Ecologie

Redactia
EcologieCititorii Au Cuvantul. Sa Salvam Aspusenii!Anglia"Acele locuri sunt dintotdeauna ale motilor si trebuie sa ramana ale lor". Cum se poate ca o comoara atat de bogata a Romaniei sa ajunga in mainile unui ticalos? Si ce daca este si el roman? Oare mai este roman din moment ce intentioneaza sa "f...

EcologieCititorii Au Cuvantul

Sa Salvam Aspusenii!</b><b>Anglia</b><b>"Acele locuri sunt dintotdeauna ale motilor si trebuie sa ramana ale lor"

Cum se poate ca o comoara atat de bogata a Romaniei sa ajunga in mainile unui ticalos? Si ce daca este si el roman? Oare mai este roman din moment ce intentioneaza sa "fure" acest tezaur al Romaniei? Acele locuri sunt dintotdeauna ale motilor si trebuie sa ramana ale lor, numai ei au dreptul de a cumpara sau vinde ceea ce le apartine, totul este al lor, viata lor, munca lor de o viata. Acele monumente istorice - biserici, cimitire, cavouri - pot fi mutate la voia intamplarii? Biserica nu se opune acestui lucru? "Boss"-ul preotilor (nici nu stiu cum il cheama, dar nici nu ma intereseaza, daca este atat de indiferent fata de soarta unor biserici istorice) chiar nu are un cuvant de spus sau este si el in miscare de "conturi" pe acolo? Cand am citit articolul dvs., am fost foarte indignata si suparata. Acele frumuseti, pe care le-am vizitat demult cu parintii mei si care mi s-au parut magnifice, sa fie acum schimbate? Si ce o sa vedem? Lacuri cu pesti? Parcuri? Exista destule in Romania si nimeni nu are grija de ele. Am calatorit in foarte multe tari si peste tot am auzit despre Romania numai lucruri urate, ca Romania ar fi o tara murdara si cu oameni foarte lenesi. Nu este adevarat! Noi avem o tara foarte frumoasa, dar nu stim si nu avem cu ce sa o ingrijim; nu sunt banii necesari pentru dezvoltarea turismului, pentru ca sunt folositi pentru alti "baieti si fete" de la conducere. Daca turismul ar fi dezvoltat, am avea o tara superba, superba pe langa alte tari din Europa. Sotul meu este cetatean englez, am fost de multe ori in Marea Britanie, peste tot, dar nu am descoperit locuri atat de fermecatoare ca la noi, in Romania. Cu acesti munti superbi, acea iarba care intr-adevar miroase a iarba si nu a chimicale, brazii verzi, cu aspectul lor frumos, Romania este mult mai frumoasa decat Marea Britanie, de milioane de ori - aceasta este parerea mea si a sotului meu.
Romanii nu sunt lenesi, dar nu au ce, unde, cum sa-si faca o situatie, pentru ca nimeni nu ii ajuta, nu le da nici o speranta, de aceea ei devin lenesi si neinteresati de nimic. Avem foarte multi romani destepti, care ar putea sa faca multe lucruri pentru Romania, dar prefera sa plece in alte tari straine si sa-si dezvolte inteligenta acolo. De ce oare? Pentru ca nimeni nu se intereseaza de aceste "inteligente romanesti".
Referitor la articolul d-lui Horia Turcanu, cred ca ar trebui sa fie dat pe un post de televiziune, sa stie absolut toata lumea ce-o sa se intample in viitor cu frumoasele comori romanesti. Imi cer mii de scuze daca v-am rapit prea mult timp, dar cred ca nimeni nu poate sta indiferent, cand citeste acest articol. Va citesc de la primul numar aparut, sunteti un adevarat "As" (As-ul din maneca, daca pot spune asa), sunteti o revista extraordinara, cu niste oameni extraordinari, care lucreaza si-si dedica timpul pentru aceasta revista, dar care vor sa fie cei mai Asi. Sunteti cei mai buni dintre toate publicatiile pe care le stiu.Emilia Smith

Emiratele Arabe Unite</b><b>"Faceti ceva impotriva acestui monstru"

Draga "Formula As",
Ma numesc Caldararu Cristina si va scriu din "neagra strainatate", mai precis din Emiratele Arabe Unite. Nu sunt plecata de prea mult timp de acasa, ca sa simt dorul de tara si de cei dragi, dar imi este de ajuns. Va citesc de mult si de cand sunt aici, va urmaresc saptamana de saptamana pe Internet. Am urmat multe din sfaturile cuprinse in rubricile: "Cititorii raspund", "Bunica stie tot", "Cosul cu targuieli" si multe altele. Am dat chiar si tratamente prietenilor de familie cu probleme de sanatate si - culmea! - au "mers". Ce mai incoace si incolo, sunteti o alinare pentru sufletul celor din tara, cei cu bani putini, dar cu suflete mari.
In legatura cu articolele de la Rosia Montana, nu credeam ca se va ajunge chiar asa de departe cu foamea de bani. Nu este posibil asa ceva! Sa ne distrugem tara, pamanturile noastre vestite in toata lumea, singura noastra sansa de scapare din tot balamucul asta al economiei la pamant!? Nici eu nu eram constienta de bogatia tarii noastre. Eu lucrez intr-un Net-caf? din Abu-Dhabi si intalnesc aici toate natiile de oameni: americani, englezi, egipteni, filipinezi, francezi, italieni. Si toti ma intreaba din ce tara sunt si stiti ce le raspund? Din cea mai frumoasa tara din lume! Si stiti ce este ciudat? Toti sunt de acord cu mine. Toata lumea cu care vorbesc ar vrea sa viziteze tara mea, pentru ca au auzit cat de frumoasa este. Nici nu va inchipuiti cat de arid poate sa fie aici, in jurul meu. Nu tu paduri, nu tu flori (in orasul din care sunt - Pitesti, tot timpul erau flori), nici macar iarba! Desigur, sunt si parcuri plantate si ingrijite foarte bine, in care poti sa te plimbi, insa trebuie sa platesti, si nu o suma neglijabila, ci chiar ceva bani! Asa ca, dragii mei, faceti ceva impotriva acestui monstru care ne va distruge tot ceea ce avem mai scump pe lume: natura. In speranta ca nu v-am plictisit si ca poate voi, cei de acasa, va veti trezi la realitate, va salut cu cele mai calde urari de sanatate si putere de munca.
P.S. Tuturor celor din redactia "Formula As": tineti-o tot asa si va fi foarte bine!
Cu respect,Cristina Caldararu

Austria</b><b>"Mania lui Dumnezeu incepe sa bata la portile Romaniei"

Ceea ce se petrece in Romania se face pentru economia... altor buzunare. Am ajuns de rasul lumii. Ne vindem copiii, fauna, vegetatia. Exportam materie cenusie in tari dezvoltate. Mania lui Dumnezeu incepe sa bata la portile Romaniei. In fiecare zi suntem pedepsiti, dar noi nu vedem. Ne place sa spunem ca suntem un popor credincios, dar nu o dovedim suficient de mult. Renumele de "oaza verde" l-am castigat pe buna dreptate, dar il pierdem pentru un pumn de bani. Rosia Montana este continuarea unei catastrofe ecologice si nu inceputul ei. Se trag in permanenta semnale de alarma, dar se pierd in pacla deasa a indiferentei. Ma doare sufletul sa constat, zilnic, ca suntem un popor dezbinat. Dovada? Chiar unul de-ai nostri ne impinge in prapastia durerii si a pierzaniei. Oamenii de rand nu pot face nimic. Suntem considerati "mase", "multimi", "cifre". Ma infricoseaza gandul ca ceea ce se petrece in rarunchii muntilor se va materializa intr-un final trist. La Rosia Poeni li s-a dat romanilor o lectie, pe care, din pacate, nu a invatat-o nimeni, mai ales autoritatile. Nepasarea, indiferenta, egocentrismul, avaritia, saracia isi vor pune amprenta definitiv si la Rosia Montana. Sunt de acord cu sugestia semnarii unui protest. Dumnezeu sa fie cu noi pana la sfarsit.Wang Maria

</b><b>Germania</b><b>"Este infiorator ceea ce e pe cale sa se intample in Apuseni"

Ma numesc Anca Miclea si sunt nascuta in Brad, judetul Hunedoara. Momentan traiesc in Germania, insa ceea ce se intampla in tara nu ma lasa indiferenta. Apusenii sunt locul unde imi reincarc bateriile pentru a putea rezista in lumea "de afara".
Este infiorator ceea ce e pe cale sa se intample in Apuseni si mult mai infiorator este faptul ca acest lucru este "legal", adica Guvernul, Ministerul Mediului s.a.m.d. sunt de acord cu asta. Am vazut insa ca oamenii de rand nu au aceeasi parere. Daca pot sa ajut cu ceva, o fac cu mare placere. Nu se poate sa lasam sa se distruga istoria motilor, a romanilor. Nu se poate face un referendum national? Daca da, ce trebuie facut? Cum pot sa ajut?
Din pacate, imaginea Romaniei in Ue este asa de patata, iar ceea ce se incearca sa se faca la Rosia Montana nu o sa o imbunatateasca deloc. In afara tarii suntem tratati ca niste tigani, iar in tara suntem tratati ca niste prosti. Imi pare asa de rau ca se intampla lucruri de acest gen, incat imi vine sa plang din c cauza neputintei de a le schimba. Daca as putea ajuta Romania, as face-o cu mare placere.
Numai bine si toate cele bune,Anca M.

</b><b>Romania</b><b>"Sa dam de pamant cu nemernicii astia"

Va scriu ca urmare a articolelor semnate de d-l Horia Turcanu privitoare la catastrofa ecologica, sociala si culturala care se pregateste la Rosia Montana. Consider ca este timpul sa actionam ca o societate civila adevarata si sa demonstram ca nu permitem sa ni se calce in picioare viata, istoria si vatra. Pentru a nu va irosi timpul, iata propunerile mele, in care rolul demonstrat de dvs. pana acum, de catalizator al energiilor pozitive ale acestei tari, ramane la fel de important:
- publicarea in revista dvs. a unui talon prin care sa se realizeze culegerea de semnaturi de protest fata de ceea ce se intampla la Rosia Montana. Sugerez urmatoarea forma a talonului:
Subsemnatul (nume si prenume) din (localitatea, strada, nr.), posesor al actului de identitate (seria, nr.), in calitate de cetatean al Romaniei, protestez impotriva actiunilor demarate si preconizate de catre Compania "Eurogold", privind exploatarea la suprafata a aurului in Muntii Apuseni, in zona Rosia Montana, si va solicit pe aceasta cale stoparea acestora. Totodata, solicit anchetarea de catre institutiile abilitate a legalitatii acestei afaceri si a raspunderii persoanelor implicate. Data Semnatura
Propun ca taloanele completate si semnate sa fie trimise pe adresa redactiei, unde sa fie centralizate, iar listele de semnaturi sa fie remise presedintelui Romaniei, primului-ministru, celor doua camere ale Parlamentului, eventual altor autoritati, inclusiv din Uniunea Europeana.
- crearea unei fundatii si a unui fond care sa angajeze specialisti (avocati, experti), care sa vina in sprijinul celor din zona care lupta impotriva Companiei. Pentru aceasta, se poate deschide un cont de subscriptie, iar raportul privind banii adunati si felul cum au fost cheltuiti sa apara periodic in revista, asa cum apare de obicei la pagina de "S.O.S".
- nu in ultimul rand, adresam prin intermediul dvs. rugamintea catre preotii si calugarii care ne-au implinit sufletele in paginile de "Spiritualitate" ale revistei "Formula As" sa-si inalte rugaciunile pentru salvarea acelei bucati de tara, amenintata de lacomia si prostia unora.
Uniti, hotarati si cu Dumnezeu alaturi, vom reusi. Haideti, prieteni, sa lasam plansul si sa dam cu nemernicii astia de pamantul de care ei cred ca-si pot bate joc.
Cu stima,Gheorghe Jescu - Bacau(Imagini din Tara Motilor de Victor H. Mercea)