Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri de postSalateSalata de ciuperci. Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg ciuperci albe (champinion), 2-3 foi de dafin, sare, piper, untdelemn, suc de lamaie, 1 catel de usturoi, patrunjel verde.. Mod de preparare: - Se pun 1,5 l apa la fiert, cu foile de dafin si sarea. Intre timp, se curata c...

Mancaruri de postSalate</b><b>Salata de ciuperci

Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg ciuperci albe (champinion), 2-3 foi de dafin, sare, piper, untdelemn, suc de lamaie, 1 catel de usturoi, patrunjel verde.
Mod de preparare: - Se pun 1,5 l apa la fiert, cu foile de dafin si sarea. Intre timp, se curata ciupercile de picioruse, se spala si daca sunt mari se taie in doua. Cand fierbe apa, se baga ciupercile si se lasa sa clocoteasca, pana ce se inmoaie. Se strecoara si se aseaza intr-un castron. - Separat, se amesteca untdelemnul cu sucul de lamaie, sarea, piperul si usturoiul dat pe razatoarea mica, pana se obtine o emulsie. Se toarna peste ciuperci (se poate lungi cu putina apa in care au fiert ciupercile) cat sunt inca fierbinti si se lasa o ora sa se patrunda bine. Cand se servesc, se presara pe ele patrunjel tocat.

Salata asiatica de legume cu macaroane

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 cepe verzi, 500 g macaroane scurte, 4 rosii, 1 morcov mijlociu, o jumatate conserva de fasole verde, o conserva mica de boabe de porumb, 50 g alune prajite. Pentru sos: 6 linguri untdelemn fin (masline sau floarea-soarelui), 5 linguri otet alb sau otet de mere, 1 lingurita de zahar (facultativ), sare, piper macinat, 1 lingurita de ardei iute tocat marunt (fara nervuri si seminte), verdeata tocata (patrunjel sau marar).
Mod de preparare: - Se pun la fiert macaroanele, se strecoara si se amesteca cu putin untdelemn. Se curata si se spala ceapa verde, se taie pe diagonala in 3-4 bucati. - Rosiile se oparesc, se curata de pielita si de codita si se taie in feliute subtiri. Morcovul se curata, se spala, se taie in patru pe lung, apoi in stifturi cat mai subtiri. Se scoate fasolea din conserva, se scurge bine, la fel si boabele de porumb. Alunele (dezghiocate) se prajesc in tigaie fara untdelemn, apoi se sfarama (nu prea marunt) in piulita. Se pun toate legumele si alunele intr-o salatiera, se toarna deasupra sosul bine batut cu furculita. Se serveste salata cu macaroanele caldute sau fierbinti.

SupeSupa de cartofi cu praz

Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg cartofi, 2 bucati de praz, 2 linguri de margarina, sare, piper, crutoane de paine, un catel de usturoi.
Mod de preparare: - Se curata cartofii de coaja, prazul de frunze si se pun la fiert intr-un litru de apa clocotita (cartofii taiati cubulete si prazul in inele subtiri). Cand legumele se inmoaie, se trec prin sita, cu zeama cu tot. - Separat, crutoanele de paine (6 felii de paine taiate in cuburi) se rumenesc in margarina incinsa in care s-a pus la calit si catelul de usturoi, taiat in doua. Se serveste supa cu crutoanele usturoiate si, cui ii place, cu patrunjel verde tocat.

Ciorba taraneasca de linte

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g linte, 1 1/2 l apa, 1 lingurita de sare, 1 ceapa, 6 catei de usturoi, 1 cracuta de cimbru.
Mod de preparare: Se alege si se spala lintea (cea din comert e gata aleasa), se pune seara la inmuiat cu apa rece. Dimineata se schimba apa si se pune la fiert. Cand da in clocot, se scurge si se pune in alta apa rece, se fierbe bine, la urma se pune sarea. Cand e aproape gata, se adauga ceapa tocata marunt si cateii de usturoi, curatati si taiati in doua. Se lasa la foc mic, pana fierbe bine usturoiul, se potriveste de sare si se presara cu cimbru.

MancaruriMancarica de verdeata cu orez

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 legaturi de patrunjel, 4 legaturi de marar, 2 cepe mijlocii, 200 ml untdelemn, 1 lingura de faina, piper, sare, 1 lingura de bulion, 1 pahar de orez.
Mod de preparare: - Se curata ceapa, se taie solzisori si se caleste in untdelemnul incins. Dupa ce s-a inmuiat, se adauga faina, care se rumeneste usor si se stinge cu 250 ml apa. Se adauga patrunjelul si mararul bine spalate si tocate (nu chiar marunt). Se lasa la fiert pana se inmoaie, dupa care se adauga bulionul, sarea si piperul. Se mai lasa 5 minute pe foc. - Separat, se fierbe orezul, care se serveste ca garnitura.

Spaghetti cu sos de rosii si usturoi

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet de spaghetti (600 g), 6 rosii mari, 6 catei de usturoi, 2 lingurite de ierburi provensale (ierburi aromate, gata preparate se gasesc in comert), 2-3 linguri de untdelemn.
Mod de preparare: - Se fierb macaroanele al dente, se strecoara si se tin la cald. - Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se toaca marunt. Se curata cateii de usturoi si se zdrobesc in mojar de lemn. - Se pune untdelemnul la incins, se caleste in el usturoiul, apoi se adauga rosiile. Se lasa sa dea in 2-3 clocote, apoi se presara deasupra sarea si plantele aromate. Se mai dau intr-un clocot, se serveste sosul turnat peste macaroane. (Plantele aromate sunt foarte necesare, fiindca dau mancarii o aroma specifica.)

Dulciuri</b><b>Coliva rapida

Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 cesti de grau, 2 cesti de stafide, 2 cesti de nuci date prin masina, 2 cesti de cafea de miere, praf de scortisoara.
Mod de preparare: - Se spala graul in mai multe ape, stafidele se inmoaie in putina apa cu rom, nucile se dau prin masina. - Se pune graul la fiert cu apa cat sa-l acopere (daca mai este nevoie, se adauga ulterior), pana ce se inmoaie bine (fara sa scada toata apa). Se adauga nucile, mierea, stafidele scurse. Se amesteca si se trage vasul deoparte. Cand se raceste, se adauga praful de scortisoara si un praf vanilat. Decorati-o cu miez de nuca.