecul devine sfaramicios. Se incorporeaza apa (aproape toata) si se face un aluat tare (la nevoie, se mai adauga apa). Se intinde aluatul pe planseta infainata (putin) si se mai framanta un minut ca sa se inmoaie. Se intinde cu vergeaua si se imbraca cu el o forma rotunda (diametrul: 23 cm). Se acopera cu o folie de plastic si se tine 30 de minute la frigider. Se incinge cuptorul la 180¡C, se acopera aluatul cu hartie de copt si cu un strat de boabe de fasole (sau orez) si se coace 10 minute. Se scoate din cuptor, se inlatura hartia si boabele de fasole si se coace inca 5 minute, pana ce se rumeneste, dupa care se lasa sa se raceasca. 2. Intr-o cratita potrivita se amesteca bine zeamilul, zaharul si apa, pana ce amestecul devine neted. Se adauga zeama si coaja de lamaie si se pune la fiert - la foc potrivit -, amestecand intruna. Se face focul mai mic, se incorporeaza galbenusurile, se amesteca bine si se mai lasa sa fiarba un minut. Se ia de pe foc, se adauga si untul, se amesteca si se lasa sa se raceasca. 3. Se taie lamaile felii rotunde. Se pun pe foc apa si zaharul si se amesteca - fara sa dea in clocot - pana ce se topeste zaharul. Se incorporeaza feliile de lamaie si se lasa sa fiarba un minut, la foc mic, fara sa se mai amestece. Se scot feliile de lamaie din sirop si se lasa sa se scurga. Se toarna compozitia de lamaie + galbenusurile, rece, peste aluatul copt si se acopera cu feliile de lamaie asezate ca solzii de peste. Tarta se tine peste noapte la congelator. Inainte de-a o servi, se lasa 5 minute la temperatura camerei si se taie in bucati. Se poate servi si cu frisca.