Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri de primavaraSupa de urzici cu ochiuri romanesti. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa alba, 400 g cartofi sfaramiciosi, 150 g urzici, 20 g unt, 100 ml vin alb sec, 800 ml concentrat de legume (Delikat+apa), sare, piper macinat, nucsoara rasa, o lingurita zeama de lamaie, 100 g smantana...

Mancaruri de primavara</b><b>Supa de urzici cu ochiuri romanesti

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa alba, 400 g cartofi sfaramiciosi, 150 g urzici, 20 g unt, 100 ml vin alb sec, 800 ml concentrat de legume (Delikat+apa), sare, piper macinat, nucsoara rasa, o lingurita zeama de lamaie, 100 g smantana (frisca nebatuta), 3 linguri otet alb, 4 oua proaspete.
Mod de preparare: Se curata de coaja ceapa si cartofii si se taie cubulete. Urzicile, alese si spalate bine, se toaca marunt (cu codite cu tot). · Se incinge untul intr-o oala mai mare, se caleste mai intai ceapa si apoi si cartofii, pana ce se rumenesc usor. Se toarna deasupra vinul si zeama de zarzavat, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba circa 10 minute, la foc potrivit. Apoi se pun in oala urzicile si se fierb si ele 10 minute. ¸ Se paseaza zarzavatul (cu mixerul) in supa, se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara si zeama de lamaie, se adauga smantana si se pune oala din nou pe foc. ¹ Intr-o alta oala se pun la fiert 3 l de apa, impreuna cu otetul. Se lasa sa clocoteasca la foc potrivit, se sparg ouale pe rand in polonic sau intr-o ceasca si se lasa apoi sa alunece in apa. Se fierb 3 minute, se scurg si se aseaza intr-un castron incalzit. Se toarna supa in farfurii (incalzite in prealabil), in fiecare farfurie se pune cate un ochi romanesc si se serveste imediat. Nota: In loc de urzici, se poate folosi macris.

Spaghete cu rosii

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 500 g spaghete, sare, 2 catei de usturoi, 400 g rosii marunte, 4 linguri ulei de masline, 2 pumni de codite verzi de ridichi, piper macinat mai mare, 80 g cascaval ras (eventual parmezan).
Mod de preparare: Se fierb spaghetele al dente in apa (multa) cu sare. Intre timp, se curata usturoiul si se taie feliute, iar rosiile, spalate, se taie in opt. Intr-o tigaie adanca se incing 3 linguri de ulei si se prajesc bucatile de rosie, circa 2 minute, intorcandu-le pe toate partile. Se adauga feliutele de usturoi si se prajesc si ele alte 2 minute, dupa care se presara deasupra putina sare. Se scurg spaghetele, se rastoarna in tigaie, se presara deasupra coditele de ridichi taiate cu foarfeca, se stropesc ingredientele cu uleiul ramas si se amesteca bine. Se gusta de sare si piper si, inainte de-a le servi, se presara cu cascavalul ras.

Risotto cu urzici

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cepe verzi, 2 linguri unt, 380 g orez (Arborio sau simplu, cu bobul lung), 125 ml vin alb sec, 1,5 l concentrat de legume (Delikat+apa), 250 g urzici, 150 g cascaval afumat, 1 ardei iute mic, 2 linguri cascaval ras (eventual parmezan), sare.
Mod de preparare: Se curata cepele, se spala, se taie rondele fine si se calesc intr-o lingura de unt incins, pana ce devin sticloase. Se adauga orezul si se dunstuieste putin, amestecand intruna. Se stinge cu vin si se lasa pe foc, pana ce se evapora lichidul. Se incinge zeama de legume si se toarna cate un polonic peste orez si se lasa 18-20 de minute sa fiarba incet. Se amesteca din cand in cand si se completeaza zeama, de indata ce aceasta incepe sa scada. Se aleg urzicile, se spala bine si se toaca marunt. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare, iar ardeiul iute, curatat de nervuri si seminte, se taie rondele. Se ia orezul de pe foc, se incorporeaza urzicile, cascavalul afumat, ardeiul iute, 1 lingura de unt si cascavalul (parmezanul) ras, se gusta de sare si se serveste imediat. Nota: Peste risotto se pot presara, de asemenea, frunze proaspete de paraluta. Au un gust placut si sunt pline de vitamine.

Papadie cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g frunze de papadie, 1 lingurita zahar, 1-2 catei de usturoi, 3 linguri ulei de masline, 4 linguri smantana, sare, piper, 1 lingurita zeama de lamaie, 300 g ciuperci, 3 cepe verzi, 2 linguri nuca zdrobita.
Mod de preparare: Se aleg tulpinile de papadie (cele mari), se spala si se taie bucati de 3-4 cm. Frunzele proaspete (de la mijlocul rozetei) se taie in doua sau in patru si se pun impreuna cu tulpinile in apa clocotita, in care s-a introdus o lingurita de zahar. Se fierb circa 3 minute si se scurg intr-o strecuratoare. Usturoiul curatat si tocat marunt se caleste intr-o lingura de ulei incins, pana devine sticlos. Se adauga papadia fiarta si scursa, apoi smantana, se amesteca, se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie si se tine la cald. Se spala ciupercile, se taie felii potrivite, iar ceapa verde, curatata, se taie bucati lungi de 2 cm. Intr-o tigaie, se pun la incins 2 linguri de ulei (fara sa se infierbante prea tare), se prajesc ciupercile si ceapa circa 2 minute, amestecand intruna, se sareaza si se pipereaza. Se aseaza papadia in farfurii incalzite si peste fiecare portie se pune cate-o lingura de ciuperci. Se presara deasupra nucile zdrobite si se serveste imediat.

Trufe

Ingrediente: 4 galbenusuri, 250 g migdale, 250 g zahar, 200 g ciocolata de menaj rasa, 1 cescuta rom.
Mod de preparare: Se fierb 3 oua tari, se lasa sa se raceasca, se scot galbenusurile si se trec prin sita intr-un castron. Se adauga un galbenus crud, migdalele macinate (se opresc si cateva intregi) si zaharul pisat si se amesteca bine de tot. Apoi se incorporeaza si jumatate din ciocolata rasa, amestecand intruna. Se ia cate putin din compozitie si se formeaza intre palme sfere (daca este nevoie, se inmoaie degetele in apa). Sferele se tavalesc prin restul de ciocolata rasa (pana ce devin negre), iar migdalele ramase se taie stifturi subtiri si se infig in trufe.