Zodiac

Redactia
Zodia Berbecului21 martie - 20 aprilieSemn: Foc - Planeta tutelara: MarteCaracteristici generale. Berbecul, purtat in lume pe aripile intempestive ale primaverii, este deschizatorul de drumuri al zodiacului. La propriu. El "deschide" fascinanta si complexa hora a semnelor zodiacale, cu energia si po...

Zodia Berbecului</b><b>21 martie - 20 aprilie</b><b>Semn: Foc - Planeta tutelara: Marte</b><b>Caracteristici generale

Berbecul, purtat in lume pe aripile intempestive ale primaverii, este deschizatorul de drumuri al zodiacului. La propriu. El "deschide" fascinanta si complexa hora a semnelor zodiacale, cu energia si pofta de viata care il caracterizeaza in mai toate imprejurarile. Iata o succinta caracterizare a acestei impulsive zodii de foc, scrisa de o autoare americana: "Ati intalnit de curand o persoana neobisnuit de prietenoasa, cu maniere directe si clare, cu o strangere de mana puternica si un zambet spontan? Asteptati-va sa inceapa tontoroiul. Tocmai ati cunoscut un Berbec".
Ati inteles deci ca Berbecii pot sa apara oricand intr-o reclama pentru Red Bull. Numai ca ei sunt ultimii dintre nativii intregului zodiac care sa necesite bauturi energizante. Mai degraba, niste laptic.
Primul semn al zodiacului se distinge prin faptul ca vrea sa fie intotdeauna... primul. Pentru a reusi acest lucru, el nu se fereste sa se arunce cu cornitele inainte in tot ce este nou si promite aventura. Multi dintre exploratori apartin acestui semn indraznet pana la temeritate, dar, ca sa fim sinceri, Berbecul n-ar fi cine este (un cavaler in armura stralucitoare, calare pe un cal alb, pur sange, bineinteles), daca nu ar avea fata de cine sa-si demonstreze puterile si superioritatea. Asa ca eroul pozitiv e in cautare de eroi negativi, pe care sa-i biruie in numele unui ideal, a unei cauze, a unei misiuni. Lipsit de elementul negativ, care-i pune in valoare stralucirea pozitiva, Berbecutul se plictiseste si energia neconsumata in turniruri il poate face sa devina egoist sau tiranic. Puneti-l insa sa se lupte cu balaurul si complexele sale vor disparea, permitandu-i sa apara din nou in ochii publicului ca marele razboinic.
Berbecii nu prea suporta sa vada nedreptati, mai ales atunci cand victimele acestora sunt persoane neajutorate. Isi pun armura intr-o clipa si, chiar daca statura lor aminteste de cele mai multe ori de cea a firavului David, se vor razboi cu Goliat, dar fara smecheria micutului rege iudeu, ci cinstit, cu ochi scanteietori si vointa orientata catre un singur scop: infrangerea raului.
Una dintre principalele calitati ale Berbecilor este cea de a lua decizii in cateva clipe, fara ezitare, si de a actiona fara intarziere in conformitate cu ele. Intuitia este o caracteristica martiana, care nu trebuie insa confundata cu impulsivitatea. Energicii martieni (caci razboinicul Marte este guvernatorul acestei zodii de luptatori) ar face bine sa se opreasca o secunda din mersul lor vijelios prin viata, pentru a examina, cand sunt pusi in fata unei decizii, daca sunt dominati de un impuls sau intr-adevar le functioneaza intuitia. Chiar daca iau o decizie gresita, viscerala, Berbecii nu vor pierde vremea plangandu-se ca nu le-a iesit sau pozand in victime. Nu. Ei vor suporta consecintele ca pe un lucru firesc si se vor ambitiona si mai mult sa invinga obstacolele care i-au tinut in loc prima data. Pentru ca un Berbec sa fie demobilizat sau sa renunte la vreun ideal de-al sau, ar fi necesar macar o Apocalipsa ori o combinatie intre cutremur si potop.
Stapanul astrologic al zodiei, Marte, ii inzestreaza pe Berbeci cu un amestec de temeritate si pasiune. Pentru a se simti cu adevarat in voie pe campul de lupta, martianul are nevoie de admiratie care, simte el, ii inzeceste puterile. Odata ce primeste o recunoastere a bravurii sale, Berbecul isi arata intreaga stralucire. Sa nu uitam ca primul semn al zodiacului traieste sub deviza "eu sunt". Si ce confirmare mai buna decat daca ti se spune: "Tu esti: curajos, admirabil etc.". Majoritatea Berbecilor au un cod al onoarei foarte riguros, pe care nu il vor respecta doar fata de prieteni, ci si fata de dusmani. De multe ori, atitudinea fata de inamicii lor cei mai crunti va fi una de generozitate, dublata de un dispret suveran. Facand abstractie de toate aceste atribute eroice specifice Berbecului, nu trebuie sa uitam ca in strafundul inimii lor, toti Berbecii sunt niste copii - chiar daca au forta si dimensiunile unui Hercule.

Barbatul Berbec

S-ar parea ca tipologia Berbecului este una si buna: vesnic in actiune, agitat, hotarat si abrupt. Greseala. Exista si Berbeci blonzi si palizi, pirpirii, cu ochelari, linistiti si care de-abia catadicsesc sa scoata din cand in cand o vorba. Acest tip de Berbec pare mai degraba timid. Dar daca-l pui sa apara la un concurs de cultura generala, blandul si palidul pistruiat va raspunde ca din pusca si va pleca probabil, la fel de calm cum a venit, cu marele premiu in buzunar.
Daca te intereseaza un astfel de Berbec si ti se pare ca e cam blegut, ai putea sa traiesti surpriza vietii tale in momentul in care depasiti faza platonica. De ce? Pentru ca Marte, in afara de turniruri, razboaie, aventuri si batalii, mai guverneaza si sexualitatea masculina. Daca esti o fire mai putin temperamentala, ai putea ajunge sa te vaicaresti prietenelor tale ca nu mai faci fata in amor. Asta nu inseamna insa ca sunt "sex machines". Spre deosebire de celelalte doua semne de foc, Sagetatorii si Leii, baieti ce se incing cu placere cu scalpurile cuceririlor lor, Berbecul ia dragostea in serios si este unul dintre destul de putinele semne zodiacale in care barbatul este capabil sa se angajeze serios si pe termen lung. Daca dragostea fata de tine ii trece, nu isi va cauta consolarea in bratele altora, ci te va anunta direct, poate brutal si de obicei va incerca sa dea relatiei inca o sansa.
E usor de presupus ca Berbecul tau a suferit dezamagiri din dragoste. Cum se poate, vei spune, tinand cont de superlativele insirate mai sus? Pai, pentru ca Berbecul cauta la randul lui o partenera plina de superlative. Atentie, stacheta lui este foarte inalta. Nu te va mai putea privi la fel de adorator daca te va gasi in repetate randuri in halat, cu bigudiuri in cap si o masca verde de namol pe fata. Daca nu vei sti sa-i mentii focul, el se va stinge inevitabil. Berbecul este loial, insa are o nevoie coplesitoare de a se simti indragostit tot timpul de partenera lui. Are nevoie de toate acele ingrediente care mentin treaza starea de indragostire: o lumanare pe masa la cina, mirosul parfumului tau pe causul gatului, zambetul tau de seducatoare, priviri furisate cand sunteti amandoi in societate. Trateaza-l pe cavalerul in armura ca pe un gospodar cumsecade, adjudecat cu acte, si vei ramane cu actele. Si nici asta pentru multa vreme.
Berbecul tau este putin copilaros, insa nu confunda asta cu lipsa de inteligenta. El nu se lasa pacalit de un fizic spectaculos, daca in spatele sau nu se ascunde o minte brici, un caracter puternic (dar foarte feminin) sau o fire carcotasa care vede tot timpul lucrurile in negru.
Mai exista un secret al convieturii fericite: cu toate calitatile descrise mai sus (tine minte ca la fizicul spectaculos Berbecul renunta cel mai usor) nu vei reusi sa mentii relatia prea mult daca vei arata ca ai fost definitiv cucerita de farmecul lui. Este firesc ca cel mai bataios dintre barbatii zodiacali sa doreasca sa te cucereasca in fiecare zi din nou. Deci trebuie sa inveti dificila arta de a ii demonstra continuu sentimentele de dragoste si de a face in acelasi timp usoare miscari retractile, care sa te faca din nou demna de a fi cucerita. Nimeni nu spune ca este usor sa executi acest delicat dans pe sarma, dar incearca sa faci acest efort - pentru ca merita.

Femeia Berbec

Ati vazut sau ati citit "Pe aripile vantului"? Daca va intereseaza o Berbecuta temperamentala si plina de viata, aceasta este o lectura obligatorie. Personajul voluntarei sudiste Scarlett O"Hara este o intruchipare a virtutilor si defectelor femeilor din aceasta zodie.
Berbecuta ta te poate intimida la inceput, pentru ca - indiferent de farmecul feminin pe care stie sa-l etaleze (la nevoie), stie intotdeauna cat se poate de exact ce vrea. Iar tu ai invatat ca este privilegiul unei femei sa se razgandeasca. Cu femeia Berbec poti sa astepti mult si bine sa se intample asa ceva. Daca ai o fire mai moale, se va transforma in managerul tau si va lua ea decizii in locul tau - avand insa eleganta sa se poarte ca si cand succesul ar fi meritul tau.
Nu te astepta s-o gasesti rasturnata languros pe o canapea, cu o cafea in fata si o tigara in coltul gurii. Poate sa faca acest lucru o data, asa, in joaca, pentru a te soca. Asteapta-te mai degraba s-o gasesti gata echipata si pregatita "sa faceti ceva". Daca nu stii ce, ghinion! Pentru ca ea stie foarte bine. Te va lua de mana si te va duce undeva, de preferinta intr-un loc in care se intampla foarte multe.
Daca mergeti la restaurant, n-o trata ca pe o juna eterica: stie sa-si deschida singura si usa si n-are nici probleme sa se aseze pe scaun. Daca i-l tragi, s-ar putea sa aterizeze alaturi. Poti, in schimb, s-o ajuti cand are o pana de cauciuc. Dar daca te va vedea ca te mocai cu cricul, nu te soca daca ti-l ia din mana si isi monteaza roata de rezerva, de doua ori mai repede decat ai fi tu in stare.
Ai impresia ca e foarte independenta? Te inseli. E adevarat ca se descurca foarte bine singura si ca din punct de vedere practic nu are neaparata nevoie de un barbat care sa aiba grija de ea. In schimb, are mare nevoie de dragoste in viata ei si nu va ezita sa-si destainuie sentimentele fata de tine - bineinteles daca acestea exista.
Marele avantaj intr-o relatie cu o Berbecuta este ca nu face fite. Cand o doare capul, o doare capul. Dar nu incerca sa intorci capul dupa roscata cu sanii mari, ca reactioneaza instantaneu si te lasa gratios balta in mijlocul strazii. Sau iti trage un cot in ficat. Cu o viteza incredibila. Si cu efecte mult mai sanatoase. Asa cum in fiecare barbat-erou - Berbec salasluieste un copil, in fiecare Berbecuta - fara frica - salasluieste o copila. Punctul ei slab este sensibilitatea la complimente. In ciuda inteligentei ei vii, nu le distinge intotdeauna pe cele adevarate de cele false. De-abia de-aici intervine rolul tau de protector: va trebui sa intervii si s-o aduci cu picioarele pe pamant, atunci cand vei observa ca unii vor s-o manipuleze pentru a profita de generozitatea ei si placerea cu care stie sa-si ofere ajutorul.
Nu te astepta ca Berbecuta ta sa fie o cocheta - ea va recurge la asa-numitele arme ale feminitatii doar in caz de stringenta necesitate, altfel - ce-i in gusa si-n capusa. Nici prin cap nu-i va trece sa te-nsele, insa va da dovada de aceeasi onestitate in manifestari si cand o va nemultumi ceva. Iti va spune raspicat si fara nici un fel de echivoc ce anume o deranjeaza la tine, insa mania i se va spulbera, aproape de indata ce-a fost manifestata.
Berbecuta ta cea focoasa nu se va multumi sa-ti gateasca si sa-ti creasca copiii, ci va dori sa participe si ea la bataliile lumii, imbratisand o cariera, probabil cu aceeasi pasiune ca si pe tine.

Copilul Berbec

Din clipa in care s-a nascut, copilul Berbec este intr-o continua miscare. Nu este un prunc somnolent, care sa se trezeasca numai cand vrea sa manance. Stie sa urle cand ii e foame si sa bata din picioruse cand doreste sa fie schimbat. Orice si-ar dori, se manifesta nemijlocit, tare si cu forta.
Nu te bucura prea repede afland ca micutul Berbecut va invata sa mearga probabil mai curand decat alti copii, pentru ca de-abia atunci vei observa ca nu ai in casa un copilas, ci o vijelie in miniatura. Daca vrei sa-l disciplinezi (caci are nevoie de foarte multa disciplina), trebuie sa te inhami la aceasta misiune dificila foarte devreme. O sa observi cu cata dificultate accepta cuvantul "nu", desi in ceea ce-l priveste pe el, il foloseste la perfectie din prima.
Daca vrei ca micutul tau cu membre puternice si dolofane sa nu aiba capsorul impodobit de o cicatrice, invata-l sa se fereasca de cazaturi sau macar sa cada protejat, pentru ca e predispus la accidente, mai ales in zona capului.
Bolile vor fi acute, dar isi vor reveni rapid la vechea lor energie intempestiva. Urmatoarea batalie a parintilor Berbecului va fi pentru controlul temperamentului. Cand micutul vostru de doi coti se simte frustrat, va izbucni cu violenta si isi va putea crea o reputatie de bataus. Paradoxul e ca acelasi copil stie sa fie incredibil de generos, atat cu mancarea, cat si cu jucariile sale. La scoala nu se va omori cu cartea, in sensul ca nu va petrece niciodata o dupa-amiaza intreaga facandu-si temele. Ce sa-i faci, pricepe repede. El are nevoie sa-si aplice practic inteligenta si este cat se poate de util sa-si consume excesul de energie fizica facand un sport, decat inhaitandu-se cu te miri cine pe maidanul din coltul blocului.Tana Rosca