Sub lupa

Redactia
Tara directorilor!. Daca e sa va intrebe copiii ce ar trebui sa se faca atunci cand vor fi mari, nu ezitati, indemnati-i sa se faca directori. In Romania, a fi director e o profesiune, si inca una la mare cinste, chiar mai ceva ca mangaierea porcului pe burta. Exemplele ilustre de reusita in viata n...

Tara directorilor!

Daca e sa va intrebe copiii ce ar trebui sa se faca atunci cand vor fi mari, nu ezitati, indemnati-i sa se faca directori. In Romania, a fi director e o profesiune, si inca una la mare cinste, chiar mai ceva ca mangaierea porcului pe burta. Exemplele ilustre de reusita in viata nu lipsesc. Un sfert dintre parlamentarii nostri au fost sau sunt directori, directori generali sau manageri, cum se cheama acum. Numai partidul de guvernamant, de pilda, a trimis vreo 60 de directori in Parlament. Cei care nu s-au remarcat si nu si-au prins pe cartea de vizita stelele de general manager au totusi mari sanse ca, mai devreme sau mai tarziu, sa devina, cel putin, directori prin ministere. Directoratul este un fel de gradatie pe care o capeti o data cu vechimea in partid. Cei care au mancat cateva decenii partid pe paine, indiferent cum s-a numit acela, s-au vazut fericiti cu mai multe posturi de directori. Uneori succesiv, alteori concomitent. Studiile de specialitate nu conteaza, ba chiar incurca. Putini dintre multii directori au facut o scoala care sa-i invete sa fie directori. Toti au vasta scoala a vietii. A vietii de partid.
A fi director a fost si va fi mereu o meserie de baza in Romania. Si nu orice fel de director, ci director de Regie sau de societate comerciala cu capital de stat. Aici e bataia pestelui! Poti fi director la Radio, cu 70 de milioane de lei salariu, adica vreo 2.300 de dolari pe luna. Sau director de Regie in zonele defavorizate, cu cam tot atatia bani pe luna. E drept, sarcina ta e ingrata: trebuie sa-i scoti pe oameni la pensie, sau in somaj. La banii astia insa, nici nu mai conteaza cum ii castigi. Asa ca, daca e sa alegeti, nu ezitati nici un moment. Statul ii iubeste si ii sprijina pe directori. Cu cat intreprinderile lor merg mai prost, cu atat au directorii salarii mai mari. Acum cateva zile, Ministerul Industriei a stabilit ca directorii pot avea un salariu la fel de mare ca salariul secretarilor de stat, adica cel mult 23 de milioane de lei. Daca puneti la socoteala si sporurile, directorii generali de la Electrica, Termoelectrica sau de la Romgaz pot castiga 1.000 de dolari pe luna. Si, dupa cum se vede din facturile la intretinere, nici nu trebuie sa faca mare lucru pentru banii astia. Directorii au dus-o insa si mai bine. Pentru ca ei isi stabileau singuri salariile, pana acum o luna au existat directori cu salarii de pana la un miliard de lei si chiar peste. Pe an! Ministerul Industriei incearca sa puna capat abuzurilor: directorii vor putea lua nu mai mult de 20 de salarii medii pe luna.
Cel mai bine este sa fii director in Administratia Publica locala. Acolo leafa ti-o voteaza consilierii, de regula, colegii tai de partid, directori si fosti directori. Ziarele scriu ca venitul brut al directorului Administratiei Pietelor Galati ajunge pana la 70 de milioane de lei. Insa nu-i nevoie sa-l plangem ca e napastuit de impozite. Omul isi rotunjeste binisor salariul aprobandu-si prime, alocatii si sporuri, in timp ce subalternii sunt salarizati conform indicatiilor de la Ministerul Finantelor. La randul lui, directorul Societatii locale de distributie a apei si agentului termic are un salariu brut de 29 de milioane de lei lunar. Basca sporurile si primele. Asta, in conditiile in care galatenii s-au incalzit si in aceasta iarna cu resoul. Nu conteaza cat de ineficienta este societatea sau regia la care ajungeti director, salariul curge de la buget ca din cornul abundentei.
Asa ca, daca nu au sansa de a deveni politicieni, politisti, vamesi, bancheri, specialisti in inginerii financiare, miliardari la Bingo sau la Bancorex, copiii trebuie educati sa devina directori. E o meserie de viitor, chiar daca Romania e tara cu cei mai multi directori pe cap de platitor de impozite. E chiar tara directorilor! Multi, dar buni!N.C. Munteanu