Asii adolescentilor

Redactia
Asii Muzicii. Cinci ieseni la botezul celebritatii:CannabisDe pe Copou, in linia intai. Dupa ce a cucerit mai intai Copoul si apoi intreaga Moldova, trupa Cannabis, formata din instrumentisti cu mare experienta, absolventi ai Conservatorului, a ajuns recent si in metropola bucuresteana, pentru a-si l...

Asii Muzicii
Cinci ieseni la botezul celebritatii:</b><b>Cannabis</b><b>De pe Copou, in linia intai

Dupa ce a cucerit mai intai Copoul si apoi intreaga Moldova, trupa Cannabis, formata din instrumentisti cu mare experienta, absolventi ai Conservatorului, a ajuns recent si in metropola bucuresteana, pentru a-si lansa albumul de debut si a sustine cateva concerte. Purtand un nume usor psihedelic, "Cannabis Lights", Cd-ul formatiei iesene dovedeste potentialul necesar pentru a ajunge in prima linie, chiar daca mai pastreaza cate ceva din sfiala provinciala. Clasa trupei a fost etalata convingator si la concertul de lansare desfasurat la "Laptaria lui Enache", unde cei cinci au cantat cu o pofta nebuna, atat piese proprii, cat si preluari din repertoriul clasic de rock si blues, fiind readusi de mai multe ori pe scena, de un public entuziasmat de prestatia lor.

</b><b>Cei mai buni din targul Iesilor

Trupa s-a infiintat mai mult intamplator, in ianuarie 1999, atunci cand cei cinci au pasit pentru prima oara impreuna pe scena, pentru a onora un angajament de o seara, in clubul iesean "Cannabis". Patru absolventi ai Conservatorului din Iasi si un "intrus"- Debo, care a terminat Facultatea de Mecanica -, cinci trasee diferite, pana in acea seara, trecand prin jazz, rock, muzica electronica, heavy-metal. "Ne-am simtit atat de bine pe scena, incat am decis sa continuam impreuna. Avem gusturi si experiente muzicale diferite, insa a existat un fond comun, de la care sa pornim si, in plus, ne cunosteam bine, din Conservator sau din diferite trupe prin care ne mai intersectaseram", spune Dan Spanu, basistul formatiei. "Nu cred ca exagerez cand spun ca trupa noastra reuneste cei mai buni instrumentisti ai momentului din Iasi. Altii mai buni n-am fi gasit."
Dan a inceput sa ia primele lectii de vioara la 7 ani, insa cu timpul a abandonat, din lipsa oricarei placeri pentru studiul acestui instrument. Ajuns la liceu, el a hotarat, impreuna cu cativa colegi, sa infiinteze o trupa rock. "Singura problema era ca nici unul dintre noi nu stia sa cante la vreun instrument. Incet, incet, ei au invatat chitara si eu am devenit din oficiu basist." A urmat Conservatorul, unde a studiat jazz si muzica usoara. Inainte de a ajunge in Cannabis, Dan a participat la numeroase festivaluri de jazz din tara, iar acum este regizor muzical la Radio Iasi, functie prin prisma careia considera ca "e un lucru foarte bun ca a inceput sa se revina la concertele live si ca multe trupe rock se pot afirma efectiv prin muzica si nu neaparat prin versuri nostime sau alte trucuri."
Bacauan de origine, Mihai Musceleanu, unul din chitaristii formatiei, a adunat numeroase premii la festivaluri si concursuri de jazz sau chitara clasica. La fel ca Dan, el a absolvit cursurile Universitatii de Arta "George Enescu", dupa terminarea unei facultati tehnice. "Am invatat singur sa cant la chitara, in general chitaristii sunt niste autodidacti, pentru ca profesorii la acest instrument sunt ca o mina de aur: rari si pretiosi. Cantam inainte de a da la Conservator, dar slab, nu ca acum sunt grozav, dar studiul la Conservator m-a invatat multe, m-a deschis la cap."
Mezinul trupei este solistul vocal, Ciprian "Zippo" Vaideanu, care in luna mai implineste 28 de ani. A inceput sa studieze chitara bas in clasa a Iv-a, apoi intr-a Ix-a a trecut la canto. Ca student, a facut parte din corul "Camerata", cu care a sustinut concerte in Belgia, Elvetia, Franta, Spania, Germania si Cehia. El a venit cu ideea primei piese cu care Cannabis a scos capul in lume, "Birtutz". "Ma documentam pentru lucrarea mea de diploma, ce avea ca subiect legatura dintre folclor si jazz, si mi-a atras atentia o piesa care are mare succes in Ardeal: <<la birtutu din padure>>. Vatra Dornei - Bistrita nu-i cine stie ce distanta, asa ca si la noi, in Bucovina, se aude la nunti, peste tot. I-am schimbat, impreuna cu baietii, in intregime linia melodica, am pastrat versurile si asa am ajuns la <<Birtutz>>."
Alaturi de Mihai, cel de-al doilea bacauan al trupei este Debo. (Dan si Cristi sunt ieseni, iar Ciprian vine din Campulung Moldovenesc.) El a cantat la chitara de prin clasa a noua pana in anul Iii, cand "am fost umilit de niste conservatoristi si am decis sa incep de la zero cu un nou instrument si sa invat totul despre el". Fara sa fi absolvit, precum colegii sai, vreo academie de muzica, Debo este un baterist profesionist, a carui forta are un cuvant greu de spus in tonusul de concert al trupei.
La 46 de ani, Cristian Garlea are in spate o cariera impresionanta. Membru fondator al unor formatii-pionier in jazz-rock-ul romanesc, precum Transfer (1977), Paralela 45 (1979), el a castiat premiul pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu si s-a remarcat mai apoi ca talentat compozitor de muzica electronica. Din 1999, este profesor de pian in Iasi.
In aceasta componenta Cannabis a devenit in scurt timp o trupa iubita in capitala Moldovei, cantand saptamanal prin cluburi si la Casa de Cultura a Studentilor, acolo unde fiecare concert este primit cu entuziasm de sute de spectatori. "De multe ori publicul iesean canta mai mult decat mine", spune Ciprian. "Sunt 300-400 de oameni care canta, danseaza, se urca pe pereti, e o atmosfera incendiara. Multi dintre ei sunt studenti din Copou, de la Litere, Istorie, vin si ingineri, dar mai putini." Trecerea de la repertoriul clasic al unei trupe de club, un repertoriu format din standarde de blues si rock, la unul propriu, cu compozitii originale, a fost destul de anevoioasa. Insa dupa ce videoclipul piesei "Birtutz" a ajuns pe locul Ii in topul Mcm si dupa ce au participat la Festivalul de la Mamaia cu "Ce frumoasa esti", cei cinci au dat bice pentru a strange 10 piese noi, editate de Casa de discuri Soft Records pe Lp-ul "Cannabis Lights". "Inca nu avem o directie clara, pe disc sunt piese foarte diferite, piese pop, balade rock, doua cantece cu clare influente ethno. Vrem ca urmatorul album sa fie mai unitar, sa ne concentram pe un stil. Nu va fi o alegere pur comerciala, ci vom canta ce ne place, pentru ca atunci cand apari pe scena si canti cu placere lucrurile merg mult mai bine."
Cat despre numele grupului - "vrem sa subliniem ca nu avem nici o legatura cu drogul, alegerea sa a fost una pur sentimentala. Este vorba de numele barului unde am cantat pentru prima oara, unde am avut apoi concerte saptamanale mai mult de un an de zile, un loc in care ne-am simtit extraordinar".Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)

Componenta:</b><b>Ciprian Vaideanu (voce), Mihai Musceleanu (chitara), Dan Spanu (chitara bas), Cristian Garlea (clape), Debo (tobe).

<b></b>