Ora De Consultatie
Dr. Ion Noica In Dialog Cu Cititorii</b><b>Hirsutismul
"Cand ma uit in oglinda si imi vad firele de par de pe fata, ma apuca groaza. Daca nu mi le-as smulge, as avea mustata si barba, ca un barbat", ne scrie cu mult naduf o cititoare a revistei. Adevarul este ca hirsutismul (cresterea parului pe suprafete intinse, in zone ale pielii ce nu sunt acoperite de obicei) nu este numai un necaz estetic, ci si o mare problema psihica la femei, generatoare de dezamagire si depresii.
Cauza aparitiei hirsutismului este dereglarea secretiei de hormoni androgeni, pe care ovarele sau glandele cortico-suprarenale ii produc in exces. Par excedentar poate sa mai apara in perioada de sarcina, ca urmare a unor tratamente prelungite cu preparate pe baza de cortizon (minoxidilul, de pilda, un produs menit initial sa scada tensiunea arteriala marita si care ulterior a fost administrat si pentru a stimula cresterea parului din crestetul capului) si datorita reactivarii unor gene asa-zise "ancestrale", care asigurau cresterea blanii adevarate pe stramosii nostri cei mai primitivi. Reactivarea lor (cu urmari nefaste, adesea) este o problema generata de mediul poluat, dar si de o hranire neadecvata.
Alte aspecte clinice ale hirsutismului
Aceasta suferinta se asociaza adeseori cu o seboree abundenta, cu acnee destul de intinsa, chiar cu furunculoza. Pacientele pot fi si supraponderale, chiar ajungand la obezitate si/sau diabet zaharat de tip Ii ori diabet dependent de insulina. Boala poate coexista si cu modificari la san, uter, ovare sau cu prezenta microlitiazei biliare, renale si mai rar salivare ori pancreatice. Colesterolul poate fi crescut, la fel si alte grasimi din sange, relevante fiind aparitia unor mici sau mai mari puncte alb-galbui de grasime la unghiul pleoapelor, spre baza nasului sau chiar pe pleoape (numite xantoame). Este util de retinut ca, inca din adolescenta, fetele trebuie sa observe modul de crestere a parului pubian. Daca in partea superioara acesta este pe o limita strict orizontala, situatia e normala. Daca insa parul are tendinta de a se dezvolta in sus, catre ombilic, este un semn ce denota un oarecare dezechilibru hormono-endocrin, fapt ce necesita indreptarea atentiei si asupra altor organe, un control medical de specialitate si eventual investigatii (Eco, examen cito-vaginal etc.).
</b><b>Hirsutismul trebuie privit si tratat ca o boala a intregului organism?
La aceasta intrebare se poate raspunde afirmativ. Argumentand ca este o suferinta complexa, pluriorganica, iar ce se vede la exterior (pilozitatea prezenta acolo unde, in mod obisnuit, nu exista par aproape deloc) este doar aspectul vizibil al bolii. Iata de ce se recomanda un tratament medical complex, pertinent (aflat in prezent intr-o continua perfectionare).
</b>
<b>Cum trebuie sa procedeze o femeie cand se decide sa scape de parul
inestetic al ei sau al copilului?
Mai intai e indicat sa consulte medicul (generalistul de familie, dermatologul, endocrinologul, chiar psihiatrul sau psihologul). Deci primul pas nu trebuie sa fie salonul de cosmetica, care este oportun doar ulterior. Medicul este cel indicat sa arate ca vitaminele, "herbele", sau alte remedii mai mult sau mai putin naturale, luate in mod ori in cantitati improprii, pot fi periculoase. La inceputul tratamentului propriu-zis, trebuie analizata starea endocrina a organelor sexuale hormonal-dependente (sani, ovare, uter) si nu in ultimul rand, este necesara o evaluare a impactului hirsutismului asupra echilibrului psihic, care, perturbat, poate duce la instalarea depresiei sau a refugiului in alcool si droguri.
</b><b>Rolul si locul dietei in terapia bolii
Regimul alimentar trebuie sa fie parte integranta a tratamentului medicamentos, fiind cunoscut faptul ca hirsutismul are suport endocrin-hormonal, iar alimentele ce contin mult colesterol (din el se sintetizeaza hormonii sexuali) pot avea un impact negativ asupra fiziologiei endocriniene. Sa fie reduse grasimile, ouale, creierul, ficatul si organele, momitele, icrele, untul, smantana, carnea de porc si produsele indelung procesate. Hranirea cu vegetale, legume verzi proaspete si cat mai multe fructe, consumate ca atare sau sub forma de sucuri (injumatatite cu apa), este considerata de catre cercetatorii in nutritie "un ocean de sanatate", fiind de mare ajutor chiar si in tratamentele cu antibiotice si vaccinuri, pe motiv - dovedit - ca mareste rezistenta naturala (imunitatea) la boala. Apa este, si ea, extrem de importanta (o lipsa cronica de apa in organism poate face genele sa o ia razna). Prin piele, cu sau fara par, se elimina o data cu transpiratia peste 140 de substante din organismul omului, substante dintre cele mai toxice, nu numai pentru rinichi, ficat, dar si pentru creier. Or, dupa cum bine se stie, transpiratia necesita apa. Un regim fara carne si grasimi, dar cu multe vegetale si lichide, urmat cu 3-4 zile inaintea ciclului, face sa dispara sindromul premenstrual (dureri, hemoragii mari etc.), atat de frecvent la femeile care prezinta pilozitate in exces. Respectand aceste recomandari, se combate si se previne constipatia, frecvent prezenta la femeile cu disfunctii hormonale, concomitent cu hirsutismul si acneea.
In ce conditii se recomanda si un tratament medicamentos in hirsutism?
Sunt necesare unele medicamente pentru a neutraliza principalele doua cauze ale acestei boli: 1. hiperproducerea hormonilor androgeni (de catre ovarele, de obicei chistice, si de catre glandele suprarenale) si 2. raspunsul exagerat al foliculului pilos la actiunea hormonilor androgeni (masculinizanti). Cu multi ani in urma, tratamentul se limita la medicamente estro-progestative, cu efecte modeste si cu contraindicatii: obezitate, diabet, hipertensiune arteriala sau colesterol crescut in sange. In prezent, se obtin rezultate superioare, cu alte preparate farmaceutice, administrate numai sub supravegherea medicului. Rezultatele sunt excelente in 75% din cazuri si foarte bune in rest. O precizare: in primele 2-3 luni de tratament, se recomanda contraceptie mecanica (aplicarea unui sterilet), pentru a evita riscul unor malformatii la fatul masculin. Spironolactona, un diuretic foarte eficient in boli cardiace, de ficat sau de rinichi, a dat bune rezultate in diminuarea densitatii parului excedentar, dar dozele si durata acestui tratament nu sunt lipsite de mari riscuri metabolice. Acneea este foarte prezenta la femeile cu hipertricoza, motiv pentru care s-a apelat la tratamente cu antibiotice, in diferite doze si pe durate indelungate, de peste 4-6-8 luni. Privitor la acneea din hirsutism, rezultatele au fost din cele mai bune, numai ca a aparut un fenomen foarte grav, atat pentru cei tratati astfel, cat si pentru cei din jur: selectarea unor microbi rezistenti la toate antibioticele actuale, cele mai periculoase fiind tulpinile de stafilococi s.a. Tratarea acneei cu antibiotice a fost reglementata astfel: sa se faca tratamente de scurta durata, sa nu se apeleze simultan, local si pe cale orala la antibiotice diferite si sa acceptam recomandarea de a nu mai solicita antibiotice nelimitat. Recent, s-a comunicat descoperirea unor medicamente care impiedica blocarea porilor din piele (in acnee), rezolvand, in viitorul apropiat, aceasta boala fara antibiotice. Depresia sau alte manifestari psihice adiacente hirsutismului necesita un consult medical efectuat din timp.
Ce mai trebuie sa stie o femeie
cu hirsutism inainte de a ajunge la salonul de cosmetica?
Depilarea, smulgerea din radacini a firelor de par de pe suprafata buzei superioare si a barbiei, sa se efectueze in sedinte multiple. Practica lor este interzisa in cazul unor infectii cutanate sau boli acute. Nu se depileaza sub nici un motiv parul de pe suprafata sau din vecinatatea nevilor pigmentari (alunitelor), indiferent de marimea lor, mai ales la femeile care au zeci sau sute de asemenea formatiuni, existand pericolul de initiere a unor cancere de piele extrem de grave (melanom). Parul din vecinatatea alunitelor nu se decoloreaza cu apa oxigenata, nu se rade cu lama, nu se trateaza cu creme depilatoare; se inlatura doar prin taiere cu forfecuta, conservand radacina. Aceleasi recomandari sunt valabile si pentru firele de par de pe sani si de pe piept. Nu sunt de acceptat nici sedinte de ultraviolete sau bai de lumina, pe motiv ca in hirsutism pielea suprasaturata de hormoni este foarte sensibila la orice fel de radiatii.
Inlaturarea parului de pe membre, spate sau de pe suprafata abdomenului
Se face apeland la aparatul de ras cu lama (si nu la ceara sau la aparatele depilatoare), mijloc ce pastreaza foliculii pilosi (cum se numesc radacinile). Dezavantajul acestor procedee este ca trebuie repetate la intervale de timp. De ce trebuie conservate radacinile firelor de par? Explicatia este ca parul creste, la ambele sexe, prin fixarea unor cantitati de hormoni pe celulele ce alcatuiesc radacinile, cat timp ele exista. In cazul distrugerii in mod necugetat a foliculilor pilosi extrem de numerosi la femeia cu hirsutism, raman foarte mari cantitati de hormoni sexuali liberi in sange, care se vor fixa pe organele sensibile (sani, uter, ovare), initiind cu timpul inflamatii, chisturi, tumori si, nu in ultimul rand, cancere. Hipertricoza este recomandabil sa nu fie abordata nici cu creme ori solutii depilatoare.
Pro sau contra laserului in tratamentul
hirsutismului?
Laserul distruge in mod "elegant" parul in exces, cu radacina cu tot, dar lasa in sange "samanta raului", hormonii liberi, de care am pomenit mai sus, generand si un spor de radicali liberi ai oxigenului, implicati si ei in mai toate bolile cronice degenerative. Femeia gravida, cu sau fara par excedentar, sa chibzuiasca mult asupra beneficiului si a riscului unor proceduri cosmetice asupra dezvoltarii fatului. Aproape ca nu exista substanta care, aplicata pe piele, sa nu patrunda in sange, cu efecte bune sau rele.
In concluzie: nu faceti eroarea sa procedati la inlaturarea parului aflat in exces in hirsutism, inaintea unui temeinic control medical, singurul in masura sa descopere la timp adevaratele cauze ale hiperpilozitatii inestetice, eventuale boli care, neglijate si netratate, pot pune viata in real pericol.