Pe Mures Si Pe Tarnave"Inverzesc padurile,
Ceru-i ca oglinda
In curand vacantele
isi incep colinda"- Va propunem un ghid de calatorie pe care-l incepem in inima Transilvaniei -Ilustrate de la Sovata
La inceputul secolului trecut, Sovata era una dintre cele mai mondene statiuni balneo-climaterice din Ardeal. La restaurantele de pe malul lacului Ursu cantau orchestre straine, doamne si domnisoare cu rochii lungi si botine elegante ofereau o adevarata parada de frumusete, pe strazile inecate in verdeata ale orasului, la chioscuri se vindeau cacao cu lapte si cornuri cu miere si unt. Si astazi, vilele din lemn ale asezarii mai pastreaza parfumul primei parti a secolului trecut, cu bisericile ortodoxe ctitorite la inceputul anilor "30, cu rezervatia naturala si cu lacurile sale. Celebra statiune din inima Transilvaniei, de la poalele Muntilor Gurghiului, pare o bijuterie ce asteapta sa fie stearsa de cocleala uitarii, pentru a-si recapata stralucirea de odinioara. Sovata are un potential turistic de exceptie, insa deocamdata cea mai mare parte a oaspetilor sai vin aici exclusiv pentru bazele de tratament. Atractia cea mare este apa sarata a Lacului Ursu, recomandata in afectiunile ginecologice, reumatice, ale sistemului nervos periferic si cardiovascular. Cu o suprafata de 40.000 de m2 si o adancime de 17,5 m, Lacul Ursu, ce se continua cu o serie de alte lacuri - Alunis, Negru, Mierlei, Rosu -, este considerat cel mai mare lac helioterm din Europa. Rezervatia naturala ce-i da numele reprezinta, prin aerul sau curat si cararile inverzite, un excelent prilej pentru drumetii si relaxare. Posibilitatile de cazare in Sovata sunt multiple: de la numeroasele vile la vechile hoteluri de stat, reci si impersonale, dar accesibile ca pret. Cota maxima a elegantei, a confortului si bineinteles a preturilor este atinsa de investitia olandeza Edelweiss, un hotel-restaurant de trei stele, construit asemenea unui mic palat, la marginea padurii, la 2 km de centrul statiunii. (Tel. 065/57.77.28, 065/57.77.58, fax: 065/57.78.35)
O alegere rezonabila pentru petrecerea unui sejur la Sovata este Vila Parc, de doua stele. Inconjurata de copaci, Vila Parc se afla aproape de centru, pe drumul spre Hotelul Alunis si pune la dispozitia turistilor un numar de 24 de camere, cu 1, 2 sau 3 paturi, cabina dus, apa calda si incalzire centrala, balcoane, bar, sauna, sala de fitness, piscina. In imediata sa apropiere se afla un teren de baschet. Preturile de cazare la Vila Parc sunt de 180.000 de lei camera single si de 360.000 lei, cea dubla. Dezavantajele sunt: spatiul mic al camerelor single si faptul ca nu se poate manca la vila. (Telefon: 065/57.08.51.)
In Sovata mai functioneaza un camping, Ciresel, foarte bine pus la punct, insa destinat in mare parte grupurilor de turisti straini.
In afara drumetiilor pe inaltimile impadurite din jur, de la Sovata se pot face excursii la Corund, un sat celebru datorita ceramicii si obiectelor de artizanat (puteti innopta la motelul de doua stele de la benzinarie 066/24.93.20 sau, din vara, la Motelul Amrus Szoltan, tel. 066/24.92.70) sau la Campul Cetatii (15 km de statiune, pe drumul spre Reghin), unde, intr-un decor frumos si linistit, se afla o pastravarie cu restaurant si o pensiune de doua stele (Lokodi, tel. 065/34.70.03).
Praid
La 10 km de Sovata, 68 km de Targu-Mures si 73 km de Sighisoara, se afla acest mic oras a carui lunga istorie se leaga de celebra salina de aici si de proprietatile ei curative. Atestata documentar inca din epoca romana, Salina Praid a devenit o mina functionala la inceputul secolului al Xiii-lea, iar din 1960 gazduieste si o baza de tratament aflata la o adancime de 120 de metri. Salile din subteran sunt dotate cu sisteme de iluminat, terenuri de joaca pentru copii, o catedrala ecumenica unica in Europa, precum si un bufet, mese de biliard si tenis de masa. In timpul verii, aproximativ 2.500-3.000 de persoane viziteaza sau se trateaza zilnic in salina, speleoterapia si climatoterapia avand rezultate foarte bune in cazul bolilor respiratorii.
Spre deosebire de Sovata, unde predomina turismul hotelier, in Praid, la mare cautare sunt pensiunile agroturistice, numai in reteaua Antrec fiind inscrise circa 30 de pensiuni catalogate la una sau doua margarete. Iata cateva dintre cele clasificate la doua margarete (o baie cu dus si apa calda, la doua sau trei camere):
- Pensiunea Flop D?nes poate fi o solutie buna pentru cei care vor sa uite de agitatia oraselor. Se afla pe o straduta ingusta, la cativa pasi de unul dintre dealurile ce strajuiesc Praidul si ofera oaspetilor o imagine simbolica a agroturismului: o curte interioara cu verdeata, pomisori, pasari de curte, un foisor pentru serile de vara, un gratar pentru amatorii de fripturi. Langa casa veche a batranilor se afla pensiunea cu o baie, bucatarie, doua camere la parter si o camera cocheta la "mansarda".
- Pensiunea Mihaly are un aer foarte rustic. O curte larga cu meri si peri, zeci de ghivece cu flori, doua camere primitoare la etaj si o terasa tocmai buna pentru a admira curtea si colina din fata ei.
- Pensiunea Laszlo Ambrus este o vila moderna, masiva, aflata la marginea unei padurici, intr-o zona mai aerisita a Praidului. Gazdele ocupa parterul vilei, iar oaspetilor le sunt destinate trei camere la etaj, cu o baie si bucatarie. Spatiul verde lipseste din curte, insa cuptorul pentru gratare si foisorul de vara va stau la dispozitie.
- In aceeasi zona se afla si Pensiunea Kelemen, cu doua camere (patru camere pe timpul verii), a carei atractie este o mica terasa cu o priveliste spectaculoasa: orasul si dealurile impadurite ce-l inconjoara.
- Pensiunea Balasz are o curte frumoasa si mare, chiar in vecinatatea unui raulet, un corp al casei destinat exclusiv turistilor, cu trei camere si un mic balcon.
Fata de alte zone agroturistice, in Praid foarte putine gazde ofera pensiune completa, astfel ca turistii isi pot prepara singuri masa ori pot alege Restaurantul Telegdy, un loc placut si curat care vara face cu greu fata numarului mare de clienti.
Agentia Transtur si Antrec Praid ofera turistilor mai multe programe de petrecere a timpului liber: - vizitarea salinei timp de 90 de minute cu ghid (pretul 2 Usd/persoana); - mic dejun in salina (4 Usd); - receptie cu bufet suedez si program folcloric in mina de sare (9-15 Usd); - pescuit si seara folclorica cu cina pescareasca la pastravaria din Campul Cetatii (8 Usd); - vizita la stana, cu foc de tabara, program folcloric si picnic (palinca, mici, pui fript, vin (11 Usd); - degustare de vinuri (4 Usd); - seara folclorica, cina in restaurant cu muzicanti locali (7 Usd).
Tot la Praid, o data la doi ani, intre 20 si 22 septembrie, se desfasoara Festivalul International al Sarmalelor.
Preturile pensiunilor Antrec de doua margarete din Praid variaza intre 6 Usd (cu mic dejun inclus) si 10 Usd (demipensiune) in extrasezon si intre 8 Usd si 13 Usd de persoana in perioada 30 aprilie - 1 octombrie si in timpul sarbatorilor de iarna.
Transtur si Antrec Praid: telefon 066/24.02.72; fax: 065/57.04.84Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)
Vacanta in satCampenita de Mures (Ceuasu de Campie)
La cativa kilometri de Targu-Mures, dincolo de Santana, intri in plina Campie a Transilvaniei. Dealurile raman sa tiveasca zarile, in vreme ce pantele domoale pline de pomi fructiferi se opresc in holde intinse si-n lanuri de grau si secara. Peisajul e bland, e multa tihna si pace pe ulitele satelor care se desprind din soseaua principala.
La prima vedere, nimic nu pare spectaculos aici, dar daca arunci o privire peste porti, ramai impresionat de bogatia gradinilor de zarzavaturi, de miile de flori care coloreaza orice colt al curtilor, de ordinea si chibzuiala ce se pot descoperi la tot pasul. Turism inseamna aici integrare intr-o gospodarie sateasca. De altfel, daca intri in vorba cu localnicii, intelegi ca cea mai mare bogatie a acestei asezari se afla in oamenii primitori si mereu cu zambetul pe buze.
Campenita e un sat in care maghiarii sunt majoritari. N-au existat insa niciodata neintelegeri intre acestia si familiile de romani de aici. Armonia peisajului s-a rasfrant si in relatiile dintre oameni. De putina vreme, la Campenita se face turism rural, iar cei care au trecut pe aici nu uita multa vreme caldura si bucuria sincera cu care gazdele isi primesc oaspetii. Domnul Csaba Szekely, in calitatea sa de responsabil al Asociatiei de turism, ne ofera mai multe detalii despre turismul organizat in aceasta zona: "In 1994, Asociatia <<L"Op?ration Villages Roumains>> (O.V.R.) a demarat un proiect de turism rural in 14 sate pilot, situate in Apuseni, Maramures, Brasov, Bucovina, Harghita, Delta Dunarii, sate care inainte de 1989 au fost infratite cu localitati din Franta si Belgia. Atunci a fost aleasa si comuna noastra, Ceuasu de Campie, si au fost omologate patru gospodarii din satul Campenita. Noi am fost luati oarecum prinsurprindere de propunerea partenerilor nostri straini, care au venit cu ideea dezvoltarii unei retele de turism rural aici, mai ales ca nu suntem asezati intr-o zona turistica de renume, suntem plasati oarecum pe un drum lateral si nu avem obiective turistice, cum ar fi monumente, constructii, locuri istorice. Dupa cum vedeti, Campenita este un sat mai degraba de campie decat de deal, in care principalele activitati ale oamenilor sunt agricultura si mestesugul impletiturilor din papura. Cu toate acestea, an de an, numarul turistilor a crescut. Si asta, mai ales pentru ca am fost intens popularizati de catre partenerii nostri francezi si belgieni, care ne-au trecut pe site-ul lor pe Internet si in <<Guide de Routard>>, alaturi de alte multe localitati din Europa de Sud-Est".
- Ce le oferiti celor care aleg alternativa turismului rural?
- Cei care vin aici sunt impresionati in primul rand de peisajul deosebit, bland, odihnitor. Dealul de veghe, Dealul viei, Padurea Bocioc, Parcul dendrologic din Sabed si Lacul Culpiu sunt locuri pe care turistii nu le uita degraba, datorita frumusetii lor. In apropiere se afla Manastirea Raciu, asezata intre fanete, la marginea unei paduri si, de asemenea, Manastirea Socolu din Sanmartin. In sat avem o biserica reformata, care are o clopotnita din lemn, ce dateaza din secolul al Xvi-lea. In luna octombrie, se organizeaza Sarbatoarea vinului, iar in februarie, Farsangul dinaintea Postului mare, sarbatori care atrag atentia multor straini si romani, deopotriva. Zilnic turistii ii pot vedea pe localnici impletind tot felul de obiecte din papura, impletitul fiind ocupatia lor traditionala. Dar, dincolo de toate acestea, le oferim musafirilor nostri caldura si bucuria oaspetiei, liniste pentru odihna, caci turism poate sa insemne si un loc in care sa scapi de zgomotul si stresul orasului, un loc in care sa nu faci nimic, sa stai doar si sa contempli natura. Pana acum am fost vizitati mai ales de turisti straini, dar ii asteptam si pe romani, caci preturile noastre sunt avantajoase: - cazarea 13 Usd, demipensiune - 15 Usd, pensiune completa - 17-20 Usd/zi.
- Ce contine oferta: - Cazarea se face in gospodarii taranesti care pun la dispozitie 2-3-4 camere cu baie si apa calda. - Mancarea oferita este tipic ardeleneasca, la mare cinste fiind gulasul din carne de porc. - Lactatele si zarzavaturile proaspete provin din gospodariile proprii ale gazdelor. - Oaspetilor li se ofera paine de casa coapta in cuptoarele din curti si prajituri (Haios, Salon chifli, Cati) care nu se uita repede. - Pentru informatii suplimentare, va sta la dispozitie domnul Csaba Szekely - str. Principala nr. 245A, Campenita, com. Ceuasu de Campie, jud. Mures, cod 4320, tel. 065/43.21.22, 094/22.65.58. (De la Targu-Mures se ajunge in Campenita prin Santana de Mures, Vorniceni.)Otilia Teposu