Asii adolescentilor

Redactia
Asii Muzicii. "Fiti alaturi de noi,. fiti alaturi de muzica rock!"Spring Rock Festival. Sambata, 30 martie, Sala Polivalenta din Capitala si-a "amintit" de vremurile in care aici concertau, cu sala arhiplina, cele mai tari trupe romanesti sau chiar nume grele ale rock-ului mondial. Spring Rock Festiva...

Asii Muzicii

"Fiti alaturi de noi,
fiti alaturi de muzica rock!"Spring Rock Festival

Sambata, 30 martie, Sala Polivalenta din Capitala si-a "amintit" de vremurile in care aici concertau, cu sala arhiplina, cele mai tari trupe romanesti sau chiar nume grele ale rock-ului mondial. Spring Rock Festival a aliniat la start sapte trupe care, intr-un show live ce a durat mai mult de cinci ore, au revelat vigoarea si dragostea de care se bucura in continuare rock-ul romanesc. Deschiderea a fost facuta in forta de Metrock, care, cu o componenta intinerita, a insemnat o surpriza placuta. Un rock cantabil, dar fara compromisuri. "Fiti alaturi de noi, fiti alaturi de muzica rock!" Devotamentul cu care liderul trupei, Cristi "Zapada" Ionita, sta de ani buni pe meterezele heavy-metal-ului a fost rasplatit si in acest concert de simpatia publicului. O data cu recitalul Metrock s-au conturat si coordonatele spectacolului: sunet si lumini de inalta clasa, o organizare - Flow Music si Therma Service- profesionista. A urmat mixtura de genuri si de ritmuri actuale, adusa in scena de Zidd. Evolutia lui Dan Iliescu (voce, chitara) a parut desprinsa dintr-o reclama pentru vitamine, liderul trupei aratand ca poate inventa, alaturi de mai tinerii sai colegi - Andrei Barbulescu (tobe) si Silviu Sanda (bas) -, o noua formula de succes dupa ce fostul sau grup, Timpuri Noi, a trecut in rezerva. De altfel, nu numai Zidd a insemnat o explozie de prospetime, toate trupele din spectacol au tasnit pe scena cu un maxim de energie, vrand parca sa lase cat mai repede iarna in urma. Taxi, de pilda, si-a inceput excelentul recital ca o veritabila trupa de heavy-metal, abia in cea de-a doua parte facand loc pieselor lente. Chiar daca se indreapta mai mult spre zona muzicii pop, Bere Gratis si Directia V au fost si ele bine primite de un public cald si civilizat. Putini, dar buni!
Trupele pe care ei le asteptau ca pe painea calda abia acum se pregateau sa urce pe scena. Recitalul celor de la Cargo a insemnat si un moment de amintire a concertului dat cu cinci ani in urma, tot la Polivalenta, de mai multe trupe rock, in sprijinul lui Ovidiu Ioncu "Kempes", victima unui grav accident de motocicleta, dar si a revenirii sale pe scena, in fata a 6000 de spectatori. Cargo a fost in spectacolul de sambata singura trupa ce nu s-a incadrat in program, pentru simplul fapt ca nu a fost lasata sa plece de pe scena. Caldura cu care au fost primiti a fost pe masura sufletului cu care banatenii apar in concerte.
Era aproape ora unsprezece, se canta deja de patru ore si jumatate, iar sala tropaia si rasuna "Iris, Iris". Aflati in foc continuu pentru un nou Lp de studio, cei patru "Irisi" au cantat piese vechi, de la inceputurile trupei: "Calatorul", "Valul", hiturile clasice si si-au rasplatit fanii care asteptau dupa proiectul "Athenaeum" o piesa noua, cu "Da, da, eu stiu", ce "a prins" de la prima auditie.

Dan Iliescu (Zidd)

"A fost o seara cu emotii pentru noi. Dupa ce am cantat pana acum in cluburi, in spatii mici, iata-ne la prima aparitie intr-o sala mare. A fost totodata primul concert alaturi de mai multe trupe, ceea ce te conditioneaza, te obliga sa fii foarte atent cu timpul pe care-l ai la dispozitie pe scena. Ni s-a propus sa cantam mai multe piese decat aveam noi initial in program, astfel ca am avut un recital fara pauze intre cantece. (Merita felicitata echipa de sunet, ce a facut ca totul sa curga foarte bine de la o trupa la alta.) Emotiile au venit si din faptul ca suntem doar trei oameni pe scena si, chiar daca fiecare dintre noi este un instrumentist cu experienta, formula de trio te solicita la maximum. Am infiintat aceasta trupa din dorinta de a iesi pe scena si de a canta 30 de minute cu placere, fara sa ma gandesc la nimic altceva decat la ceea ce am de transmis. Mi-am zis ca, daca noi cantam bine, cei din sala, chiar daca nu ne inteleg de la bun inceput versurile sau muzica, s-ar putea sa prinda placerea noastra de a canta si sa ni se alature. Acum, avem un program de o ora si jumatate live, materialul pentru album este gata, putem incepe discutiile cu producatorii. Problema este ca in muzica romaneasca nu se gandeste la nivelul investitiilor pe termen lung, ci la profitul imediat, la rulajul rapid al banilor. De aici s-a ajuns la aceste texte lipsite de inteligenta, la mesajul ce se adreseaza, in proportie de 90%, cerintelor primare: sex, bani, distractie. Noi nu coboram stacheta, pentru ca nu vrem, dar nici macar nu stim cum am putea."

</b><b>Cristi "Zapada" Ionita (Metrock)

"Ideea unui astfel de spectacol live este binevenita si mult asteptata de rock-ul romanesc. Noi ne-am simtit foarte bine pe scena, chiar daca e foarte greu sa deschizi un show, sa incingi atmosfera. De asta am si renuntat la balade. Este primul nostru concert pe 2002, cantam rar, dar la spectacole importante. Acum avem piese pentru un album nou, incepem filmarile la videoclipul piesei <<Noaptea>> si pregatim un turneu de cluburi. Metrock s-a infiintat in 1979, eu am <<preluat-o din "83>>, a trecut prin multe momente grele, dar acum am gasit oameni care ne sprijina si sper sa ne aflam pe drumul cel bun."

</b><b>Dan Teodorescu (Taxi)

"Am fost foarte bucurosi pentru felul in care am fost primiti de public. A fost un public de rock mai dur, venit in mare parte in special pentru Iris, dar a reactionat foarte bine la recitalul nostru, a avut rabdare, a avut bun-simt si a fost la fel de primitor ca intr-o sala de club. Ce-i drept, si noi am facut o selectie speciala pentru acest concert, cu interventii agresive si cu o singura balada intre cele opt piese. Este o idee foarte buna sa organizezi concerte eterogene, cu trupe de acelasi gen, fie dance, fie rock. Vezi care iti este cota fata de alte trupe, este o adevarata provocare si ar fi nemaipomenit sa continue seria acestor show-uri."

Adrian Barar (Cargo)

"Intentia a fost foarte frumoasa, organizatorii au facut tot ce le-a stat in putinta sa iasa perfect, insa din pacate numarul spectatorilor a fost prea mic pentru o asemenea desfasurare de forte. Poate din cauza slabei mediatizari, poate din cauza pretului biletelor. Nu vreau in nici un caz sa incurajez spectacolele fara bilet, insa stiu ca multi fani de-ai nostri se gasesc la acelasi nivel de trai - foarte jos, aproape de saracie - cu al intregii tari, si pentru ei un bilet de 100.000 de lei, mai ales daca vin in doi, este o problema. Insa, asa cum am marturisit si pe scena, pe langa faptul ca am colegi foarte buni in trupa, cu care pot canta orice, sa fiu si in fata unui astfel de public entuziast, cum a fost cel de sambata, este minunat."Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)