Frumusete
Parul si primavara
Parului dvs. ii lipseste stralucirea? A inceput sa cada? Primavara trebuie sa il ingrijiti in mod special. Este anotimpul propice pentru a-i stimula cresterea, pentru a indeparta neplacerile aparute in perioada de iarna. Tot ceea ce intreprindeti pentru parul dvs. in aceasta perioada a anului o sa fie rasplatit insutit.
Neplacerile iernii: provin, in primul rand, din alimentatie. Mai bogata in grasimi din cauza frigului, hrana nu se exprima numai prin surplusul ponderal, ea poate sa influenteze si vitalitatea parului dvs. In timpul iernii, alimentele care produc aciditate (felurile cu sos, carnatii, carnea, ciocolata etc.) nu sunt suficient compensate printr-o alimentatie alcalinizanta, care sa se bazeze pe fructe proaspete, legume sau cruditati. Astfel, sub pielea capului apar toxine (grasimi saturate), care roiesc in jurul radacinilor capilare ca pestii in apa si impiedica sangele sa le irige cum trebuie, stopand astfel cresterea firelor.
Caderea parului la inceput de anotimp: Daca parul dvs. cade mai mult ca de obicei la inceputul anotimpurilor (mai ales primavara si toamna), acest lucru este expresia orologiului dvs. fiziologic si nu puteti schimba prea multe. Oricum, in cazul unui par sanatos, caderea trebuie sa se opreasca dupa cateva saptamani, firele crescand la fel de dese precum acelea care au cazut. In cazul in care parul dvs. are tendinta sa se rareasca, aceste caderi sezoniere nu vor ramane fara efect: firele nu vor mai creste la fel de dese ca mai inainte, ele rarindu-se de la anotimp la anotimp.
Teste Pentru Sanatatea ParuluiTest pentru pielea capului
Apucati cu fermitate pielea de pe cap intre degetul mare si aratator, spre varful crestetului. Pentru un test complet, executati aceleasi miscari si deasupra urechilor, acolo unde pielea este mai supla. Daca reusiti sa apucati pielea cu usurinta in ambele zone inseamna ca sangele circula cum trebuie si firele care cad cresc la loc fara probleme. In schimb, daca va este greu sa apucati pielea intre degete inseamna ca circulatia sanguina este intrerupta printr-o slaba eliminare a toxinelor, cresterea parului fiind mai scazuta.
Testul lupei
Chiar inainte de a va spala pe cap, cand parul este uscat, treceti mana prin el de cateva ori, apropiind degetele pentru a aduna cateva fire. Asezati-le pe toate pe o foaie de hartie, luand fire din mai multe zone ale capului: de pe frunte, din crestet, din lateral si de la ceafa. Studiati-le cu atentie cu o lupa de calitate. Daca parul este sanatos, firele trebuie sa aiba grosimi egale, oricare ar fi locul de unde au fost adunate. Daca observati diferente de diametru, acesta poate fi semnul oboselii sau al stresului pasager, dar poate fi foarte bine vorba si despre un simptom durabil, care trebuie identificat medical si tratat.
Cateva solutii pentru intarirea parului
Masajul concentric: Asezati-va mainile una peste alta, cu degetele intinse si imprimati o presiune suficient de puternica asupra capului, frecandu-l printr-o miscare de dute-vino, inainte si inapoi, fara ca palma de jos sa alunece pe par. Exercitiul trebuie facut pe parul uscat si pe intreg cuprinsul capului, urcand de la ceafa spre crestet, apoi de la urechi spre crestet. Trebuie insistat asupra zonei frontale si in partea superioara. Durata este de 1-2 minute, iar frecventa, de 2-3 ori pe saptamana, timp de doua luni. Daca pielea capului dvs. este mai groasa, faceti acelasi masaj asezand intre palme si par un servet inmuiat in apa calda si stors. Diferenta dintre temperatura ambianta si cea a servetului va facilita dilatarea vaselor sanguine si astfel miscarea va fi mai usor de facut.
O regula de aur - alimentatia: pentru a elimina toxinele, supravegheati-va alimentatia. Profitati de primavara pentru a consuma cat mai multe fructe si legume proaspete, crude sau fierte. In ceea ce priveste carnea, este recomandat pestele si, in general, carnea alba. Renuntati total la mezeluri si la carnea de culoare rosie. O sa va simtiti mult mai bine, si parul dvs. la fel.
Vitaminele va ajuta: Daca, in urma testului facut cu lupa, observati ca unele fire de par au diametrul mai mic decat celelalte, cel mai bine este sa mergeti la medic, pentru a afla originea anomaliei. Indiferent de rezultat, este indicat sa faceti o cura de vitamine pe cale orala. Complexul de vitamine pe care le veti lua trebuie sa contina neaparat, intr-un dozaj suficient, cele doua elemente esentiale cresterii parului: zincul si vitamina B6, prezente in multe produse farmaceutice naturale (Pharma Nord, de exemplu).
Sampon pe baza de plante
Alegeti pentru acest tip de sampon o planta care se potriveste cu nuanta parului dvs.: frunze de nuc - daca sunteti brunete, musetel - daca sunteti blonde, salvie - daca sunteti roscate, sau patrunjel - o planta care confera volum parului si care se potriveste cu toate nuantele capilare. Intr-un recipient rezistent la foc, amestecati o lingura si jumatate din planta aleasa cu o lingurita de Borax pur si trei linguri de frunze sau radacina de sapunarita (Plafar). Turnati peste ingrediente 450 ml apa clocotita si amestecati. Acoperiti vasul cu un capac si lasati-l sa se raceasca. Lasati sa stea doua zile, amestecand din cand in cand, apoi strecurati lichidul. Samponul dvs. e gata.
Sampon cu sapun
Un sampon bland si eficient, care se va clati mai usor decat majoritatea sampoanelor din comert, poate fi preparat cu ajutorul unui sapun medicinal oarecare (se gaseste la farmacii). Daca aveti parul blond, puneti intr-un vas 8 linguri de musetel uscat (sau 8 linguri de salvie si foi de nuc, daca sunteti roscate sau brunete), o lingura de menta uscata, 2 linguri de rozmarin uscat si 600 ml apa distilata. Puneti vasul pe foc si lasati-l sa fiarba la foc foarte mic, zece minute. Dati vasul deoparte, acoperiti-l si lasati-l sa stea o jumatate de ora. - Luati un vas mai mare. Radeti in el 60 g sapun medicinal, varsati lichidul strecurat peste sapun si puneti din nou solutia la fiert, amestecand cu spatula de lemn, pana ce sapunul se dizolva complet. Luati vasul de pe foc si lasati-l sa se raceasca. Adaugati 2 picaturi de ulei aromat de menta, 2 linguri de vodca. Varsati totul intr-o sticla si pastrati-o in apropierea unei surse de caldura, vreme de 2-3 zile.
Clubul dietelor de slabitO cura de "sfaturi"
Draga redactie,
Doresc sa particip si eu la rubrica "Retete de slabit", propunandu-va cateva sfaturi, care, in urma respectarii lor, vor dovedi ca au aceleasi efecte ca si curele de slabit. Asadar:
- in fiecare dimineata, pe stomacul gol, mancati un mar - pectinele pe care le contine accelereaza digestia si inseala foamea;
- cu 15 minute inaintea fiecarei mese beti un pahar cu apa minerala - accelereaza digestia si veti manca mai putin;
- cand mancati, taiati totul cat mai subtire (painea, branza, chiar si legumele) - ochiul va semnaliza o cantitate mare de alimente, cu toate ca nu este real;
- cand consumati alimentele, folositi tacamuri si farfurii mici - veti manca mai putin;
- inainte de a consuma paine, fixati-va o cantitate anume pe care vreti s-o mancati, iar in zilele urmatoare micsorati din ce in ce mai mult acea cantitate, pana ce veti elimina total painea din alimentatia dvs.;
- daca aveti pofta de ceva dulce, cumparati-va o tableta de ciocolata, taiati-o in bucati mici si luati in fiecare zi cate o bucata; in timp, senzatia de dulce va disparea;
- de doua ori pe saptamana, in locul cinei, beti o jumatate de litru de zer - potoleste repede foamea si grabeste procesul de digestie;
- limitati cat mai mult posibil consumarea sarii si a unturii, inlocuindu-le cu condimente si, respectiv, cu ulei;
- in pauzele dintre mese, mancati fructe proaspete si beti multe lichide: apa minerala, ceaiuri (in special de musetel) si sucuri de fructe.
Va urez mult succes!Iulia Rascanu -
str. Alexandru Ioan Cuza nr. 6, bl. M2, sc. A, ap. 5, Urziceni, jud. Ialomita, cod 8230